7 x top bezienswaardigheden in Bari. Onze tips voor je bezoek

Volledige reisgids kopen voor € 10

7 x top bezienswaardigheden in Bari. Onze tips voor je bezoek

14 november 2022 in Puglia2 reacties

Bari is de hoofdstad van de regio Puglia. Barivecchia, de oude stad, lijkt wel een doolhof waar je van oneindig veel historische plekken en architectuur kan genieten. Bari heeft meer nachtleven dan de meeste steden in Puglia. Een groot aantal jonge mensen en migranten maken deze stad wat levendiger, alsook het feit dat Bari een transportknooppunt naar andere locaties in Europa is.

Inhoud artikel

  1. Relikwieën van Sint-Nikolaas in de Basilica San Nicola

De Basilica San Nicola is het bekendste kerkelijk gebouw van Bari. Het heeft een enorme religieuze betekenis voor mensen van over heel Europa en het is ook een belangrijk pelgrimsoord. De structuur werd tussen 1087 en 1197 gebouwd om relikwieën van Sint-Nikolaas te bewaren, die vanuit het originele schrijn in Myra in het huidige Turkije, naar hier werden overgebracht.

TICKETS: Wil je graag deze basiliek in Bari bezoeken aan de hand van een georganiseerde rondleiding met gids? Dat kan. Boek je tickets voor de Basilica San Nicola hier.

  1. Het Museo Nicolaiano

Na een bezoekje aan de basiliek zelf, ben je misschien ook geïnteresseerd in een bezoek aan het Museo Nicolaiano, met informatie over de geschiedenis van de Basiliek van Sint-Nikolaas. Je vindt er ook relikwiehouders en andere voorbeelden van liturgische kunst.

  1. Het Castello Normanno-Svevo

Er wordt aangenomen dat het Castello Normanno-Svevo in 1132 werd gebouwd door de Normandische Koning Rogier II. In 1156 werd het echter met de grond gelijkgemaakt door Koning Willem van Sicilië en heropgebouwd en verstevigd in 1233 door de Keizer van het Heilige Roomse Rijk Frederik II.

Het maakte nadien onder de heerschappij van de Anjou-familie verscheidene transformaties door. Nadat het werd verworven door Hertog Ferdinand van Aragon, werd het vervolgens geschonken aan de Sforza-familie en ging daarna over op Bona Sforza, Koningin van Polen. Na haar dood maakte de Koning van Napels er een gevangenis en barakken van. Je kan er nu een tentoonstelling bezoeken.

  1. De kathedraal van San Sabino

De Kathedraal van San Sabino is ouder dan de Basilica San Nicola, maar toch minder bekend. Het gebouw dat je hier nu ziet staan, dateert uit de late 12de - begin 13de eeuw en werd gebouwd op de ruïnes van een Byzantijnse kathedraal, die in 1156 verwoest werd door Willem I van Sicilië, beter bekend als ‘il Malo’ (‘de Slechte’).

Sporen van de oorspronkelijke tegels lopen door onder het schip van de kathedraal. Tijdens de 20ste eeuw en in de laatste tientallen jaren, werden hier grootse restauratie- en verfraaiingswerken uitgevoerd.

LEESTIP: Mis niets tijdens je rondreis door Puglia met onze gratis reisgids Puglia.

  1. Archeologie in het Archeologisch Museum en een 16de eeuws bastion

In het Archeologisch Museum van de stad ontdek je een fascinerende collectie die zich nu in het vroegere Klooster van Santa Scolastica bevindt. De knappe gebouwen zijn op zich al een bezoek waard, vooraleer je vervolgens de collectie zelf bekijkt.

Ga achteraf ook binnen in het 16de-eeuwse Aragonese bastion, om via een route de verschillende archeologische lagen van het San Pietro Archeologisch Gebied te zien. Deze gaan van de Bronstijd tot het Byzantijnse en middeleeuwse tijdperk, met ook heel wat aandacht voor de Griekse en Romeinse periodes.

  1. Pasta rollen op de Via delle Orecchiette

In het historisch centrum van Bari, meer bepaald in Arco Basso, zie je vrouwen vanaf 8 uur ’s ochtends met de hand pasta rollen op straat (Via delle Orecchiette). Restaurants bereiden hier maaltijden op dezelfde manier als honderden jaren geleden.

Onze tip: Wil je nog meer weten en genieten van de Italiaanse keuken? Je kan ook een foodtour of kookcursus volgen in Bari.

  1. Bewonder Bari vanuit het Fortino van Sant’Antonio

Samen met de delen die je in het vroegere Klooster van Santa Scholastica zag, is Fortino van Sant’Antonio nog een van de vier omwallingsmuren die deel uitmaakten van de stadsmuren van Bari tot in de 19de eeuw. Deze toren met zeezicht is het hoogste punt van de oude stad. Je kan van hieruit de contouren van de middeleeuwse muur aan de linkerkant en de 20ste-eeuwse kustlijn aan de rechterkant zien.

De toren dateert uit 1071, en werd gebouwd door Robert Guiscard om de haven te beschermen. Het fortino werd opgedragen aan de Heilige Antonius nadat hier de restanten van een kapel met een standbeeld van de heilige werden ontdekt. Het fort in zijn huidige staat dateert uit de 16de eeuw en werd onlangs heropgebouwd door de lokale autoriteiten.

  1. Waar overnachten in Bari?

In Bari verbleven we in de authentieke B&B Sant Anna, in het oude centrum vlakbij de zee (met uitstekend ontbijt).
Bekijk nog meer leuke vebrlijven in Bari.
We verbleven er 1 nacht waarna we onze rondreis door Puglia verder zetten in een traditionele masseria.

  1. Mis niets tijdens je vakantie in Puglia met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Puglia? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Puglia met meer dan 134 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Puglia.

Puglia

Gratis reisgids Puglia downloaden


Geschreven door

Marie-Lise Van Wassenhove

- 16 april 2023 - Sarina Corbeel

Geweldige site! Duidelijke en correcte informatie.

- 24 oktober 2021 - Houben Ria

Bari Vechia is een bezoek waard. leuke straatjes en pleinen.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?