27 x top bezienswaardigheden in Andalusië: Dé mooiste plekken & steden voor tijdens je bezoek + tickets

Volledige reisgids kopen voor € 10

27 x top bezienswaardigheden in Andalusië: Dé mooiste plekken & steden voor tijdens je bezoek + tickets

26 december 2023 in Andalusië5 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Andalusië + verblijftips

Andalusië ligt in het zuiden van Spanje en wordt vaak als het mooiste deel van het land uitgeroepen. De regio bestaat uit 8 provincies en heeft enorm veel prachtige bezienswaardigheden om te bezoeken. Door zijn ligging tussen het noorden van de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan beschikt de regio over een aangenaam microklimaat.

Benieuwd naar wat je mag verwachten tijdens je bezoek aan deze prachtige Spaanse regio? In dit artikel lees je alvast meer over de 27 must-see bezienswaardigheden van Andalusië.

Praktische info & tickets voor je rondreis Andalusië

Duur7 - 15 dagen ()
Vliegtickets3u30 naar Malaga of Sevilla, richtprijs € 79 vergelijk bij TUIFly, Transavia of Cheaptickets
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? ElizaWasHere (va € 485), ANWB autovakantie (va € 578), Sunweb (€ 785) en TUI.nl (€ 905)
HuurautoIn Andalusië is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony of vergelijk bij WorldWidecampers
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Sevilla es una Maravilla

We stoppen als eerst in Sevilla, de hoofdstad van de regio en een belangrijke stop als je Andalusië bezoekt. Gelegen langs de gekende Guadalquivir rivier, heeft Sevilla toch wel heel wat te bieden op vlak van historische cultuur met de vele Moorse infrastructuren die er te vinden zijn. Het historische centrum van de stad is een 4tal km2 groot en is daarmee de grootste van Spanje. Verlies je weg in de nauwe straatjes en geniet van de lange zonnige dagen.

De Kathedraal in Sevilla

Een eerste belangrijke bezienswaardigheid om te bezoeken in Sevilla is de Kathedraal. Deze gotische kathedraal is de grootste van de wereld en staat dan ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het gebouw dateert uit de 15de eeuw en werd gebouwd op een oude moskee, de Aljama de Sevilla.

Het gebouw vertoont een eclectische architectuur-stijl doordat er doorheen de eeuwen telkens stukken werden bijgevoegd, eerst in renaissancestijl, daarna barok, later nog academisch en neogotisch. Hier vind je ook het graf van de wereldberoemde ‘ontdekkingsreiziger’ Christoffel Columbus.

TIP: Wil jij ook graag Sevilla ontdekken? Download onze stadswandeling Sevilla en zie de mooiste plekjes van de stad.

El Real Alcázar in Sevilla

Een tweede must-visit in Sevilla is El Real Alcázar, het koninklijke paleis van Spanje en direct ook het oudste paleis van Europa. Dit prachtig stukje architectuur kwam ter leven in 713 onder de Moorse leiders van Spanje die het Al-Andalús creëerden (wat nu het huidige Andalusië is). Het paleis werd de thuisbasis voor de Moorse leiders en na de Christelijke Reconquista in 1248, werd het ook de hoofdverblijfplaats voor het koninklijke hof van de Christelijke Koningen en al hun nazaten.

  • Ontdek hier De Patio de las Doncellas, een prachtig voorbeeld van de Mudejár-stijlkunst, de Zaal van Carlos V die bedekt is met meesterlijke wandtapijten.
  • De Zaal van de Keizer waar je zowel de ‘azulejos’ (typische blauwe tegeltjes) alsook Vlaamse wandtapijten kunt bezichtigen.
  • Daarnaast zijn er ook nog de Tuinen van de Alcázar die alle stijlen van het paleis samenbrengt in verschillende terrassen met zowel fruitbomen en palmbomen die het een exotische uitstraling geven.

Wil je graag het Real Alcázar bezoeken zonder in de lange wachtrij aan te schuiven?
Koop je tickets online, deze zijn online beschikbaar met gids of zonder gids bij Ticketbar voor € 12,5.

Wil je graag meer uitleg en achtergrondinfo? Ga mee met een gids, boek je voorrangsticket + gids voor € 29.

Wil je Sevilla volledig verkennen en ontdekken? Koop je een Sevilla City Pass voor € 52,5 (incl. hop-on/hop-off bus + privé transport van de luchthaven + skip-the-line alle bezienswaardigheden Sevilla).

De Paddenstoelen: Setas de Sevilla

De Setas de Sevilla, De Paddenstoelen van Sevilla, of De Metropool Parasollen zijn mogelijks de grootste houten constructie in de wereld en dus een waar zicht om te beschouwen. De structuur bestaat uit 6 gigantische parasollen in de vorm van paddenstoelen geïnspireerd op de vorm van de kluizen van de Kathedraal en is opgedeeld in 4 verdiepen. Elke Paddenstoel is maar liefst 26m hoog.

  • Het gelijksvloers is de thuisbasis van het Antiquarium waar Moorse en Romeinse restanten op display staan die men vond tijdens het bouwen van deze paddenstoelen.
  • Op het eerste verdiep vinden we een markt, en het dak daarvan is een openluchtplein geschikt voor events.
  • Op het 3de verdiep kun je zo door de houten structuur wandelen en genieten van een panoramisch zicht over de stad op het uitkijkpunt.

Wil je meer weten over Sevilla, lees dan zeker ook onze blog met alle top bezienswaardigheden in Sevilla.

  1. Ronda

Wat meer naar het binnenland, tussen Cádiz en Málaga, vinden we Ronda. Deze stad heeft haar roots in een Oudkeltische stad genaamd Arunda die terugdateert naar de 6de eeuw voor Christus. De stad heeft een unieke uitstraling door zijn ligging op een plateau en de bekende eeuwenoude brug die de kloof tussen twee delen van de stad verbindt.

Puente Nuevo in Ronda

De Puente Nuevo, letterlijk ‘De Nieuwe Brug’, rijkt over de El Tajo kloof dat Ronda in twee deelt. Deze spectaculaire brug biedt op zich al een wonderbaarlijk uitzicht over de kloof en de omliggende regio, maar om een echt goed uitzicht te hebben over de brug zelf neem je best wat afstand.

Langs de zuidzijde van de kloof ligt een padje dat leidt naar het María Auxiliadora uitkijkpunt. Vandaar krijg je een prachtig beeld van zowel de brug alsook de waterval van de Gaudelevin rivier.

De Oud Moorse binnenstad van Ronda

  • Door de lange geschiedenis van de stad valt er heel wat te zien op vlak van historische architectuur.
  • De binnenstad is een labyrint van pittoreske kleine straatjes gevuld met musea en andere bezienswaardigheden zoals Het Palacio de Mondragón en de Casa del Rey Moro waarvan men zegt dat de Moorse Koning wijn zou gedronken hebben uit de schedel van zijn vijanden.
  • Verder is er ook nog de arena voor stierengevechten en zijn er De Arabische Thermen. Je kan gemakkelijk een dag spenderen in deze mooie oude straten vol geschiedenis en cultuur.

Nog meer van Ronda zien? Download onze stadswandeling Ronda en ontdek de mooiste plekjes van de stad.

Het Heksenmuseum - Museo Lara

Weggestoken in het Paleis van de Graaf van de Verovering van de Batanes Eilanden vinden we het Lara Museum. Hier vind je een antieke collectie van historische objecten die een verhaal vertellen over de heksenprocessen van Spanje alsook curiosa zoals vintage pistolen en naaimachines.

  • De tentoonstelling rond hekserij en De Spaanse Inquisitie is te vinden in de kelder die het allemaal een sinistere atmosfeer toekennen.
  • In de kelder staan beelden van een levensechte zeemeermin, draken en heel wat andere taxidermische constructies.
  • Zeker een unicum om te bezoeken tijdens je roadtrip Andalusië.
  1. Juzcar

De blauwe Smurfenstad

Niet ver van Ronda ligt het stadje Juzcar. Hoewel dit op zich geen stad is met een bewonderenswaardige geschiedenis of uitmuntende architectuur, is het toch een waar zicht. Dat komt namelijk omdat het dorpje al zijn huizen blauw heeft geverfd.

  • De stad behoorde vroeger tot de vele steden met traditionele witte huisjes in Andalusië tot in 2011 Sony (de filmstudio) de stad benaderede met een spectaculair idee.
  • Ter promotie van de nieuwe Smurfenfilm vroegen ze de stad of ze alle huisjes in het smurfenblauw te mogen schilderen met het idee ze nadien terug te herstellen naar hun originele witte kleur.
  • Tot op vandaag schittert de stad in al zijn blauwe glorie. Ga op verkenning door de stad en zoek de verschillende muurschilderijen op van alle smurfen of ‘pitufos’. Bekijk hier een video van het dorpje.
  1. Caminito del Rey

Het Pad van de Koning bewandelen

De Caminito del Rey, Het Pad van de Koning, is een wandelweg langs de rotsen in Ardales, Málaga en is ook wel gekend in het verleden als ‘de meest gevaarlijke wandeling’ door 5 sterfgevallen tijdens 1999 en 2000. De Caminito del Rey maakt deel uit van de grotere trektocht door Málaga, namelijk ‘The Great Malaga Path’, en is 3km lang.

  • De wandeling met zijn smalle paadjes neemt je langs zowel mooie uitzichten over de kloof en het water, maar er zijn ook verschillende dieren en planten te zien onderweg zoals de steenarend, heel wat amphibieën en reptielen alsook vossen, konijntjes en dassen.
  • Het wordt sterk aangeraden een uur voor de start van je wandeling aan te komen, doordat er tussen de ingang en de parking nog een 2,5km zit dat enkel te voet kan gedaan worden.

Tickets El Caminito del Rey en georganiseerde tours

Vanuit Málaga voor € 50 of vanaf de Costa Del Sol met tapas achteraf het fantastische El Caminito del Rey bezoeken? Vervoer + toegangstickets (met of zonder Spaanse tapa's). Bekijk het volledig aanbod hieronder en boek online (vanaf € 25). Annuleer kan tot 24 uur voor aanvang (volledige terugbetaling).

Een ticket met begeleide wandeling van een ervaren gids boeken kan voor € 29. Klik hier en boek je ticket (zo ontdek en zie je meer tijdens je wandeling)

  1. Málaga

Terug richting de kust, langs de Alboránzee, ligt de stad Málaga. Met een inwonersaantal van bijna 600.000, is dit dan ook de 6de grootste stad van Spanje. Málaga dateert uit de 8ste eeuw voor Christus en werd opgericht door de Feniciërs en is daarmee een van de oudste steden van Europa.

Het Centre Pompidou bezoeken

Als je dacht dat Parijs de enigste stad was die vereerd kon worden met een kunstig museum zoals het Centre Pompidou, dan heb je het bij het verkeerde eind. Dit instituut in Málaga is de enige andere branche van het museum buiten Frankrijk en bezit meer dan 80 kunstwerken van bekende artiesten zoals Picasso, Francis Bacon en Sophie Calle.

Hoewel de inhoud van het museum zeker een bezoek waard is, is het exterieur met zijn kleurrijke kubus-structuur toch ook wel een hoogtepunt van je bezoek aan deze plaats.

Wil je graag het Centre Pompidou in Malaga bezoeken? Boek je tickets hier alvast online en sla de wachtrij over.

Pablo Picasso in Málaga

Wist je dat schilder Pablo Picasso geboren is in Málaga? In de stad zijn er meerdere plaatsen die getuigen van het leven van Picasso.

  • Zo kun je er onder meer het huis bezoeken waar de man geboren is, die een tentoonstelling heeft met heel wat artefacten uit zijn leven.
  • Maar ook Het Museum Picasso Málaga, te vinden in een renaissancepaleis, bezit meer dan 276 werken van doorheen het leven van Picasso.
  • Daarnaast vind je doorheen de stad, hier en daar, nog wat beelden van Picasso zoals ‘De Fonteinen van Málaga’ alsook moderne sculpturen zoals ‘Points of View’. Ontdek zelf het leven van Picasso door middel van een wandeling door de stad, of opteer voor een tour van alle musea en kunstwerken.

Wil je graag het Picasso Museum in Malaga bezoeken? Koop je tickets online en sla de wachtrij over.

El Alcazaba in Málaga

  • De Alcazaba van Málaga is een paleisfort dat dateert uit de Islamitische periode, gebouwd op de ruïnes van een ouder Feniciaans fort.
  • Het fort is rechtstreeks in verbinding met het historische centrum van de stad wat je op de top het Gibralfarokasteel terug kunt vinden.
  • Het fort is zo’n 15.000m² groot, maar was zelfs nog groter in zijn hoogdagen.

De gebouwen van het fort vertonen verschillende architectonische stijlen van sobere strakke lijnen tot uitvoerig gedecoreerde plafonds in de Granada zalen. Waan jezelf terug in antieke tijdens met een wandeling door de vele zalen van dit fort. Leuk weetje, de zondag kun je gratis binnen.

TIP: Boek je tickets voor het Romeins Theater en een rondleiding door Alcazaba online voor € 15

  1. Iznájar

Het Witte Dorpje

Iznájar is het stadje aan het uiterste zuiden van de provincie Córdoba. Deze mooie plaats ligt langs de oever van de Genil rivier en heeft een inwonersaantal van een kleine 4200 mensen.

  • In deze stad ligt het Iznájar Kasteel, een gebouw van Arabische origine dat stamt uit de 8ste eeuw, toen gekend als Hisn-al-Ashar (het vrolijke kasteel). Het kasteel is een duidelijk voorbeeld van de Al-Andalus periode van zuid-Spanje met zijn driehoekig design.
  • De stad is echter meer gekend voor zijn mooie witte huisjes en nauwe straatjes.

Voor een spectaculair zicht over het Iznájar reservoir kun je terecht op de verschillende uitzichtpunten. De dichtstbijzijnde is Mirador del Postiga en is in de stad zelf te vinden op het einde van Calle el Cavario. Op het reservoir kun je verder ook een boottochtje nemen, kajakken of suppen. Lees ook zeker onze blog als je nog meer Witte Dorpjes in Andalusië wil bezoeken.

Tip om te overnachten in Iznájar

Iznájar Suites heeft een ideale locatie, zo'n 500 meter buiten het centrum en de kamers zijn verzorgd ingericht. Er is gratis parkeergelegenheid.

  1. Granada

Aan de voet van de Sierra Nevada, op de samenloop van de rivieren Darro, Genil, Monachil en Beiro, ligt Granada. Hier word je ondergedompeld in de sferen van de Oud Moorse stad. De stad is een bekend toeristisch oord door zijn zonnige en exotische uitstraling.

Het Alhambra - Een Luxueus Paleizencomplex

Albaicín is de middeleeuws-Moorse wijk van de stad met uitzicht op het Alhambra. De meeste gebouwen hier zijn volledig wit en de straatjes nauw. Op de top van de hoogste heuvel van de stad bevindt zich het Alhambra, het bekendste en meest glorieuze kasteel van de streek die direct ook een mix is van de verschillende heersers van deze stad.

  • De site bestaat uit een aantal oude paleizen en tuinen die eerst de thuisbasis was voor de heersers van de Nasrid Dinastie.
  • Het was een toevlucht voor artiesten en intellectuelen die achtervolgd werden door de Spaanse Inquisitie.
  • De architectuur is een testament aan de Moorse cultuur in Spanje alsook de kunst van Moslim, Joodse en Christelijke ambachten.
  • Breng een bezoekje aan het paleis van de Sultan en aanschouw de prachtige witte leeuwen op de patio van het Leeuwenhof paleis.
  • Lees alles over ons bezoek aan het Alhambra.

De Tuinen van Generalife

Generalife is een tuincomplex dat deel uitmaakt van de Alhambra. Het werd destijds gebruikt als recreatie- en relaxruimte voor de Moslimkoningen van Granada.

  • De tuinen bestaan deels uit een paleis en enkele tuinen rondom het gebouw.
  • Het startte allemaal als een kleine moestuin in de 12de eeuw voor Muhammad II, maar werd al snel uitgebreid tot veel meer.
  • Rond de tuinen liggen vooral terrassen en patio’s, en die worden omringd door hoge muren om zo echt de privésfeer van de tuinen te benadrukken.

Wil je graag het Alhambra bezoeken zonder in de lange wachtrij aan te schuiven?
Koop je tickets online, deze kosten tussen de € 14 en € 49. De goedkope tickets geven enkel toegang tot de tuinen en niet tot de prachtige Nasrid Paleizen. Voor de Nasrid Paleizen is een gelimiteerde aantal bezoekers van 300 per half uur. Bij GetYourGuide of Ticketbar bestel je veilig en snel je tickets online, tickets zijn beschikbaar 90 dagen van tevoren, er zijn 6600 tickets per dag beschikbaar.

Wil je Granada volledig verkennen en ontdekken? Koop je een Granada Card voor € 49 (incl. Alhambra + Nasrid paleizen), hiermee heb je toegang tot alle belangrijke bezienswaardigheden van Granada + gratis het openbaar vervoer gebruiken.

HELP, alle tickets zijn uitverkocht, wat nu? In de drukste periodes zijn tickets zeer snel uitverkocht, een ultieme tip is dan mee te gaan met een gids. Bekijk hier de mogelijkheden, zo kan je meestal nog binnen.

  1. Sierra Nevada

De Witte Bergen verkennen

Op een 30-tal kilometer van Granada ligt de bergketen Sierra Nevada waarvan Mulhacén het hoogste punt is van Spanje met maar liefst 3479m boven zeeniveau. Sierra Nevada is Spaans voor ‘sneeuwachtige bergketen’ en dat beschrijft dan ook precies wat het is, een perfect skioord.

  • Daarnaast kan er natuurlijk ook heerlijk gewandeld of getrekt worden met een minimumtemperatuur van 12 graden in juli.
  • Wandel zeker de Vereda de la Estrella, het Pad van de Ster, dit is een van de bekendste hikes van de bergketen en meteen ook een ingangsroute naar de Sierra Nevada.
  • De Vereda de la Estrella is zo’n 21 km lang en neemt ongeveer zo’n 6 uur in beslag om te wandelen.
"Hoe heerlijk begroet de zon de bergen! Alleen al dit te aanschouwen is duizend keer de moeite waard van een excursie. De hoogste toppen brandden als eilanden in een zee van vloeibare schaduw. Toen vingen de lagere pieken en torens de gloed op, een lange lansen van licht, die door menige inkepingen en passages stroomden, vielen op de bevroren weiden." (John Muir)
  1. Frigiliana

Nog een wit dorpje!

Gelegen in het hart van de Axarquía, op 7 km van de Costa del Sol, ligt het stadje Frigiliana. Dit mooie witte stadje is ook vaak te vinden op vele lijstjes met ‘de mooiste stadjes van Andalusië’, en daar gaan wij helemaal akkoord mee! Kom meer te weten over Axarquía en waar je kan overnachten.

De bekende witte huisjes zijn vooral te vinden in de Mudejárwijk, een waar labyrint van geplaveide straatjes en vele tropische plantjes. In Frigiliana vind je ook het enigste rietsuikerbedrijf in Europa gelegen in het renaissancepaleis ‘El Ingenio’.

  • Wandel vanuit de Calle Real helemaal naar boven tot de Callejón del Peñón waar je uiteindelijk zal uitkomen op een uitkijkpunt over de stad.
  • Nog eventjes verder omhoog kom je uiteindelijk bij Het Kasteel van Lizar, hier vind je ruïnes van een OudMoors Kasteel dat verwoest werd door een Christelijk leger.
  • Door het uitzicht is dit meteen ook een perfecte plek om de zon te zien onder gaan over de omliggende omgeving.
  1. Cadíz

Op 1,5 uur rijden van Sevilla ligt de stad Cadíz, waarvan de enkele verbinding met het vasteland twee enorme bruggen zijn die het Caño de Sancti Petri Kanaal oversteken. Deze stad is de oudste van Spanje en meteen ook een van de oudste steden van Europa met een geschiedenis van meer dan 3000 jaar oud.

De stad biedt zowel witte eindeloze stranden, prachtige groene bergen en een levendige cultuur en geschiedenis alsook vele adembenemend uitzichten over de stad met zijn witte huisjes.

El Catedral de Santa Cruz de Cadíz

  • Deze neobarokke/neoklassieke kathedraal is te vinden in het historische centrum van de stad, dichtbij de rand van de zee.
  • Het hoofdaltaar van de kerk is een neoklassieke tempel opgedragen aan De onbevlekte ontvangenis van de Heilige Maagd Maria waarrond zich een aantal kapelletjes bevinden opgedragen aan verschillende andere heiligen zoals San Sebastián.
  • De hoofdingang van de kathedraal is in Barokke stijl en wordt aan beide kanten versierd met twee klokkentorens. De tempel heeft ook verschillende koepels waarvan de gouden koepel het meest opvalt.
  • Vanuit de Torre de Poniente kun je een schitterend uitzicht krijgen over de kathedraal, hiervoor moet je wel een toegangsprijs betalen, maar dat is het zeker waard.
Wil jij ook op vakantie naar Andalusië? Bekijk onze uitgestippelde routes voor een rondreis door Andalusië.
  1. Guadix

De Grotwoningen van Guadix

Op een halfuurtje rijden van Granada ligt het dorpje Guadix. De stad is vooral bekend om zijn grotwoningen waar mensen nog steeds in wonen. Een bezoekje aan deze stad voor zijn bijzondere woonomstandigheden is dus zeker de moeite. De stad origineert in Romeinse tijden, meer specifiek de 1ste eeuw na Christus. Toen de Moren in 711 het Iberische schiereiland binnenvielen werd ook Guadix deel van Al-Andalus. Met de Reconquista vluchtten heel wat Moren richting de grotten van Guadix waar ze uiteindelijk huizen bouwden in de kalkstenen heuvels.

  • Naast de grotwoningen is de stad zelf ook heel mooi om te bezichtigen. Stop zeker eens langs De Catedral de la Encarnación die in de 16de eeuw gebouwd werd. Deze kathedraal vertoont een mix van zowel gotische als barokke stijlen.
  • Verder is er nog het Alcazaba, een 11de eeuws fort die uittorent boven het dorpje die je een prachtig uitzicht geeft over Guadix alsook de besneeuwde toppen van de Sierra Nevada.

Bijzonder overnachten in een growoning

In Guadix zijn verschillende grottenwoningen omgebouwd tot kleine hotels. Een daarvan is Cueva El Jaraiz, je slaapt er in alle rust in een authentieke grot! Het grottenmuseum bevindt zich bovendien vlakbij. Een leuke ervaring!

Op zoek naar een vakantiehuisje? Bekijk dan zeker eens Casa Cueva Gaudix. Meer info en prijzen.

  1. Almería

Op het uiterste oosteinde van Andalusië ligt Almería, langs de Golf van Almería. Ook deze stad heeft een Romeinse voorgeschiedenis, maar werd stad verklaard in 955 en speelde een belangrijke rol in het Kalifaat van Córdoba. De stad werd uiteindelijk de belangrijkste haven van de Al-Andalus. In de 11de eeuw bereikte de stad zijn ultieme glorie en veranderde het in een waar commercieel en cultureel emporium.

La Alcazaba van Almeria

De Alcazaba, Het Kasteel en de Muren del Cerro de San Cristóbal worden soms wel het belangrijkste Andalusische monument en archeologische site van het Iberische Schiereiland genoemd. Dit komt doordat het gebouw duizenden jaren van geschiedenis heeft gezien, maar ook omdat we heel wat van de menselijke evolutie op vlak van cultuur en militaire architectuur kunnen vinden op deze plaats.

Het is een van de best bewaarde citadels van vandaag en het 2de grootste Arabische fort van Spanje. Let zeker op het watersysteem van de tuinen tijdens je bezoek, het ingenieuze systeem is er al heel lang aanwezig en getuigt van de genialiteit van de eerdere bewoners.

Openinsguren van Alcazaba in Almeria

  • Je kan La Alcazaba elke dag vrijblijvend bezoeken, gesloten op maandag.
  • De toegang is gratis.

Tabernas Hollywood

Almería is de enigste regio in Europa die effectief beschikt over een woestijn. En deze woestijn herbergt een geheim. Sinds de jaren ’60 werd deze woestijn namelijk vaak gebruikt als filmset voor Hollywood Western films. Deze woestijn zag namen passeren zoals Steven Spielberg, Clint Eastwood, Sean Connery, Harrison Ford en Arnold Schwarzenegger.

Deze plaats wordt dan ook niet voor niets Het Hollywood van Europa genoemd. Hier werd onder meer ‘The Good, The Bad, and The Ugly’ gefilmd. De set van deze vele films doet nu dienst als een soort themapark die open is voor bezoek met opvoeringen en rondleidingen. Lees meer over een bezoek aan de Tabernas woestijn.

De Tabernas bestaat in zijn geheel uit 14 dorpjes die elk verschillende activiteiten aanbieden rondom het thema van het Oude Wilde Westen. Mini Hollywood, een van de vele sets, ligt aan het begin van de Tabernas Woestijn en ligt op een kleine 30km van Almería. Perfect voor een daguitstap dus!

Cabo de Gata Natuurpark

Het Cabo de Gata Natuurpark is te vinden in Almería en is een natuurgebied aan de zee dat bestaat uit vulkanisch gesteente. Het is een van de weinige beschermde vulkanische landschappen van Europa. Het park strekt over 63 km van kustlijn en beschikt over kliffen en interessante zeebodems.

  • In het natuurpark liggen heel wat huisjes die de evolutie van de menselijke samenleving vertonen doorheen de geschiedenis. Zo zijn er ook middeleeuwse constructies van de Al-Andalus periode, maar ook verschillende vuurtorens uit de 10de eeuw en historische mijnen.
  • Naast het vulkanische gesteente vind je hier ook uitgestrekte gouden stranden met kristalhelder blauw water.
  • Voor de liefhebbers is het ook mogelijk om er te duiken en de onderwaterwereld van het natuurpark te ontdekken. Voor tours en excursies in Cabo de Gata kijk hier.

Nog meer tours & excursies in Cabo de Gata:

  1. Baeza

De Renaissancestad Baeza

  • Het kleine stadje Baeza is te vinden in de streek van Jaén en is maar zo’n kleine 200km2 groot.
  • Baeza wordt ook wel vaak eens ‘De Renaissancestad van Spanje’ genoemd door de vele Renaissancestijl gebouwen die er te vinden zijn, hierdoor is het ook verklaard geweest als werelderfgoed.
  • De stad kent ook een lange geschiedenis die al start in de 5de millennium voor Christus, dit is te zien aan een aantal grotwoningen die te vinden zijn ietsje buiten de stad.
  • Stop zeker eens bij De Kathedraal van Baeza, gebouwd op de site van een oude moskee waarvan enkel het onderste deel van de toren overblijft.
  • Een ander mooi gebouw in Baeza is het Paleis van Jabalquinto, een midden 15de-eeuws paleis met zowel barokke, renaissance alsook gotische elementen.
  • Vanaf de Plaza de Los Leones kun je een toeristentreintje nemen om zo de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad te verkennen. Een begeleide wandeling door Baeza kan al vanaf € 12.

Voor een unieke eetervaring kan je terecht in Cafe Teatro Central, waar je wordt behandeld als een echte Griekse god(in). Het interieur is zeer uniek met Romeinse bustes en verschillende andere stukken die herinneren aan de klassieke oudheid in combinatie met gekleurde lichten. Meer info vind je hier.

  1. Gibraltar

Hoewel Gibraltar niet in Andalusië ligt, ligt het toch dichtbij en is het ook gewoon een bezoekje waard als je toch al in de buurt bent. De stad is gelegen op het zuideinde van Spanje rondom De Rots van Gibraltar, een kalksteenformatie.

De Rots van Gibraltar

De Rots van Gibraltar stond vroeger bekend als 1 van de 2 pillaren van Hercules en was gekend bij de Romeinen als Mons Calpe. Het hoogste punt van de rots reikt tot 400m boven zeeniveau en is gevormd door kalksteen uit het vroege Jura-tijdperk. Op de berg vind je onder meer het oude Moorse Kasteel, een reliek uit de Moorse heerschappij over Gibraltar van maar liefst 710 jaar lang.

De Tunnels van de Grote Belegering

Een andere bezienswaardigheid van De Rots zijn de Gallerijen ook wel gekend als De Tunnels van de Grote Belegering. Deze tunnels werden gegraven tijdens de laatste belegering van Gibraltar door de Fransen tussen 1779 en 1783. De tunnels werden later ook gebruikt tijdens de 2de Wereldoorlog. Je kunt hier nog steeds de kanonnen beschouwen die men toen gebruikte.

De Rots is ook deels een natuurreservaat, en staat dan ook bekend voor de vele stelende aapjes die er te vinden zijn. Verder zijn er nog een botanische tuin, een wildpark, een kabelbaan en andere historische kenmerken te bezichtigen op De Rots van Gibraltar die een dagtrip naar de stad zeker de moeite maken!

  1. Jaén

De Olijfstad Jaén

“De Zeer Nobele en Loyale Stad van Jaén, Beschermer en Verdediger van de Koninkrijken van Castille”, is de titel dat de stad draagt gelegen aan de voet van de Santa Catalina heuvel. Rondom de stad strekken zich kilometers aan olijfgaarden uit, maar in de stad zelf vinden we een mix van oud en nieuw.

Hier vind je onder meer sporen van de Iberische volkeren, de Romeinen, Visigoten, Arabieren, maar ook modernistische en Andalucistische invloeden. Een must-see in deze stad is alweer een kathedraal. De prachtige renaissance uitstraling van dit gebouw is te danken aan de briliante architect Andrés de Vandelvira, waardoor de kathedraal dan ook op zijn weg is naar titel van Werelderfgoed.

Ook de Basiliek van San Ildefonso mag zeker niet ontbreken tijdens je bezoek aan Jaén. Deze is de 2de grootste kerk van de stad en werd gebouwd tussen de 14de en 15de eeuw. Het gebouw heeft 3 verschillende façades: een gotische, een renaissance en een neoklassieke.

Nog meer bezienswaardigheden in Jaén

  • De stad is ook de thuisbasis van twee kastelen.
  • Het Kasteel van Jaén bestaat uit drie kastelen; het Oude Alcazar, het Nieuwe Alcazar en de Abrehuí.
  • De drie gebouwen vormden samen een groot citadel dat bewoond werd tot de stad overvallen werd.

Daarnaast huist de stad ook Arabische Thermen die de grootste en best bewaarde zijn van Europa. Stammend uit de heerschappij van Abderramán II, zijn de thermen een goed voorbeeld van almorávide- en almohade-kunst van het Iberische schiereiland. De thermen zijn te vinden onder het renaissancepaleis van Conde del Villarompardo.

  1. Córdoba

We sluiten onze lijst van top bezienswaardigheden in Andalusië af met een topper. De stad Córdoba was ooit een Romeinse stad en een belangrijk centrum van Moors-Spanje, daarom kan een bezoek aan Córdoba tijdens je rondreis in Andalusië zeker niet ontbreken. De stad huist heel wat enorm goed bewaarde monumenten uit de tijd van de Moorse heerschappij.

Wie er begin mei op bezoek is kan er ook genieten van het Patio Festival van Cordoba, waarbij je de prachtige binnentuinen kan bewonderen.

La Mezquita in Córdoba

La Mezquita of de moskee, wordt door velen aanschouwd als een van ’s werelds belangrijkste islamitische architectuur. Het is een belangrijke herinnering aan de geschiedenis van de stad en hoe ze een van de meest ontwikkelde steden was van Europa in haar hoogdagen.

  • De constructie van de moskee begon al in de 8ste eeuw op de site van een oudere kerk die uit de 6de eeuw stamt.
  • Het eerste gebouw bestond uit elf lange kolommen georiënteerd richting de Guadalquivir Rivier.
  • Doorheen de eeuwen werd de moskee uitgebreid door de opeenvolgende heersers van het Kalifaat, daarna bouwden de Christelijke koningen een kapel binnenin de moskee.

De kathedraal vertoont een stijlmix van zowel Islamitische als Christelijke architectuur. Bewonder ook de 856 kolommen van marmer, jasper en graniet die 365 gewelven ondersteunen, een uniek zicht die je nergens anders zult vinden.

Bezoek de Mezquita in Cordoba (moskee-kathedraal) met een begeleide wandeling en ontdek de bijzondere verhalen, bezienswaardigheden en weetjes van de Mezquita. Begeleide wandelingen zijn er vanaf € 21 en zorgen ervoor dat je de wachtrijen kan overslaan.

Alcázar de los Reyes Cristianos

De Alcázar van de Christelijke Koningen van Spanje werd gebouwd in 1328 in opdracht van Alfonso XI van Castilië op de site van de oude Andalusische Alcázar, de voormalige residentie van de Romeinse gouverneur. Het complex beschikt over een sober character aan de buitenkant, maar het interieur heeft een luxueuze uitstraling.

Wat is er te zien in het Alcázar de los Reyes Cristianos

  • Je vindt er onder andere de Grote Zaal die bedekt is met mozaïeken waarvan enkele dateren uit de 2de en 3de eeuw
  • De koninklijke baden van Doña Leonor
  • Een Moors binnenhof
  • Het Binnenhof van de Vrouwen
  • De Receptieruimte ook gekend als de Oceaanzaal waar een van de muren opgedragen is aan de God van de Zee met mozaïeken en natuurlijk uitgebreide impressionante tuinen.

Elke avond vindt er in de tuinen ook een magisch spektakel plaats, namelijk de Magical Nights at the Alcázar. Dan worden de tuinen verlicht met duizenden lichtjes in samenspel met prachtige muziek die de planten tot leven brengen.

Wil je graag een rondleiding of tour volgen door Alcazar de los Reyes Cristianos? Boek je ticket online vanaf € 14

De Synagoog van Córdoba

De Synagoog van Córdoba is de enigste die nog bestaat in Andalusië en ook een van de drie laatste in heel Spanje die bewaard zijn gebleven uit zijn tijd.

  • Ddeze werd gebouwd in 1315 door Isaq Moheb, maar toen de Joden werden verdreven uit Spanje in 1492 werd het gebouw in dienst genomen als een ziekenhuis.
  • In de 19de eeuw werd de synagoog hersteld tot zijn originele glorie. Daarbij werden meerdere inscripties herontdekt en het gebouw tot Nationaal Monument verklaard. Het gebouw is een goed voorbeeld van de Mudejárstijl.
  • In 2008 werd ook een Joodse Mikveh ontdekt, baden waar men purificaties uitvoerde, alsook een oudere Romeinse muur.

Ontdek rondom de synagoog ook zeker de Joodse wijk die je 600 jaar terugwerpt naar het verleden via een tour vanaf € 23 per persoon.

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Andalusië?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Andalusië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Andalusië met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Andalusië.

Andalusië

Gratis preview reisgids Andalusië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 15 maart 2024 - Stephen Adriaens

We zijn nog niet naar Andalusië geweest, maar bereiden onze reis voor. Ik heb een aantal steden (met wandelingen) al bekeken en vind de info zeker interessant. Maar eigenlijk vind ik de info altijd interessant, anders zou ik dit niet bestellen. Voor iemand die graag bezienswaardigheden ontdekt!!! Steeds goed gevuld programma, maar ook niet te zwaar.

- 29 oktober 2023 - Petra Deheegher

Heel duidelijk

- 11 juli 2023 - Menno pepping

Wat een mooie, praktische gids. Echt iets voor ons. En een super service vanuit de organisatie!

- 12 maart 2023 - Boudewijn

Gratis reisinfo op korte termijn , formidabel concreet. Een handleiding voor iedereen die moeite heeft met het nemen van beslissingen in de chaos en overaanbod ter plaatse.

- 4 oktober 2022 - Annet Bijker

Mooie gids, met veel plattegronden, stadswandelingen..

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?