Het zwijn van Firenze (Il porcellino fontein) bezoeken: alle info & tips

Volledige reisgids kopen voor € 10

Het zwijn van Firenze (Il porcellino fontein) bezoeken: alle info & tips

30 mei 2022 in Firenze0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan Het Zwijn van Firenze, Il porcellino fontein

Het bekendste beeld in Firenze? Dat is ongetwijfeld de David van Michelangelo. Maar de Fontana del Porcellino staat op de tweede plaats. Geen historisch marmeren beeld hier, maar wel een bronzen everzwijn. Het trekt veel toeristen die hun geluk willen beproeven. Steek een muntstuk in de mond van het dier en hoop dat het in het roostertje eronder valt. Is dat het geval? Dan heb je de komende tijd extra veel geluk!

Tours en tickets voor je bezoek aan Firenze

De mooiste bezienswaardigheden en plekjes in Firenze (Florence) bezoeken met een georganiseerde tour? Ga mee met een lokale gids of tour in Firenze en zie meer. Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

ONZE TIP: Hoe geld besparen en veel bezoeken in Firenze? Koop een Florence Pass. Hiermee kan je de bezienswaardigheden en musea bezoeken + openbaar vervoer + kortingskaart. Bestel je Florence Pass.

Ontdek hier de mooiste tours en daguitstappen naar en vanuit Firenze

Inhoud artikel

  1. De Fontana del Porcellino het zwijne standbeeld in Firenze

Letterlijk betekent het ‘de fontein van het zwijntje’, maar vandaag de dag zie je er noch een fontein noch een zwijntje. We duiken even de geschiedenis in.

  • Ooit was dit beeld een werkende fontein. Er stroomde water uit de mond van het dier dat de verkopers op de markt konden gebruiken.
  • Indertijd kon je hier vooral zijde en wol kopen, vandaag is dat vooral leder.
  • Het dier wordt dan wel porcellino, ofwel varkentje, genoemd, maar eigenlijk zie je hier een groot everzwijn.

De Fontana del Porcellino is een bronzen beeld uit 1612, vervaardigd voor de familie De’ Medici. Het werd gemaakt door Pietro Tacca, die les volgde bij de beroemde Giambologna, en was een kopie van een Romeins beeld uit marmer dat je in de Galleria degli Uffizi kan bewonderen. Enkele jaren later werd het standbeeld omgebouwd tot een fontein en op de Mercato Nuovo geplaatst.

Al snel ontstond de traditie om de snuit van het everzwijn te kussen of te aaien en het geluk te beproeven met een muntstukje. Dat lokte zoveel volk dat men het standbeeld aan het einde van de 19e eeuw uiteindelijk naar de andere kant van het plein moest verplaatsen. Het standbeeld was ook beschadigd geraakt en werd in 2004 vervangen door een kopie. Het echte bronzen beeld staat in het Museo Bardini.

TIP: Wil je graag dé topbezienswaardigheden van Firenze bezichtigen? Kies dan voor de Florence Pass. De pas bespaart je tijd en geld en geeft je skip-the-line toegang tot Uffizi Galerij, Accademia Galerij en de Duomo van Florence. Bestel de Florence Pass.
  1. De legende van het zwijn van Firenze

Er hangt ook een legende vast aan het standbeeld van Il Porcellino. Die zegt dat het everzwijn ’s nachts veranderde in een knappe jongeman die de stad ronddwaalde. Op een van die nachten werd hij verliefd op een meisje.

De liefde was wederzijds en het meisje wilde trouwen. De jongeman biechtte zijn geheim op, maar vroeg het meisje om het aan niemand door te vertellen. Deed ze dat wel, dan zou hij voor altijd in een everzwijn veranderen. Je raadt het al, het jonge meisje kon haar mond niet houden. Il Porcellino werd sindsdien ’s nachts nooit meer wakker.

  1. Het zwijn van Firenze bezoeken

Vandaag is het zwijn van Firenze vooral bekend als een soort waarzegger. Je kan gewoon de snuit van het standbeeld aaien of kussen, maar echte geluksbeproevers moeten een muntje in de mond van het dier steken. Dan laat je het muntje los en als het in het gat eronder valt, zal je de komende tijd met geluk gezegend zijn!

  1. Waar bevindt zich de fontein Il porcellino in Florence?

De Fontana del Porcellino bevindt zich op het plein Mercato Nuovo, dichtbij de brug Ponte Vecchio en Piazza della Repubblica. Je kan er niet alleen geluk afdwingen, maar ook lederwaren kopen.

Wat is de ligging van Fontana del Porcellino op de kaart?

  1. Extra tip: Bespaar tijd en geld met de Florence Pass

Ben je slechts enkele dagen op vakantie in Firenze en wil je toch graag zoveel mogelijk zien? Dan raden we aan om de Florence Pass aan te kopen. Met deze kortingskaart geniet je van skip-the-line toegang voor topbezienswaardigheden als het Uffizi Museum, de Galleria dell’ Accademia en de Duomo van Firenze.

  1. Waar overnachten in Firenze?

Voor je bezoek aan Firenze, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Firenze online bekijken.

Firenze Camping In Town

Als je het graag wat rustiger aan wil en je houdt wel van campings, is Firenze Camping In Town een absolute aanrader. Het is een moderne en comfortabele camping net buiten het centrum van de stad. Er zijn zowel tenten als chalets of bungalows te huur. Boek hier je verblijf bij Firenze Camping.

Sognando Firenze

B&B Sognando Firenze is een rustige B&B. Het ligt op een steenworp afstand van de oevers van de rivier de Arno en vlakbij het panoramische Piazzale Michelangelo. Iedere kamer is modern en voorzien van alle luxe en comfort en 's ochtends geniet je van een ontbijtje dat bestaat uit zoete deegwaren en zelfgemaakt gebak. Meer info en boeken.

Tornabuoni Place

Tornabuoni Place is een ander gezellig verblijf dat we kunnen aanraden. Tornabuoni ligt aan de belangrijkste winkelstraat van Florence, op wandelafstand van de belangrijkste pleinen van de stad. Het Tornabuoni Place bestaat uit luxe kamers, allemaal ingericht door de architect Giorgio Cerrai, met een eigen badkamer in beeldhouwwerk van marmer en meubels die speciaal zijn gemaakt door Florentijnse ambachtslieden. Meer info en boeken.

  1. Mis niets tijdens je bezoek aan Firenze met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan Firenze? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Toscane met meer dan 95 bezienswaardigheden, 9 stadswandelingen en een volledig uitgewerkte autoroute. Eerst uitproberen? Download onze gratis preview reisgids Toscane.

Toscane

Gratis reisgids Toscane downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?