Palazzo Pitti in Firenze bezoeken? Het indrukwekkende paleis van Firenze

Volledige reisgids kopen voor € 10

Palazzo Pitti in Firenze bezoeken? Het indrukwekkende paleis van Firenze

9 mei 2022 in Firenze0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan Palazzo Pitti + waar tickets kopen?

Het Palazzo Pitti in Firenze is een gigantisch stadspaleis dat oorspronkelijk in de 15e eeuw gebouwd werd. Luca Pitti wilde met het stadspaleis alle andere in Firenze overtreffen. Binnenin wandel je tussen de vorstelijke kamers en kan je tientallen schilderijen van beroemde kunstenaars bewonderen. Er zijn ook verschillende musea in het paleis gevestigd.

Dé blikvanger is echter de tuin. De Boboli-tuinen vormen een gigantische oase van rust in Firenze. Ontdek hier alles over je bezoek aan het Palazzo Pitti + bestel je tickets hier.

Tours en tickets voor je bezoek aan Firenze

De mooiste bezienswaardigheden en plekjes in Firenze (Florence) bezoeken met een georganiseerde tour? Ga mee met een lokale gids of tour in Firenze en zie meer. Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

ONZE TIP: Hoe geld besparen en veel bezoeken in Firenze? Koop een Florence Pass. Hiermee kan je de bezienswaardigheden en musea bezoeken + openbaar vervoer + kortingskaart. Bestel je Florence Pass.

Ontdek hier de mooiste tours en daguitstappen naar en vanuit Firenze

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis van het Palazzo Pitti in Firenze

Het stadspaleis Palazzo Pitti was een groot project van de bankier Luca Pitti. In het Firenze van die tijd waren enkele grote, bekende families aan de macht die hun rijkdom op alle mogelijke manieren wilden etaleren. Pitti wilde de stadspaleizen van de De’ Medici en de Strozzi overtroeven door een ongezien groot stadspaleis in Firenze neer te poten. Hij wilde dat het Palazzo Strozzi in de binnentuin zou passen en dat de gevel van de huizen van de De’ Medici zouden verbleken naast het imposante Palazzo Pitti.

 • De werken startten in 1457. De gerenommeerde Brunelleschi zou het paleis ontworpen hebben.
 • De grootheidswaanzin van Pitti werd uiteindelijk te groot. Het project was zo duur dat het paleis honderd jaar later verkocht moest worden.
 • Het was een telg van de De’ Medici die het paleis opkocht, wat het des te pijnlijker maakte voor de familie Pitti.
 • De De’ Medici vervolledigden het gebouw met twee grote zijvleugels en het werd een van de nieuwe stadspaleizen van de familie.
 • In 1737 werd het opgekocht door de Oostenrijkse familie Lorraine. Zij renoveerden en richtten het Palazzo Pitti in zoals het er nu nog steeds bijstaat.
 • Daarna viel het nog in de handen van de Habsburgers en de dynastie van de Savoye.
 • Na de eenmaking van Italië in 1860 werd Firenze voor vijf jaar de hoofdstad. Koning Emmanuel II woonde er toen.

TICKETS: Wil jij ook graag dit indrukwekkende paleis bezoeken? Bestel je tickets voor het Palazzo Pitti online.

 1. De wonderlijke kunstgalerij Galleria Palatina

De Galleria Palatina is het resultaat van de kunstverzamelwoede van de De’ Medici en de rijke inwoners die na hen kwamen. Hier kan je fantastische schilderijen bewonderen van onder andere Caravaggio, Veronese, Titiaan en Rafael.

Opvallend is dat de werken hier nog steeds precies zo hangen als indertijd. De Galleria Palatina telt elf verschillende zalen en lijkt op een museum. Kijk ook naar boven, want er zijn vijf verschillende plafondschilderingen.

 1. De Appartamenti Reali

Bij een paleis horen natuurlijk koninklijke vertrekken. Die kan je ook nog steeds bezoeken. Op de eerste verdieping vind je enkele kamers die er nog precies zo bijstaan als in de 17e eeuw, toen de De’ Medici’s er nog woonden. Je ziet er onder meer portretten van enkele prominente familieleden. De latere wooneenheden uit de tijd van de familie Lotharingen zijn opvallend anders van stijl. Het neoclassicistische karakter doopt het paleis daar in een andere sfeer.

 1. Bezoek de musea van het Palazzo Pitti

Het stadspaleis is bijzonder groot. Verschillende delen van het Palazzo Pitti zijn daarom omgebouwd tot musea die je vandaag de dag kan bezoeken. We zetten ze hieronder op een rijtje, zo kan je zelf kiezen welke musea je bezoekt.

 • Galleria del Costume (Kledijmuseum): een overzicht van hoe de rijke vorsten hier door de eeuwen heen rond paradeerden.
 • Museo degli Argenti (Zilvermuseum): ooit de zomervertrekken van de familie waar vandaag een oogverblindende zilvercollectie staat.
 • Museo delle Carozze: museum waar historische rijtuigen tentoongesteld worden.
 • Galleria dell’Arte Moderna: een kunstmuseum over de Macchiaioli, een Toscaanse, impressionistische kunstenaarsgroep.
 • Museo delle porcellane: een indrukwekkende porceleincollectie.

Bestel je tickets voor het Palazzo Pitti

 1. Combineer je bezoek met een wandeling door de Boboli-tuinen

De Giardino dei boboli zijn misschien wel de grootste troef van het Palazzo Pitti. Deze gigantische tuinen werden aangelegd in renaissancestijl in de 16e eeuw. Je hebt er een prachtig uitzicht op de stad en wandelt tussen een amfitheater, fonteinen, een handgemaakte grot, een prieeltje, een Egyptische obelisk en natuurlijk mooie plantenperken. Het is de uitgelezen manier om aan de drukte van Firenze te ontsnappen. De Boboli-tuinen staan trouwens op de werelderfgoedlijst van UNESCO, indien je nog overtuigd was.

TICKETS: Maak het jezelf gemakkelijk, bespaar geld en tijd en bestel je tickets voor de Boboli tuinen online.

 1. Praktische info voor je bezoek aan Palazzo Pitti

 • Het Palazzo Pitti bevindt zich op het Piazza de' Pitti, niet ver van de Ponte Vecchio.
 • Openingsuren: Het Palazzo Pitti is elke dag open van 8u15 tot 18u30, behalve op maandag.
 • Ben je van plan om het Palzzo Pitti te bezoeken op een zaterdag of een feestdag? Dan moet je je ticket minstens 1 dag voordien online reserveren.

Wat is de ligging van het Palazzo Pitti op de kaart?

 1. Waar tickets kopen voor het Palazzo Pitti?

Je kan tickets ter plekke aan de ticketbalie kopen, maar ook makkelijk en snel vooraf online. Op zaterdagen en feestdagen is het bovendien vereist om vooraf te reserveren. Tickets voor het Palazzo Pitti boek je hier.

TIP: Wil je meer halen uit je bezoek aan het Palazzo Pitti? Dan raden we je aan om een het stadspaleis te bezoeken met een gids. Je krijgt dan een interessante uitleg over alles wat je ziet. Je kan ook een combiticket kopen voor een rondleiding door het Pitti-paleis en de Boboli-tuinen of een combiticket voor het Palazzo Pitti, de Boboli-tuinen en het Uffizi-museum. Die combitickets met het Palazzo Pitti boek je hier.

 1. Waar overnachten in Firenze?

Voor je bezoek aan Firenze, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Firenze online bekijken.

Firenze Camping In Town

Als je het graag wat rustiger aan wil en je houdt wel van campings, is Firenze Camping In Town een absolute aanrader. Het is een moderne en comfortabele camping net buiten het centrum van de stad. Er zijn zowel tenten als chalets of bungalows te huur. Boek hier je verblijf bij Firenze Camping.

Sognando Firenze

B&B Sognando Firenze is een rustige B&B. Het ligt op een steenworp afstand van de oevers van de rivier de Arno en vlakbij het panoramische Piazzale Michelangelo. Iedere kamer is modern en voorzien van alle luxe en comfort en 's ochtends geniet je van een ontbijtje dat bestaat uit zoete deegwaren en zelfgemaakt gebak. Meer info en boeken.

Tornabuoni Place

Tornabuoni Place is een ander gezellig verblijf dat we kunnen aanraden. Tornabuoni ligt aan de belangrijkste winkelstraat van Florence, op wandelafstand van de belangrijkste pleinen van de stad. Het Tornabuoni Place bestaat uit luxe kamers, allemaal ingericht door de architect Giorgio Cerrai, met een eigen badkamer in beeldhouwwerk van marmer en meubels die speciaal zijn gemaakt door Florentijnse ambachtslieden. Meer info en boeken.

 1. Mis niets tijdens je bezoek aan Firenze met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan Firenze? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Toscane met meer dan 95 bezienswaardigheden, 9 stadswandelingen en een volledig uitgewerkte autoroute. Eerst uitproberen? Download onze gratis preview reisgids Toscane.

Toscane

Gratis reisgids Toscane downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?