Palazzo Vecchio in Firenze bezoeken? Ontdek de geheime ruimtes + alle info en tips voor je bezoek

Volledige reisgids kopen voor € 10

Palazzo Vecchio in Firenze bezoeken? Ontdek de geheime ruimtes + alle info en tips voor je bezoek

23 mei 2022 in Firenze1 reactie

Praktische info voor je bezoek aan het Palazzo Vecchio + waar tickets kopen?

Firenze, de grootste stad van Toscane heeft tal van prachtige bezienswaardigheden. Palazzo Vecchio, oftewel het stadhuis van Firenze, is er eentje van. Dit paleis vormde vroeger een belangrijk onderdeel van de stad en doet tegenwoordig dienst al een museum.

Naast de bijzondere kunstwerken het paleis heeft ook tal van geheime gangen en verborgen ruimtes die tegenwoordig te ontdekken zijn. Nieuwsgierig? Dan kan je alvast hier wat meer lezen over een bezoek aan Palazzo Vecchio! Lees ook hoe tickets voor Palazzo Vecchio te boeken en de wachtrijen over te slaan.

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis van het Palazzo Vecchio

Palazzo Vecchio, het symbool van de stad

In 1299 besloot de bevolking van Firenze om een paleis te bouwen dat het symbool zou worden van de stad en dat goed te beveiligen en te verdedigen zou zijn in tijden van gevaar. Architect Arnolfo di Cambio, die eerder al de Santa Croce kerk en de Duomo van Firenze had gebouwd, begon met de bouw van het paleis op de ruïnes van de paleizen van de Uberti familie, zodat deze rebelse familie nooit terug zou kunnen komen naar deze plek. Het paleis werd de officiële zetel van de Signoria en later van de Doge.

Leonardo da Vinci & Michelangelo Buonarroti

Het gebouw werd door de jaren heen uitgebreid en in 1494 werd de Salone dei Cinquecento gebouwd. Toen werden ook Leonardo da Vinci en Michelangelo Buonarroti ingehuurd om de 2 grootste muren te beschilderen, maar zij hebben hun werken jammer genoeg nooit afgemaakt.

De benoeming van Palazzo Vecchio

In mei 1540 verplaatste hertog Cosimo I de’Medici samen met zijn vrouw Eleonora de zetel van het Medici palazzo naar het Palazzo della Signoria, nadat het gebouw enkele renovaties had ondergaan. Vervolgens verhuisde hij naar het Palazzo Pitti en hernoemde hij het laatste paleis het Palazzo Vecchio.

TICKETS: Wil je graag het prachtige stadhuis van Firenze bezoeken? Bestel je tickets voor het Palazzo Vecchio online.

De stadsraad & museum

 • Tussen 1865 en 1871 werd het paleis weer tijdelijk de zetel van de overheid nadat Firenze de hoofdstad van het Italiaanse koninkrijk was geworden.
 • In 1872 werd het paleis het kantoor van de burgemeester van Firenze en werd het ook de zetel van de stadsraad.
 • Vandaag de dag worden hier nog steeds verschillende ruimtes door de stadsraad bezet gehouden, maar de rest van het paleis doet tegenwoordig dienst als een museum.
 1. Facts & figures over het Palazzo Vecchio

Palazzo Vecchio: algemeen

Het Palazzo Vecchio is een blokvormig gebouw gemaakt van rustica stenen met 2 rijen van gotische ramen, driepasbogen en bas-reliëfs van het kruis en de Florentijnse lelie. Op het dak zijn kantelen te zien die ondersteund worden door bogen en kraagstenen. Onder de bogen worden de negen schilden van de Florentijnse republiek getoond.

De Torre d’Arnolfo

Aan het gebouw zit één enkele toren vast: de Torre d’Arnolfo. De toren is 94 meter hoog en bevat 2 cellen waar in de 15de eeuw Cosimo de’Medici en Girolamo Savonarola vast hebben gezeten. De toren heeft een grote klok die origineel in 1353 door Nicolò Bernardo ontworpen werd, maar die in 1667 vervangen werd door Georg Lederle.

Mocht je dit willen, kan je ook de klokkentoren beklimmen. Nadat je de klim van 400 treden hebt gedaan, word je beloond met een prachtig uitzicht over het historische centrum van Firenze. Onderweg naar boven heb je nog enkele uitzichtpunten, wat de klim iets ontspannende maakt.

Frontispice

Boven de ingang van het paleis hangt een marmeren frontispice uit 1528 met 2 leeuwen en het monogram van Christus. Voor de ingang staat er ook een kopie van de David van Michelangelo. Het originele beeld stond hier tussen 1504 en 1873, waarna het naar de Accademia Galerij werd verplaatst. De replica staat er sinds 1910. Aan de andere zijde van de ingang staat een beeld van Hercules en Cacus van Baccio Bandinelli.

De drie verschillende binnentuinen van Palazzo Vecchio

 • De eerste binnentuin werd door Michelozzo in 1453 ontworpen.
 • In het midden van de binnentuin is een fontein van Battista del Tadda, met een kopie van het Putto met Dolfijn beeld van Andrea del Verrocchio. Het originele beeld uit 1476 is op de tweede verdieping te vinden.
 • In een niche voor de fontein staat een beeld van Pierino da Vinci genaamd Samson en Filistijn.
 • Op de muren zijn fresco’s geschilderd van verschillende Oostenrijkse steden. Deze zijn door Giorgio Vasari geschilderd in 1565 voor de bruiloft van Francesco I de’Medici en Johanna van Oostenrijk.
TIP: Wil je graag dé topbezienswaardigheden van Firenze bezichtigen? Kies dan voor de Florence Pass. De pas bespaart je tijd en geld en geeft je skip-the-line toegang tot Uffizi Galerij, Accademia Galerij en de Duomo van Florence. Bestel de Florence Pass.
 • In de tweede binnentuin vind je grote pilaren uit 1494 die door Cronaca geplaatst waren om de Salone dei Cinquecento op de verdieping erboven te ondersteunen.
 • De derde en meteen ook de laatste binnentuin bevat de grote trappen van Vasari die naar de Salone toe leiden.

De Salone dei Cinquecento

De Salone dei Cinquecento is de grootste en belangrijkste ruimte van het Palazzo Vecchio. De ruimte werd in 1494 door Simone del Pollaiolo gebouwd als de zetel van de raad van de republiek van Savonarola. De ruimte is 52 meter lang en 23 meter breed. Giorgio Vasari maakte de hal in de 16de eeuw een stuk groter zodat Cosimo I hier zijn hof kon houden.

Deze zaal heeft een cassetteplafond opgedeeld met schilderingen en de muren bevatten decoraties die grote gevechten in de geschiedenis van Firenze weergeven. Deze werden tussen 1555 en 1572 door Giorgio Vasari en zijn medewerker geschilderd. Op het plafond maakten zij 39 panelen die het leven van Cosimo I en beelden van de stad weergeven.

Ook zijn er verschillende beelden van Bandinelli, de’Rossi en Michelangelo te zien. De beelden van Michelangelo waren origineel bedoeld voor de tombe van Julius II, maar werden door Vasari in de Salone gezet. In 1868 werden ze naar het Bargello Museum overgebracht, tot ze in 1921 opnieuw teruggeplaatst werden.

Neem een kijkje in Vasari’s geheime kantoor

Aan het einde van de Salone is de Studiolo van Francesco I te vinden: een klein geheim kantoor uit 1570 gemaakt door Vasari. De kamer bevat geen ramen en is gedecoreerd met schilderijen en beelden die de 4 elementen weergeven. Ook is er een portret van Cosimo I en zijn vrouw Eleonora van Toledo, gemaakt door Bronzino, te zien.

TICKETS: Wil je graag de geheime ruimtes bezichtigen? Bestel je tickets voor Palazzo Vecchio inclusief een tour door de geheime passages en ontdek de verborgen paden.

 1. De appartementen van Palazzo Vecchio

Op de tweede verdieping van Palazzo Vecchio zijn de appartementen van de elementen, van de Prioi en van Eleonora van Toledo te vinden. Hieronder vatten we samen wat je allemaal te zien krijgt in deze appartementen.

De Sala degli Elementi

De appartementen van de elementen, ofwel de Sala degli Elementi, zijn 7 kamers die origineel dienst deden als de privékamers van Cosimo I. De eerste ruimte is de kamer van de elementen, waarin fresco’s te vinden zijn die de elementen weergeven. Een volgende ruimte is het Terras van Saturnus, dat vernoemd is naar de fresco op het plafond en vanwaar je een bijzonder uitzicht over Firenze hebt.

De Sala di Ercole is ook vernoemd naar de beschildering op het plafond, die in deze ruimte van Hercules is, en ook de tapijten in de ruimte geven de verhalen van Hercules weer. In deze ruimte is ook een beeld van Maria en het kindeke Jezus te vinden. De kamers van Jupiter, Cybele en Ceres zijn ook weer vernoemd naar de plafond schilderingen. De laatste ruimte is het Leeuwenhuis, waar Cosimo I zijn leeuwen hield, die hij af en toe zelf bevocht of tegen andere dieren liet vechten.

De appartementen van Eleonora van Toleda

De appartementen van Eleonora van Toleda waren de privékwartieren van de vrouw van Cosimo I. De Sala Verde, ofwel de Groene Kamer, was de slaapkamer van Eleonora en werd zo genoemd door de groene kleur van de muren. Eleonora had daarnaast haar eigen eetkamer met decoraties van Stradano en de hofdames verbleven in een kamer naast die van haarzelf, de Kamer van de Sabines. Daarnaast had Eleonora haar eigen kapel aan de Sala Verde gelegen die fresco’s bevat van Angelo Bronzino.

De appartementen van de Priori

De appartementen van de Priori waren de ruimtes die gebruikt werden door de hoofden van de Florentijnse gilden. De Sala dell’Udienza, de audiëntie kamer waar de hoofden van de gilden samenkwamen, kent de oudste decoraties in het paleis waaronder plafonddecoraties van Giuliano da Maiano uit 1470. Aan de audiëntieruimte is een kleine kapel gelegen, de kapel van de Signoria, die Sint-Bernard eert.

Een derde ruimte is de Sala dei Gigli, de hal van de lelies, die grotendeels gedecoreerd is met gouden afbeeldingen van fleur-de-lys op een blauwe achtergrond. Deze ruimte zou de relatie tussen Firenze en de Franse kroon weergeven. Op de vierde muur zijn fresco’s te zien van Domenico Ghirlandaio, waarbij een fresco van de Madonna met haar kind wordt omringd door fresco’s van bekende Romeinen. Het beeld ‘Judith en Holofernes’ van Donatello is sinds 1988 ook te zien in deze ruimte.

Bestel je tickets voor Palazzo Vecchio online

Een deur leidt naar de Stanza della Guardaroba

Dit is een ruimte die de wereld in de 16de eeuw zou moeten weergeven door middel van kaarten op de muren maar ook door verschillende artefacten en wetenschappelijke instrumenten. De ruimte werd nooit afgemaakt, maar desondanks zijn er 53 kaarten op de kasten te zien en zijn er verschillende artefacten tentoongesteld.

De laatste ruimte op deze verdieping is de oude kanseliersruimte, waar Machiavelli zijn kantoor had gevestigd. Deze ruimte is echter vooral bekend door het beeld van de Gevleugelde jongen met een dolfijn van Verrocchio die uit de eerste binnentuin werd gehaald en in deze ruimte tentoon is gesteld.

De Mezzanine ruimtes

Tussen de eerste en de tweede verdiepingen zijn de Mezzanine ruimtes te vinden, waar ondanks renovaties in de 15de eeuw nog altijd delen van de originele 14de eeuwse plafonds te zien zijn. In deze ruimtes is de grote Loeser kunstcollectie opgenomen met onder andere het portret van Laura Battiferri van Bronzino en verschillende schilderijen van Madonna met haar kind.

Wat nog meer?

Onder het paleis zijn tot slot ook nog de resten van een Romeins theater terug te vinden.

Mis niets tijdens je verblijf en download onze reisgids Toscane. Zo ontdek je nog meer van deze prachtige regio.
 1. Wat zijn de openingsuren van Palazzo Vecchio?

Openingsuren van het Palazzo Vecchio

 • Het Palazzo Vecchio is het hele jaar door geopend, behalve met Kerst.
 • Tussen april en september is het dagelijks, behalve op donderdagen, geopend van 9u uur tot 23u.
 • Op donderdagen is het in diezelfde periode open van 9u tot 14u.
 • Van oktober tot en met december is het paleis dagelijks tussen 9u en 19u geopend en op donderdagen van 9u tot 14u.

Openingsuren van de toren

 • De toren is tussen 1 april en 30 september dagelijks van 9u tot 21u geopend, waarbij de laatste toegang om 20u30 is.
 • Op donderdagen is de toren van 9u tot 14u geopend met laatste toegang om 13u30.
 • Tussen 1 oktober en 31 maart is de toren dagelijks van 10u tot 17u geopend met laatste toegang om 16u30, en op donderdagen van 10u tot 14u, met laatste toegang om 13u30.
 • Bij regen wordt de toren voor alle veilgheid afgesloten.

Overige openingsuren

 • De Loeser collectie in de Mezzanine is dagelijks van 9u tot 19u en op donderdagen van 9u tot 14u geopend.
 • De Romeinse ruïnes zijn alleen met een reservering te bezoeken.
 • De kassa sluit altijd een uur voor sluitingstijd van het museum.
 • Tickets kunnen ter plaatse maar ook online geboekt worden.
 1. Hoe + welke tickets boeken voor het Palazzo Vecchio?

Waar tickets kopen?

Tickets zijn zowel ter plekke bij het paleis als online te kopen vanaf € 16. Online tickets kopen = wachtrijen vermijden !

Welke soorten tickets zijn er?

 • Een ticket met alleen toegang voor het museum, maar voor iedereen tussen de 18 en 25 jaar en studenten is er een korting voorzien.
 • Een enkel ticket voor de toren. De toren is niet te bezoeken voor kinderen onder de 6 jaar.
 • Een ticket voor de archeologische ruimte onder het paleis. De ruïnes zijn niet te bezoeken voor iedereen onder de 8 jaar. Kinderen tot 18 jaar mogen hier gratis naar binnen.
 • Er zijn ook combinatietickets voor het museum en de archeologische ruimte beschikbaar. Je kan ook een combinatieticket voor het museum en de toren aanschaffen of een combinatieticket die je toegang geeft tot alle 3 de gebieden.
 • Een ticket voor een nachttour van de kantelen
 • De tours worden in het Engels en het Italiaans gehouden.
Onze tip: boek je tickets online, zo kan je de wachtrijen overslaan + alle ruimtes bezoeken.
 1. Hoe kan je wachtrijen vermijden voor het Palazzo Vecchio?

Koop vooraf je tickets online om de wachtrijen bij de kassa’s van het paleis te vermijden. Met de online tickets kan je direct doorlopen aan de ingang en hoef je dus niet in de rij te wachten.

Daarnaast is het aan te raden om in het laagseizoen in de lente of de herfst naar het paleis te gaan, wanneer het minder druk bezocht wordt. Het is ook aan te raden om met een begeleide tour mee te gaan, waarbij je ook nog eens de geheime gangen van het gebouw kan ontdekken, of de toren bij zonsondergang kan beklimmen.

 1. Wegbeschrijving naar het Palazzo Vecchio

Wandel naar het Palazzo Vecchio

Het Palazzo Vecchio is gelegen in het centrum van Firenze en het is dan ook goed wandelen d te bereiken. Zo is het ongeveer 20 minuten lopen vanaf de Porta Romana en een klein half uur vanaf het Piazza della Libertà. Het paleis ligt bovendien niet zo ver van de Ponte Vecchio.

Met het openbaar vervoer

Het Palazzo Vecchio is te bereiken met de buslijnen C1 naar Galleria Degli Uffizi en C2 naar Condotta. Vanaf beide haltes is het nog maar een paar minuten lopen.

Of toch liever met de auto?

Firenze wordt als een zeer stressvolle stad gezien door autobestuurders, en het wordt dan ook afgeraden om met de auto het centrum in te gaan en in plaats daarvan buiten het centrum te parkeren en met het openbaar vervoer verder te gaan.

Daarnaast heeft Firenze een ZTL zone waarbij je alleen met een vergunning het centrum in mag. Het is daarom aan te raden om te parkeren bij Piazzale Michelangelo, vanwaar het twintig minuten lopen naar het centrum van Firenze is.

Ligging van het Palazzo Vecchio op de kaart

 1. Praktische info voor je bezoek aan Palazzo Vecchio

 • Een bezoek aan de toren wordt afgeraden aan mensen met loopproblemen, hartproblemen, astma of hoogtevrees. Kinderen onder de 6 jaar mogen niet mee naar boven.
 • Wanneer je de toren wilt beklimmen, is het aan te raden om stevige wandelschoenen aan te trekken om de 416 traptreden naar boven zonder blaren te beklimmen.
 • Koop tickets voor Palazzo Vecchio online, het kan erg druk worden en zo sla je direct de wachtrijen over.
 1. Filmpje: Neem alvast een kijkje in het Palazzo Vecchio

Benieuwd naar je bezoek aan dit Palazzo? In dit filmpje kom je nog meer te weten over Palazzo Vecchio en kan je ook binnenkijken in het paleis. Ideaal ter voorbereiding van je bezoek aan deze mooie bezienswaardigheid in Firenze!

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Toscane?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Toscane? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Toscane met meer dan 95 bezienswaardigheden, 9 stadswandelingen en een volledig uitgewerkte autoroute. Download je gratis preview reisgids Toscane.

Toscane

Gratis reisgids Toscane downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 16 februari 2019 - Marc Vandenberghe

De reisgidsen op reisroutes geven altijd prachtige ideeën om een reis te plannen plus dat ze nog leerrijk zijn ook.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?