15 x mooiste steden in Spanje voor je citytrip: ontdek de leukste Spaanse steden + foto's

Koop de volledige reisgids voor € 10

15 x mooiste steden in Spanje voor je citytrip: ontdek de leukste Spaanse steden + foto's

27 december 2022 in Spanje1 reactie

Ben je nog op zoek naar inspiratie voor een mooie citytrip of stedentrip in Spanje?

Spanje, een zonnige bestemming met de prachtige Spaanse Costa's, een rijke geschiedenis, idyllische dorpjes en indrukwekkende landschappen. Het maakt niet uit of je nu naar het noorden of het zuiden van Spanje reist, je vindt overal wel steden die de moeite waard zijn.

Benieuwd naar de mooiste steden in Spanje voor een stedentrip? Lees gerust verder en ontdek de leukste plekken en steden in Spanje.

Inhoud artikel

  1. Barcelona

Barcelona, de klassieke en populaire bestemming voor een stedentrip in Spanje. Het is dan ook een fantastische stad voor een citytrip of weekendje weg. In deze stad vind je namelijk ontzettend veel bezienswaardigheden, waaronder heel wat bijzondere art-nouveau gebouwen. Deze architecturale kunst uit het Catalaans Modernisme kleurt de stad, mede door de vele bouwwerken die de architect Antoni Gaudí in Barcelona gebouwd heeft.

De bijzondere gebouwen en kunstwerken van Gaudí bewonderen

Zo kan je door het bijzondere stadspark Park Güell lopen, waar je binnen de 15 hectare van het park meerdere kunstwerken van Gaudí kan bezichtigen. Verschillende panden die gemaakt zijn door Gaudí zijn nu een aantal van de grootste bezienswaardigheden van de stad, zoals het Casa Milà, Casa Vicens en Casa Battló, en natuurlijk ook de indrukwekkende Sagrada Familia.

TIP: Bekijk hier alle tours en excursies in Barcelona en bestel je tickets op voorhand online. Zo kan je de ellenlange wachtrijen vermijden en ga je een zorgeloze vakantie tegemoet!

Maar, Barcelona is meer dan alleen Gaudí

Naast alle bijzondere werken van Gaudí is er natuurlijk nog veel meer te zien in Barcelona. Slenter bijvoorbeeld over de sfeervolle boulevard La Rambla, loop door het Gotische kwartier met de vele middeleeuwse gebouwen of breng een bezoek aan de 13-eeuwse Catedral de la Santa Creu i Santa Eulàlia. Voor voetbalfans is een bezoek aan het stadion van FC Barcelona, Camp Nou, een echte aanrader.

Wil jij ook graag Barcelona verkennen? Download onze gratis stadswandeling door Barcelona, deze brengt je langs alle highlights van de stad.

  1. Valencia

Valencia heeft veel meer te bieden dan dat je waarschijnlijk zou verwachten. Voor de meeste toeristen is dit dé vakantiebestemming voor een fijne strandvakantie, maar je kan er ook een leuke stedentrip maken. Je vindt er dan ook naast de mooie stranden, heel wat verrassende en culturele plekjes of mooie natuurparkjes en boeiende musea.. De stad kent een lange geschiedenis en heeft daardoor bezienswaardigheden uit verschillende tijdsperiodes te bieden.

Mis bijvoorbeeld de prachtige 13de- tot 15de-eeuwse kathedraal van Valencia niet, loop door de gezellige straten van de Barrio del Carmen om de bouwwerken uit de Romeinse en Arabische tijd te aanschouwen, en bezoek het moderne Ciudad de las Artes y las Ciencias.

Naast architectuur en cultuur heeft Valencia ook op gebied van het uitgaansleven en de gastronomie veel te bieden. Proef dan ook zeker eens de echte Valenciaanse paella, het gerecht dat de oorsprong vindt in deze stad.

Ga voor de complete toeristische ervaring tijdens je stedentrip met behulp van onze uitgebreide stadswandeling Valencia!
  1. Madrid

Een stedentrip naar de Spaanse hoofdstad Madrid mag natuurlijk ook niet ontbreken. Het is dan ook één van de mooiste steden in Europa. Madrid bruist van de geschiedenis, kunst en voetbal en loopt over van de mooie bezienswaardigheden.

Slenter door de sfeervolle winkelstraatjes naar het Plaza Mayor en proef eens van de Spaanse specialiteiten in een van de gezellige restaurantjes. En ook kunst- en cultuurliefhebbers zullen hier hun hart kunnen ophalen, met verschillende imposante paleizen, bouwwerken en boeiende musea als het wereldberoemde Prado-museum, met werken van grootheden als Goya en Velásquez. Je kan de stad ook verkennen met onze stadswandeling door Madrid.

Kan je haast niet wachten om je stedentrip Madrid te plannen? Bekijk alvast onze favoriete hotels en B&B's in Madrid.

  1. Granada

Granada is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en ligt aan de voet van de Sierra Nevada. De stad kent een lange geschiedenis en werd getekend door zowel Romeinse en Moorse als Joodse en Christelijke invloeden. De belangrijkste bezienswaardigheid in de stad is het Alhambra, een paleizencomplex op een heuvel dat uitkijkt over de stad. Het Alhambra is één van de mooiste Moorse bouwwerken en één van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Spanje. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het paleis op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Verdwaal ook eens in de Moorse wijk van de stad, het Albaicín. Tijdens je wandeling door het centrum van Granada kom je langs witgekalkte huisjes, kleine pleintjes en mooie gevels. Er zijn ook verschillende uitkijkpunten in de stad die je een indrukwekkend zicht op de stad en op de zonsondergang geven.

TIP: Wil je tijdens je stedentrip Alhambra bezoeken? Boek je tickets online, zo kan je de lange wachtrijen overslaan. Lees ook onze tips voor een bezoek.

Klik hier om je tickets voor het Alhambra te reserveren

  1. Córdoba

Córdoba is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en bestond al tijdens de Romeinse tijd. Net als Jerez en Sevilla kent ook Córdoba een prachtig Alcázar, maar de belangrijkste bezienswaardigheid van deze stad is toch de Mezquita kathedraal, een oude moskee die in de dertiende eeuw omgevormd werd in een katholieke kerk nadat het gebied op de Moren heroverd was. De Mezquita werd al in 1984 opgenomen in de werelderfgoedlijst van UNESCO, maar later werd het volledige historische centrum van de stad aan de werelderfgoedlijst toegevoegd.

Onze tip: Het is aan te raden om je bezoek aan Córdoba in mei te plannen, wanneer de hele stad klaargemaakt wordt voor het patiofestival. Dan zetten inwoners hun versierde patio even open voor het publiek.

  1. Cádiz

Wat dacht je van een stedentrip naar de oudste stad van West-Europa, Cádiz? Cádiz is één van de belangrijkste zeehavens van Spanje. En anders dan de meeste Spaanse havensteden ligt Cádiz aan de Atlantische Oceaan en vlakbij de Straat van Gibraltar. Doordat deze stad omgeven wordt door water, kan je je stedentrip eventueel combineren met een strandvakantie

In de stad vind je het zestiende-eeuwse Santa Catalina kasteel, het achttiende-eeuwse San Sebastian kasteel, de barokke Catedral de Cádiz en de restanten van een Romeins theater. Maak ook eens een wandeling langs de oude stadsmuur en beklim de Torre Tavira voor een prachtig uitzicht over de stad.

Onze tip: Tours of tickets voor het bezoeken van de bezienswaardigheden in Cádiz? Boek je tickets voor Cádiz online, veilig en voordelig.

  1. Sevilla

Sevilla is de hoofdstad van Andalusië. Niet voor niets wordt Sevilla vaak een groot openluchtmuseum genoemd. Wanneer je Sevilla ontdekt dan proef je overal de Spaanse authenticiteit. Daarnaast zijn er tal van bezienswaardigheden, zoals het koninklijk paleis Alcázar, de klokkentoren Giralda, het bekende plein Plaza de España, de joodse en toeristische wijk Santa Cruz, de kathedraal Maria de la Sede en natuurlijk nog meer.

Wist je dat Sevilla tevens de bakermat van de Flamenco dans in Spanje is? Ontdek al deze bezienswaardigheden via gratis een stadswandeling Sevilla.

ONZE TIP: Meerdere bezienswaardigheden of monumenten bezoeken? Koop een Sevilla City Pass €49, zo bespaar je gigantisch veel uit en kan je ook gebruik maken van het openbaar vervoer + de belangrijkste musea. Klik hier en boek je Sevilla City Pass online.

Wil je liever enkel een ticket voor het Koninklijk Paleis of de Kathedraal? Bekijk hier het volledige aanbod tickets.
  1. Toledo

Ooit was Toledo een zeer belangrijke stad die later veel van zijn waarde verloor. Door de historie die de stad heeft gekend zijn er veel monumenten en bezienswaardigheden bewaard gebleven die je vandaag de dag kan bewonderen. Bezoek o.a. de kathedraal van Toledo, het fort Alcázar de Toledo, het klooster Monasterio San Juan de los Reyes of een van de musea.

Toledo is niet voor niets opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De stad heeft overigens nog veel meer te bieden, maar het voorgaande geeft je al een goede indruk. Toledo is het beste te bereiken vanaf Madrid.

Wil jij ook Toledo bezoeken? Download dan zeker onze gratis stadswandeling Toledo en ontdek alle highlights van de stad.
  1. Málaga

Málaga is een belangrijke havenstad aan de Costa del Sol en staat vooral bekend als een resortstad, maar laat dat je zeker niet tegenhouden. Naast alle wolkenkrabbers en hotels vind je er namelijk twee prachtige oude burchten, het Alcazaba en de ruïnes van het Gibralfaro uit de Moorse tijd. Ook de kathedraal van Málaga aan het Plaza del Obispo is een bezoek meer dan waard.

Málaga heeft ook een groot aantal musea, waaronder een afdeling van het Centre Pompidou van Parijs en het Picasso museum, die in deze stad geboren werd. Breng verder ook een bezoek aan de Calle Larios, de grootste winkelstraat van de stad, en El Pimpi, de meest beroemde bodega van Málaga.

Graag een georganiseerde uitstap maken in Málaga? Bekijk het volledige aanbod tours en excursies en en rond Málaga en geniet ten volle van je vakantie!

  1. Bilbao

Ook deze Spaanse stad, Bilbao is het vernoemen waard. Want wat enkele decennia geleden nog een onaantrekkelijke industriële stad was, is tegenwoordig een gezellige moderne stad vol interessante bezienswaardigheden. Desondanks moet deze stad nog ontdekt worden door het grote toerisme, waardoor je er niet de grootse drukte van steden als Barcelona, Madrid of Sevilla hoeft te verwachten.

Graag zo veel mogelijk zien van deze stad? Download onze stadswandeling Bilbao en bewonder de top bezienswaardigheden.

Tijdens je stedentrip in Bilbao kan je haast niet om het Guggenheim Museum heen, het symbool van de stad gelegen op de oude scheepswerf. Echter is ook het historisch centrum zeker een wandeling waard, waar je onder andere langs de kathedraal van Santiago de Bilbao en het Teatro Arriaga loopt. Wandel langs de oevers van de Nervíon rivier naar de overdekte Mercado de la Ribera of ga barhoppen om verschillende pintxos te proeven.

Onze tip: Koop je tickets voor je bezoek aan het Guggenheim Museum op voorhand online, zo moet je niet aanschuiven bij de ingang en verlies je geen kostbare tijd.

  1. San Sebastián

San Sebastián is een mooie badplaats aan de Golf van Biskaje en het is één van de meest bezochte stadjes in Spanje. De stad staat bekend om de romantische promenade en de mooie stranden. Dwaal ook rond op de kasseien in het oude centrum van de stad in de wijk Parte Vieja.

Wil je graag een dagje luieren aan het strand? Dan is Playa de la Concha in San Sebastian zeker een bezoekje waardig. In 2019 door Tripadvisor uitgeroepen tot een van de mooiste stranden ter wereld.

  1. Ibiza

Ibiza heeft naast de populaire clubs, pubs, bars en stranden ook een heel andere kant. Er is hier veel te zien en doen, ook wanneer je een stedentrip wilt maken. Voordat het uitgroeide tot het mekka van het nachtleven, was Ibiza een toevluchtsoord voor hippies, en die alternatieve sfeer hangt hier nog steeds, vooral naar het rustigere noorden van het eiland toe, waar alles ook nog niet zo volgebouwd is.

Wanneer je op vakantie bent in Ibiza moet je zeker eens een bezoekje brengen aan Ibiza-stad (Eivissa). De charmantste stad van het eiland. In de middeleeuwse oude stad Dalt Vila (Hoge stad) vind je nog de hoge omwallingen en historische geplaveide straten. Met panorama’s, een rijkdom aan geschiedenis die teruggaat tot 2500 jaar geleden en een ontegensprekelijke charme, mag je deze oude stad, erkend als UNESCO Werelderfgoedsite zeker niet missen.

Nog op zoek naar een overnachting tijdens je vakantie? Bekijk alvast eens onze favoriete hotels en B&B's op Ibiza en haal het beste uit je reis.

  1. Salamanca

Salamanca is een van de grootste troeven van Castilla y León. Het is een charmante stad met een bijzondere sfeer. Soms waan je je er nog in de middeleeuwen en sinds 1988 prijkt de stad op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Salamanca is een van de belangrijkste universiteitssteden van Spanje en staat bekend om zijn vele culturele en historische bezienswaardigheden.

Wanneer je Salamanca bezoekt, moet je absoluut starten op het centrale plein Plaza Mayor, een van de mooiste pleinen van Spanje, en bezoek ook zeker de kathedraal, de universiteit en de talloze bouwwerken in platereske stijl (een bouwstijl uit de 16e eeuw die je eigenlijk een Spaanse variant van de renaissance kan noemen). De voorgevel van het hoofdgebouw van de universiteit is het schoolvoorbeeld van deze bijzondere gedetailleerde bouwstijl

Wil je graag zoveel mogelijk van de stad te zien krijgen? Download onze stadswandeling door Salamanca, een wandeling door het historische centrum van de universiteitsstad.

  1. Girona

Girona is één van de bekendste steden van Catalonië en doet dienst als de hoofdstad van de Costa Brava. Ondanks die titel wordt Girona toch nog als een verborgen parel gezien. De stad heeft een goed bewaard Middeleeuws centrum, waardoor er heel wat oude monumenten te bewonderen zijn in de stad. De oude stad werd maar liefst 25 keer belegerd in haar geschiedenis, maar door de sterke stadsmuur kon ze maar een paar keer ingenomen worden.

Middeleeuwse straatjes

Slenter rond in de middeleeuwse straatjes en maak een wandeling over de oude stadsmuren, of bezoek de 13de-eeuwse Joodse wijk El Call. Ook de Romaanse Catedral de Santa Maria de Girona uit de 11de eeuw en het Benedictijnse klooster Sant Pere de Galligants zijn de moeite waard.

Om meer te weten te komen over één van de grootste architecten van Catalonië, Rafael Masó, kan je het Casa Masó bezoeken. De ruïnes van het Romeinse fort Força Vella dompelen je dan weer onder in de geschiedenis van de stad. Vergeet ook niet om langs de oevers van de rivier Onyar te lopen voor een blik op de bijzondere gekleurde hangende huizen.

Wist je dat je hier ook een Game of Thrones tour kan doen?

Bloemenfestival

In mei vindt het bloemenfestival Temps de Flor plaats in Girona, waarbij de stad gevuld wordt met bijzondere kunstwerken die van prachtige gekleurde bloemen worden gemaakt. De stad wordt hierdoor nog kleurrijker en de bloemen die overal te zien zijn zorgen voor extra mooie beelden van de gebouwen.

  1. Zaragoza

En de laatste stad op ons lijstje met de mooiste Spaanse steden voor een citytrip is Zaragoza. Deze stad is gelegen in het noorden van Spanje, te midden van een vallei van een landschap met bergen van de Pyreneeën, woestijnen, wijngebieden en bossen.

Deze rijke noorderstad is een opkomende toeristische bestemming die veel te bieden heeft op vlak van zowel cultuur, sport als natuur. Door zijn rijke geschiedenis die terug reikt naar het Romeinse rijk zijn er dan ook heel wat historische bezienswaardigheden te vinden.

Wat zeker zien en doen tijdens je stedentrip Zaragoza?

  • Laat je verwonderen door de prachtige watervallen in het natuurpark. De watervallen en mos-achtige grotten met bewonderenswaardige blauwe muren zijn echt een pareltje. De hoogste waterval hier is de Cola del Caballo en is meer dan 50m hoog.
  • Snuif wat cultuur op in boeiende musea als het theatermuseum, Caixaforum, Museo de Goya of het Origami-museum.
  • Bewonder de Rooms-Katholieke La Seo Kathedraal en Basílica de Nuestra Señora del Pilar, het boegbeeld van de stad. Wat vooral opvalt aan het gebouw zijn de torens die rijkelijk versierd zijn met kleurrijke geelblauwe patronen.
  1. Download onze gratis reisgidsen Spanje

Wil jij ook graag Spanje zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen, zo ben je zeker dat je niets mist.

AndalusiëBarcelonaBalearenCanarische EilandenCataloniëCastilla y LeónMadrid & ToledoMurcia en ValenciaNoord-Spanje
Reisgids AndalusiëReisgids BarcelonaReisgids BalearenReisgids Canarische EilandenReisgids CataloniëReisgids Castilla y LeónReisgids Madrid & ToledoReisgids Mucria en ValenciaReisgids Noord-Spanje

Op reis naar Spanje? Nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Spanje.

Noord-Spanje

Gratis reisgids Noord-Spanje downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 22 september 2022 - Annette

Super leuke tips. Alleen al lezen geeft je het Spanje-gevoel. Ik ga er zeker heen. Top!!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?