21 x bezienswaardigheden op Ibiza die je moet zien + hidden spots

Koop de volledige reisgids voor € 10

21 x bezienswaardigheden op Ibiza die je moet zien + hidden spots

22 mei 2023 in Balearen14 reacties

Ibiza heeft naast de populaire clubs, pubs, bars en stranden ook een heel andere kant. Er is hier veel te zien en doen, ook wanneer je niet op zoek bent naar zware feestjes. Voordat het uitgroeide tot het mekka van het nachtleven, was Ibiza een toevluchtsoord voor hippies, en die alternatieve sfeer hangt hier nog steeds, vooral naar het rustigere noorden van het eiland toe, waar alles ook nog niet zo volgebouwd is.

Wij zetten voor jou alvast de beste bezienswaardigheden van Ibiza op een rij samen met de UNESCO werelderfgoedsites voor cultuur en natuur.

Tickets en georganiseerde tours op Ibiza

Van de luchthaven naar je hotel met de taxi? Boek je taxirit online. Bekijk hier alle mogelijkheden (ook voor groepen).
Ontdek de rijke geschiedenis en bijzondere natuur op Ibiza met een tour of uitstap. Bekijk alle tours hieronder.

Nog op zoek naar een goedkope vlucht naar Ibiza? Boek je goedkope vliegtickets bij Tui Fly vanaf € 47 of Cheaptickets.

Ontdek hieronder alvast de mogelijke tours en excursies op Ibiza

Inhoud artikel

  1. Bezoek een Hippiemarkt op Ibiza

  • Punta Arabi (Es Canar) elke woensdag vindt hier tussen 10u en 18u een Hippiemarkt plaats (april - oktober) waar je leuke souvenirs en geschenken kan kopen.
  • Nog een echte classic is Las Dalias die is op zaterdag en maandagavond.
  • Verder kan je ook nog naar de zondagmarkt in Sant Juan, tussen 9u en 14u.

Je kan hier rondkuieren, ontspannen of genieten van een aantal watersporten en andere leuke activiteiten voor de hele familie. Er zijn tal van ongerepte stranden op wandelafstand en het heldere water is perfect voor duikers, snorkelaars en zwemmers. Ontdek hier de leukste hippiemarkten van Ibiza.

  1. Genieten aan het strand van Talamanca

Het rustige en pittoreske Talamanca strand ligt dicht bij Ibiza-Strand. Ondanks de nabijheid van Ibiza-Stad kan je zelfs in de zomer hier een plekje vinden. Dit komt omdat het strand van Talamanca heel lang is. Het rijkelijk zacht witte zand zorgt in combinatie met het heldere, ondiepe turquoise water voor een prachtig beeld. Het is dan ook de ideale locatie om pootje te baden of te zwemmen. De ideale plaats dus om tot rust te komen en te genieten van de zon.

Nog op zoek naar een overnachting tijdens je vakantie? Bekijk onze favorieten hotels en B&B's op Ibiza en haal het beste uit je reis.

  1. Kies je voor de rust of de drukte in Sant Antoni?

De Baai van San Antonio is een van de populairste delen van het eiland Ibiza. Het vakantiegebied strekt zich uit tot aan het zuiden van de baai, met Sant Antoni in het noorden. Er zijn mooie uitzichten over de eilanden en er hangt een ontspannen, vriendelijke sfeer. Er is hier natuurlijk heel veel te doen, zowel ’s nachts als overdag. Overdag zijn er een aantal strand- en watersportactiviteiten, en bij zonsondergang profiteren veel bezoekers van de restaurants en bars vooraleer de avond verder te zetten in een van de grote clubs.

  1. De Ruïnes van de Festival Club

In 1972 werd hier een gigantische openlucht discotheek gebouwd in de vorm van een amfitheater. Na 2 jaar ging de discotheek reeds bankroet. Nu is de openlucht discotheek de geliefde plaats voor illegale party's, paintball terrein en graffiti kunstenaars. Je kan er met de auto naartoe: GPS coordinaten: 38.931359, 1.304843

LEESTIP: Ibiza is dé bestemming bij uitstek voor feestjes. Wil je toch graag legaal feesten? Bekijk ons artikel met de beste clubs en discotheken op Ibiza.

  1. Kom tot rust in Port de Sant Miquel

Port de Sant Miquel is een klein maar bruisend en populair toeristisch resort. Deze plek is een favoriet bij families en koppels op zoek naar rust. Er is een breed zandstrand dat wordt beschermd door de omliggende kliffen vol dennenbomen, waardoor het een van de meest afgeschermde stranden Ibiza is. Ver weg van de bedrijvige uitgaanscentra van het eiland is deze locatie veel rustiger en ongedwongen, perfect voor wie op zoek is naar wat ontspanning en rust onder de zon. Vergeet niet de fascinerende druipsteengrotten hier in de buurt te bezoeken. De wandeling ernaartoe levert ook enkele mooie uitzichten op.

  1. Het gastronomische Santa Eulària

Santa Eulària (ook Santa Eulalia) is het derde grootste resort van Ibiza, en vaste favoriet bij families en al wie op zoek is naar een rustiger verblijf op het eiland. Het is een gastronomisch centrum voor wie houdt van lekker eten. Er zijn ook tal van luxe winkels en een chique jachthaven. Het zandstrand hier is breed en veilig voor de hele familie. Hier vind je het hele jaar door een bloeiende gemeenschap, en het leven gaat hier iets trager dan elders op het eiland.

  1. Het kleine Es Figueral

Es Figueral heeft alles wat je nodig hebt voor vertier onder de zon, van aantrekkelijke beachbars en eetgelegenheden tot mogelijkheden om te waterskiën, windsurfen, duiken, waterfietsen en nog zoveel meer. Je kan hier actief zijn of chillen op het strand, met op de achtergrond rotsen in een fjordachtige setting.

Het strand hier is de moeite waard, omdat het in tegenstelling tot zoveel andere mooie stranden op Ibiza, geen hoge gebouwen als achtergrond heeft. Hier vind je enkel kleine appartementen en familiehotels. Het strand is misschien niet zanderig, maar dat zorgt er net voor dat de massa’s wegblijven.

  1. De mysteries van hippiegrotten van Es Vedrà

Es Vedrà is een klein eiland dat net ten zuidwesten van Ibiza ligt. Het maakt deel uit van het Cala d’Hort natuurreservaat en is onbewoond. Je kan het ook niet bezoeken. Es Vedrà zou een van de meest magnetische plaatsen van de planeet zijn. Navigatie-instrumenten zouden doldraaien wanneer ze in de buurt van het eiland komen, en zelfs vogels zouden hier in de war raken. Volgens de antieke overlevering was dit de thuishaven van de zeemeerminnen en zeenimfen die Odysseus probeerden te verleiden.

Het zou ook de thuis geweest zijn van de Fenicische godin Tanit. Het eiland wordt in verband gebracht met goddelijke energie, ufo’s en de gezonken beschaving Atlantis, en het trekt dan ook heel wat liefhebbers van mysterieuze theorieën aan.

Hoe geraak je er?

  1. Klim naar het uitzichtpunt Torre Des Savinar

Torre Des Savinar, die ook wel gekend is onder de naam ‘de piratentoren’, is een historische uitkijktoren die zich bovenop een klif bevindt, recht tegenover Es Vedra. De hike hiernaartoe is best wel makkelijk en goed te doen voor onervaren wandelaars.

Het uitzichtpunt biedt prachtige landschappen en is de ideale plek om even tot rust te komen of te picknicken. De beste tijd om de toren de bezoeken is natuurlijk tijdens een zonsondergang. Wil je nog even verder wandelen? Ga dan ook eens langs het bijzondere verlaten strand Atlantis dat iets verderop ligt.

  1. Het afgelegen Aigües Blanques

Aigües Blanques (of Agua Blanca) is een rustig nudistenstrand. Het is lekker afgelegen en ligt praktisch in niemandsland. Het is een mooie plek en perfect voor wie niet verlegen zit om overal een kleurtje te krijgen. Dit idyllische stukje kust wordt omringd door kliffen en ondiepe wateren, waardoor het perfect is om te zwemmen of te snorkelen.

Ontdek nog meer tours en excursies bij GetYourGuide

  1. De rust en lekkere keuken van San Rafael

San Rafael is een klein dorpje dat handig gelegen is langs de weg tussen Ibiza-stad en San Antonio. Het is een rustige en charmante plek, die wordt gedomineerd door zijn 18e-eeuwse kerk en welbekend is om de pottenbakkersateliers. Aardewerk wordt hier al duizenden jaren op dezelfde manier vervaardigd. Je vindt in San Rafael ook restaurants van hoge kwaliteit die verse lokale maaltijden serveren, en ook meer mediterrane gerechten—een favoriet bij foodies op zoek naar wat Ibiza culinair te bieden heeft.

Van de luchthaven naar je hotel met de taxi? Boek je taxirit online. Bekijk hier alle mogelijkheden (ook voor groepen).

Ontdek de rijke geschiedenis en bijzondere natuur op Ibiza met een tour of uitstap. Bekijk alle tours hieronder.

Nog vlug een goedkope vlucht boeken naar Ibiza? Kijk bij Tui Fly of Cheaptickets.

  1. Ontsnappen aan de drukte in Sant Joan de Labritja

Sant Joan de Labritja is een klein dorpje dat dienstdoet als poort naar het noorden van Ibiza. Het bevindt zich in een berglandschap met mooie uitzichten over het landschap. Er zijn hier geen grote hotels, alleen een vriendelijke verzameling gastverblijven en agroturismos, alsook wat winkels en bars rondom het plein van het kleine dorp. Dit is een plek waar je komt om te ontsnappen aan de drukte en herrie van de kust en om te genieten van wat rust.

  • In juni komt het dorpje tot leven met een fiesta voor de heilige die de plaats zijn naam gaf.
  1. Stonehenge van Ibiza

Dit kunstwerkt "Time and Space" is van de hand van de Australische kunstenaar Andrew Rogers. Het kunstwerk heef took wel de bijnaam Stonehenge van Ibiza (lees meer over de originele Stonehenge hier). Je kan dit vinden niet ver van Cala Codolar via volgende GPS coordinaten: 38.947326,1.228874

  1. Puertas Can Soleil

Niet zoveel verder van het moderne Stonehenge, kan je nog een ander bijzonder werk vinden van dezelfde kunstenaar Andrew Rogers, namelijk de poorten naar de hemel. Het bestaat uit een vierkante ondergrond met 2 poorten. De ideale plek om tot rust te komen met Es Vedra op de achtergrond. Bekijk de ligging op de kaart

  1. Shoppen in Mercat Vell

Mercat Vell was ooit de belangrijkste handelsplaats op het eiland voor fruit en groenten. Tegenwoordig kan je er veel meer vinden dan fruit en groeten alleen. Je vindt er een wijd gamma aan lokale producten, zoals olijfolie en artisanale broden. Daarnaast kan je hier ook altijd terecht om iets te eten of te drinken in de cafés, bars en restaurants die in overvloed aanwezig zijn aan de rand van de markt.

  1. De heuvels van Sant Josep de sa Talaia

Sant Josep de sa Talaia is een mooi dorp dat hoog in de heuvels van de gemeente met dezelfde naam ligt. Er zijn winkels en cafés, een kerk, schaduwrijke hoekjes om uit te rusten… al bij al een aangename plek als uitvalsbasis voor het zuiden van het eiland. Ben je op zoek naar een meer authentieke ervaring, dan moet je hier zijn. De kerk werd in 1731 gebouwd en er is een kunstgalerij en een aardewerkwinkel, maar verder is hier alleen maar een rustige manier van leven. Vele Noord-Europeanen zijn hier komen wonen, maar hebben hun levensstijl niet opgedrongen.

  1. Bezoek Ibiza-Stad (Eivissa), mis deze UNESCO site niet

Naast het imago als "Party Capitool" heeft Ibiza echter ook een heel andere kant. Ibiza-stad (Eivissa) is de charmantste stad van het eiland.

In de middeleeuwse oude stad Dalt Vila (Hoge stad) vind je nog de hoge omwallingen en historische geplaveide straten. Met panorama’s, een rijkdom aan geschiedenis die teruggaat tot 2500 jaar geleden en een ontegensprekelijke charme, mag je deze oude stad, erkend als UNESCO Werelderfgoedsite zeker niet missen. Lees welke bezienswaardigheden in Ibiza stad je zeker niet mag missen tijdens je bezoek.

  1. Muzikale bijeenkomst op Cala Benirras

Cala Benirras is een erg mooi strandje en dus zeker een bezoek waard, maar vooral op zondag is dit the place to be. Verschillende muzikale hippies en andere sympathisanten komen hier op zondag, in de vooravond, met z’n allen samen om muziek te maken en te dansen. Wees vooral niet verlegen, want je mag zelf ook blootvoets meedansen en genieten van de vrolijke beat van de vele trommels!

  1. Het piepkleine Santa Gertrudis de Fruitera

Een mooi stadje dat ook bovenaan ons to-do lijstje staat in Ibiza is Santa Gertrudis de Fruitera. De gemoedelijke sfeer en de vele lekkere restaurantjes en winkels met plaatselijke specialiteiten maken dit voor ons een van onze favoriete plekken. Slenter rustig rond tussen de authentieke straatjes, shop kledij en interieur of pik een gezellig terrasje mee tijdens de siësta. Dit piepkleine stadje kan je gezien hebben in een paar uur, maar is absoluut de moeite waard!

  1. De mooiste plekjes voor strandliefhebbers

Het oranje Sa Caleta

Sa Caleta is absoluut een speciaal geval. Dit kleine strand heeft bijzonder oranje zand en oranje rotswanden, waardoor wij dit ongetwijfeld een van de mooiste stranden van Ibiza vinden! Sommige bezoekers gebruiken de terracotta klei als natuurlijk masker om het lichaam mee in te smeren, dus leef je maar eens goed uit. Wanneer je de rotsen beklimt, krijg je bovendien een prachtig uitgestrekt zicht over de baai.

Rust op Cala Xarraca

Bij Cala Xarraca kan je terecht voor rust en stilte. Dit strandje, gelegen aan de noordkust, is vooral populair dankzij de helderblauwe zee. Dé plek voor snorkelaars en duikers dus. Het strand zelf is erg klein en gelegen op een rustige locatie. Je kan hier dus ontspannen of rondwandelen op de verschillende rotspaden als je wil genieten van het uitzicht. Er zijn ook ligbedjes en parasols te huur.

Lees ook ons uitgebreid blogartikel met dé mooiste stranden op Ibiza en haal het beste uit je verblijf.

Het verborgen Cala Xuclar

Wil je graag drukte vermijden en naar een strandje gaan waar de grote massa niet komt, dan is Cala Xuclar de ideale plek voor jou. Dit verscholen strandje heeft kraakhelder water en is omringd door een erg mooie omgeving. Hoewel dit zandstrand nog niet zo bekend is, is het toch de moeite waard. Ook hier zijn er heel wat rotspartijen waar je op kan klauwteren om de uitzichten te verkennen.

Cala Salada: natuur & boten

Verkies je een strand omringd door natuur, ga dan naar het gezellige Casa Salada: een strandje gelegen in een rustige baai, omringd door vele bomen en ander groen. Ook wanneer je aanmerende boten wil spotten, zit je hier goed. Cala Salada is namelijk een plek waar veel booteigenaren even een pauze komen nemen en te genieten van de zon. Er zijn ook ligbedjes en parasols die je kan huren.

  1. FAQ - Veelgestelde vragen

Waar uitgaan op Ibiza?

Naast de prachtige landschappen staat Ibiza nog altijd in de eerste plaats gekend voor zijn nachtleven. Mega clubs, poolparty's en de beste DJs ... loos gheen, feesten en uitgaan ... daarvoor ga ik naar Ibiza. Ibiza is voor mij de beste plaats ter wereld voor zijn nachtleven en uit de bol te gaan. Lees hier waar je kan uitgaan op Ibiza.

Ik neem je mee langs de beste clubs op het eiland, 9 x dansen tot de zon op komt en uitslapen op het strand + onze tip voor een Ibiza Boat Party.

  1. Welke auto huren voor je rondreis?

  • Twijfel je nog welke auto je wil gaan huren voor je roadtrip?
  • Huur alvast geen té kleine auto, ga voor een comfortabele wagen.
  • Boek zeker een all-inclusive verzekering zodat in alle rust rond kan rijden.
  • Iedereen met een Belgisch of Nederlands rijbewijs mag er met een huurauto rijden.
  • Betrouwbare autoverhuur bedrijven zijn Sunnycars (altijd all-inclusive), TUI cars autoverhuur en EasyTerra (meestal de goedkoopste).
  • Lees ook nog meer tips over een auto huren op vakantie.
  1. Is Ibiza veilig?

Ibiza is zonder twijfel een veilig eiland. De wegen zijn goed onderhouden en het verkeer is er perfect geregeld. Over het algemeen verschillen de wegen en het verkeer er weinig vergeleken met België, behalve dan dat de wegen in Ibiza in betere staat zijn. Het verkeer is er vrij rustig, behalve in Ibiza-Stad natuurlijk. Autorijden is dus absoluut een aanrader voor wie zoveel mogelijk van het magnifieke eiland wil ontdekken.

  1. Waar overnachten op Ibiza?

Het aanbod aan hotels en appartementen op Ibiza is het grootst in Ibiza-Stad. Een andere optie waar het aanbod ook redelijk ruim is, is het stadje Sant Antoni de Portmany. Dit staat gekend voor zijn goed nachtleven en natuurlijke haven.

Keuzestress? Bekijk onze selectie met de mooiste en leukste verblijven op Ibiza, unieker zal het niet worden!

  1. Mis niets tijdens je verblijf op Ibiza met onze reisgids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Ibiza? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Balearen met alle belangrijke bezienswaardigheden op Mallorca, Ibiza, Menorca en Formentera (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Ibiza.

Balearen

Gratis reisgids Balearen downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 13 augustus 2023 - Danny DHaene

Nu we deze gids gezien hebben, gaan we zeker een reis plannen naar Ibiza, het ziet er prachtig uit

- 8 juli 2023 - Martin

Ik had al boek werk ook maar toch fijn als je online nog wat extra leesvoer hebt . Dat heb je immers altijd bij de hand tegenwoordig.

- 12 februari 2023 - Viaene

Veel leuke tips. Echt een aanrader. Ik kijk er al naar uit om er op uit te trekken

- 24 augustus 2022 - Henri

Super goed

- 15 mei 2022 - Willem Kuiper

Kan alleen gids Ibiza beoordelen. Stadswandeling Ibiza-stad (oude centrum) voldoet net als alle andere stadswandelingen uit de serie prima. Rest van de eilandbeschrijvingen is veel te summier en nauwelijks informatief.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?