Top 20 x bezienswaardigheden San Sebastián + gratis reisgids Baskenland

Koop de volledige reisgids voor € 10

Top 20 x bezienswaardigheden San Sebastián + gratis reisgids Baskenland

8 april 2024 in Noord-Spanje6 reacties

20 mooiste plekken en bezienswaardigheden San Sebastián + verblijftips

San Sebastian, officieel Donostia genoemd, bevindt zich in Spaans-Baskenland. De stad ligt op een steenworp van de Franse grens en staat vooral bekend om het internationale filmfestival dat er elk jaar plaatsvindt. Het is ook een mondaine badplaats, waar royals en rijke burgers graag genieten van de grandeur van de stad.

San Sebastián telt talloze gerenommeerde restaurants, culturele hotspots en prachtige overblijfselen uit de belle époque-periode. We nemen je mee naar de top 20 bezienswaardigheden van San Sebastián!

Tips & tickets voor je bezoek aan San Sebastián

San Sebastián bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Bekijk de daguitstappen en tours in San Sebastián.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

 1. Playa de la Concha

Het strand van La Concha ligt in een prachtige baai. Het heeft de vorm van een halve maan en heeft een charmante uitzicht. Je vindt er nog de authentieke 19de eeuwse grootsheid die de stad kenmerkte. Playa de la Concha staat algemeen bekend als een van de mooiste stadsstranden van Europa. Het is erg populair, zowel bij toeristen als bij de inwoners, waardoor het er in de zomer erg druk kan zijn.

 1. Balcón del Bicentenario

Dit uitzichtpunt langs Playa de la Concha is onder inwoners vooral bekend als het balkon van de Paseo de la Concha, de promenade die langs het hele strand loop. Je vindt hier in de buurt ook het Monument voor Alexander Fleming, de uitvinder van peniciline of als het balkon van de Paseo de la Concha. Vanop dit balkon zou je het beste uitzicht hebben over het stadsstrand en dit zou ook de locatie zijn waar je het beste kan zien hoe de baai er zo’n tweehonderd jaar geleden uitzag.

 1. Playa de Ondaretta

Het Ondaretta strand is het kleinste van de 3 stadsstranden van San Sebastian. Het vormt het westelijke stranduiteinde, waarbij de Igueldo berg de natuurlijke grens is. Het is slechts een 500 meter lang, maar wel 100 meter breed, waardoor je op het strand zeker voldoende plaats hebt. De getijden kunnen er wel sterk variëren, let dus goed op waar je je handdoek legt want als je niet oplet kan deze wel eens weggespoeld worden! De rotsige overgang tussen Ondaretta en Concha heet Pico de Loro (de papegaaienbek), een smalle overgang die bij vloed volledig in zee lijkt te verdwijnen.

 1. Palacio de Miramar

Dit 19de eeuwse paleis ligt tussen de Concha-baai en Playa de Ondaretta. Het werd gebouwd in opdracht van de Spaanse koninklijke familie. Isabelle II van Spanje kwam halverwege de 19de eeuw vaak op vakantie in San Sebastian, en liet hier uiteindelijk haar zomerresidentie bouwen. Op de locatie van het paleis stond vroeger een oud klooster, dat moest wijken voor het Palacio de Miramar.

Voor de bouw was een valse tunnel nodig voor het openbaar vervoer van de stad, die onder de paleistuinen doorloopt. Het paleis kan helaas niet bezocht worden, maar de tuinen zijn wel open voor het publiek. Er worden ook geleide rondleidingen georganiseerd, die ook een stuk van het paleis bezoeken.

Ga mee met een verborgen parken en paleizen tour in San Sebastián en ontdek de minder bekende plekjes van de stad, vanaf €35!

 1. Peine de Viento XV

Dit werk uit 1976 is een samenwerking tussen kunstenaar Eduardo Chillida en architect Luis Peña Ganchegui. Het is een verzameling van drie gigantische stalen sculpturen, die elk 10 ton wegen. Ze lijken verspreid en verbrokkeld in de branding te liggen. Samen vormen ze een indrukwekkend geheel met de natuurlijke rotsen in het westen van de Concha-baai. Let ook op de blow-holes in de kade, tijdens stormachtige dagen kan het zeewater er metershoog uitspuiten.

Ontdek nog meer over Baskische kunst tijdens deze rondleiding! Boek je tour hier online vanaf €75!
 1. Monte Igueldo

Via de kabelbaan Funicular de Igueldo kan je makkelijk de top van de Monte Igueldo bereiken. Bovenaan de berg geniet je van een prachtig uitzicht over de omgeving, de helderblauwe zee en de stranden. Je vindt Monte Igueldo aan het einde van stadsstrand Playa de la Concha. Tijdens de zomermaanden staat hier een klein pretpark, Parque de Attraciones Monte Igueldo, met onder meer een spookhuis en een achtbaan.

Je hoeft de berg niet per se te voet te trotseren. Je kan namelijk het oude kabelbaantje nemen. Voor een retourticket kost je dit €3,75 per persoon.

 1. Puente de Santa Catalina

Deze brug is vooral de moeite voor het panorama over de Urumea rivier en de kades met bomen. Het is de tweede van de vier bruggen die de hoofdwegen van de stad verbinden. De oorspronkelijk houten brug was tot de 19de eeuw de enige doorgang tussen beide oevers. De huidige neoklassieke Puente de Santa Catalina werd in 1870 ontworpen door architect Antonio Cortázar. Het bouwwerk bestaat uit vier bogen en werd gebouwd in lichtgekleurde stenen van Mutriku en rode kalkstenen van Ereño.

 1. Parte Vieja

Vanaf de Puente de Santa Catalina kan je makkelijk te voet richting de grote boulevard Avenida de la Libertad en richting Parte Vieja, de oude stad. Hier heerst een gezellige drukte, je vindt er mooie winkels, zonnige terrasjes en heerlijke restaurants waar je kan proeven van de pixtos. Een pincho of pixto is iets kleiner dan de traditionele tapas maar eet je gebruikelijk staande aan de bar staande aan de bar, met in de andere hand een glas wijn.

Het is de gewoonte om voor het eten verschillende bars te bezoeken waar je pinchos eet als aperitief. Een van de beste pinchobars in het oude centrum die we je aanraden is Gandarias, maar ook bij de andere bars in de straat kan je heerlijke hapjes proeven. Wat dacht je van een Pinchostour in San Sebastián? Zo ontdek je de lekkerste hapjes in de stad. Bekijk de mogelijkheden hier vanaf €67!

 1. Plaza de la Constitution

De Plaza de la Constitution is zonder twijfel het belangrijkste deel van de oude stad. Toch is het hier relatief rustig in vergelijking met andere toeristische plekken in Parte Vieja. Op Plaza de la Constitution worden vaak feesten georganiseerd, zoals de viering van Sint-Thomas of het vlaggetjesfeest van 20 januari. Het plein bestaat al sinds 1817, en is symbool voor de wederopbouw van San Sebastian na de verwoestende brand van 1813. Let zeker op de nummers boven elk van de ramen op het plein. De cijfers verwijzen naar de stierenarena die hier vroeger stond. Tegenwoordig kan je hier gezellig genieten van een wijntje en langs de winkeltjes wandelen.

Ontdek het stadscentrum van San Sebastián met een City Discovery Game! Zo los je raadsels op terwijl je langs de mooiste plekken van het centrum loopt. Je kan je tour hier boeken vanaf €24!

 1. Santa Maria del Coro

Deze basiliek dateert uit 1774 en bevindt zich in het hart van het historische centrum. Het bouwwerk is een van de mooiste versierde gebouwen van de stad. De barokke kerk bestaat uit indrukwekkende pilaren van 15 meter hoog en is een opvallende verschijning in de straten.

Voor een klein bedrag kan je de Santa Maria del Cor bezoeken. Let zeker op de prachtige sacristie en kapel. De hoofdingang van Santa Maria del Cor lijkt op een altaarstuk, ingeklemd tussen twee torens. Het beeld van San Sebastian, het wapenschild van de stad en de verschillende pauselijke symbolen langs de zijkant benadrukken de status van deze basiliek.

 1. San Telmo museum

Dit gemeentelijke museum kan je elke dinsdag gratis bezoeken. Het is gevestigd in een 16de eeuws klooster en is het oudste museum van het Baskenland. In de kloostergangen kan je eeuwenoude grafstenen bewonderen. In 2011 werd het museum volledig gerestaureerd en in ere hersteld. Het bevat originele tentoonstellingen en beeldende kunst van lokale kunstenaars, maar ook geschiedkundige artefacten en video’s over de roerige geschiedenis van het Baskenland. Meer info op de site

 1. Playa de Zurriola

Dit stadsstrand is vooral populair bij surfers. De plek trekt een beduidend jonger publiek aan dan de stranden in de buurt. Het is er iets minder elegant en ruwer dan in de baai van Concha, maar daarom zeker niet minder mooi. De Ulía berg vormt de natuurlijke grens van Playa de Zurriola. Aan de andere kant mondt de Urumea rivier uit in de zee. Je hebt er een mooie wandelpromenade langs de golfbreker. Vanaf het strand kan je ook wandelen naar een schattig vissersdorpje iets verderop.

Wil je het meest indrukwekkende uitzicht over de stranden van San Sebastián? Doe een paraglide over de omgeving vanaf €200!
 1. Kursaal van San Sebastian

Wie vanuit het centrum de brug oversteekt ziet achter Playa de Zurriola het moderne kursaal verschijnen. Het werd ontworpen door architect Rafael Moneo en wordt soms het ‘kleine Guggenheim’ genoemd. Het Kursaal doet dienst als auditorium, congresruimte en podiumzaal. Hier vinden onder meer evenementen van het jaarlijkse Filmfestival plaats, maar ook verschillende andere festiviteiten. Tijdens het Jazzfestival en het Semana Grande kan je hier bijvoorbeeld plaatselijke artiesten ontdekken.

 1. Het aquarium van San Sebastián

Dit aquarium bestaat al sinds 1928, wat het een van de oudste Europese aquaria maakt. Eind van de 20ste eeuw werd het volledig gerenoveerd. In totaal kan je er 37 waterbassins zien, waarvan eentje met een inhoud van bijna 2 miljoen liter water. Er is een tentoonstelling over de Golf van Biskaje en over het maritieme vissersverleden van de stad.

Bekijk hier de replica’s van oude schepen, gebruiksvoorwerpen uit lang vervlogen tijden en het indrukwekkende skelet van een walvis. Verder is ook het bassin met stierhaaien, roggen en schildpadden absoluut de moeite. Wie iets verder wandelt, kan in de haven van San Sebastian tussen de zeiljachten wandelen of de veerboot richting Santa Clara nemen.

 1. Monte Urgull

Monte Urgull is een 123 meter hoge heuvel die uitkijkt over de oceaan. Al sinds het ontstaan van de stad in de 12de eeuw is het een centraal verdedigingspunt. Je vindt er een imposant bouwwerk met kazernes en pakhuizen, het Mota-kasteel en een kapel. Er is ook een 12 meter hoog beeld van Jezus dat hoog boven de baai van Concha uittorent.

Aangezien San Sebastian sinds de uitbouw als toeristisch oord niet langer militair interessant was, werden de vestingswerken in 1924 verkocht aan het stadsbestuur. Je kan via de Damen Bateria richting Urgull Mendiko wandelen, waar je een prachtig uitzicht hebt over de baai en over het Santa Clara eiland. Neem de terugweg langs de trap van Bateria de Santa Clara Alta en geniet onderweg van een terrasje.

Ga mee met een Monte Urgull wandeltocht vanaf €35!

 1. Castillo de la Mota

Bovenop Monte Urgull kan je het Mota-kasteel bezoeken. Vanaf hier heb je het mooiste panorama over de baai en het omliggende landschap. De vroegste vermeldingen van dit kasteel gaan terug tot de 12e eeuw, toen koning Don Sancho opdracht gaf tot het bouwen ervan. Destijds bestond het uit weinig meer dan een wachttoren met een muur eromheen. Later deed het gebouw dienst als fort, maar ook als residentie. Doorheen de jaren onderging het enkele grote transformaties, waarvan de meest ingrijpende dateert uit de 18de eeuw. Je kan het kasteel gaan bezoeken en het beeld van Christus ‘Sagrado Corazón’ van dichtbij bewonderen.

 1. Ayuntamiento de San Sebastian

Dit is de plek waar het stadhuis van San Sebastian zich bevindt. Vroeger deed het dienst als casino voor de rijke adel die in de stad leefde. In 1924 werd het casino gesloten toen gokken bij wet verboden werd. Een tiental jaar later startte de Spaanse Burgeroorlog, waarin het Ayuntamiento het zwaar te verduren kreeg. Vandaag kan je nog steeds de kogelgaten in de muren zien. Sinds 1945 is het officieel het stadhuis van San Sebastian. Voor het voormalige casino vind je de prachtige Alderdi-Elder tuinen, waar je gezellig kan wandelen tussen de palmbomen.

 1. Iglesia de Vicente

Deze gotische kerk bevindt zich in het oude stadsdeel van San Sebastian, vlakbij de rivier Urumea en aan de voet van de Urgull berg. Deze authentieke kerk dateert uit de 16de eeuw en heeft enkele typische Baskische elementen. In de daaropvolgende eeuwen werd de kerk verder uitgebreid, onder meer met een doopkapel. Het altaarstuk van Ambrosius van Bengoechea en Juanes de Iriarte toont de fases van de lijdensweg van Christus. Je kan de kerk gratis bezoeken maar hou er wel rekening mee dat ze ’s middags vaak gesloten is.

 1. Isla de Santa Clara

Dit eiland bevindt zich midden in de baai van San Sebastian. Het kleine groene eiland is zo’n 400 meter breed en 48 meter hoog maar enkel bij eb is er een klein strand zichtbaar. Je vindt een kleine bar en een leuke haven op het eiland. Santa Clara is erg populair in de zomer, elk half uur kan je vanaf de haven de ferry nemen richting het eiland.

Je kan er trouwens ook naartoe zwemmen, want de kortste route vanaf Playa de la Concha bedraagt slechts een 400-tal meter. Vanboven op Santa Clara prijkt een wit vuurtorenhuisje en een ligweide met een mooi uitzicht over de baai. In het verleden deed Santa Clara dienst als quarantainelocatie voor mensen die aan de pest leden. Afgezien daarvan werd het nooit echt bewoond, waardoor het nog steeds relatief ongerept is.

 1. Paseo Nuevo

De Paseo Nuevo is een magnifieke wandeling die je langs bijna de hele omtrek van de Urgull berg brengt. Ga vanuit het Aquarium naar de achterkant van de Urgull en loop vanaf hier verder richting de oude stad, ter hoogte van het Kursaal. De volledig wandeling zie je de prachtige Concha-baai en de Cantabrische Zee. In totaal duurt het zo’n drie kwartier om de Paseo Nuevo af te wandelen. Als je geluk hebt, kan je de golven zien die breken tegen de promenade als de getijden voor grote golven zorgen. Vooral in de buurt van Peine del Viento heb je veel kans om dit te zien!

 1. FAQ - Veelgestelde vragen

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden in San Sebastián?

San Sebastián telt talloze culturele hotspots en prachtige overblijfselen uit de belle époque-periode. De meeste bezienswaardigheden van San Sebastián liggen rond de La Concha baai wat zorgt voor mooie uitzichten. In het centrum vind je dan weer de historische gebouwen als de barokke Santa Maria del Coro, een van de mooist versierde gebouwen in de stad. Maar ook de Monte Urgull en de idyllische stranden zijn de moeite waard om te bezoeken. Playa de la Concha staat algemeen bekend als een van de mooiste stadsstranden van Europa.

Wat zijn leuke activiteiten in de stad?

De La Concha baai is niet alleen zeer geliefd bij toeristen. De baai trekt ook heel wat mensen aan om een namiddagje te surfen of boarden. Maar je kan ook altijd een boottocht maken met de catamaran en heerlijk vertoeven op het water. Niet uitdagend genoeg? Dan kan je ook een paraglide maken over de omgeving. Zo krijg je de meest indrukwekkende uitzichten over San Sebastián.

Wat zijn de leukste dagtochten in San Sebastián?

San Sebastian is een ideale uitvalsbasis om een aantal bezienswaardigheden in de omgeving van het Spaanse Baskenland te ontdekken. Er zijn dan ook verschillende dagtochten die je kan maken in San Sebastián. Maak een gezellige wandeltocht naar de Monte Urgull, bezoek enkele authentieke vissersdorpjes of maak een daguitstap naar Bilbao met het bekende Guggenheim Museum.

 1. Ligging van San Sebastián op de kaart

 1. Filmpje: Ontdek de Pintxos in San Sebastián!

Benieuwd naar de Pintxos hapjes in San Sebastián? In dit filmpje kan je ze al een beetje ontdekken, als je natuurlijk zelf deze traditionele specialiteit wilt proeven zal je moeten afreizen naar San Sebastián!

 1. Wil je niets missen tijdens je vakantie in het Baskenland?

Wil je er ook zeker van zijn dat je geen belangrijke of mooie plekjes mist tijdens je verblijf in het Baskenland? Dan is er goed nieuws, want wij deden al het opzoekingswerk voor jou. Download onze rondreis door het Spaanse Baskenland, nog meer bezienswaardigheden zien? Koop onze volledige reisgids Noord-Spanje en zie het mooiste van de regio met een complete voorbeeldroute.

Noord-Spanje

Gratis reisgids Noord-Spanje downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 11 oktober 2023 - devillers patrick

ik gebruik de reisgids als voorbereiding voor een mobilhome vakantie. Het zou handig zijn moesten er ook camperplaatsen aan deze reisgids worden toegevoegd.

- 25 augustus 2023 - Ingrid segaert

Super goeie service en top reisgids

- 24 januari 2023 - Ton van Haut

Erg interessante site, met goede tips.

- 9 juni 2021 - Michiel Decroos

Top reisgids, doorspekt met uitstekende stadswandelingen. Knap !!!!

- 8 juni 2021 - Demuynck Pol

Het verheugde ons een resem documentatie te ontvangen over Baskenland, met in het bijzonder de zeer praktische reisgids voor San Sebastian, en dit in het Nederlands. Onze reis is intussen vastgelegd en daarvan verblijven we een tijd in San Sebastian, Bilbao en de Rioja regio. Beste dank voor de toezending.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?