Dé top 22 x bezienswaardigheden in Madrid? Wat zeker zien tijdens je citytrip Madrid?

Dé top 22 x bezienswaardigheden in Madrid? Wat zeker zien tijdens je citytrip Madrid?

14 november 2019 in Madrid0 reacties

Madrid is de hoofdstad van Spanje en ook de grootste stad van het land. Er valt dan ook heel erg veel te zien en te doen in de stad en je kan er makkelijk een paar weken vertoeven zonder je te vervelen. Madrid bruist van de geschiedenis, kunst en voetbal en loopt over van de bezienswaardigheden. Je kan er wandelen op het plein Plaza Mayor, het Prado-museum bezoeken, ronddwalen door het paleis El Escorial en nog zo veel meer.

Om je te helpen bij het plannen van je reis hebben wij de 22 niet-te-missen bezienswaardigheden in Madrid op een rijtje gezet.

Inhoud artikel

 1. Plaza Mayor

Het Plaza Mayor is het drukst bezochte plein van Madrid. Het plein, dat vroegere eigenlijk Plaza del Arrabal heette, werd aangelegd in 1577. Het was de plek waar lokale markten gehouden werden, maar er vonden ook stierengevechten en publieke executies plaats. Vanaf 1619 werden er grote appartementsgebouwen rondom het plein gebouwd en halverwege de negentiende eeuw werd het ruiterstandbeeld van Felipe III, gemaakt door Giovanni de Bologna en zijn leerling Pietro Tacca, op het plein geplaatst.

Na een grote brand aan het einde van de negentiende eeuw werd er een einde gemaakt aan de evenementen die op het plein werden gehouden. De festiviteiten zijn tegenwoordig echter teruggekeerd en je kan er dan ook verschillende vieringen, culturele evenementen en de jaarlijkse kerstmarkt bijwonen.

 1. Museo Nacional del Prado

Vlak naast het Parque de el Retiro en de Real Jardín Botánico ligt het Museo Nacional del Prado, één van de grootste kunstmusea van Madrid en van heel Spanje. De collectie bestaat uit ruim 7000 beelden, 5000 tekeningen, 2000 prenten, 2000 conceptuele kunstwerken en 1000 munten en medailles.

Het Prado in Madrid staat vooral bekend om de grote verzameling schilderijen uit de veertiende tot de negentiende eeuw. Je vindt er zelfs de grootste verzameling Spaanse schilderkunst! De topwerken zijn die van El Greco, Goya en Velásquez. Daarnaast huist het museum ook een grote collectie van Italiaanse en Vlaamse werken van kunstenaars als Caravaggio, Titiaan, Rubens en Bosch.

Tickets & tours Prado Museum Madrid

 1. Plaza de Cibeles

Bij het Plaza de Cibeles komen een aantal grote wegen in Madrid samen op een rotonde. Het plein is rijkelijk gedecoreerd met marmeren beelden en omringd door neoclassicistische gebouwen. Op het midden van het plein staat de fontein Fuente de Cibeles. Die werd ontworpen in 1777 door de Spaanse architect Ventura Rodrígues en beeldt Cybeles uit, de godin van de natuur.

Rondom het plein staan enkele van de bekendste en belangrijkste gebouwen van Madrid zoals het Palacio de Comunicaciones, het Palacio de Linares en de Banco de España. Na wedstrijden van Real Madrid komen fans van de voetbalclub hier vaak samen om de overwinningen van de club te vieren.

 1. El Escorial

Het Monasterio de San Lorenzo de El Escorial is een groot complex dat uit verschillende gebouwen bestaat op zo'n 45 kilometer van het centrum van Madrid. Zo vind je er onder andere een klooster, een basiliek, een koninklijk paleis, een bibliotheek en een begraafplaats.

Het complex was het idee van koning Felipe II en na de overwinning bij de Slag van Slag Quentin in 1563 begonnen de bouwwerken. El Escorial was pas 21 jaar later voltooid en werd meteen de thuis van het Spaanse koningshuis.

Tours en tickets El Escorial vanuit Madrid

 1. Plaza de España

Het Plaza de España is een ander groot plein in de Spaanse hoofdstad. In het midden van het plein prijkt een groot monument dat gewijd is aan de schrijver Miguel de Cervantes en zijn bekendste karakters Don Quichot en Sancho Panza. Rondom het plein staan ook een aantal bekende gebouwen zoals de Torre de Madrid, de Casa Gallardo en het Edificio de España.

 1. Catedral de Santa María la Real de la Almudena

De Catedral de Santa María la Real de la Almudena is de kerk die tegenover het koninklijk paleis van Madrid staat op de Plaza de la Armería. De kathedraal is een recente toevoeging aan Madrid. De bouwwerken vatten aan in 1879, maar tijdens de Spaanse Burgeroorlog in de jaren ‘30 werden de werken stilgelegd. De kathedraal werd uiteindelijk pas in 1993 voltooid.

Omdat men er zo lang over gedaan heeft om het bouwwerk af te werken, kan je in de grijze kerk meerdere bouwstijlen herkennen. De buitenkant volgt de regels van het neoclassicisme terwijl het interieur meer doet denken aan gotische en ook romaanse kerken. De façade van de kerk wordt versierd door 12 beelden van de apostelen.

 1. Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia

Het Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia is het tweede grootste kunstmuseum van Madrid. Het museum ligt in een achttiende-eeuws ziekenhuis en richt zich vooral op moderne kunst. Je vindt er, in tegenstelling tot het Prado, vooral Spaanse werken uit de twintigste eeuw verdeeld over 3 verdiepingen.

Je kan er werken bewonderen van onder andere Miró, Solano, Gris, Tàpies en Gargallo, maar met voorsprong het beroemdste werk is Guernica van Picasso, zijn grootste meesterwerk. Daarnaast hangen er ook veel wereldberoemde werken van de Spaanse kunstenaar Salvador Dalí.

Op citytrip naar Spaanse hoofdstad Madrid? Download onze stadswandeling in Madrid, deze brengt die je langs alle belangrijke bezienswaardigheden. Zo hoef je zelf niets meer op te zoeken!

 1. Plaza de Oriente

Het Plaza de Oriente is het plein aan het koninklijk paleis van Madrid. Het plein werd tijdens de regeringsperiode van José I aan het begin van de negentiende eeuw aangelegd. Er staan 44 verschillende beelden die de eerdere vorsten van Spanje voorstellen.

Die standbeelden waren oorspronkelijk geplaatst op het dak van het paleis, maar omdat men vreesde dat de verzameling te zwaar zou zijn, heeft men ze op het plein neergepoot. In het midden van het Plaza de Oriente prijkt een standbeeld van Felipe IV gemaakt door de Italiaanse kunstenaar Piero Tacca.

 1. Real Basilica de San Francisco el Grande

De Real Basilica de San Francisco el Grande is één van de grootste kerken van Madrid. De kerk werd in 1761 ontworpen door Francisco de las Cabezas, Antonio Pló en Francesco Sabatini in een neo-classicistische stijl. Deze basiliek moet je vooral bezoeken voor de waardevolle kunstwerken binnenin.

In de 7 kapellen van de kerk zijn onder andere schilderingen van Zubarán en Francisco Goya te vinden evenals beelden van Ricardo Bellver en Mariano Bennlliure. Bekijk ook zeker de fresco’s van José Marcelo Contreras op het plafond van de grote koepel. Die heeft een diameter van maar liefst 33 meter en is de blikvanger van het hele gebouw. Op de voorgevel van de kerk staan daarnaast nog beelden van heiligen die gemaakt zijn door Sabatini.

 1. Monasterio de las Descalzas Reales

In de zestiende eeuw richtte de dochter van koning Karel V, Doña Juana de Austria, een klooster op in een oud paleis. Het complex bood onderdak aan adellijke vrouwen, nonnen en weduwen, maar om binnen te komen moest je wel een schat meebrengen. Op die manier verzamelde het klooster over de jaren heen heel wat waardevolle kunstschatten.

Vandaag doet het klooster dan ook dienst als kunstmuseum. Het trappenhuis van het klooster is helemaal beschilderd met fresco’s en in de kapel kan je verschillende religieuze reliëfs en relikwieën aanschouwen. Daarnaast hangen er in het Monasterio de las Descalzas Reales ook werken van Rubens, Brueghel de Oude en Titiaan.

 1. El Retiro

Het park El Retiro is een oase van rust in het drukke Madrid. Het park bestaat al sinds de zestiende eeuw, maar pas in de negentiende eeuw werd het park zorgvuldig aangelegd met brede lanen en gebouwen. Je vindt er ook een mooi meer, een rozentuin en een groot aantal fonteinen en beelden. In het park bevinden zich ook het Palacio de Velázquez en het Palacio de Cristal.

 1. Museo Nacional Thyssen-Bornemisza

Het Museo Nacional Thyssen-Bornemisza is het derde grootste kunstmuseum van Madrid en ligt vlakbij het Museo del Prado. In het Thyssen-Bornemisza museum zijn veel Europese kunstwerken te vinden van de dertiende tot aan de twintigste eeuw, een diverse collectie dus. Je kan er dan ook zowel renaissanceschilderijen als Pop-Art-kunstwerken aanschouwen.

 1. Palacio Real

Het Palacio Real in Madrid was al in de negende eeuw een belangrijk kasteel voor het Islamitisch koninkrijk Toledo. Het gebouw brandde echter volledig af in 1734 en werd daarna herbouwd door de Spaanse koning Felipe V. Na 20 jaar bouwen verhuisde koning Karel III in 1764 met de koninklijke familie naar het nieuwe paleis.

Het Palacio Real doet nog steeds dienst als de officiële residentie van de Spaanse koninklijke familie ook al woont de koninklijke familie er tegenwoordig niet meer. Het paleis wordt wel nog veel gebruikt voor officiële ceremonies en staatsgelegenheden. Een deel van het paleis is daarnaast opengesteld voor het publiek. Je kan er onder andere prachtige schilderijen, de rijkelijk gedecoreerde eetzaal en de paleistuinen bezoeken.

 1. Puerta de Alcalá

Op het Plaza de la Independencia, op de noordwestelijke hoek van het park El Retiro vind je de Puerta de Alcalá. Deze neoklassieke triomfboog werd in de achttiende eeuw op het plein geplaatst in opdracht van koning Karel III en werd ontworpen door Francesco Sabatini. Tegenwoordig is de poort één van de belangrijkste symbolen van Madrid. ’s Avonds wordt het bouwwerk prachtig verlicht.

 1. Casa de Campo

Veel mensen kennen El Retiro, maar eigenlijk is Casa de Campo het grootste stadspark van Madrid. Met een oppervlakte van 1700 hectare is het maar liefst 5 keer groter dan Central Park in New York. Vroeger deed het park dan ook dienst als het jachtgebied van de koninklijke familie, maar tegenwoordig is het de groene long van Madrid waar zowel toeristen als de lokale bevolking graag tot rust komen.

Daarnaast vind je in het park ook de dierentuin van Madrid, verschillende speeltuinen en een pretpark. Er staat ook een bunker uit de Spaanse Burgeroorlog, verschillende fonteinen en mooie bruggen.

 1. Templo de Debod

Aan het Parque del Oeste, op de Montaña de Príncipe Pío, staat de Templo de Debod. Deze tempel bestaat uit 2 oude poorten die afkomstig zijn van een oude Egyptische tempel die zo’n 2200 jaar voor Christus werd gebouwd in Aswan. Egypte heeft de tempel aan Spanje geschonken als bedankje voor de hulp bij het aanleggen van de Dam van Aswan en het veiligstellen van enkele monumenten.

De tempel werd steen voor steen afgebroken en naar Madrid gebracht, waar het vervolgens bovenaan de heuvel opnieuw werd opgebouwd. De tempel ligt in het midden van een vijver en wordt ’s avonds mooi verlicht.

Onze tip: de Templo de Debod is een populaire plek om de zonsondergang te bekijken. Je hebt er een prachtig uitzicht over de stad.
 1. Real Jardín Botánico

Koning Ferdinand VI had een passie voor exotische planten. In 1781 richtte hij een studiecentrum voor zeldzame planten op en even later liet hij de architecten Juan de Villanueva en Francisco Sabatini een botanische tuin ontwerpen volgens de methode van de Zweedse botanicus Carl Linnaeus. Die botanische tuin is een van de mooiste van Spanje en is nog steeds open voor het publiek.

Binnen het gebied van 20 hectare staan in de Real Jardín Botánico zo’n 2000 verschillende soorten bomen en planten. Daartussen staan een groot aantal zeldzame planten zoals een cipres van 240 jaar oud. Bij de tuinen ligt ook een botanisch onderzoekscentrum met een bibliotheek.

 1. Estadio Santiago Bernabéu

Voetbalfans moeten in Madrid zeker het Estadio Santiago Bernabéu bezoeken. Het voetbalstadion van de club Real Madrid werd in 1947 geopend en is sindsdien één van de bekendste voetbaltempels ter wereld. Er kunnen bij elke wedstrijd ruim 80 000 mensen plaatsnemen in het stadion!

We raden je zeker aan om het stadion met een tour te bezoeken. Met een gids ben je zo’n anderhalf uur op pad en krijg je een kijkje in de geschiedenis van het team. Je kan ook de kleedkamers en de dug-out bezoeken en rondwandelen in het stadion.

 1. Mercado de San Miguel

In het centrum van Madrid vind je de Mercado de San Miguel. Deze overdekte markt doet tegenwoordig meer dienst als een eethal waar je bij de verschillende eetkraampjes terecht kan voor lekkere Spaanse hapjes. De eetstalletjes zijn verdeeld over 2 verdiepingen. Je kan er niet alleen iets eten of drinken, maar er worden ook veel activiteiten zoals kookworkshops georganiseerd.

 1. El Rastro de Madrid

Op zondagmorgen kan je terecht op El Rastro de Madrid, een grote rommelmarkt die opgezet wordt tussen de Calle Embajadores, Plaza de Cascorro en Ronda de Toledo. Je vindt er een grote verscheidenheid aan producten (zowel nieuw als tweedehands) waaronder antieke voorwerpen, kledij, accessoires... El Rastro is ideaal voor de nieuwsgierige bezoeker die op zoek is naar een fijne wandeling vol verrassingen en misschien wel een verborgen schat.

Na een ochtendje verkennen en spulletjes op de kop tikken, kan je nadien idealiter genieten van een paar biertjes en tapas in de omgeving van La Latina, één van de oudste buurten in Madrid.

 1. Madrileense wijk Lavapiés

Lavapiés is zonder twijfel dé leukste buurt van Madrid. Deze historische en multiculturele wijk biedt je heel wat toffe plekjes. Je vindt er heel wat galerijen te vinden en daarom wordt Lavapiés ook wel het museumdistrict genoemd. Verder heerst er een relaxte vibe en heeft deze plek een authentiek en alternatief karakter.

Doordat de wijk zo multicultureel is, zijn er ook tal van winkeltjes met delicatessen en producten van over de hele wereld. Daarnaast vind je zowat op elke hoek van de straat inspirerende graffitikunstwerken.

Ook om iets te eten en drinken ben je in Lavapiés ook aan het juiste adres. Naast de klassieke tapasbars die je in heel Spanje kan vinden, zijn hier ook verschillende exotische restaurants gelokaliseerd, gaande van Indische keuken tot Chinees of Midden-Oosterse gerechten. Voor leuke cafeetjes en restaurantjes kan je terecht op Plaza de Lavapies.

 1. Madrid vanuit een ander perspectief

Ondertussen is het duidelijk dat Madrid een prachtige stad is vol moois! Wil je dat graag eens bekijken vanuit een ander perspectief, zoals bijvoorbeeld van bovenaf? Dan heb je geluk, want in Madrid vind je heel wat gezellige dakterrassen die uitzichten bieden over tal van prachtige hoogtepunten! We zetten er enkele op een rijtje voor je:

Generator Madrid

Deze rooftop bar heeft een strandachtige en Californische vibe die heel wat jonge locals aantrekt. Hier ben je aan het juiste adres als je zin hebt in een mooie zonsondergang met de muziek van een dj op de achtergrond.

Círculo de Bellas Artes

Vanaf dit dakterras heb je uitzicht op heel wat bekende plaatsjes van Madrid. Je kijkt uit op het Cibeles plein, het Retiro park, de Calle de Alcalá, het Prado... Geniet van een drankje en kijk tegelijk je ogen uit!

Casa de Granada

Op het dak van een appartementsgebouw vind je het restaurant Casa de Granada met een ouderwets terras waar je tussen de locals zit. Hier kan je genieten van een een snack of enkele typisch Spaanse of Andalusische gerechten, terwijl je natuurlijk het prachtige uitzicht op het centrum van Madrid meepikt.

Azotea del Circulo

Dit dakterras biedt een 360-graden uitzicht over de skyline van Madrid. Vanaf deze plek kan je heel wat architecturale monumenten spotten zoals het Metrópolis-gebouw, de El Pirulí televisietoren en Cybele Palace. Niet verwonderlijk dat dat het hier altijd full house is!

 1. Filmpje: de highlights van Madrid

Benieuwd naar hoe Madrid eruitziet? In deze video maak je een blitzbezoek aan Madrid en passeer je de belangrijkste bezienswaardigheden van de Spaanse hoofdstad. Als je al dat moois in het echt wil zien, haast je dan naar Madrid!

 1. Download je gratis reisgids en mis niets missen tijdens je bezoek aan Madrid

Om ervoor te zorgen dat je niets mist tijdens je bezoek aan de Spaanse hoofdstad, hebben we een mooie stadswandeling in Madrid uitgestippeld die je langs alle belangrijke bezienswaardigheden brengt. Zo hoef je zelf niets meer op te zoeken!

Madrid stadswandeling

Gratis reisgids Madrid downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?