19 x mooiste bezienswaardigheden aan de Costa del Sol: wat zeker zien en doen tijdens je verblijf?

Volledige reisgids kopen voor € 10

19 x mooiste bezienswaardigheden aan de Costa del Sol: wat zeker zien en doen tijdens je verblijf?

3 april 2023 in Spanje0 reacties

Op vakantie naar de Costa del Sol? Gelijk heb je!

Dat Costa del Sol een populaire zonbestemming in Spanje is, is niet zo vreemd. Er zijn maar liefst gemiddeld 300 dagen zon per jaar! De Costa del Sol, in het zuiden van Spanje, strekt zich uit van Malaga in het noorden tot aan Gibraltar in het zuiden. Je vindt er de grote steden als Marbella en Cordoba, iconische badplaatsen als Torremolinos en Benalmádena, maar ook authentieke plekjes en witte, pittoreske dorpjes.

Benieuwd naar wat de Costa del Sol allemaal te bieden heeft? Lees gerust verder en ontdek alvast dé top bezienswaardigheden die je niet mag missen.

Tours en dagexcursies boeken aan de Costa del Sol

De mooiste bezienswaardigheden en plekjes aan de Costa del Sol bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Ga mee met een gids en tour en geniet van de omgeving van de Costa del Sol.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste tours en excursies aan de Costa del Sol en haal het beste uit je vakantie!

Inhoud artikel

Kaartje met bezienswaardigheden Costa del Sol

  1. De kustlijn van de Costa del Sol

De Costa del Sol loopt van Almuñécar tot aan Sotogrande aan de monding van de rivier Guadiaro. De kustlijn is 300 kilometer lang en ligt bezaaid met prachtige zandstranden. Jaarlijks bezoeken ruim 8 miljoen mensen de Costa del Sol en dat maakt van deze costa één van de belangrijkste toeristische gebieden van Spanje. Toch heeft de Costa del Sol veel meer te bieden dan stranden alleen. Je vindt er heel wat natuur, traditionele dorpjes en historische steden.

  1. Málaga, meer dan alleen havenstad

Málaga is een belangrijke havenstad aan de Costa del Sol en staat vooral bekend als een resortstad, maar laat dat je zeker niet tegenhouden. Naast alle wolkenkrabbers en hotels vind je er namelijk twee prachtige oude burchten, het Alcazaba en de ruïnes van het Gibralfaro uit de Moorse tijd. Ook de kathedraal van Málaga aan het Plaza del Obispo is een bezoek meer dan waard.

Málaga heeft ook een groot aantal musea, waaronder een afdeling van het Centre Pompidou van Parijs en het Picasso museum, die in deze stad geboren werd. Breng verder ook een bezoek aan de Calle Larios, de grootste winkelstraat van de stad, en El Pimpi, de meest beroemde bodega van Málaga.

EXCUSRIE: Graag een georganiseerde uitstap maken in Málaga? Bekijk het volledige aanbod tours en excursies en en rond Málaga en geniet ten volle van je vakantie!

  1. Nerja met één van de mooiste grotten in Europa

De stad Nerja is een mooie badplaats die vooral bekend staat om de ruige kustlijn en mooie baaitjes. Het meest bekende plekje in het centrum is het Balcon de Europa. Dit uitzichtpunt ligt in het hart van de stad en geeft een fantastisch uitzicht over zowel de zee als over de bergen.

Bezoek de gekende druipsteengrotten van Nerja

Vlakbij de stad vind je echter ook een bijzonder stelsel aan druipsteengrotten waar heel wat archeologische vondsten tentoongesteld worden. Je kan er ook muurschilderingen bewonderen van maar liefst 20 000 jaar oud!

Bestel je tickets voor de Nerja grotten

  1. Het levendige stadje Córdoba

Córdoba is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en bestond al tijdens de Romeinse tijd. Net als Jerez en Sevilla kent ook Córdoba een prachtig Alcázar, maar de belangrijkste bezienswaardigheid van deze stad is toch de Mezquita kathedraal, een oude moskee die in de dertiende eeuw omgevormd werd in een katholieke kerk nadat het gebied op de Moren heroverd was. De Mezquita werd al in 1984 opgenomen in de werelderfgoedlijst van UNESCO, maar later werd het volledige historische centrum van de stad aan de werelderfgoedlijst toegevoegd.

Onze tip: Het is aan te raden om je bezoek aan Córdoba in mei te plannen, wanneer de hele stad klaargemaakt wordt voor het patiofestival. Dan zetten inwoners hun versierde patio even open voor het publiek.

  1. De wereldberoemde Mezquita kathedraal in Córdoba

De Mezquita in Cordoba is wereldberoemd en is de topattractie van Córdoba. Deze voormalige moskee is tegenwoordig de Kathedraal van Cordoba en staat ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Op de locatie van de huidige Mezquita, stonden eerst een andere kerk en een tempel. Je kan het monument elke dag van de week bezoeken.

Als je een bezoek brengt aan de kathedraal zal je ogen te kort komen. Het is de op één na grootste moskee van de wereld. Alle elementen binnenin zullen je aandacht aantrekken. Er zijn maar liefst 856 zuilen en ook de kunstwerken tot het plafond. Let ook op de lichtinval op de vloer, hier en daar zie je een heel leuk lichteffect. Het licht valt de moskee binnen langs 4 koepels.

Zoals bij veel kerkgebouwen is de moskee door de eeuwen heen verschillende keren getransformeerd. Daardoor zie je een mix van diverse bouwstijlen uit de architecturale geschiedenis. Een opvallend element is de kerk die midden in de grote moskee staat. Die is gebouwd door christenen nadat ze Cordoba ooit binnenvielen.

Onze tip: De Mezquita bezoeken is een must do als je in Cordoba bent, koop alvast je tickets online vanaf € 14. Zo ben je zeker dat je binnen kan en kan je de wachtrijen ontlopen.
  1. Marbella, mondaine badplaats met goudkleurige stranden

Marbella is een populaire vakantiebestemming aan de Costa del Sol. Jaarlijks komen heel veel toeristen de stad bezoeken om er te genieten van de zon en de mondaine levensstijl. De rest van de stad wordt vaak overgeslagen omdat veel bezoekers denken dat de stad duur is en karakter mist. Dat negatieve beeld klopt niet helemaal, want Marbella heeft veel meer te bieden dan de resorts alleen. Je vindt er prachtige boulevards en parken, een mooi historisch centrum en verschillende musea.

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf? Bekijk het volledige aanbod hotels, vakantiehuizen en B&B's in Marbella.

  1. Resortstad Estepona

Iets verder aan de Costa del Sol, tussen Marbella en Manilva, ligt het plaatsje Estepona. Dit stadje, ook wel de parel van de Costa del Sol genoemd, is net als Torremolinos een resortstad. Omdat het plaatsje minder bekend is dan Torremolinos is het er minder druk. Geniet dus zeker van de stranden en ga ’s avonds eten bij de restaurants aan de promenade. In het centrum van de stad vind je veel witgeschilderde gebouwen en een plein vol geurige bloemen, de Plaza de las Flores.

REISGIDS: Wil je graag zoveel mogelijk zien van de Costa del Sol? Koop je reisgids Andalusië en mis geen enkel plekje tijdens je vakantie!

  1. De mooie dagwandeling Caminito del Rey

In Spanje zijn ontzettend veel natuurgebieden en nationale parken te vinden waar je gemakkelijk uren rond kan wandelen. Ook vind je er meerdere mooie lange afstands- en dagwandelingen op verschillende niveaus. Een geweldige wandeling voor zowel de geoefende wandelaar en families met kinderen (weliswaar ouder dan 8 jaar) is El Caminito del Rey, een mooie wandeling door een kloof langs kliffen, meren en vergezichten over de omgeving.

Het Koningspad was jarenlang een van de gevaarlijkste paden ter wereld, en meerdere adrenaline-zoekers kwamen er om het leven. Om meer ongelukken te voorkomen werd besloten om het pad te restaureren, en sinds 2015 is deze wandeling weer veilig te lopen. Op delen van het nieuwe pad kan je door middel van glas naar beneden de kloof in kijken en het verouderde pad zien liggen.

TICKETS: Vanuit Málaga voor € 50 of vanaf de Costa Del Sol met tapas achteraf het fantastische El Caminito del Rey bezoeken? Vervoer + toegangstickets (met of zonder Spaanse tapa's). Bekijk het volledig aanbod hieronder en boek online (vanaf € 25). Annuleer kan tot 24 uur voor aanvang (volledige terugbetaling).

Een ticket met begeleide wandeling van een ervaren gids boeken kan voor € 29. Klik hier en boek je ticket (zo ontdek en zie je meer tijdens je wandeling)

  1. Bezoek het eeuwenoude Ronda

Wat meer naar het binnenland, tussen Cádiz en Málaga, vinden we Ronda. Deze stad heeft haar roots in een Oudkeltische stad genaamd Arunda die dateert naar de 6de eeuw voor Christus. De stad heeft een unieke uitstraling door zijn ligging op een plateau en de bekende eeuwenoude brug die de kloof tussen twee delen van de stad verbindt.

Puente Nuevo in Ronda

De Puente Nuevo, letterlijk ‘De Nieuwe Brug’, rijkt over de El Tajo kloof dat Ronda in twee deelt. Deze spectaculaire brug biedt op zich al een wonderbaarlijk uitzicht over de kloof en de omliggende regio, maar om een echt goed uitzicht te hebben over de brug zelf neem je best wat afstand.

Langs de zuidzijde van de kloof ligt een padje dat leidt naar het María Auxiliadora uitkijkpunt. Vandaar krijg je een prachtig beeld van zowel de brug alsook de waterval van de Gaudelevin rivier.

De Oud Moorse binnenstad van Ronda

  • Door de lange geschiedenis van de stad valt er heel wat te zien op vlak van historische architectuur.
  • De binnenstad is een labyrint van pittoreske kleine straatjes gevuld met musea en andere bezienswaardigheden zoals Het Palacio de Mondragón en de Casa del Rey Moro waarvan men zegt dat de Moorse Koning wijn zou gedronken hebben uit de schedel van zijn vijanden.
  • Verder is er ook nog de arena voor stierengevechten en zijn er De Arabische Thermen. Je kan gemakkelijk een dag spenderen in deze mooie oude straten vol geschiedenis en cultuur.

STADSWANDELING: Nog meer van Ronda zien? Download onze stadswandeling Ronda en ontdek de mooiste plekjes van de stad.

  1. Setenil de Las Bodegas, een van de meest pittoreske dorpjes

Wanneer je in de buurt bent van Ronda, breng dan ook zeker een bezoekje aan Setenil de Las Bodegas. Na slechts 25 minuutjes rijden vanuit Ronda kom je aan in het charmante, kleine witte dorpje. Indien je geen auto hebt en zelf kan rijden, dan is een georganiseerde tour vanaf € 40 een goed idee. Je kan bijvoorbeeld ook een tour door Ronda en Setenil de las Bodegas combineren.

Setenil de las Bodegas is ongetwijfeld één van de meest pittoreske dorpjes van Andalusië. Bijzonder hier zijn de Cuevas del Sol, dit zijn huisjes uitgehouwen uit de bergrots en die zorgen voor een spectaculair stedelijk landschap dat je ongetwijfeld zal verbazen. Wanneer je in Ronda bent, mag een uitstap naar Setenil niet ontbreken in de planning.

  1. De badplaats Fuengirola

Een ander gezellig dorpje dat je aan de Costa del Sol kan bezoeken, is Fuengirola (op 45 minuten rijden van Malaga). Deze stad is door de jaren heeft enorm gemoderniseerd maar toch heeft het zijn typische Spaanse charme weten te behouden. Wandel door het gezellige centrum naar de promenade waar tal van winkeltjes en restaurants gevestigd zijn. Verder kan je hier ook nog het prachtige kasteel Castillo Sohail in Arabische stijl bezichtigen.

Daarnaast is het ook een geliefde bestemming voor zon-, zee- en strandliefhebbers. Je vindt hier maar liefst 8 kilometer aan zandstrand waar je heerlijk kan vertoeven in het zonnetje. 's Avonds kan je de dag afsluiten met een mooie wandeling langs de haven en een lekker diner in een van de restaurants die gespecialiseerd zijn in visgerechten.

  1. SEA Life Benalmádena bij slecht weer

Weet je niet goed wat doen op een regenachtige dag? Dan kan je altijd een bezoekje brengen aan SEA LIFE Benalmádena. Een uitstap naar de onderwaterwereld van Sea Life Benalmádena zal zowel jong als oud weten te bekoren. Deze aquarium en marien biologisch onderzoekcentrum is te vinden bij de jachthaven in Benalmádena, in de buurt van Malaga.

Wandel tijdens je rondleiding door de haaien- en schildpaddentunnel, bewonder de kleurrijke clownvissen, schattige zeepaardjes en fascinerende kwallen of ga een kijkje nemen bij de piranha's. Beleef als het ware een unieke reis door de onderwaterwereld en krijg de kans om zelf otters en zeepaardjes te voederen.

TICKETS: Een uitstap naar SEA LIFE is een absolute aanrader als de weersomstandigheden niet mee zit. Tickets kan je ter plekke aan de kassa aankopen of online bestellen. Bestel je tickets voor SEA LIFE Benalmádena.

  1. Het toeristische centrum Torremolinos

Ooit was Torremolinos een klein vissersdorpje, maar vorige eeuw is het dorp uitgegroeid tot een geliefkoosde vakantiebestemming aan de Costa del Sol. De stad ligt aan het strand en je vindt er veel resorts, clubs, winkelcentra en bars. Tijdens je roadtrip Andalusië kan je in de stad ook de oude verdedigingstoren bezoeken waaraan de plaats de naam te danken heeft, de Torre de Molinos.

Er staat ook een oude stierenarena die tegenwoordig vooral gebruikt wordt voor concerten, festivals en andere feestelijke bijeenkomsten. Wandel bij een bezoek aan de stad ook even door het Parque de la Batería tussen fonteinen, tropische planten en een meertje, ideaal om de benen te strekken tijdens de autoroute. Ook het grootste waterpark van de Costa del Sol, Aqualand, is dichtbij (bestel je tickets hier).

  1. Bezoek het krokodillenpark in Torremolinos

Op vakantie in (de buurt van) Torremolinos met kinderen? Maak dan eens een uitstapje naar het krokodillenpark! Het is eens wat anders dan een typische daguitstap naar een dierentuin of waterpretpark. Tijdens je bezoek aan dit park kan je meer dan 200 verschillende soorten krokodillen van over de hele wereld van dichtbij bewonderen.

Je komt niet alleen langs grote volwassen krokodillen van 500kg, maar ook kleine baby-krokodillen kan je hier terugvinden. Je kan zelfs, mocht je dit willen, gefotografeerd worden terwijl je een babykrokodil vasthoudt. Oh ja, vergeet ook zeker geen kennis te maken met Paco (ook wel gekend als de "Big Daddy"), een monsterkrokodil van 600 kg.

TICKETS: Wil je graag een uitstap plannen naar het dierenpark? Bestel je tickets voor het Crocodile Park in Torremolinos online op voorhand.

  1. Frigiliana, een van mooiste dorp van Spanje

Frigiliana is een favoriet onder de witte dorpen en werd al meerdere malen verklaard tot het mooiste dorp van Spanje. Het plaatsje is vlakbij Nerja gelegen aan de Costa del Sol. De kronkelende straatjes creëren een pittoreske sfeer en gekleurde bloempotten en mozaïeken fleuren de witte muren op.

Moorse Wijk

In het plaatsje is er ook een mooie oude Moorse wijk, met stijlvolle oude kerken, zestiende-eeuwse paleizen en een archeologisch museum. Daarnaast staat Frigiliana bekend om de productie van zoete wijn en honing.

Culturele mix

Je kan ook jaarlijks aan het einde van augustus het bijzondere Festival de las Tres Culturas bijwonen waarbij het samenleven van de tradities van de christenen, moslims en joden wordt gevierd.

Tips om te verblijven in Frigiliana

TIP: Wist je dat je Frigiliana als daguitstap vanuit Malaga of Granada kan bezoeken vanaf € 50, bekijk alle tours en boek online.

  1. Het authentieke dorpje Mijas Pueblo

Het dorpje Mijas Pueblo is gelegen tussen Marbella en Torremolinos vlak aan de Costa del Sol. Ondanks de ligging is Mijas Pueblo behoorlijk authentiek gebleven, en er is dan ook veel te zien in het dorp.

Stierengevechten

Zo kan je een bezoek brengen aan het Plaza de Toros de Mijas, de stierenvechtersarena van het dorp. Ook het typische stadhuis, Ayuntamiento de Mijas, en de oude katholieke kerk Ermita de la Virgen de la Peña zijn de moeite waard. Daarnaast is het dorp een perfect uitgangspunt als je tijdens een bezoek langs de witte dorpen ook wilt genieten van een dagje op het strand van de Costa del Sol.

Tips om te verblijven in Mijas Pueblo

  • La Careza De Mijas ligt een stuk buiten het centrum op een prachtige plek tussen de natuur. Perfect om tot rust te komen in alle luxe. Erg mooi ingericht in Ibiza-stijl.
  • Hostal El Escudo de Mijas is een charmant en schilderachtig hostel in het centrum van Mijas, dichtbij het Plaza de la Constitución. Gelegen op een berg metprachtig uitzicht over de Costa del Sol.

Onze tip: Wil je graag mee met een daguitstap naar Mijas Pueblo? Bekijk de mogelijkheden en boek online vanaf € 40

  1. Het sprookjeskasteel aan de Costa del Sol: Castillo de Colomares

Wanneer je op vakantie bent aan de Costa del Sol, is een bezoekje aan de Castillo de Colomares bijna onmisbaar! Dit sprookjeskasteel uit de vorige eeuw is een eerbetoon aan ontdekkingsreiziger Columbus. Het is een uniek bouwwerk met een mix van Byzantijnse, Romaanse, Gothische en Mudejar elementen. Het voelt net alsof je in Disneyland Parijs of de Efteling bent terechtgekomen.

Maar onderschat deze bezienswaardigheid maar niet. Als je goed kijkt, zal je merken dat Dr. Esteban Martín goed heeft nagedacht over de details. Details die verwijzen naar de historische reizen die Columbus maakte.
Zo kan je er een uitgesneden afbeelding bewonderen van de drie schepen waarmee Columbus naar Amerika reisde en vind je er ook enkele emblemen van de katholieke koningen die zijn reis financierden. En in het kasteel kan je boeken bekijken waarin uitgebreid verslag wordt gedaan van zijn reizen.

  1. Wijn en olijfolie proeven in de Axarquía-streek

De Axarquiastreek in de omgeving van Malaga strekt zich uit van aan de zee tot in de bergen op hoogtes van meer dan 2000 meter. Deze streek, met als hoofdstad Vélez-Malaga, staat gekend voor haar olijfbomen en wijngaarden. Je kan hier verder ook prachtige stranden, kliffen en verborgen grotten vinden.

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf in de Axarquiastreek? Verblijf in La Viñuela dat onlangs werd uitgeroepen tot beste landelijke hotel in de provincie Málaga. Het is gelegen in het hart van Axarquia, naast het stuwmeer van La Viñuela en aan de voet van de Sierra Tejeda. Het hotel biedt elegant ingerichte kamers, een zwembad en aangename tuinen. Meer info en boeken.

  1. Maak een daguitstap naar Gibraltar

De Costa del Sol zich tot aan Gibraltar in het zuiden van Spanje. Een daguitstap naar Gibraltar, een bizar stukje Groot-Brittanië gelegen in Spanje, kan dus zeker. Het is meer dan de moeite waard om deze stad te bezoeken.

Gibraltar kent namelijk een rijke geschiedenis en je kan er als je geluk hebt de welbekende Berberaapjes spotten. Wil je graag wat meer te weten komen over deze bijzondere plek? Dan kan je altijd een bezoekje brengen aan het Gibraltar Museum.

DAGUITSTAP: Wil je graag deze daguitstap maken? Dat kan vanuit verschillende steden aan de Costa del Sol. Zo kan je vanuit Malaga of Marbella een dagtrip boeken. Boek je dagtrip vanuit de Costa del Sol naar Gibraltar online en vertrek zorgeloos op vakantie!

  1. Reizen naar de Costa del Sol

Ben je van plan om met je eigen wagen naar de Costa del Sol te reizen? Houd er dan rekening mee dat je, afhankelijk van je begin- en eindpunt, meer dan 20 uur onderweg bent. Best pittig. De beste manier om naar de Costa del Sol te reizen, is via Dijon en Lyon of via Parijs en Bordeaux. Bekijk hier de beste route naar Spanje.

Omdat je best een aantal uren onderweg bent, is het aan te raden om een tussenstop te houden. Zo kan je de dag nadien vol energie opnieuw de baan op. Ontdek dan ook de beste etappehotels onderweg naar Spanje. Houd verder ook rekening met tolwegen en de verkeersdrukte in de vakantieperiodes. Je plant je autovakantie naar Spanje best een beetje op voorhand zodat je zonder zorgen op vakantie kan vertrekken.

Nog enkele handige blogpost voor je vakantie

  1. Extra tips voor je vakantie aan de Costa del Sol

REISGIDS: Ontdek nog meer mooie plekjes aan en in de buurt van de Costa del Sol met onze reisgids Andalusië.

  1. Waar overnachten aan de Costa del Sol?

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je bezoek aan de Costa del Sol? Wij hebben alvast onze favoriete voor je uitgekozen. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en vakantiehuizen aan de Costa del Sol.

  • Torremolinos: Verblijf in de appartementen Garden & Beach - Torremolinos gelegen in de wijk Bajondillo dicht bij het strand Los Alamos. De appartementen zijn ruim en voorzien van moderne meubels, een uitgeruste keuken en 3 slaapkamers en 2 badkamers. Verder kan je hier ook genieten van het seizoensgebonden buitenzwembad en kunnen de kinderen zich uitleven op de speeltuin. Meer info en boeken.
  • Málaga: Verblijf in het Soho Boutique Equitativa in het centrum van de stad, op wandelafstand van het strand La Malagueta. Het boetiekhotel biedt ruime kamers met een elegante inrichting. Je kan een duik nemen in het buitenzwembad of gezellig samen genieten van een glaasje aan de bar. 's Ochtends wordt er telkens een heerlijk ontbijtbuffet klaargezet. Meer info en boeken.
  • Córdoba: Eurostars Conquistador is een viersterrenhotel tegenover de Mezquita van Córdoba in de wijk Judería. Dit hotel heeft een traditionele Andalusische binnenplaats en biedt ruime kamers. Begin de dag met een gevarieerd ontbijtbuffet of geniet eerst van een lekker koffietje op de prachtige binnenplaats, die wordt omgeven door een tuin. Meer info en boeken.
  • Marbella: Iets buiten het centrum van Marbella kan je overnachten in het Molo Luxury Residences Puerto Banus. Dit luxe pension beschikt over ruime kamers voorzien van alle comfort. Sommige kamers beschikken zelfs over een eigen bubbelbad waar je 's avonds lekker kan nagenieten en hebben zicht op de prachtige omgeving. Meer info en boeken.
  1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Andalusië?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Andalusië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Andalusië met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Andalusië.

Andalusië

Gratis reisgids Andalusië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?