Piazza della Repubblica in Firenze bezoeken? Hét middelpunt van Firenze: wat zien en doen?

Volledige reisgids kopen voor € 10

Piazza della Repubblica in Firenze bezoeken? Hét middelpunt van Firenze: wat zien en doen?

10 mei 2022 in Firenze0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan Piazza della Repubblica in Firenze

Het Piazza della Repubblica wordt ook wel de navel van Firenze genoemd. Het is het officiële middelpunt van de stad. Geen eeuwenoude bouwwerken en kronkelige straatjes hier, maar wel een strak, rechthoekig plein. Het werd aangelegd in opdracht van koning Vittorio Emanuele II om Firenze moderner te doen ogen.

Ontdek hier alles over je bezoek aan Piazza della Repubblica in Firenze.

Tours en tickets voor je bezoek aan Firenze

De mooiste bezienswaardigheden en plekjes in Firenze (Florence) bezoeken met een georganiseerde tour? Ga mee met een lokale gids of tour in Firenze en zie meer. Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

ONZE TIP: Hoe geld besparen en veel bezoeken in Firenze? Koop een Florence Pass. Hiermee kan je de bezienswaardigheden en musea bezoeken + openbaar vervoer + kortingskaart. Bestel je Florence Pass.

Ontdek hier de mooiste tours en daguitstappen naar en vanuit Firenze

Inhoud artikel

  1. Geschiedenis van het Piazza della Repubblica

Het Piazza della Repubblica was in de Romeinse tijd dé place to be. Hier was het Romeinse forum namelijk gevestigd. De Senaat zetelde hier, je vond er enorme tempels en er werden grote markten georganiseerd. Het was het centrum van de stad.

Tegenwoordig is dat natuurlijk anders

Na de eenmaking van de Italië werd in 1861 het koninkrijk Italië gevormd. Firenze werd zelfs de hoofdstad van Italië tussen 1865 en 1871. De eerste koning, Vittorio Emanuele II, wilde Firenze helemaal moderniseren en doen heropleven. Zijn project, de Risanamento, veranderde het uitzicht van de Italiaanse stad. Het oude Piazza della Repubblica werd afgebroken en helemaal terug opgebouwd. Het kreeg toen zijn karakteristieke rechthoekige vorm en alle gebouwen rondom het plein dateren uit diezelfde periode.

TIP: Wil je graag dé topbezienswaardigheden van Firenze bezichtigen? Kies dan voor de Florence Pass. De pas bespaart je tijd en geld en geeft je skip-the-line toegang tot Uffizi Galerij, Accademia Galerij en de Duomo van Florence. Bestel de Florence Pass.
  1. Piazza della Repubblica bezoeken

Het Piazza della Repubblica is helemaal anders dan de andere pleinen in Firenze. Het is opvallend rechthoekig en helemaal anders van stijl dan de rest van de stad. Het biedt een interessante kijk in de recentere geschiedenis van Firenze.

De triomfboog van Vittorio Emanuele II

De eerste koning van Italië wilde zijn stempel drukken op de stad. Het nieuwe Piazza della Repubblica werd dan ook voorzien van een grote triomfboog. De boog vormt de toegangsweg tot het plein en wordt geflankeerd door twee gevels in dezelfde stijl. Op de triomfboog kan je een inscriptie lezen die zegt: ‘Het al eeuwenlange troosteloze oude centrum werd nieuw leven in geblazen’. Het verwijst naar de Risanamento van Firenze die de koning lanceerde.

  1. De Colonna dell’Abbondanza

Wanneer je het Piazza della Repubblica opwandelt, zie je meteen de centrale zuil staan. Die Colonna dell’Abbondanza, de Zuil van Overvloed, markeert het middelpunt van Firenze. Niet de kathedraal dus, wel dit plein. Bovenop de zuil zie je een kopie van een beeld van Donatello waarop een vrouw en de hoorn des overvloeds afgebeeld wordt.

Vlakbij de zuil staat een oude draaimolen waar kinderen zich kunnen uitleven. Het past bij de architectuur en de sfeer van het plein, die wat doet denken aan Parijs, Wenen of Boedapest.

VERBLIJFTIP: Op zoek naar een verblijfplaats in de buurt van dit plein? De gezellige B&B Mabelle Firenze Residenza Gambrinus ligt op wandelafstand van het plein. De b&b biedt elegante kamers gevestigd in een elegant herenhuis, dat vroeger dienst deed als bioscoop. Meer info en boeken.

  1. Geen betere plek voor een koffietje

Vandaag wordt het Piazza della Repubblica vooral door koffiehuizen omzoomd. Schrik niet wanneer je de menukaart in handen krijgt, koffietjes zijn hier niet goedkoop. Verder kan je op het Piazza della Repubblica ook shoppen in kledingzaken en enkele andere winkels.

Onze tip: Ga ook even naar het dakterras van La Rinascente, je hebt er een prachtig uitzicht op de Duomo en de rest van Firenze.
  1. Waar bevindt zich het Piazza della Repubblica in Florence?

Het Piazza della Repubblica is zoals eerder vernoemd, hét middelpunt van Firenze. Je zal het plein dus niet missen. Het ligt in het midden tussen de kathedraal, het Palazzo Strozzi en het Palazzo Vecchio. Met onze stadswandeling Firenze kom je langs het plein en nog meer topbezienswaardigheden.

Wat is de ligging van Piazza della Repubblica op de kaart?

  1. Waar overnachten in Firenze?

Voor je bezoek aan Firenze, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Firenze online bekijken.

Firenze Camping In Town

Als je het graag wat rustiger aan wil en je houdt wel van campings, is Firenze Camping In Town een absolute aanrader. Het is een moderne en comfortabele camping net buiten het centrum van de stad. Er zijn zowel tenten als chalets of bungalows te huur. Boek hier je verblijf bij Firenze Camping.

Sognando Firenze

B&B Sognando Firenze is een rustige B&B. Het ligt op een steenworp afstand van de oevers van de rivier de Arno en vlakbij het panoramische Piazzale Michelangelo. Iedere kamer is modern en voorzien van alle luxe en comfort en 's ochtends geniet je van een ontbijtje dat bestaat uit zoete deegwaren en zelfgemaakt gebak. Meer info en boeken.

Tornabuoni Place

Tornabuoni Place is een ander gezellig verblijf dat we kunnen aanraden. Tornabuoni ligt aan de belangrijkste winkelstraat van Florence, op wandelafstand van de belangrijkste pleinen van de stad. Het Tornabuoni Place bestaat uit luxe kamers, allemaal ingericht door de architect Giorgio Cerrai, met een eigen badkamer in beeldhouwwerk van marmer en meubels die speciaal zijn gemaakt door Florentijnse ambachtslieden. Meer info en boeken.

  1. Mis niets tijdens je bezoek aan Firenze met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan Firenze? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Toscane met meer dan 95 bezienswaardigheden, 9 stadswandelingen en een volledig uitgewerkte autoroute. Eerst uitproberen? Download onze gratis preview reisgids Toscane.

Toscane

Gratis reisgids Toscane downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?