Palazzo Medici-Riccardi bezoeken in Firenze: wat zien in het stadspaleis van Firenze?

Volledige reisgids kopen voor € 10

Palazzo Medici-Riccardi bezoeken in Firenze: wat zien in het stadspaleis van Firenze?

17 mei 2022 in Firenze0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan het Palazzo Medici-Riccardi

Het Palazzo Medici-Riccardi is een van de best bewaarde stadspaleizen van Firenze. Het werd gebouwd aan het einde van de 15e eeuw in opdracht van de familie De’ Medici. Er woonden beroemde leden van de familie tot het paleis verkocht werd aan de familie Riccardi. Je kan hier prachtige fresco’s en schilderingen bewonderen en door een indrukwekkende spiegelzaal wandelen die het oude Firenze terug tot leven wekken.

Ontdek alles over je bezoek aan het Palazzo Medici-Riccardi.

Tours en tickets voor je bezoek aan Firenze

De mooiste bezienswaardigheden en plekjes in Firenze (Florence) bezoeken met een georganiseerde tour? Ga mee met een lokale gids of tour in Firenze en zie meer. Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

ONZE TIP: Hoe geld besparen en veel bezoeken in Firenze? Koop een Florence Pass. Hiermee kan je de bezienswaardigheden en musea bezoeken + openbaar vervoer + kortingskaart. Bestel je Florence Pass.

Ontdek hier de mooiste tours en daguitstappen naar en vanuit Firenze

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis van het Palazzo Medici-Riccardi in Firenze

Palazzo Medici-Riccardi, een schitterend stadspaleis middenin het centrum van Firenze

Het bouwwerk werd oorspronkelijk neergepoot in opdracht van Cosimo De’ Medici. De toenmalige wetten schreven voor dat er niet al te hard gepronkt mocht worden met geld. Cosimo liet de buitengevels van het paleis daarom iets bescheidener ogen, maar er werd geen cent gespaard om de binnenkant te versieren.

Het paleis bleef de hoofdverblijfplaats van de De’ Medici tot 1540, toen het Palazzo Vecchio die functie overnam. Het Palazzo Medici-Riccardi bleef wel bewoond door andere familieleden. De bekendste bewoonster is misschien wel Catharina De’ Medici, zij werd later de echtgenote van de Franse koning Hendrik II.

 • In 1659 werd het paleis uiteindelijk verkocht aan de familie Riccardi. Zij renoveerden het paleis helemaal en gaven het een modernere, barokke look. Uit die tijd stamt het beroemde fresco van Giordano.
 • In 1814 kocht de Toscaanse staat het Palazzo Medici-Riccardi. Het deed dienst als zetel van de provinciale regering.
 • Vandaag is er een museum in gevestigd. Je kan alle pracht en praal van weleer komen bewonderen.
TIP: Wil je graag dé topbezienswaardigheden van Firenze bezichtigen? Kies dan voor de Florence Pass. De pas bespaart je tijd en geld en geeft je skip-the-line toegang tot Uffizi Galerij, Accademia Galerij en de Duomo van Florence. Bestel de Florence Pass.
 1. Het Palazzo Medici-Riccardi bezoeken

Wil je graag het indrukwekkende Palazzo Medici-Riccardi bezoeken? Het paleis bestaat uit drie verschillende verdiepingen: de kelderverdieping, de begane grond en de eerste verdieping. Elk niveau heeft zijn eigen troeven en is de moeite waard om te bezoeken.

De kelder van het paleis

Vroeger bevonden de stallen voor de paarden zich in de kelder, maar vandaag kan je hier kunstschatten bewonderen. Er worden verschillende archeologische vondsten tentoongesteld en je ziet er een reeks bustes van de familie Riccardi.

De benedenverdieping van het Palazzo Medici-Riccardi

Meteen valt de centrale binnenplaats op, opgetrokken in renaissancestijl. De binnentuin geeft het hele paleis een vredige sfeer. Je ziet er stucco’s en fresco’s die je terug katapulteren naar de tijd waarin de rijke Florentijnen hier samenkwamen. Er worden in de kamers op de benedenverdieping tijdelijke tentoonstelling georganiseerd.

De eerste verdieping van het Palazzo Medici-Riccardi

De bovenverdieping is het indrukwekkendst. Het hoogtepunt is de Magikapel, die aangekleed werd met fresco’s van Gozzoli die dateren uit 1459. Er staan leden van de familie De’ Medici afgebeeld, maar ook religieuze figuren en andere prominenten uit die tijd.

De mooiste kamer is ongetwijfeld de galleria Luca Giordano. Het is een rijkelijk gedecoreerde spiegelzaal met een indrukwekkend plafond dat beschilderd werd door Luca Giordano. Het schilderwerk werd aangebracht tussen 1682 en 1691.

Wil je graag nog meer te weten komen over de De' Medici familie? Dan kan je ook altijd een wandeltour boeken waar je meer te weten komt over de geschiedenis en paleizen van de belangrijkste familie van Florence, de Medici. Boek je De' Medici wandeltour door Firenze.
 1. Praktische info voor je bezoek aan het Palazzo Medici-Riccardi

 • Het Palazzo Medici-Riccardi vind je op de Via Camillo Cavour 3, vlakbij de markt van San Lorenzo.
 • Met onze stadswandeling Firenze kom je alvast langs het paleis en tal van andere topbezienswaardigheden in Firenze.
 • Openingsuren: Het Palazzo Medici-Riccardi is elke dag open van 9u tot 19u, behalve op woensdag.
 1. Wat is de ligging van het Palazzo Medici-Riccardi?

 1. Hoe kan ik tickets boeken voor het Palazzo Medici-Riccardi?

 1. Waar overnachten in Firenze?

Voor je bezoek aan Firenze, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Firenze online bekijken.

Firenze Camping In Town

Als je het graag wat rustiger aan wil en je houdt wel van campings, is Firenze Camping In Town een absolute aanrader. Het is een moderne en comfortabele camping net buiten het centrum van de stad. Er zijn zowel tenten als chalets of bungalows te huur. Boek hier je verblijf bij Firenze Camping.

Sognando Firenze

B&B Sognando Firenze is een rustige B&B. Het ligt op een steenworp afstand van de oevers van de rivier de Arno en vlakbij het panoramische Piazzale Michelangelo. Iedere kamer is modern en voorzien van alle luxe en comfort en 's ochtends geniet je van een ontbijtje dat bestaat uit zoete deegwaren en zelfgemaakt gebak. Meer info en boeken.

Tornabuoni Place

Tornabuoni Place is een ander gezellig verblijf dat we kunnen aanraden. Tornabuoni ligt aan de belangrijkste winkelstraat van Florence, op wandelafstand van de belangrijkste pleinen van de stad. Het Tornabuoni Place bestaat uit luxe kamers, allemaal ingericht door de architect Giorgio Cerrai, met een eigen badkamer in beeldhouwwerk van marmer en meubels die speciaal zijn gemaakt door Florentijnse ambachtslieden. Meer info en boeken.

 1. Mis niets tijdens je bezoek aan Firenze met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan Firenze? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Toscane met meer dan 95 bezienswaardigheden, 9 stadswandelingen en een volledig uitgewerkte autoroute. Eerst uitproberen? Download onze gratis preview reisgids Toscane.

Toscane

Gratis reisgids Toscane downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?