Basilica San Miniato al Monte in Firenze bezoeken? Wat zeker zien + hoe er naartoe?

Volledige reisgids kopen voor € 10

Basilica San Miniato al Monte in Firenze bezoeken? Wat zeker zien + hoe er naartoe?

13 mei 2022 in Firenze0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan Basilica San Miniato al Monte in Firenze + verblijftip

De gevel van de Basilica San Miniato al Monte zie je vanuit heel Firenze in het zonlicht schitteren. Wie de moeite neemt om de kerk te bezoeken, wordt daarvoor beloond. Je ziet hier 13e- en 14e-eeuwse fresco’s, nog oudere mozaïeken en je kan er in een oude kloosterapotheek rondwandelen. En natuurlijk heb je er ook een onklopbaar uitzicht op Firenze.

Ontdek hier alles over je bezoek aan de Basilica San Miniato al Monte.

Tours en tickets voor je bezoek aan Firenze

De mooiste bezienswaardigheden en plekjes in Firenze (Florence) bezoeken met een georganiseerde tour? Ga mee met een lokale gids of tour in Firenze en zie meer. Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

ONZE TIP: Hoe geld besparen en veel bezoeken in Firenze? Koop een Florence Pass. Hiermee kan je de bezienswaardigheden en musea bezoeken + openbaar vervoer + kortingskaart. Bestel je Florence Pass.

Ontdek hier de mooiste tours en daguitstappen naar en vanuit Firenze

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis van de Basilica San Miniato al Monte in Firenze

De bijzondere basiliek van San Miniato al Monte is een van de oudste van de regio. Deze kerk werd hier in 1013 neergepoot, bovenop een van de heuvels die Firenze omarmt. Dit plekje werd uitverkoren omdat het de plek zou zijn waar de heilige Minias vermoord werd.

Hij was een Romeinse soldaat en een overtuigd christen die zijn opperste best deed om zijn (indertijd gloednieuwe) geloof te verspreiden. Minias werd echter het slachtoffer van de christenvervolging waartoe keizer Decius opgeroepen had. De soldaat doorstond martelingen en werd uiteindelijk onthoofd bovenop deze heuvel. Dat gebeurde in de 3e eeuw.

Een romaans meesterwerk

De werken aan de kerk werden pas afgerond in het jaar 1207. Er werd dus bijna 200 jaar lang aan gebouwd. Het resultaat is een van de mooiste gebouwen in romaanse stijl in Italië. De belangrijkste geldschieter voor al dat moois was de gilde van wolimporteurs, de zogenaamde Arte di Camlimala. Je ziet in het fronton van de basiliek een adelaar met katoen afgebeeld. Dat was het symbool van de rijke gilde.

In de twee eeuwen daarna werd de kerk af en toe nog aangepast en uitgebreid. In 1448 werd de grote kapel opgetrokken door de favoriete architect van de De’ Medici: Michelozzo. In het jaar 1499 stortte de klokkentoren deels in. Die werd vervangen door een nieuw exemplaar, maar de werken werden nooit afgerond. Vandaar de ietwat vreemde toren naast de kerk.

TIP: Wil je graag dé topbezienswaardigheden van Firenze bezichtigen? Kies dan voor de Florence Pass. De pas bespaart je tijd en geld en geeft je skip-the-line toegang tot Uffizi Galerij, Accademia Galerij en de Duomo van Florence. Bestel de Florence Pass.
 1. De opvallende voorgevel van Basilica San Miniato al Monte

Je ziet de gevel van de Basilica San Miniato al Monte vanuit heel Firenze blinken op de heuveltop. De gevel is gemaakt uit witte, zwarte en groene marmersoorten die in een geometrisch patroon in elkaar gepuzzeld zijn. Het onderste deel van de gevel zou al omstreeks 1090 voltooid zijn, maar pas na een nieuwe financiële boost van de gilde van de wolimporteurs kon ook de rest van de gevel bekleed worden met het mooie marmer. De kers op de taart is het oude mozaïek op het fronton.

De voorgevel was een bron van inspiratie voor de beroemde renaissancistische architect Brunelleschi, de ontwerper van onder andere de koepel van de kathedraal van Firenze.

 1. Bewonder de indrukwekkende kunstwerken binnenin

 • Het hele interieur van de basiliek is bekleed met eeuwenoude kunstwerken die de tand des tijds uitstekend doorstaan hebben.
 • Het opvallendste zijn de mozaïeken in de apsis en het koor van de kerk.
 • Let ook zeker op de marmeren vloer. De dierenriem wordt erop afgebeeld.
 • De muren van de kerk zijn beschilderd met fresco’s uit de 13e en 14e eeuw.
 • In het koor van de kerk bevindt zich de crypte van de heilige Minias.
 • Er staat ook een indrukwekkende marmeren preekstoel die uit de 12e eeuw dateert.

Kortom, deze basiliek ademt geschiedenis. De gelovigen die hier 600 jaar geleden naar de kerkdienst kwamen, zagen bijna exact hetzelfde als de bezoekers die hier vandaag rondwandelen.

 1. De gebouwen rondom de basiliek

De Basilica San Miniato al Monte werd aan het einde van de 13e eeuw vergezeld van een klooster. Bezoek zeker ook de voormalige kloosterapotheek. Er werden ooit medicijnen verkocht, vandaag kan je er lekkernijen bemachtigen die in de ateliers van het klooster gemaakt worden. Je vindt er verschillende taartjes en koekjes, kaarsen en er worden ook souvenirs verkocht.

Vlak naast de basiliek zie je nog het Palazzo dei Vescovi staan

Dat was ooit het buitenverblijf van de bisschop van Firenze. Rondom de basiliek strekt zich het kerkhof Cimitero delle Porte Sante uit. Dat was een prestigieuze begraafplaats waar de leden van het klooster en prominenten uit Firenze begraven werden.

Wanneer je de basiliek en de gebouwen errond hebt bezocht, geniet dan ook even van het prachtige uitzicht dat je hier hebt over Firenze. Zeker bij zonsondergang kan je hier enkele fotogenieke plaatjes maken.

 1. Praktische info voor je bezoek aan Basilica San Miniato al Monte

 • De Basilica San Miniato al Monte bevindt zich bovenop een heuvel.
 • Je komt er door eerst naar het Piazzale Michelangelo te wandelen en vandaar nog een kleine wandeling te maken naar de basiliek. Je moet er dus wel iets voor over hebben om al dat moois te bewonderen.
 • Of je kan ook onze stadswandeling door Firenze volgen, zo kom je langs tal van andere bezienswaardigheden.
 • Geen zin in een wandeling? Neem dan buslijn 12 vanop het plein Piazza Romana.
 • De Basilica San Miniato al Monte is iedere dag geopend.
 • Maandag t.e.m. zaterdag: van 9u30 tot 13u en van 15u tot 19u.
 • Zondag: van 8u15 tot 13u en van 15u tot 19u.
Mis niets tijdens je verblijf en download onze reisgids Toscane. Zo ontdek je nog meer van deze prachtige regio.

Wat is de ligging van Basilica San Miniato al Monte op de kaart?

 1. Waar tickets kopen voor Basilica San Miniato al Monte?

 1. Waar overnachten in Firenze?

Voor je bezoek aan Firenze, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Firenze online bekijken.

Firenze Camping In Town

Als je het graag wat rustiger aan wil en je houdt wel van campings, is Firenze Camping In Town een absolute aanrader. Het is een moderne en comfortabele camping net buiten het centrum van de stad. Er zijn zowel tenten als chalets of bungalows te huur. Boek hier je verblijf bij Firenze Camping.

Sognando Firenze

B&B Sognando Firenze is een rustige B&B. Het ligt op een steenworp afstand van de oevers van de rivier de Arno en vlakbij het panoramische Piazzale Michelangelo. Iedere kamer is modern en voorzien van alle luxe en comfort en 's ochtends geniet je van een ontbijtje dat bestaat uit zoete deegwaren en zelfgemaakt gebak. Meer info en boeken.

Tornabuoni Place

Tornabuoni Place is een ander gezellig verblijf dat we kunnen aanraden. Tornabuoni ligt aan de belangrijkste winkelstraat van Florence, op wandelafstand van de belangrijkste pleinen van de stad. Het Tornabuoni Place bestaat uit luxe kamers, allemaal ingericht door de architect Giorgio Cerrai, met een eigen badkamer in beeldhouwwerk van marmer en meubels die speciaal zijn gemaakt door Florentijnse ambachtslieden. Meer info en boeken.

 1. Mis niets tijdens je bezoek aan Firenze met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan Firenze? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Toscane met meer dan 95 bezienswaardigheden, 9 stadswandelingen en een volledig uitgewerkte autoroute. Eerst uitproberen? Download onze gratis preview reisgids Toscane.

Toscane

Gratis reisgids Toscane downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?