Dé top 30 x bezienswaardigheden in Madrid? Wat zien & doen bij je bezoek aan Madrid?

Dé top 30 x bezienswaardigheden in Madrid? Wat zien & doen bij je bezoek aan Madrid?

5 juni 2023 in Madrid27 reacties

Dé 30 top bezienswaardigheden, highlights & activiteiten voor je bezoek aan Madrid

Madrid is de hoofdstad van Spanje en ook de grootste stad van het land. Er valt dan ook heel erg veel te zien en te doen in de stad en je kan er makkelijk een paar weken vertoeven zonder je te vervelen. Madrid bruist van de geschiedenis, kunst en voetbal en loopt over van de bezienswaardigheden. Je kan er wandelen op het plein Plaza Mayor, het Prado-museum bezoeken, ronddwalen door het paleis El Escorial en nog zo veel meer.

Om je te helpen bij het plannen van je reis hebben wij de 30 niet-te-missen bezienswaardigheden in Madrid op een rijtje gezet.

Tours en uitstappen met gids rond Madrid

Zelf op uitstap in en rond Madrid of wil je liever mee met een georganiseerde tour of gids? Tours komen je ophalen bij je hotel of verblijf. Bekijk alle tours en mogelijkheden online. Nog meer tours kijk hieronder:

Meerdere bezienswaardigheden in Madrid bezoeken? Koop een Madrid pas voor € 56 en bezoek alle belangrijke bezienswaardigheden zoals het Prado Museum en het Koninklijk Paleis, je kan ook de stad verkennen met de hop-on hof off bus (reserveer je pas hier). Je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie.

Inhoud artikel

 1. Plaza Mayor

Het Plaza Mayor is het drukst bezochte plein van Madrid. Het plein, dat vroegere eigenlijk Plaza del Arrabal heette, werd aangelegd in 1577. Het was de plek waar lokale markten gehouden werden, maar er vonden ook stierengevechten en publieke executies plaats. Vanaf 1619 werden er grote appartementsgebouwen rondom het plein gebouwd en halverwege de negentiende eeuw werd het ruiterstandbeeld van Felipe III, gemaakt door Giovanni de Bologna en zijn leerling Pietro Tacca, op het plein geplaatst.

Na een grote brand aan het einde van de negentiende eeuw werd er een einde gemaakt aan de evenementen die op het plein werden gehouden. De festiviteiten zijn tegenwoordig echter teruggekeerd en je kan er dan ook verschillende vieringen, culturele evenementen en de jaarlijkse kerstmarkt bijwonen.

Wil je graag Madrid op een andere manier verkennen? Wat dacht je van een wandeling met gids €14, een fietstocht door Madrid €25 of een Segway tour €20 door de Spaanse hoofdstad?

 1. Museo Nacional del Prado

Vlak naast het Parque de el Retiro en de Real Jardín Botánico ligt het Museo Nacional del Prado, één van de grootste kunstmusea van Madrid en van heel Spanje. De collectie bestaat uit ruim 7000 beelden, 5000 tekeningen, 2000 prenten, 2000 conceptuele kunstwerken en 1000 munten en medailles.

Het Prado in Madrid staat vooral bekend om de grote verzameling schilderijen uit de veertiende tot de negentiende eeuw. Je vindt er zelfs de grootste verzameling Spaanse schilderkunst! De topwerken zijn die van El Greco, Goya en Velásquez. Daarnaast huist het museum ook een grote collectie van Italiaanse en Vlaamse werken van kunstenaars als Caravaggio, Titiaan, Rubens en Bosch.

Tip voor wie gewoon eens willen gaan kijken: De laatste twee uren voor sluitingstijd kan je het museum gratis binnen (maandag tot en met zaterdag tussen 18u00 en 20u00, zon- en feestdagen tussen 17u00-19u00)
Studenten tot en met 25 jaar hebben trouwens altijd gratis toegang tot El Prado.

Wil je graag het Prado bezoeken? Koop je tickets online voor € 15,50 zo kan je direct naar binnen. Er zijn ook speciale tickets te koop met gegidste rondleiding zo kom je nog meer te weten over de kunstwerken.

Tickets & tours Prado Museum Madrid

 1. Plaza de Cibeles

Bij het Plaza de Cibeles komen een aantal grote wegen in Madrid samen op een rotonde. Het plein is rijkelijk gedecoreerd met marmeren beelden en omringd door neoclassicistische gebouwen. Op het midden van het plein staat de fontein Fuente de Cibeles. Die werd ontworpen in 1777 door de Spaanse architect Ventura Rodrígues en beeldt Cybeles uit, de godin van de natuur.

Rondom het plein staan enkele van de bekendste en belangrijkste gebouwen van Madrid zoals het Palacio de Comunicaciones, het Palacio de Linares en de Banco de España. Na wedstrijden van Real Madrid komen fans van de voetbalclub hier vaak samen om de overwinningen van de club te vieren.

Wil je graag comfortabel vanop de hop-on/hop-off bus Madrid verkennen? Koop je tickets voor deze bus online.

 1. El Escorial

Het Monasterio de San Lorenzo de El Escorial is een groot complex dat uit verschillende gebouwen bestaat op zo'n 45 kilometer van het centrum van Madrid. Zo vind je er onder andere een klooster, een basiliek, een koninklijk paleis, een bibliotheek en een begraafplaats.

Het complex was het idee van koning Felipe II en na de overwinning bij de Slag van Slag Quentin in 1563 begonnen de bouwwerken. El Escorial was pas 21 jaar later voltooid en werd meteen de thuis van het Spaanse koningshuis. Boek je tour online vanaf € 48 naar het paleis van El Escorial en de vallei.

Tours en tickets El Escorial vanuit Madrid

Ga mee met een daguitstap vanuit Madrid naar het indrukwekkende paleis van El Escorial. Boek je tour online vanaf € 48

 1. Plaza de España

Het Plaza de España is een ander groot plein in de Spaanse hoofdstad. In het midden van het plein prijkt een groot monument dat gewijd is aan de schrijver Miguel de Cervantes en zijn bekendste karakters Don Quichot en Sancho Panza. Rondom het plein staan ook een aantal bekende gebouwen zoals de Torre de Madrid, de Casa Gallardo en het Edificio de España.

 1. Catedral de Santa María la Real de la Almudena

De Catedral de Santa María la Real de la Almudena is de kerk die tegenover het koninklijk paleis van Madrid staat op de Plaza de la Armería. De kathedraal is een recente toevoeging aan Madrid. De bouwwerken vatten aan in 1879, maar tijdens de Spaanse Burgeroorlog in de jaren ‘30 werden de werken stilgelegd. De kathedraal werd uiteindelijk pas in 1993 voltooid.

Omdat men er zo lang over gedaan heeft om het bouwwerk af te werken, kan je in de grijze kerk meerdere bouwstijlen herkennen. De buitenkant volgt de regels van het neoclassicisme terwijl het interieur meer doet denken aan gotische en ook romaanse kerken. De façade van de kerk wordt versierd door 12 beelden van de apostelen.

 1. Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia

Het Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia is het tweede grootste kunstmuseum van Madrid. Het museum ligt in een achttiende-eeuws ziekenhuis en richt zich vooral op moderne kunst. Je vindt er, in tegenstelling tot het Prado, vooral Spaanse werken uit de twintigste eeuw verdeeld over 3 verdiepingen.

Je kan er werken bewonderen van onder andere Miró, Solano, Gris, Tàpies en Gargallo, maar met voorsprong het beroemdste werk is Guernica van Picasso, zijn grootste meesterwerk. Daarnaast hangen er ook veel wereldberoemde werken van de Spaanse kunstenaar Salvador Dalí.

Wil je graag het museum bezoeken? Boek je voorrangsticket online voor € 10, zo hoef je niet aan te schuiven in de wachtrij en kan je direct naar binnen.

 1. Plaza de Oriente

Het Plaza de Oriente is het plein aan het koninklijk paleis van Madrid. Het plein werd tijdens de regeringsperiode van José I aan het begin van de negentiende eeuw aangelegd. Er staan 44 verschillende beelden die de eerdere vorsten van Spanje voorstellen.

Die standbeelden waren oorspronkelijk geplaatst op het dak van het paleis, maar omdat men vreesde dat de verzameling te zwaar zou zijn, heeft men ze op het plein neergepoot. In het midden van het Plaza de Oriente prijkt een standbeeld van Felipe IV gemaakt door de Italiaanse kunstenaar Piero Tacca.

 1. Real Basilica de San Francisco el Grande

De Real Basilica de San Francisco el Grande is één van de grootste kerken van Madrid. De kerk werd in 1761 ontworpen door Francisco de las Cabezas, Antonio Pló en Francesco Sabatini in een neo-classicistische stijl. Deze basiliek moet je vooral bezoeken voor de waardevolle kunstwerken binnenin.

In de 7 kapellen van de kerk zijn onder andere schilderingen van Zubarán en Francisco Goya te vinden evenals beelden van Ricardo Bellver en Mariano Bennlliure. Bekijk ook zeker de fresco’s van José Marcelo Contreras op het plafond van de grote koepel. Die heeft een diameter van maar liefst 33 meter en is de blikvanger van het hele gebouw. Op de voorgevel van de kerk staan daarnaast nog beelden van heiligen die gemaakt zijn door Sabatini.

 1. Monasterio de las Descalzas Reales

In de zestiende eeuw richtte de dochter van koning Karel V, Doña Juana de Austria, een klooster op in een oud paleis. Het complex bood onderdak aan adellijke vrouwen, nonnen en weduwen, maar om binnen te komen moest je wel een schat meebrengen. Op die manier verzamelde het klooster over de jaren heen heel wat waardevolle kunstschatten.

Vandaag doet het klooster dan ook dienst als kunstmuseum. Het trappenhuis van het klooster is helemaal beschilderd met fresco’s en in de kapel kan je verschillende religieuze reliëfs en relikwieën aanschouwen. Daarnaast hangen er in het Monasterio de las Descalzas Reales ook werken van Rubens, Brueghel de Oude en Titiaan.

Op citytrip naar Spaanse hoofdstad Madrid? Download onze stadswandeling in Madrid, deze brengt die je langs alle belangrijke bezienswaardigheden. Zo hoef je zelf niets meer op te zoeken!

 1. El Retiro

Het park El Retiro is een oase van rust in het drukke Madrid. Het park bestaat al sinds de zestiende eeuw, maar pas in de negentiende eeuw werd het park zorgvuldig aangelegd met brede lanen en gebouwen. Je vindt er ook een mooi meer, een rozentuin en een groot aantal fonteinen en beelden. In het park bevinden zich ook het Palacio de Velázquez en het Palacio de Cristal.

TIP: Verken het park met de fiets of met de Segway onder begeleiding van een gids, tours zijn er vanaf €20.

 1. Museo Nacional Thyssen-Bornemisza

Het Museo Nacional Thyssen-Bornemisza is het derde grootste kunstmuseum van Madrid en ligt vlakbij het Museo del Prado. In het Thyssen-Bornemisza museum zijn veel Europese kunstwerken te vinden van de dertiende tot aan de twintigste eeuw, een diverse collectie dus. Je kan er dan ook zowel renaissanceschilderijen als Pop-Art-kunstwerken aanschouwen.

 1. Palacio Real de Madrid

Het Palacio Real in Madrid was al in de negende eeuw een belangrijk kasteel voor het Islamitisch koninkrijk Toledo. Het gebouw brandde echter volledig af in 1734 en werd daarna herbouwd door de Spaanse koning Felipe V. Na 20 jaar bouwen verhuisde koning Karel III in 1764 met de koninklijke familie naar het nieuwe paleis.

Het Palacio Real doet nog steeds dienst als de officiële residentie van de Spaanse koninklijke familie ook al woont de koninklijke familie er tegenwoordig niet meer. Het paleis wordt wel nog veel gebruikt voor officiële ceremonies en staatsgelegenheden. Een deel van het paleis is daarnaast opengesteld voor het publiek. Je kan er onder andere prachtige schilderijen, de rijkelijk gedecoreerde eetzaal en de paleistuinen bezoeken.

Bezoek het Koninklijk Paleis met een rondleiding en sla de wachtrijen over. Je kan tickets online bestellen vanaf€ 29.

 1. Puerta de Alcalá

Op het Plaza de la Independencia, op de noordwestelijke hoek van het park El Retiro vind je de Puerta de Alcalá. Deze neoklassieke triomfboog werd in de achttiende eeuw op het plein geplaatst in opdracht van koning Karel III en werd ontworpen door Francesco Sabatini. Tegenwoordig is de poort één van de belangrijkste symbolen van Madrid. ’s Avonds wordt het bouwwerk prachtig verlicht.

 1. Casa de Campo

Veel mensen kennen El Retiro, maar eigenlijk is Casa de Campo het grootste stadspark van Madrid. Met een oppervlakte van 1700 hectare is het maar liefst 5 keer groter dan Central Park in New York. Vroeger deed het park dan ook dienst als het jachtgebied van de koninklijke familie, maar tegenwoordig is het de groene long van Madrid waar zowel toeristen als de lokale bevolking graag tot rust komen.

Daarnaast vind je in het park ook de dierentuin van Madrid, verschillende speeltuinen en een pretpark. Er staat ook een bunker uit de Spaanse Burgeroorlog, verschillende fonteinen en mooie bruggen.

 1. Templo de Debod

Aan het Parque del Oeste, op de Montaña de Príncipe Pío, staat de Templo de Debod. Deze tempel bestaat uit 2 oude poorten die afkomstig zijn van een oude Egyptische tempel die zo’n 2200 jaar voor Christus werd gebouwd in Aswan. Egypte heeft de tempel aan Spanje geschonken als bedankje voor de hulp bij het aanleggen van de Dam van Aswan en het veiligstellen van enkele monumenten.

De tempel werd steen voor steen afgebroken en naar Madrid gebracht, waar het vervolgens bovenaan de heuvel opnieuw werd opgebouwd. De tempel ligt in het midden van een vijver en wordt ’s avonds mooi verlicht.

Onze tip: de Templo de Debod is een populaire plek om de zonsondergang te bekijken. Je hebt er een prachtig uitzicht over de stad.
 1. Real Jardín Botánico

Koning Ferdinand VI had een passie voor exotische planten. In 1781 richtte hij een studiecentrum voor zeldzame planten op en even later liet hij de architecten Juan de Villanueva en Francisco Sabatini een botanische tuin ontwerpen volgens de methode van de Zweedse botanicus Carl Linnaeus. Die botanische tuin is een van de mooiste van Spanje en is nog steeds open voor het publiek.

Binnen het gebied van 20 hectare staan in de Real Jardín Botánico zo’n 2000 verschillende soorten bomen en planten. Daartussen staan een groot aantal zeldzame planten zoals een cipres van 240 jaar oud. Bij de tuinen ligt ook een botanisch onderzoekscentrum met een bibliotheek.

 1. Estadio Santiago Bernabéu

Voetbalfans moeten in Madrid zeker het Estadio Santiago Bernabéu bezoeken. Het voetbalstadion van de club Real Madrid werd in 1947 geopend en is sindsdien één van de bekendste voetbaltempels ter wereld. Er kunnen bij elke wedstrijd ruim 80 000 mensen plaatsnemen in het stadion!

We raden je zeker aan om het stadion met een tour te bezoeken vanaf € 25. Met een gids ben je zo’n anderhalf uur op pad en krijg je een kijkje in de geschiedenis van het team. Je kan ook de kleedkamers en de dug-out bezoeken en rondwandelen in het stadion.

 1. Mercado de San Miguel

In het centrum van Madrid vind je de Mercado de San Miguel. Deze overdekte markt doet tegenwoordig meer dienst als een eethal waar je bij de verschillende eetkraampjes terecht kan voor lekkere Spaanse hapjes. De eetstalletjes zijn verdeeld over 2 verdiepingen. Je kan er niet alleen iets eten of drinken, maar er worden ook veel activiteiten zoals kookworkshops georganiseerd.

Wist je dat je met GetYourGuide enorm veel verschillende food tours kan beleven in Madrid? Bekijk hier het overzichtje en kies je favoriet uit.

 1. Rondslenteren op vlooienmarkt El Rastro

Een marktje in Madrid mag je echt niet overslaan en als we er dan één mogen aanraden, dan is het wel de gi-gan-tische vlooienmarkt van El Rastro! Deze gaat door op zondagochtend in de wijk La Latina. Deze grote rommelmarkt wordt opgezet tussen de Calle Embajadores, Plaza de Cascorro en Ronda de Toledo. El Rastro is een van de grootste vlooienmarkten van Europa waar je de leukste decoratie, kledij, verzamelobjecten en nog veel meer kan vinden (zowel nieuw als tweedehands). De markt trekt niet alleen toeristen, maar ook heel wat locals die hier hun vaste zondagsritueel hebben.

Ben je moe van al dat rondslenteren en zoeken naar verborgen pareltjes, dan kan je uitrusten in de toffe cafétjes en tapasbars in de buurt. El Rastro is ideaal voor de nieuwsgierige bezoeker die op zoek is naar een fijne wandeling vol verrassingen en misschien wel een verborgen schat. Na een ochtendje verkennen en spulletjes op de kop tikken, kan je nadien idealiter genieten van een paar biertjes en tapas in de omgeving van La Latina, één van de oudste buurten in Madrid.

Ook om iets te eten en drinken ben je in Lavapiés ook aan het juiste adres. Naast de klassieke tapasbars die je in heel Spanje kan vinden, zijn hier ook verschillende exotische restaurants gelokaliseerd, gaande van Indische keuken tot Chinees of Midden-Oosterse gerechten. Voor leuke cafeetjes en restaurantjes kan je terecht op Plaza de Lavapies.

 1. Rooftopbars in Madrid

Ondertussen is het duidelijk dat Madrid een prachtige stad is vol moois! Wil je dat graag eens bekijken vanuit een ander perspectief, zoals bijvoorbeeld van bovenaf? Dan heb je geluk, want in Madrid vind je heel wat gezellige dakterrassen die uitzichten bieden over tal van prachtige hoogtepunten! We zetten er enkele op een rijtje voor je:

Generator Madrid

Deze rooftop bar heeft een strandachtige en Californische vibe die heel wat jonge locals aantrekt. Hier ben je aan het juiste adres als je zin hebt in een mooie zonsondergang met de muziek van een dj op de achtergrond. Bekijk de ligging hier.

Círculo de Bellas Artes

Vanaf dit dakterras heb je uitzicht op heel wat bekende plaatsjes van Madrid. Je kijkt uit op het Cibeles plein, het Retiro park, de Calle de Alcalá, het Prado... Geniet van een drankje en kijk tegelijk je ogen uit! Bekijk de ligging hier.

Casa de Granada

Op het dak van een appartementsgebouw vind je het restaurant Casa de Granada met een ouderwets terras waar je tussen de locals zit. Hier kan je genieten van een een snack of enkele typisch Spaanse of Andalusische gerechten, terwijl je natuurlijk het prachtige uitzicht op het centrum van Madrid meepikt. Adres kan je hier vinden.

Azotea del Circulo

Dit dakterras biedt een 360-graden uitzicht over de skyline van Madrid. Vanaf deze plek kan je heel wat architecturale monumenten spotten zoals het Metrópolis-gebouw, de El Pirulí televisietoren en Cybele Palace. Niet verwonderlijk dat dat het hier altijd full house is! Bekijk ligging op de kaart.

 1. Bezoek het paleis El Escorial

Het Escorial ziet er vanbuiten uit als een fort, maar is eigenlijk een gigantische abdijcomplex van Fillips II van Spanje. Dit complex bestaat uit een kasteel, abdij en koninklijk mausoleum. Het is gelegen bij de stad San Lorenzo de El Escorial, op zo’n 45 km van Madrid.

Wanneer je in Madrid bent, is een uitstap naar het Escorial een must. Dit prachtige voorbeeld van Spaanse renaissance bouwstijl staat al sinds 1984 op de UNESCO-Werelderfgoedlijst en dat is niet verwonderlijk: binnen zijn er maar liefst 4000 kamers, prachtige binnenpleinen en opvallende fonteinen. Daarnaast zijn er oneindig veel gangen en het complex wordt omringd door de mooiste tuinen, zoals de Jardín de los Frailes.

Boek je uitstap naar het Escorial van te voren zodat je ter plaatse geen opzoekwerk meer hebt. Bekijk het overzicht van daguitstappen & georganiseerde tours. In ons artikel over het Paleis El Escorial vind je alles wat je moet weten voor je uitstap vanuit Madrid.

 1. Schildpadden in het Atocha Station

Ben je in de buurt van het Atocha Station in Madrid, ga dan zeker eventjes naar binnen. Dit imposante treinstation - tevens het grootste van de stad - is erg mooi vanbinnen en wordt bovendien omringd door een aangelegde tuin met wel honderden schildpadden! Het staat dan ook vooral bekend voor deze groep schildpadden, bestaande uit zo’n 300 diertjes.

Vooral voor kinderen in dit een toffe activiteit. Er zijn wel bepaalde dierenrechtenorganisaties die kirtiek uiten op de levensomstandigheden van de schildpadden. Zo zouden er volgens hen te veel diertjes zijn.

 1. Wijkjes met de mooiste street art

Ben je liefhebber van grafitti en allerlei andere kleurrijke schilderwerkjes? Ga dan op zoek naar de mooiste street art in Madrid.

 • In de wijk La Latina, tussen het Plaza de Cebada en Porte de Toledo, vind je een heroplevende buurt met heel veel coole street art. Je kan hier op eigen houtje verschillende straatjes verkennen, op zoek naar kunst.
 • Daarnaast is ook Lavapies een goede plek om street art te zoeken. Vooral rond Plaza Lavapies is de street art heel mooi. Kijk hier voor leuke tours en wandelingen.
 1. Showtime: aanschouw de vurige flamencodans

We kennen natuurlijk allemaal de flamencodans, een vurige dans waarbij lange jurken van links naar rechts zwieren, er passionele blikken uitgewisseld worden en er krachtig met hakken op het podium wordt bewogen. Deze dans bezorgt je één bepaald gevoel: kippenvel. Overal in Spanje is flamenco erg populair en daardoor kan je op veel plekjes een show zien.

Zo kan je bijvoorbeeld een flamencodans bewonderen in El Juglar dat zich bevindt in de buurt Lavapies (zie ligging op de kaart) of je terecht bij La Taberna de Mister Pinkleton (zie ligging op de kaart), dat dan weer centraal gelegen is in de buurt van Plaza Mayor.

Wil je nog meer te weten komen over de flamencodans, eventueel met een wandeling bij zonsondergang door Madrid? Ga mee met een georganiseerde tour, bekijk hier de mogelijkheden en zie de mooiste en meest spectaculaire show van de stad.

 1. Chueca: de meest openminded wijk

Chueca staat vooral gekend als de wijk met een hoog gay gehalte in Madrid, maar dat is zeker niet de reden waarom je deze buurt moet bezoeken, er is namelijk véél meer te beleven. In deze wijk kan en mag àlles. Openminded mensen komen hier samen waardoor er een gemengd publiek ontstaat dat elkaar graag opzoekt voor een babbeltje.

Je kan 100% je eigen ding doen, zonder dat er ook maar één iemand raar zal opkijken. Dit buurtje is niet zo’n toeristische plek, wat het des te leuker maakt om de vele smalle straatjes te ontdekken vol leuke winkeltjes, toffe restaurants en bars en een aangename drukte. Zeker een aanrader!

Wil jij ook met een tour het alternatieve van Madrid zien met of zonder food tour? Bekijk hier de tours.

 1. Madrileense wijk Lavapiés

Lavapiés is zonder twijfel dé leukste buurt van Madrid. Deze historische en multiculturele wijk biedt je heel wat toffe plekjes. Je vindt er heel wat galerijen te vinden en daarom wordt Lavapiés ook wel het museumdistrict genoemd. Verder heerst er een relaxte vibe en heeft deze plek een authentiek en alternatief karakter.

Doordat de wijk zo multicultureel is, zijn er ook tal van winkeltjes met delicatessen en producten van over de hele wereld. Daarnaast vind je zowat op elke hoek van de straat inspirerende graffitikunstwerken. Ga mee met een street-art tour door een plaatselijke graffiti artist en zie de meest bijzondere en alternatieve plekken van Madrid.

 1. Bezoek het bijzondere historische stadje Toledo

Op zo’n 70 km van Madrid vind je het historische stadje Toledo. Laat je hier onderdompelen in een UNESCO-lijst vol historische monumenten en waan je terug in de middeleeuwen tijdens een dagtocht vanuit Madrid. Wat mag je hier zoal verwachten? Eerst en vooral een hoop impressionante bezienswaardigheden, zoals de grote kathedraal, het heilige klooster van San Juan, een oud aquaduct en nog veel meer. Ontdek alle UNESCO-monumenten in een dag! We maakten alvast ook een artikel met alle mooiste bezienswaardigheden van Toledo.

TOUR: Idealiter vergezel je jezelf van een deskundige gids, die je nog meer wegwijs kan maken in de stad en je heel wat weetjes bijbrengt. Boek je daguitstap vanuit Madrid naar Toledo van te voren of bekijk een overzicht van alle georganiseerde tours in Toledo.

 1. Het indrukwekkende Segovia

Op een kleine 100 km van Madrid vinden we Segovia, een stadje dat ons vooral aantrekt dankzij haar sprookjesachtige charme. Er is heel wat te zien in Segovia en de meeste dingen kunnen tijdens een georganiseerde dagtour bezocht worden.

Één van de must-sees bovenaan ons lijstje is ongetwijfeld het Alcázar van Segovia, ook wel bekend als het kasteel van Segovia. Je vindt dit kasteel op een rots en het overstijgt de hele stad omringd door een groot dal. Het uitzicht bij dit kasteel is dan ook erg mooi.

Andere aanraders zijn het Romeinse Aquaduct, wat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat en een van de grootste Romeinse bouwwerken in Spanje is. En er is natuurlijk nog veel meer te ontdekken!

TIP: trek goede wandelschoenen aan en neem een extra pulletje mee als je in de winter reist, want het klimaat van Segovia is iets kouder dan Madrid. Bekijk ook het overzicht van alle rondleidingen en dagtours in Segovia.

 1. Daguitstap naar 'de hangende stad' Cuenca

De stad Cuenca heeft een unieke ligging, namelijk op een rotsplateau tussen de rivieren Júcar en Huécar. De stad is verdeeld in een ‘oud’ deel en een ‘nieuw’ deel. In het deel van de oude stad hangen de huizen over de klif, vandaar de bijnaam 'de hangende stad'. Een erg indrukwekkend zicht! Dit komt doordat dit deel wordt afgescheiden door de rivier Huecra. In één van deze zogenaamde ‘Casas Colgadas’ oftewel hangende huisjes vind je het Museum van Spaanse Abstracte Kunst.

Dwaal al slenterend door de straatjes van het mooie Cuenca en herbeleef als het ware de middeleeuwen. Mag het iets actiever? Maak dan een wandeling door het omliggende ravijnlandschap of plan een kajaktochtje op de rivieren Júcar en Huéca. Nog niet avontuurlijk genoeg, ga dan abseilen van de kliffen van Cuenca. Ongetwijfeld een unieke ervaring!

Daarnaast is er nog heel wat te zien in de stad, zoals op het grote plein Plaza Mayor. Hier kijk je je ogen uit naar het barokke Casa consistorial de Cuenca en de eerste gotische kathedraal van Spanje, de Nuestra Señora de Gracia. Op het Plaza del Carmen en Plaza de la Merced vind je dan weer twee mooie kerken.
Kortom: Cuenca heeft heel wat te bieden en daarom is een daguitstap zeker de moeite waard!

 1. Vervoer van/naar de luchthaven van Madrid

Met de metro

Het vliegveld heeft verschillende terminals en daardoor 2 metrohaltes. Kijk daarom altijd eerst even goed in welke terminal je je bevindt.

 • Je kan opstappen bij metrohalte Aeroporto T1/T2/T3 of bij de halte Aeroporto T4.
 • De metro’s richting Madrid rijden dagelijks van 6 tot 2 uur 's nachts.
 • Een ritje duurt zo’n 35 minuten.
 • Je betaalt 2 euro per persoon en een luchthaventaks van 3 euro per persoon.
 • Tip: ben je van plan om openbaar vervoer te gebruiken tijdens je bezoek aan Madrid? Schaf je dan meteen een 10-beurtenkaart aan, dan komt deze rit je meteen al voordeliger uit!

Met de shuttlebus (Airport Express)

In Madrid is er een Airport Express bus die je voor zo’n 5 euro vervoert. Er zijn verschillende haltes aan de luchthaven waar je kan opstappen:

 • Terminal 4
 • Terminal 2
 • Terminal 1

Waar afstappen? Dat is natuurlijk afhankelijk van waar je hotel zich bevindt, maar de meeste toeristen stappen af aan Plaza de Cibeles. Bij volgende haltes wordt er gestopt:

 • Metrohalte O’Donnell
 • Plaza de Cibeles
 • Atocha treinstation

Voor de terugreis van Madrid naar de luchthaven kan je opnieuw opstappen bij Plaza de Cibeles, maar aan een andere halte. Zorg dus dat je wel degelijk aan de juiste halte staat voor de terugreis. De bussen rijden overdag en ’s nachts en zullen er ongeveer 35 minuten over doen om je van de luchthaven naar Plaza de Cibeles te brengen.

Met de taxi

Je kan natuurlijk ook kiezen voor een taxi die je afzet aan de ingang van je hotel. Van de luchthaven naar het centrum van Madrid ben je met een taxi ongeveer een halfuur onderweg en moet je toch rekenen op ongeveer 25 euro voor een ritje. Boek je taxi online via deze link

 1. Waar overnachten in Madrid?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf in de Spaanse hoofdstad Madrid? Wij hebben alvast enkele van onze favoriete adresjes voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Madrid.

 1. Filmpje: de highlights van Madrid

Benieuwd naar hoe Madrid eruitziet? In deze video maak je een blitzbezoek aan Madrid en passeer je de belangrijkste bezienswaardigheden van de Spaanse hoofdstad. Als je al dat moois in het echt wil zien, haast je dan naar Madrid!

 1. Download je gratis reisgids en mis niets bij je bezoek aan Madrid

Om ervoor te zorgen dat je niets mist tijdens je bezoek aan de Spaanse hoofdstad, hebben we een mooie stadswandeling in Madrid uitgestippeld die je langs alle belangrijke bezienswaardigheden brengt. Zo hoef je zelf niets meer op te zoeken!

Madrid & Toledo

Gratis reisgids Madrid downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 19 april 2024 - Van Nueten Emmy

Topgids! Museum Goya en Prado.

- 8 april 2024 - Roger Van de Vyver

Heel mooie bruikbare info.

- 20 oktober 2023 - Ria Van den Bergh

Overzichtelijke wandeling wel langer dan gezegd maar je kan ze opsplitsen. De meeste kerken zijn toe. De wijk Lavapies is ook de moeite

- 19 oktober 2023 - Greta Fransen

We hebben veel plezier gehad op onze vele wandelingen , alles was duidelijk vermeld . We hebben soms problemen als er een kerk aan te pas komt , daar deze meer in en uitgangen heeft, en dan is het soms even zoeken. Maar we waren zeer tevreden !

- 9 oktober 2023 - Dufour Lieve

Het was TOP !

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?