Las Alpujarras en Sierra Nevada bezoeken? Ontdek de prachtige natuur

Volledige reisgids kopen voor € 10

Las Alpujarras en Sierra Nevada bezoeken? Ontdek de prachtige natuur

17 augustus 2021 in Andalusië1 reactie

Las Alpujarras is een prachtig natuurgebied dat letterlijk en figuurlijk in de schaduw ligt van de Sierra Nevada. Iedereen vergaapt zich aan de Sierra Nevada maar deze vallei die 2000 meter lager ligt is een van de mooiste natuurgebieden van Andalusië. In het hoogseizoen is het hier dan ook druk.

Las Alpujarras leent er zich uitstekend toe om te wandelen en eindeloos te turen naar het onbeschrijflijke landschap. Dit natuurgebied ligt bezaaid met kleine witte dorpen. Het zijn kleine dorpjes die als het ware kleven tegen de hellingen. Je kan er vrij in wandelen en eventueel genieten op een terrasje.

Deze vallei is een van de laatst bezette gebieden door de Moren. De dorpjes in de vallei hebben dan ook duidelijk een Moorse invloed.

Inhoud artikel

  1. Bewoonde grotwoningen in Guadix

Heel wat toeristen gaan naar Guadix omdat in een bepaalde wijk, de Barriada de Cuevas, nog bewoonde grotwoningen van Guadix te zien zijn.

De heuvels van Guadix bevatten klei dat de eigenschap heeft na bewerking (denk aan het pottenbakken) verhardt. Men ging grotten graven die zouden dienen als woning. Vooral de Moren waren de eerste bewoners, althans zij die na de Reconquista in de 16de eeuw waren verdreven door de christenen. De temperatuur in zo’n grotwoning bedraagt bijna constant tussen de 18 en 20° Celsius wat dus in elk seizoen goed leefbaar is. Het lijken sneeuwpoppen maar de witte boven de daken uitstekende vormen zijn schouwen waarlangs de luchtcirculatie voor de woning stroomt. Ondergronds wonen, het is eens iets anders.

In het centrum van Guadix is het gezellig toeven op de Plaza Mayor. Een bezoek aan de kathedraal van Guadix kan ook nog boeien. Er werd aan het einde van de 16de eeuw begonnen aan het bouwen, en pas in het begin van de 18de eeuw waren de werken afgelopen. De meest opvallende kenmerken van de kathedraal zijn de barokke toren en gevel in zandsteen. Het interieur is vooral gotiek en renaissance. Een marmeren preekstoel en het koorgestoelte zal je misschien ook het mooiste vinden van wat er binnenin te zien is.

Een klein grottenmuseum biedt een summier zicht van hoe het leven is in een grotwoning.

Guadix heeft ook een fort, het Alcazaba uit de 11de eeuw, naast de grottenwijk. Weinig spectaculairs te zien, maar je krijgt er wel een mooi uitzicht op het stadje en de Sierra Nevada.

  1. Sierra Nevada

De Sierra Nevada is één van de bekendste bergketens in Europa en telt verscheidene bergtoppen boven de 3000 meter. Het doet vreemd aan om in deze warme regio in de maand juni nog sneeuw te zien liggen op de toppen.

Je kunt er wandelen, bergtochten maken maar ook rondritten met de auto. Er is een wintersportoord, evenals verscheidene bezoekerscentra en berghutten ten dienste van wandelaars. Vanuit het wintersportoord Sol Y Nieve kan je naar de meeste bergtoppen. Met de wagen is het zeer goed berijdbaar naar de Pico Veleta, één van de hoogste punten van Spanje. Echt de moeite!

Hoya de la Mora is ook vermeldenswaard voor zijn tuin met alpenflora die je kan bezoeken.

  1. Waar overnachten in Andalusië (met korting)

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Andalusië? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van Malaga, Sevilla en Granada. In deze steden is het aanbod het grootst.

Booking.com

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Andalusië?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Andalusië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Andalusië met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Andalusië.

Andalusië

Gratis reisgids Andalusië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?