Onze 16 favoriete daguitstappen en excursies vanuit Firenze: info & tours

Volledige reisgids kopen voor € 10

Onze 16 favoriete daguitstappen en excursies vanuit Firenze: info & tours

16 mei 2022 in Firenze1 reactie

Overzicht met de leukste daguitstappen vanuit Firenze + waar tours en excursies boeken?

Ben je op citytrip naar Firenze en wil je meer van het prachtige Toscane verkennen? We got you! In de streek rondom Firenze liggen historische steden, middeleeuwse dorpjes en ook een fantastische wijnregio. We gieten voor jou de leukste daguitstappen en excursies vanuit Florence in een handig overzichtje.

Tours en tickets voor je bezoek aan Firenze

De mooiste bezienswaardigheden en plekjes in Firenze (Florence) bezoeken met een georganiseerde tour? Ga mee met een lokale gids of tour in Firenze en zie meer. Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

ONZE TIP: Hoe geld besparen en veel bezoeken in Firenze? Koop een Florence Pass. Hiermee kan je de bezienswaardigheden en musea bezoeken + openbaar vervoer + kortingskaart. Bestel je Florence Pass.

Ontdek hier de mooiste tours en daguitstappen naar en vanuit Firenze

Inhoud artikel

  1. Fiesole

Afstand: 10 km

Fiesole ligt op een steenworp van Firenze en is een van de populairste daguitstappen vanuit de Toscaanse hoofdstad. Het stadje ontstond in de Etruskische tijd in de 7e eeuw v.Chr., nog voor de Romeinen dus, en groeide uit tot een welvarende stad. Het is een stad vol geschiedenis die barst van de bezienswaardigheden.

Mis zeker de imposante Duomo van Fiesole niet, die dateert uit 1028 en uitgerust is met een bijzondere klokkentoren. Ook het Romeinse amfitheater en de ruïnes van de thermale baden, het paleis en de necropolis zijn een bezoekje waard.

HOP ON HOP OFF BUS: Wil je graag Fiesole bezoeken? Boek dan een ritje met de Hop-on Hop-off bus in Firenze en stap op lijn B..

  1. Impruneta

Afstand: 15 km

Net als Fiesole is ook Impruneta van Etruskische oorsprong. Het stadje is gezegend met een mooie plein in het centrum, het Piazza Buondelmonti, en heel wat pittoreske straatjes. Toch is het om iets anders bekend: terracotta. Er wordt hier al ruim 3000 jaar aardewerk gemaakt met klei uit de directe omgeving van het dorpje.

In 1308 werd er al een gilde van pottenbakkers opgericht. Tot de dag van vandaag vind je hier in de hele stad bedrijfjes die op traditionele wijze terracotta voorwerpen maken. De best bewaarde historische terracotta-oven is de Fornace Agresti.

  1. Chianti

Afstand: 30 km

De zonovergoten glooiende Toscaanse landschappen lenen zich uitstekend tot wijnbouw. Met voorsprong de bekendste wijnstreek is de Chianti. Hier kan je topwijnen proeven. Enkel de wijnen uit het gebied tussen Firenze, Siena en Arezzo mogen de naam Chianti Classico dragen. Je herkent die flessen aan het logo van de zwarte haan. De wijnen mogen enkel uit 100% sangiovese-druiven bestaan. Geen witte druiven dus.

  • Grève is de toegangspoort tot de Chiantistreek en ligt niet ver van Firenze. Struin rond in het stadje en proef enkele wijnen.
  • Bezoek ook het kasteel van Montefioralle en proef de bijzondere pizza’s.
  • Even verderop ligt het pittoreske Rada, een van de mooiste stadjes in de regio.
  • Nog zo’n typisch Toscaans dorpje is Panzano. Het kan uitpakken met een indrukwekkend 12e-eeuws kasteel.
  • Wil je een onvergetelijk wijnhuis bezoeken, dan raden we dat van de familie Antinori aan.

EXCURSIE: Om het meeste uit je bezoek aan de Chiantistreek te halen, kan je een georganiseerde tour boeken vanuit Firenze. Je hoeft zo geen vervoer te regelen en je wordt naar de beste wijnhuizen gebracht. Tours vanuit Firenze naar de Chianti boek je hier.

  1. San Gimignano

Afstand: 65 km

San Gimignano is misschien wel het bekendste dorpje van Toscane. Het trekt heel veel toeristen en je zal meteen begrijpen waarom. San Gimignano is uitzonderlijk pittoresk. Het was ooit een welvarende stad dankzij de vele pelgrims die er passeerden op weg naar Rome. San Gimignano wordt ook wel de torenstad van Santa Fina genoemd dankzij de maar liefst 13 torens die boven het stadje uitsteken.

  • Wandel rond in de straatjes en beklim de Torre Grossa (via het Museo Civico) om van het indrukwekkende uitzicht te genieten. De toren vormt een onderdeel van het Palazzo del Popolo.
  • Bewonder ook de middeleeuwse huizen rond het centrale plein Piazza della Cisterna, bewonder de fresco’s in de kathedraal van Santa Maria Assunta en struin rond op het Piazza del Duomo met een ijsje in de hand. Vakantie ten top!

TICKETS: San Gimignano kan je ook bezoeken via een georganiseerde tour. Er zijn verschillende touroperators die een bezoek aan San Gimignano combineren met Siena, Monteriggioni en zelfs Pisa. Tickets voortours naar San Gimignano vanuit Firenze boek je hier.

  1. Certaldo

Afstand: 48 km

Ga je met de auto naar San Gimignano, dan raden we je aan om een tussenstop te maken in het mooie Certaldo. Het bestaat uit een nieuwer gedeelte, de benedenstad, en het hogergelegen oude stadscentrum, Certaldo Alto. Extra leuk: je kan beneden parkeren aan het plein Piazza Boccacio en een treintje nemen naar het oude gedeelte.

Certaldo is de geboorteplaats van de schrijver Boccacio en je zal zijn naam en standbeelden in de hele stad tegenkomen. Wandel over de hoofdstraat (Via Boccacio) richting het stadspaleis Palazzo Pretorio en probeer een van de leuke bars en restaurantjes onderweg. Nog bijzonder zijn de fresco’s in d Chiesa dei Santi Jacopo e Filippo.

HUURAUTO: Ben je van plan om de omgeving van Firenze te verkennen? Dan raden we een huurauto aan. Huur je auto bij Sunnycars of EasyTerra.nl.

  1. Arezzo

Afstand: 78 km

Arezzo behoort tot de best bewaarde Italiaanse geheimen. Het stadje kreeg veel naamsbekendheid als de plek waar de beroemde film La Vita è bella’ van Roberto Benigni zich afspeelt. De stad draagt een eeuwenlange geschiedenis met zich mee en dat kan je om elke hoek zien.

  • Mis in geen geval de 14e-eeuwse basiliek van San Domenico waar je de Kruisiging van Cimabue en andere indrukwekkende fresco’s kan bewonderen.
  • De opvallendste (en oudste) kerk is echter de Santa Maria della Pieve.
  • Vanaf de 60 meter hoge klokkentoren kan je de hele stad bewonderen.
  • Struin nog over het Piazza Grande en geniet van alle middeleeuwse gevels die de stad sieren.
  • En museumliefhebbers kunnen zich uitleven in het Museo Archeologico en het Museo d’Arte medievale e moderna.
Arezzo is bereikbaar met de auto (1 uur) of makkelijk met de trein (40 min.).

RONDREIS: Wil je graag zoveel mogelijk van Toscane zien? Dat kan! Met onze 8-daagse rondreis door Toscane ontdek je de mooiste steden waaronder Arezzo en Firenze.

  1. Volterra

Afstand: 80 km

Volterra wordt omgeven door middeleeuwse muren en straalt karakter en charme uit. De stad kijkt uit op groene heuvels die versierd worden met rotsformaties en oude kastelen. De ravijnen rondom de stad maken het plaatje compleet.

Ooit was Volterra een Etruskische stad en daar zijn nog overblijfselen van bewaard gebleven. De Romeinen hebben onder andere het theater nagelaten. De rest van de stad is middeleeuws. Wandel rond in de smalle steegjes en snuif de Toscaanse sfeer op. Mis ook het Palazzo dei Priori niet, het oudste kasteel van Toscane. Het was de inspiratiebron voor het Palazzo Vecchio van de De’ Medici in Firenze.

STADSWANDELING: Wil je graag niets missen van je verblijf in Volterra? Download onze stadswandeling door het centrum van Volterra en ontdek dé mooiste bezienswaardigheden van de stad.

  1. Siena

Afstand: 80 km

Siena is zonder twijfel een van de mooiste Italiaansesteden. Je kan hier een hele dag ronddwalen in de straten en de prachtige gotische stadspaleizen bewonderen. Het allerbekendst is natuurlijk het Piazza del Campo, een prachtige plek. Je kan het plein, en de rest van de stad, het beste bewonderen vanop de opvallende Torre del Mangia. Deze 14e-eeuwse toren is 88 meter hoog en hét symbool van Siena.

Mis ook de Duomo Santa Maria niet, een waanzinnig gedetailleerde kathedraal in voornamelijk gotische stijl. Ook indrukwekkend is de Libreria Piccolomini, een bibliotheek voor paus Pius II die met fresco’s beschilderd werd. En het belangrijkst van allemaal: proef de heerlijke Italiaanse keuken, struin door de schilderachtige straatjes en neem veel foto’s.

Bereikbaarheid? Je kan Siena bereiken met de auto (1 uur en 10 min.) of via buslijn 131R of de trein (beide 1 uur en 20 min.). Heb je geen zin om zelf vervoer te regelen? Dan raden we je de populaire tour van Firenze naar Siena, Monteriggioni en San Gimignano aan. Tickets daarvoor boek je hier online.

  1. Monteriggioni

Afstand: 62 km

Op zoek naar een klein Toscaans stadje, ommuurd met middeleeuwse stadswallen, bovenop een heuveltop en omringd door glooiende wijngaarden? Check! Monteriggioni is hét typisch Toscaanse dorpje dat je zoekt. Het ligt een vijftiental kilometer voor Siena en je moet hier even stoppen als je Siena met de auto bezoekt.

Monteriggioni is zonder twijfel een van de meest idyllische en romantische dorpjes van de streek. Verken het kleine historische centrum, wandel langs de stadsmuren en ga binnen in de 13e-eeuwse kerk. Je kan de stadsmuren ook beklimmen en genieten van het uitzicht. Het is hier bijzonder vredevol. Fervente gamers kunnen Monteriggioni herkennen uit het populaire Assassin’s Creed II.

  1. Lucca

Afstand: 95 km

Het historische Lucca is bekend om de 500 jaar oude en volledig intact gebleven stadsmuren. Ze zijn 4 kilometer lang en omarmen de hele stad. Binnen die stadsmuren vind je niet minder dan 100 kerken en het prachtige Piazza dell’Anfiteatro, aangelegd op de resten van een Romeins amfitheater. Het opvallendste bouwwerk in het stadscentrum is ongetwijfeld de Torre Guinigi. Bovenop die toren staan enkele steeneiken, dat was een trend in de renaissancetijd. Boek je tickets voor de Torre Guinigi.

  • Andere trekpleisters zijn de Basilica di San Frediano, waar je een prachtige gouden mozaïek kan bewonderen.
  • Bezoek ook de eclectische kathedraal van San Martino, een samenraapsel van verschillende architecturale stijlen.
  • Kunstschatten kan je bewonderen in het Museo dell’Opera.
  • Voor het mooiste uitzicht op de stad moet je de tweede hoogste toren van de stad beklimmen, de Torre dell'Orologio of afgekort de Torre delle Ore.
  • Met onze stadswandeling door Lucca mis je alvast niets.
Lucca bereik je gemakkelijk met de auto (1 uur 10 min.) of met de trein (1 uur 20 min.).
  1. Pisa

Afstand: 98 km

Pisa staat natuurlijk beroemd om de scheve toren van de stad. Die staat op het Campo dei Miracoli (het Plein der Wonderen) en wordt er vergezeld van de kathedraal, het baptisterium en de klokkentoren. Net naast dat plein vol bouwwerken ligt nog een bekende begraafplaats.

Blijf echter niet hangen op dat ene plein, Pisa heeft nog veel meer te bieden. Verken het oude centrum en wandel rond in de gezellige straten en langs de kade. Rust even uit op het Piazza dei Cavalieri en bezoek zeker het klooster van San Matteo en de kerk Santa Maria della Spina.

TIP: Wil je Pisa met een gids verkennen en terwijl Cinque Terre bezoeken (zie later)? Dan raden we je een dagtocht naar Pisa en Cinque Terre vanuit Firenze.

  1. Bologna

Afstand: 115 km

Bologna is een prachtige historische stad waar een gezellige sfeer hangt en toch trekt de stad minder bezoekers dan pakweg Milaan, Pisa of Firenze. Deze ‘rode’ stad barst van de eeuwenoude gebouwen met terracotta daken. De beste plek om de stad te bewonderen is vanop de Due Torri, de bekende scheve torens in het centrum van de stad. De 97 meter hoge Torre Asinelli en de 48 meter hoge Torre Garisenda zijn dé symbolen van Bologna. (Boek je tickets voor de Torre Asinelli).

  • Wandel ook rond op het prachtige Piazza Maggiore, bezoek het 13e-eeuwse Palazzo del Podestà en ga binnen in de grote basiliek van de stad.
  • Ook de stadspaleizen Palazzo dei Banchi, Palazzo d’Accursio en Palazzo dei Notai zullen je omver blazen.
  • En natuurlijk moet je hier zeker eens een spaghetti Bolognesa proeven! Dat doe je het beste in de culinaire wijk Quadrilatero. Ook de Mercato di Mezzo mag je zeker niet overslaan.
  1. Cinque Terre

Afstand: 190 km

Zin in zon, zee en strand? En pittoreske dorpjes? Dan moet je naar Cinque Terre. Het zijn vijf kleurrijke dorpjes die genesteld liggen op en tussen rotsige hellingen die zich in de blauwe zee storten. Het is een prachtige plek die doet denken aan de Amalfi-kust. De dorpjes zelf zijn zeer grote toeristentrekkers, maar ook de wandelpaden tussen de dorpjes en door de omgeving zijn ongelofelijk prachtig en zeker een bezoek waard. Cinque Terre staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

  • Het grootste en oudste van de vijf dorpjes is Monterosso al Mare.
  • Vernazza is het charmantste dorpje. Wandel er zeker naar het beroemde uitkijkpunt.
  • De overige dorpjes zijn het binnenlandse Corniglia, het fotogenieke Manarola en het traditionele vissersdorpje Riomaggiore.

TOUR: Cinque Terre ligt een eindje van Firenze. Wil je de stadjes bezoeken als een dagtrip, dan raden we je aan om een georganiseerde tour te nemen. Het is de efficiëntste manier om kennis te maken met Cinque Terre. Tickets voor tours naar Cinque Terre boek je hier.

  1. Venetië

Afstand: 270 km

Een ambitieuze daguitstap, maar zeker wel mogelijk, is Venetië. Idealiter blijf je hier een nachtje overnachten zodat je de tijd hebt om de stad echt te leren kennen. Bekijk alvast onze favoriete verblijfplaatsen in Venetië. Je kan Venetië ook in één dag bezoeken mocht je niet veel tijd over hebben.

Venetië is een van die steden die je absoluut eens gezien moet hebben in je leven. De tijd lijkt hier te hebben stilgestaan. Het helderblauwe water van de tientallen kanalen, de zingende gondeliers en de indrukwekkende gevels die uit het water rijzen, Venetië is een bijzondere plek.

  1. Mis niets tijdens je bezoek aan Firenze met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan Firenze? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Toscane met meer dan 95 bezienswaardigheden, 9 stadswandelingen en een volledig uitgewerkte autoroute. Eerst uitproberen? Download onze gratis preview reisgids Toscane.

Toscane

Gratis reisgids Toscane downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 7 augustus 2022 - De Ridder Danny

Zowel voor uitstapje in binnenland of reis naar het buitenland zoeken we eerst info bij reisroutes. Steeds een goede basis om nadien de dag trip of vakantie verder uit te werken. Blijf een trouwe gebruiker.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?