Premium

Stadswandeling Granada, zie alle hotspots in 1 dag + kaart

Volledige reisgids kopen voor € 10

Deze wandeling is onderdeel van de betalende reisgids

Stadswandeling Granada, zie alle hotspots in 1 dag + kaart

  • Startpunt: Kathedraal of bij de parking San Juan de Dios
  • Eindpunt: Kathedraal of bij de parking San Juan de Dios
  • Type: Stadswandeling
  • Afstand: 4,5 km
  • Duur: 1 dag
  • Wegdek: Verhard
  • Bewegwijzering: Geen (zie kaart in reisgids)
  • Rolwagens: Niet toegankelijk

Volg route op kaart met GPS-tracker

Wachtrijen vermijden en speciale tours

Langs paleizen, pleinen en historische wijken terug naar de tijd van de Moren

De Moorse bezetting van Andalusië gedurende 700 jaar heeft ook in Granada zijn stempel nagelaten. Over Granada geraken sommigen niet uitgesproken. Het is droom en werkelijkheid tegelijk aan de voet van het gebergte Sierra Nevada. Het Alhambra zal je wellicht bekend in de oren klinken. Dit is meteen de topattractie van de stad. Meer zelfs, dit Moors paleizencomplex is de meest bezochte attractie van gans Spanje.
Het zijn niet alleen de Moren geweest die hun erfenis nalieten. Ook de christenen hebben hun bouwkunsten hier gedemonstreerd. De koninklijke kapel, de kathedraal, het paleis van Karel V en het kartuizerklooster zijn maar een paar voorbeelden.

Granada heeft óók ontelbare mooie pleinen, historische wijken, pittoreske hoekjes, en een unieke natuur. Van op vele plaatsen heb je de gelegenheid om dit landschap te bewonderen. Mogelijks zal je niet alleen ogen te kort komen, maar ook vakantiedagen. Klaar voor een verkenning? We begeleiden je graag.

Wil je Granada volledig verkennen en ontdekken? Koop je een Granada Card voor € 49 (incl. Alhambra + Nasrid paleizen), hiermee heb je toegang tot alle belangrijke bezienswaardigheden van Granada + gratis het openbaar vervoer gebruiken.

HELP, alle tickets voor het Alhambra zijn uitverkocht, wat nu? In de drukste periodes zijn tickets zeer snel uitverkocht, een ultieme tip is dan mee te gaan met een gids. Bekijk hier de mogelijheden, zo kan je meestal nog binnen. Bekijk hieronder alle Granda tours of kijk online voor nog meer aanbod.

Andalusië

Download je gratis preview reisgids Andalusië

Nog meer in de volledige reisgids Andalusië

Ontdek Andalusië via 6 uitgewerkte stadswandelingen die je langs bekende maar ook minder bekende plekken leiden. 3 autoroutes, waaronder de mooiste route van Andalusië maken deze reisgids compleet. Uiteraard veel praktische info voor een bezoek aan het Alhambra en de wandelroute Caminito del Rey. Volledige reisgids kopen voor € 10

GPX bestand(en) van deze route downloaden

GPS-track Granada: we hebben de GPS-track (GPX) van deze wandelroute in een zip-bestand geplaatst dat je vrij kan downloaden.
Lees meer voor info over het gebruik van GPS-tracks.

Het Alhambra bezoeken: tips en weetjes

We hebben doelbewust het Alhambra niet opgenomen in de wandelroute om drie redenen:
1. Het Alhambra bezoeken vraagt ca. 4 uur van je tijd.
2. Het is een enorme zware klim tot bij de toegang van het Alhambra.
3. Er staan geen wegwijzers of aanduidingen naar het Alhambra en handige bedelaars sturen je de verkeerde kant op.

Voor een bezoek aan het Alhambra vraag je een taxi tot bij het ticketgebouw! De kostprijs vanuit het centrum bedraagt tussen de 5 à 8 euro voor een enkele rit (tarieven 2018). Zo spaar je je energie voor een uitgebreid bezoek aan het Alhambra en Generalife.

Toch klimmen? Luister niet naar de zogezegde raadgevers onderweg die je bereidwillig de (verkeerde) weg aanwijzen, tenzij je ze een fooi geeft. Is er een goed plan? Wij vonden er toch geen. Probleem is dat er een groot hoogteverschil is waardoor kaarten moeilijk te volgen zijn. 
Als je er bijna bent staan er onderweg infoborden en daar staan pijlen op maar die zorgen bij het volgende bord weer voor verwarring. De beste raadgever is: blijf steeds klimmen. Zo kom je wel bij het ticketgebouw. Een kaart van het Alhambra met het ticketgebouw vind je in onze complete reisgids.

Let op! Onderweg zie je pijlen naar Nacaries. Dan denk je dat je er bijna bent maar niets is minder waar. Je moet eerst naar het ticketgebouw met je op voorhand gekocht ticket en dat ligt op 15 minuten wandelen van het paleizencomplex Nacaries.

Het Alhambra is het meest bezochte monument van Spanje en dat heeft zo zijn consequenties. Je bent met velen die dit wonderbaarlijk staaltje bouwgeschiedenis wil zien. Een bezoek vergt dan ook enige voorbereiding van thuis uit wil je het aangenaam houden. Er worden dagelijks maar 8000 bezoekers toegelaten.

Koop je tickets op voorhand

Het Alhambra bezoeken zonder de Nacaries-paleizen verliest enorm veel aan waarde. Dit paleizencomplex is zowat het  mooiste wat je te zien krijgt in Andalusië. Wie geen ticket op voorhand koopt maakt geen kans om Nacaries te bezoeken!

Er zijn twee mogelijkheden: je koopt online een Granada Card (zie verder) of een ticket via de volgende website www.alhambra-tickets.es (officiële samenwerking door het Alhambra met Ticketmaster), kies voor ‘Alhambra General’. Je zal moeten een tijdslot kiezen voor het paleizencomplex Nacaries.

Let op! Je moet zich steeds eerst aanmelden met je online aangekocht ticket bij het gebouw Ticket Office (op onze kaart aangegeven met ‘kassa’).

Wees op tijd!

Je krijgt een tijdstip aangewezen en men vraagt je om aan de toegang van het paleizencomplex 15 minuten op voorhand te zijn. Krijg je bijvoorbeeld 9u30 aangewezen als tijdstip dan moet je zich aanmelden bij de entree van Palacios Nacaries tussen 9u15 en 10 uur. 
Kom je echter aan vanaf 9u45 dan moet je zich aanmelden in dezelfde rij maar een opzichter roepen. Wellicht zijn de wachtenden voor je reeds deze van het volgende tijdslot. Je moet dus écht binnen zijn voor 10 uur.

Reken op minstens 15 minuten wachttijd aan de Ticket Office voor het omruilen van je online aangekocht ticket. Die wachttijd kan op piekmomenten oplopen tot een uur! Er is een aparte wachtrij voor online aangekochte tickets!
De afstand tussen de kassa’s (Ticket Office) en de toegang tot het paleizencomplex bedraagt 15 minuten stappen.

Granada Card

Met de Granada Card heb je toegang tot heel wat bezienswaardigheden waaronder het Alhambra met toegang tot het paleizencomplex Nazaries. Ook inclusief in de kaart: de kathedraal, de Capilla Real, het Monasterio de San Jeronimo en de la Cartuja, het Parque de las Ciencias en nog een 4-tal andere. Eveneens krijg je een 5-tal busritten binnen Granada gratis. 
Meer informatie en online aankopen bij de Dienst Toerisme: http://en.granadatur.com/granada-card

Combineer de Granada Card met andere activiteiten. Wens je een gids of een audioguide of nog iets extra’s. Dan heb je meerdere mogelijkheden bij Ticketbar, klik hier

Met om het even waar je de Granada Card online hebt aangekocht moet je deze omruilen ter plaatse, dat kan op 5 locaties in het centrum, vanaf 7u30 in de ochtend. Met de Granada Card zou je in het Alhambra niet moeten aanschuiven bij de Ticket Office, onze ervaring leerde ons dat je toch moet aanschuiven. Nog dit, heb je een rugzak bij, dan moet je die op de buik dragen gedurende het bezoek.

Hou daar rekening mee bij het op voorhand kopen van je tickets. Stel dat je aan het wandelen bent in de tuinen van het Generalife, dan moet je rekenen op ongeveer 20 à 30 minuten stappen tot bij de toegang van Nacaries. Maar als het druk is kan deze wandeltijd verdubbelen door files. 

Het Nacaries paleizencomplex is het drukstbezochte deel van de ganse Alhambra vesting. Vandaar de beperking van het aantal bezoekers per dag en het daaruit volgende gebruik van het verplichte tijdstip van aanmelding op je ticket. Er valt dan ook héél wat te zien. Hier verbleven de Nasridische koningen tijdens de Moorse overheersing. Het is een geheel van drie verschillende paleizen: Mexuar Paleis, Comares Paleis en het Paleis van de Leeuwen.

Onze voorkeur? Wij bezochten Nacaries met het tijdslot 8u30. Het was zeer rustig aan het Ticket Office, op het wandeltraject naar Nacaries en ook in het paleizencomplex. Toen we na een bezoek van anderhalf uur Nacaries verlieten kwamen we terecht in een mensenzee!

Een audioguide kan je bekomen in de tuin van de entree van het Nacaries paleizencomplex en bij het Ticket Office. Een audioguide is niet in het Nederlands te verkrijgen.

Het Alhambra kan je opsplitsen in vijf delen: het Alcazaba, het Palacios Nacaries, het paleis van keizer Karel V (musea), de tuinen van Partal (het vroeger woongedeelte van voorname families in het Alhambra) en het Generalife.

Alcazaba

Het Alcazaba was oorspronkelijk een citadel die diende om de stad tijdig te vrijwaren van gevaar. Het werd gebouwd tussen 1238 en 1273 op een rotsheuvel. Sultan Mohammed I was toen de Moorse leider.  Daarmee is het het oudste bouwwerk van het ganse Alhambra.

Tuinen van Partal

Als je het paleizencomplex Nacaries hebt doorgelopen, kom je vanzelf in een open ruimte waar nu de tuinen van van Partal (Jardines del Partal) liggen maar in het begin van de 14de eeuw stond het hier vol met woningen, zeg maar kleine paleisjes van vooral vooraanstaande families. Vandaag rest van die residenties enkel nog het Partal paleis, een bidtoren, een kerk en enkele kleinere woningen.

Paleis Karel V en de musea

Het paleis van Karel V is het grootste gebouw binnen het Alhambra complex. Eigenlijk ‘vloekt’ het paleis een beetje met de omringende Moorse paleizen maar in de 16de eeuw werd uiteraard een andere bouwstijl gehanteerd. Het werd opgetrokken in opdracht van de keizer nadat hij in 1526 tijdens zijn huwelijksreis in Zuid-Spanje (die duurde een gans jaar) met Isabella van Portugal Granada bezocht en in het Alhambra verbleef. Er moest voor de bouw zelfs een gedeelte van het Alhambra gesloopt worden om voldoende plaats te maken voor het immens grote blok.

Generalife

Het Generalife was de zomerresidentie van de koningen en landgoed tegelijk. Als het beneden in het Alhambra wat te druk werd, kwamen de koningen hier uitrusten. Vanop afstand zie je pas hoe het complex omsloten is door het groen. Dan moet je bedenken dat het in de beginjaren na de aanleg (1314) nog veel uitgestrekter was. Toen kon er zelfs in gejaagd worden, deed men er aan landbouw, graasde er vee. Het moest er dus lekker fris zijn voor de koninklijke familieleden. De vele waterpartijen en de prachtige tuinen zorgden voor de nodige verkoeling. Men hield er zelfs rekening mee dat het water in de bevloeiingskanalen zoveel mogelijk in de schaduw zou doorstromen. 

Meer informatie lees je in onze reisgids van Andalusië en onze blog over een bezoek aan het Alhambra.

Route op de kaart


Geschreven door

Geert Van de Voorde

- 26 juni 2023 - Edgar Willemsen

Prachtige gids met heel veel tips. Ik heb de stadswandelingen Granada, Sevilla, Cordoba en Ronda gelopen - prachtig en erg verrassend

- 14 januari 2023 - Miranda

Altijd super die stadswandelingen! Heel goed uitgelegd en makkelijk te volgen. Nog nooit ontgoocheld geweest met reisroutes, een echte aanrader!

- 26 oktober 2022 - Ellen Van Wassenhove

Mooie wandeling door mooie stad met super hulp van dit boek!

- 24 november 2018 - Walter Driesen

Waardevol

- 12 oktober 2018 - Rita

De wandeling door Granada is prima voor een eerste kennismaking met de stad. De belangrijkste bezienswaardigheden worden aangedaan, zodat je zelf de keuze kan maken welke ervan je later nog eens wil gaan bezoeken.

Download je gratis preview reisgids Andalusië

Volledige reisgids kopen voor € 10

Deze wandeling is onderdeel van de betalende reisgids

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?