Gibraltar bezoeken? Welke 9 x bezienswaardigheden zijn er te zien?

Volledige reisgids kopen voor € 10

Gibraltar bezoeken? Welke 9 x bezienswaardigheden zijn er te zien?

17 augustus 2021 in Andalusië2 reacties

Gibraltar is een bizar stukje Groot-Brittannië helemaal aan het eind van Spanje. De Straat van Gibraltar vormt de zeegrens tussen het Europese vasteland en Afrika en het is hier dat de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee met elkaar verbonden worden. De grens tussen Spanje en Groot-Brittannië wordt er gevormd door een landingsbaan. Een heel eigenaardige plek dus maar toch zeker interessant. Ontdek alvast wat je zeker moet gezien hebben bij een bezoek aan Gibraltar.

Inhoud artikel

Tickets en tours Gibraltar

 1. Over Gibraltar

De grote rots in het zuidwesten van Gibraltar, is het icoon van het gebied. Deze bezienswaardigheid kent een rijke geschiedenis omwille van de strategische ligging. Meerdere volkeren probeerden de rots en het schiereiland in te nemen (Moren, christenen, Fransen, ...). Maar het waren de Engelsen die hun slag thuis haalden. Sinds 1713 is het officieel Brits gebied. Er wonen omtrent 30 000 inwoners. Gibraltar krijgt jaarlijks ruim 4 miljoen (!) bezoekers over de vloer.

In de stad zelf ervaar je een speciale sfeer. Dat heeft te maken met de combinatie van Spaanse en Engelse invloeden. Zo zie je Spaanse huizen in contrast met de typisch Engelse telefooncellen en dubbeldekkers. Je hoort zowel Engels als Spaans praten. Shoppen kan je ook prima op Gibraltar, de winkels zijn allemaal tax-free. De Main Street is de belangrijkste winkelstraat. Verder vind je in het centrum nog een museum dat ingaat op de geschiedenis van Gibraltar. Het lot van Gibraltar zal altijd een doorn blijven in het oog van de Spanjaarden. Al jaren proberen ze tevergeefs Gibraltar opnieuw Spaans grondgebied te maken. Maar de vraag zal ook altijd blijven, willen de inwoners dat wel?

 1. Landingsbaan van Gibraltar

De meest opvallende bezienswaardigheid van Gibraltar is de landingsbaan. Over die korte landingsbaan loopt gewoon de weg (Winston Churchill Avenue) tussen de grenspost Gibraltar en het eerste Spaanse stadje La Linea. Het is geen grap, maar als een vliegtuig wil landen worden de auto’s eventjes opgehouden.

 1. Great Siege Tunnels

De Engelsen hebben de Great Siege Tunnels bedacht en gegraven. Ze bleken de juiste zet om tijdens het beleg tussen 1779 en 1783, waarbij de Fransen en Spanjaarden nog maar eens een poging deden om Gibraltar afhandig te maken van de Britten, de vijandelijke troepen af te houden. Eigenlijk waren de tunnels bedoeld om via die weg zo de kanonnen te verplaatsen naar het noorden van het schiereiland. Later tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de tunnels nog langer gemaakt. Het was van hieruit dat Generaal Eisenhower de invasie van Noord-Afrika plande.

 1. Gibraltar Museum

Het Gibraltar Museum biedt de mogelijkheid om je te verdiepen in de geschiedenis van het schiereiland. Binnenin kan je een indrukwekkende maquette vinden van de rots van Gibraltar. Opgelet, het museum is op zondag gesloten. Onderin in het museum bevinden zich enkele Moorse baden.

 1. Kerkhof van Trafalgar

Weinigen doen de moeite om eens tot op het kerkhof van Trafalgar te gaan, naast de jachthaven. Hier liggen Britten begraven die het leven lieten tijdens de zeegevechten met Franse en Spaanse troepen: Battle of Algeciras (1801), Cadiz (1810) en Málaga (1812). Hoewel je, gezien de naam, zou kunnen bedenken dat hier heel wat gesneuvelden liggen uit de Battle of Trafalgar (1785) liggen hier maar twee militairen uit die ‘battle’. Tot 1814 werden hier nog doden begraven.

 1. Alameda Botanical Gardens

Als je nog wat ander groen wilt zien dan dat van de rots moet je de Alameda Botanical Gardens bezoeken. Het is weliswaar een kleine botanische tuin maar zeker en vast de moeite waard om een bezoek te brengen.

 1. Kabelbaan

Met de kabelbaan zie je de Straat van Gibraltar, het blauw van de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan, de onderliggende straten van Gibraltar, de baai van Algeciras en het buurland Spanje in het noorden. Het ritje in de cabine neemt je mee over een afstand van bijna 700 m. Omhoog stappen kan natuurlijk ook, al ben je dan wel een tijdje bezig.

 1. Apes’ Den

Bij de Apes’ Den kan je kennismaken met de kolonie Berberapen van Gibraltar. Ze leven hier gemiddeld met zo’n 200, al krijg je uiteraard ze niet allemaal te zien. De meeste blijven in het gebied van de Siege Tunnels. Ze houden zich ook niet elke minuut van de dag op daar waar de toeristen komen. Zij hebben soms behoefte aan rust en vergeet niet, het blijven dieren die in het wild hier leven, met hun eigen gewoontes dus. Ze zijn semi-tam waarmee we bedoelen dat het wel grappig mag lijken dat ze je naderen, maar de vrouwen houden toch best de handtas in de gaten en eet je een banaan, dan durven ze die wel sneller dan je denkt mee te graaien. Hou ook je kinderen in de gaten.

 1. Saint Michael's Cave

Saint Michael's Cave zijn grotten met een gangenstelstel tot ca. 60 meter diep. Het wordt gebruikt als een auditorium voor opvoeringen van concerten, ballet, e.a. Het is dan ook enkel bij zo’n gelegenheid interessant om te bezoeken.

 1. Waar overnachten in Andalusië (met korting)

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Andalusië? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van Malaga, Sevilla en Granada. In deze steden is het aanbod het grootst.

Booking.com

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Andalusië?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Andalusië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Andalusië met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Andalusië.

Andalusië

Gratis reisgids Andalusië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 22 maart 2020 - Tania De Laet

Super tips, overzichtelijk en duidelijk beschreven, heel tevreden 👍

- 4 maart 2020 - Christine Hufkens

Duidelijk reisgids , goed beschreven, mooie illustratie, een must voor iedereen die van Andalusië houdt.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?