Mezquita in Cordoba (moskee-kathedraal) bezoeken? Info, tips & tickets

Volledige reisgids kopen voor € 10

Mezquita in Cordoba (moskee-kathedraal) bezoeken? Info, tips & tickets

5 januari 2023 in Andalusië2 reacties

In het hart van de Spaanse stad Córdoba ligt de Mezquita Catedral de Córdoba. Dit gebouw heeft in een periode van 1300 jaar dienst gedaan als moskee én als kathedraal. Het is dan ook een bijzonder gebouw waarin verschillende bouwstijlen en religies samensmelten, een tekenend voorbeeld van de geschiedenis van de stad. Sinds 1984 staat het dan ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en het is de belangrijkste bezienswaardigheid van de stad.

Lees alles over mijn bezoek, hoe wachtrijen te vermijden en hoe je tickets online te boeken in deze blog.

Tickets & tours Mezquita Cordoba

Bezoek de Mezquita in Cordoba (moskee-kathedraal) met een begeleide wandeling en ontdek de bijzondere verhalen, bezienswaardigheden en weetjes van de Mezquita. Begeleide wandelingen zijn er vanaf € 21 en zorgen ervoor dat je de wachtrijen kan overslaan.

Overzicht van tours en tickets in de Mezquita

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis van de Mezquita

1.1. Van kerk naar moskee

De bijzondere Mezquita stamt uit de achtste eeuw en werd op de plek gebouwd waar een oude Visigotische kerk stond. Córdoba was tot 711 voornamelijk Christelijk, maar in 711 veroverden de Moren het gebied. De katholieken werden gedwongen om de helft van de kerk te verkopen aan de nieuwe moslimbevolking, maar die groeide zo snel dat ook de andere helft van de kerk opgekocht werd.

De kerk werd gesloopt en in de plaats werd op dezelfde plek een nieuwe moskee gebouwd. Men gebruikte marmer en verschillende metalen uit de omgeving en uit nabijgelegen Romeinse villa’s werden zo’n 780 marmeren zuilen gehaald. Die zuilen waren echter niet hoog genoeg, wat de Moren oplosten door een tweede laag bogen op de zuilen te bouwen die de Mezquita vandaag haar uniek karakter geven.

1.2. Van moskee naar kathedraal

De moskee werd in de loop der jaren steeds uitgebreid, en bereikte pas in 987 zijn uiteindelijke omvang, wel drie keer zo groot als de oorspronkelijke moskee. In 1236 bracht de Reconquista echter een einde aan het tijdperk van de Moren en ontstond het Bisdom van Córdoba.

De moskee werd vervolgens grotendeels verbouwd en de naam werd veranderd naar Catedral de Nuestra Señora de la Asunción. Tijdens de verbouwing werden veel zuilen weggenomen en omdat de verbouwing lang duurde, zijn er verschillende architectonische stijlen terug te vinden.

Keizer Karel V was daardoor niet erg tevreden met het eindresultaat. Toch zorgt die mengelmoes van stijlen voor een goed beeld van de samensmelting van verschillende culturen en religies en bleek het gebouw erg goed bestand tegen aardbevingen.

1.3. Kathedraal of toch moskee?

Er was een tijdje een discussie over de naam van het gebouw. Sommigen noemden het de Mezquita de Córdoba, ofwel de Moskee van Córdoba, terwijl anderen het de Córdoba Kathedraal noemden. Sinds 2010 wordt het daarom de Córdoba Mezquita Catedral genoemd.

 1. De Mezquita

2.1. Patio de los naranjos en de Puerta del Perdón

De toegang tot de Mezquita ligt aan de Patio de los Naranjos, waar veel sinaasappelbomen, palmbomen, cypressen en fonteinen de weg naar de Mezquita versieren. In de tijd van de Moren waren de schepen van het gebouw open en leken de binnenste pilaren een voortvloeisel van de bomen buiten.

Op het plein vind je de Puerta del Perdón, een poort uit de 14de eeuw die aan de klokkentoren te vinden is. Daar is ook de kassa van de Mezquita.

Onze tip: Heb jij ook zo'n hekel aan kostbare tijd op vakantie verliezen in de wachtrij? Koop je tickets online en stap de wachtrij voorbij.

2.2. Unieke zuilen en bogen

De zuilen van het gebouw zijn een uniek element van de kathedraal. In totaal stonden er oorspronkelijk 1200 zuilen, waarvan er tegenwoordig nog 860 over zijn. Boven de zuilen werd een tweede laag bogen gebouwd omdat de romeinse pilaren zelf te klein waren. Op de zuil staat ook een marmeren kolom die de originele bogen ondersteunt. De bogen zijn van zowel baksteen als witsteen gebouwd, waardoor er een rood en wit gestreept patroon is ontstaan.

2.3. De mihrab

De mihrab van de moskee duidt niet alleen de richting van Mekka aan, maar versterkte ook de woorden van de imam. In het gebedshuis vind je bovendien een koepel die uit een enkele blok wit marmer bestaat en de vorm heeft van een schelp, het symbool van de Koran. In ruimtes aan beide kanten van de mihrab zijn verschillende Byzantijnse mozaïeken te vinden die met goud belegd zijn.

2.4. Het gebedshuis

In het centrum van de moskee is de kathedraal in renaissancestijl terug te vinden, met daarnaast Capilla de Villaviciosa die verscholen staat tussen de zuilen. Dit gebedshuis werd door Abd ar-Rahman II toegevoegd aan het complex in 1371. De Capilla Mayor werd tijdens de gedeeltelijke verbouwing door de katholieken toegevoegd aan het gebouw, waar vandaag een zeventiende-eeuws altaarscherm van jaspis en rood marmer hangt.

2.5. De klokkentoren

De klokkentoren Torre Campanario van de Mezquita is een mooi voorbeeld van de samensmelting van meerdere religies. De toren werd in de achtste eeuw gebouwd als een minaret van de moskee, maar werd in de dertiende eeuw omgebouwd tot een klokkentoren van 93 meter hoog.

 1. Openingsuren van de Mezquita

 • De Mezquita is dagelijks open, op grote feestdagen zoals kerst en nieuwjaar na. Op heilige feestdagen worden er vaak aangepaste openingstijden toegepast.
 • In de winterperiode van november tot en met februari is de Mezquita van maandag tot en met zaterdag tussen 10:00 en 18:00 geopend, en op zondag van 08:30 tot 11:30 en van 15:00 tot 18:00.
 • In het zomerseizoen, van maart tot en met oktober, is de Meqzuita van maandag tot en met zaterdag geopend tussen 10:00 en 19:00 en op zondag tussen 08:30 en 11:30 en van 15:00 tot 19:00.

3.1. Elke 30 minuten kan je de klokktentoren betreden

Elk half uur kunnen bezoekers de klokkentoren betreden tussen 09:30 en 13:30 en van 16:00 tot 17:30 in de periode van november tot en met februari en tot 18:30 van maart tot en met oktober, met uitzondering van juli en augustus, wanneer er ’s middags geen toegang is tot de toren. Er kan steeds maar een groep van maximaal 20 personen naar binnen.

3.2. Geluids- en lichtshows

In de periode van maart tot en met oktober worden er elke maandag tot en met zaterdag twee geluids- en lichtshows van één uur elke avond gehouden in de Mezquita. Van november tot en met februari worden deze voorstellingen elke vrijdag en zaterdag avond tweemaal per avond gehouden.

 1. Hoe tickets boeken om de Mezquita te bezoeken?

 • Een ticket tot de Mezquita Kathedraal kun je kopen aan de kassa.
 • De tickets om de klokkentoren te beklimmen raken snel uitverkocht. Het is dus aan te raden om die tickets in de vroege voormiddag te kopen.
 • Kinderen onder de 7 jaar zijn niet toegelaten in de toren.
 • Kinderen tussen de 7 en 14 jaar oud dienen met een volwassene mee te gaan.
 • Tickets zijn verkrijgbaar bij de kassa van de Meqzuita op het Patio de los Naranjos of koop je tickets online.
Onze tip: Overweeg om online tickets te kopen voor begeleide bezoeken zo kom je nog meer te weten over de Mezquita.
 1. Hoe de wachtrijen vermijden?

Het kan behoorlijk druk worden aan de kassa van de Mezquita. Zo is het een goed idee om al vroeg in de ochtend een ticket aan te schaffen als je van plan bent om later die dag een bezoek aan de Mezquita te brengen of je tickets online te boeken.

Om een wachtrij bij de kassa te vermijden is het ook mogelijk om een rondleiding met een gids te boeken. Daarbij zit de toegang tot de Mezquita inbegrepen en kan je de gids naar binnen volgen zonder te hoeven wachten.

 1. Hoe de Mezquita Kathedraal bereiken?

6.1. Te voet

De Mezquita Kathedraal is vanaf veel punten in het centrum van Córdoba goed al wandelend te bereiken. Zo is het vanaf het station van Córdoba een klein half uur stappen naar de Mezquita, en is het vanaf het Alcazar van Córdoba te voet maar tien minuten.

6.2. Met het openbaar vervoer

De Mezquita Kathedraal is te bereiken met de bussen 3 en 12. Hierbij dien je uit te stappen bij de halte Puerta del Puente, vanwaar het nog zo’n vijf minuten wandelen is naar de ingang van de Mezquita.

6.3. Met de auto

De dichtstbijzijnde parkeerplaats is de Parking La Mezquita de Córdoba in de Calle Cairuan (zie ligging op de kaart). Vanaf daar is het een kleine tien minuten wandelen naar de toegang van de Mezquita.

6.4. Wat is het adres van de Mezquita?

Het adres van de Mezquita kathedraal is: Calle Cardenal Herrero, 1, 14003 Córdoba, Spanje

 1. Praktische info voor je bezoek

 • Je dient je in de Mezquita Kathedraal rustig te gedragen en zachtjes te praten. Wanneer er een dienst in het gebouw is, moet je stil zijn.
 • Een statief gebruiken is verboden.
 • Grote tassen en koffers worden niet toegelaten in de Mezquita.
 • Zorg dat je passend gekleed bent en zorg dat je schouders en knieën bedekt zijn. Ook zijn hoeden en petten niet toegestaan in het gebouw.
 • Eten en drinken in de Mezquita is niet toegestaan.
 • Het beklimmen van de klokkentoren is af te raden voor mensen met claustrofobie, hoogtevrees en hartproblemen.
 • Bij het beklimmen van de klokkentoren zijn grote objecten, zoals rugzakken, niet toegestaan.
 • Wachtrijen overslaan kan eenvoudig door je tickets vooraf online te kopen, handig, eenvoudig en veilig. Zo ben je ook zeker dan je binnen kan.
 1. Filmpje: bewonder de Mezquita in Córdoba

Wat mag je verwachten bij een bezoek aan de Mezquita in Córdoba? Leer het unieke gebouw in dit filmpje beter kennen. Om de kathedraal én moskee in het echt te bewonderen, ga je natuurlijk best zelf eens een bezoekje brengen!

 1. Mis niets tijdens je verblijf in Andalusië: Download onze reisgids!

Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Andalusië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Andalusië met een volledige uitgestippelde rondreis van Andalusië, en alle belangrijke bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download hier je gratis preview reisgids Andalusië.

Andalusië

Gratis reisgids Andalusië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 23 februari 2020 - petra OersV.

Kan niet anders zeggen, maar een duidelijke beschrijving vooral ook om de auto te parkeren je hoeft niet te zoeken. En mooie wandelingen ik ben verrast en blij dat ik het boekje heb aangeschaft.

- 8 oktober 2019 - Hilde Markey

Zeker bezoeken! Uniek, nooit gezien. Wachtrij aan loket kun je vermijden door ticket te kopen aan automaat ernaast.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?