Wat is de beste route naar Noord-Macedonië? Tol, etappehotels & tips

Volledige reisgids kopen voor € 10

Wat is de beste route naar Noord-Macedonië? Tol, etappehotels & tips

11 januari 2024 in Noord-Macedonië0 reacties

Met de auto naar Noord-Macedonië? De beste route + info voor tol, tanken, hotels & tips

Wil je graag op vakantie naar Noord-Macedonië met de wagen? Noord-Macedonië is perfect met de auto te bereiken en je komt onderweg heel wat mooie plekjes en natuurgebieden tegen. Maar, wat is nu de beste route naar Noord-Macedonië?

Welke route de beste is, hangt natuurlijk af van je start- en eindpunt, maar ook van wat je onderweg wil zien of doen. Wij hebben voor jou de beste route, de leukste hotels en de mooiste stopplaatsen onderweg verzameld in één handige blogpost.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Noord-Macedonië

Duur5 - 14 dagen ()
Vliegtickets2u45 vliegen naar Skopje, richtprijs € 64 vergelijk prijzen bij Skyscanner of Cheaptickets
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij TUI (va. € 408), Corendon (va.€ 569) of Koning Aap
HuurautoIn Noord-Macedonië is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Hoe lang is het rijden naar Noord-Macedonië?

Met de auto doe je er best lang over om Noord-Macedonië te bereiken. Als je de route naar Noord-Macedonië (Skopje) helemaal met de auto aflegt, moet je +- 2150 kilometer overbruggen. Wie een vakantie aan het meer van Ohrid geboekt heeft, dient nog een eindje verder te rijden, zo'n +- 2300 kilometer. Je bent ruim gezien 22 à 24 uur onderweg zonder enige file of tussenstop.

Dit is uiteraard een hele lange rit die je niet in één keer aflegt, daarom raden we voldoende tussenstops aan op je route naar je eindbestemming.

Liever met het vliegtuig? ? Je kan hier voordelig je vliegticket naar Skopje boeken. Vanuit Brussel vlieg je in 2u40 al naar de Macedonische hoofdstad.

Om vanuit België en Nederland naar Noord-Macedonië te reizen, zijn er verschillende routes die je kan volgen maar in meeste gevallen doorkruis je Duitsland, Oostenrijk, Slovenië, Hongarije en Servië (afhankelijk van welke route je kiest). Met al deze landen die je doorkruist, kom je langs tal van interessante steden waar je even kan uitrusten zodat je de reis veilig en comfortabel verder kan zetten.

LEESTIP: Download je gratis reisgids Noord-Macedonië en mis niets tijdens je verblijf.

  1. Met de auto naar Noord-Macedonië: wat is de beste route?

Wat de beste route naar Noord-Macedonië is, hangt af van meerdere factoren. Niet alleen is het belangrijk om te weten waar je vertrekt maar ook naar welke bestemming je heen wilt. Daarnaast heb je natuurlijk ook nog de eventuele wegwerkzaamheden en de files onderweg. Hieronder lees je alvast de meest populaire routes naar Noord-Macedonië.

Optie 1: Van Brussel naar Noord-Macedonië door Kroatië en Servië

  • Vanuit Brussel neem je de E411 richting Luxemburg en volg je de A3 richting Duitsland. Bij Schengen (bekijk ligging) steek je de Duitse grens over en vervolg je weg richting Karlsruhe en Stuttgart. Je kan ook via Keulen en Frankfurt naar München rijden.
  • Vervolg de reis op de A3 richting München via Ulm en Augsburg.
  • Via de A8 rijdt je van München richting Salzburg. Vanuit Salzburg volg je de A10 richting Villach. Op 27 kilometer van Villach steek je de Sloveense grens over via de Karawankentunnel en rijd je via de E61 verder langs het meer van Bled richting Ljubljana.
  • Rijd verder zuidoostwaarts op de A2 richting Zagreb. Op 250 kilometer van Zagreb, bij Lipovac (bekijk ligging) steek je de grens over met Servië en volg je de E70 richting Belgrado.
  • Blijf nadien op de E75/A1 rijden richting Skopje. De grens steek je over in Miratovac (bekijk ligging).
  • Wil je graag verder reizen naar Ohrid? Volg dan vanuit Skopje de A2 en E65 (snelste route). Skopje bevindt zich op 170 kilometer van Ohrid.

Optie 2: Van Brussel door Hongarije en Servië

  • Vertrek vanuit Brussel en ga naar het oosten op de E40-snelweg in de richting van Luik en Aken.
  • Vervolg op de E40 en steek de grens over naar Duitsland. Je rijdt door Duitsland in de richting van Keulen (Köln).
  • Blijf deze weg volgen in oostelijke richting. Je passeert steden als Frankfurt en Würzburg.
  • Bij de splitsing met de A3-snelweg in de buurt van Würzburg, volg de A3 naar het zuidoosten, in de richting van Nürnberg en Passau.
  • In Oostenrijk blijf je op de A3. Je passeert steden als Linz en Wels.
  • Rijd verder in de richting van Wenen op een uurtje rijden van de Hongaarse grens.
  • In Nickelsdorf steek je de grens over (bekijk ligging) en rijd je verder via de E60 in de richting van Boedapest. Nadien vervolg je de weg naar Szeged in het zuiden van Hongarije tot de Servische grens.
  • Eenmaal in Servië, kan je de E75 blijven volgen richting Belgrado. Vanaf Belgrado rijd je op de E75/A1 rijden richting Skopje.

Kaartje met bovenstaande routes naar Noord-Macedonië

Optie 3: Naar Noord-Macedonië met een ferry overtocht vanuit Italië

Bovenstaande routes zijn de populairste routes als je met de auto van België/Nederland richting Noord-Macedonië reist, echter is er nog een andere mogelijkheid: via een ferry overtocht vanuit Italië. Je kan ook opteren om via Luxemburg, Frankrijk en Zwitserland naar Italië te rijden, meer specifiek naar de stad Bari in Puglia. Route Brussel tot Bari is zo'n 1750 km.

Bij de haventerminal van de Molo San Vito in Bari kan je een ferry overtocht maken naar Dürres in Albanië en van daaruit verder reizen naar Noord-Macedonië. De Bari-Dürres ferry wordt momenteel aangeboden door 3 ferrymaatschappijen: Adria Ferries (max. 14 x per week) Ventouris Ferries (12 x per week) en de veerdienst van Grandi Navi Veloci (max 12 x per week). De reistijd per ferry van Bari naar Durres is ongeveer 8u35. Ventouris Ferries biedt overtochten met overnachting aan, zo kan je aan boord enkele uurtje rusten om je reis verder te zetten. Boek je ferry hier online

Wat is dan de beste route naar Italië? Lees hier onze blogpost met de beste route naar Italië.
  • Eenmaal in Dürres, rijd je oostwaarts op de A3 richting de Albanese hoofdstad Tirana.
  • Tirana ligt op 5 uur rijden van Skopje (volg de E852 via Elbasan en de E65 in Noord-Macedonië) en op 2u30 van Ohrid.

JE OVERSTEEK MET DE FERRY BOEKEN?: Boek hier je ferrytocht van Bari naar Dürres.

  1. Voorbeeld reisplanning naar Noord-Macedonië

Weet je niet goed waar te beginnen? Hieronder vind je alvast een mogelijke routeplanning van drie dagen met enkele steden die je onderweg als tussenstop zou kunnen overwegen. Welke route je ook verkiest, zorg ervoor dat je voldoende tijd inplant voor tussenstops, rust en overnachtingen (boek hier je hotel bij Booking.com).

VertrekMogelijke tussenstopsEindbestemmingAantal kilometers
Dag 1BrusselKarlsruhe, Keulen en FrankfurtMünchen+- 750 km (8 uur rijden)
Dag 2MünchenSalzburg en LjubljanaZagreb+- 550 km (6 uur rijden)
Dag 3ZagrebBelgrado en NisSkopje+- 828 km (8u15 rijden)
  1. Houd rekening met reiskosten en tolwegen onderweg

Wanneer je met de auto op vakantie gaat, is het belangrijk om rekening te houden met de bijkomende kosten en de zogenaamde tolwegen. Tolwegen zijn wegen waarop weggebruikers een vergoeding moeten betalen om er gebruik van te maken. Deze tolheffing wordt vaak gebruikt om de financiering van de aanleg, het onderhoud en de verbetering van wegen te ondersteunen.

Het concept van tolwegen is wereldwijd verspreid, en er zijn inmiddels verschillende landen die tolheffing toepassen op specifieke snelwegen, bruggen, tunnels of andere infrastructuurprojecten. Niet onbelangrijk dus om hier rekening mee te houden tijdens je autovakantie. Hieronder geven we een overzicht van de reiskosten op je route naar Noord-Macedonië. Via routeplanner van ANWB kan je zelf je route plannen en de bijkomende kosten bekijken.

LandItemKostenOnline bestellen
DuitslandMilieusticker (Umweltzones)€ 14,96Bestellen via ANWB of VignetBestellen.nl
OostenrijkTolvignet€ 14,55 (1 dag) - € 17,45 (10 dagen)Bestellen via ANWB of VignetBestellen.nl
SloveniëTolvignet€ 16 (1 week)Bestellen via ANWB
  1. Beste etappehotels op je weg naar Noord-Macedonië

B&B Hotel Erlangen nabij Nürnberg (+- 600 km rijden)

B&B Hotel Erlangen is een gezinsvriendelijk hotel in Erlangen vlakbij de A3. Dit hotel beschikt over moderne comfortkamers die voorzien zijn gratis draadloos internet. Dit hotel is ideaal voor een tussenstop wanneer je op doorreis bent. Tegen betaling kan je in de ochtend nog genieten van een ontbijtbuffet. Verder kan je ook gratis parkeren bij het hotel. Meer info en boeken.

Hotel Residenz Passau (+- 840 km rijden)

Wanneer je een beetje van de route afwijkt en bij Passau de grens met Oostenrijk oversteekt, kan je verblijven in het Hotel Residenz Passau. Dit 4-sterrenhotel ligt in het hart van het historisch centrum aan de oevers van de Donau en is gevestigd in een 15e-eeuws gebouw. Meer info en boeken.

B&B Haus Kathan (+- 1030 km rijden)

Bij het Oostenrijkse Kamering kan je overnachten bij bed & breakfast Haus Kathan. Deze bed & breakfast van Nederlandse eigenaren is ook een uitstekende optie. Er is gratis parkeergelegenheid en gratis wifi voorzien. Voor de kinderen is er een speelplaats en ook een spelletjeskamer. Meer info en boeken.

Hotel Magdalena (+- 1300 km rijden)

Hotel Magdalena ligt aan de E65 ten zuidwesten van Zagreb, en biedt kamers met gratis WiFi en airconditioning en er is privéparking. Je kan er 's ochtends genieten van het ontbijtbuffet, het centrum van Zagreb ligt op 10 km. Meer info en boeken.

  1. Tips voor je autovakantie naar Noord-Macedonië

  1. Vermijd roaming kosten koop je eSIM

Opgelet, in Noord-Macedonië betaal je roaming kosten als je met je smartphone wil surfen of bellen. Hoe dit vermijden? Koop een eSIM voor € 6 (7 - 30 dagen geldig) voor directe toegang tot het lokale hogesnelheids datanetwerk met uw eSIM-compatibele apparaat, waar en wanneer je ook bent. Koop je eSIM kaart online

Weet je precies wat wat eSIM is of hoe het werkt en of je telefoon compatibel is? Lees ons artikel over eSIM

  1. Mis niets in Noord-Macedonië met onze reigsids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Noord-Macedonië? Dan is er goed nieuws, wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Noord-Macedonië met een volledige uitgestippelde rondreis Noord-Macedonië, en meer dan 79 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Noord-Macedonië.

Noord-Macedonië

Gratis reisgids Noord-Macedonië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?