28 x mooiste bezienswaardigheden in Luxemburg: wat zien en doen tijdens je verblijf?

Volledige reisgids kopen voor € 12

28 x mooiste bezienswaardigheden in Luxemburg: wat zien en doen tijdens je verblijf?

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Luxemburg + verblijftips

Luxemburg is een land dat vaak over wordt geslagen omdat het een beetje een ouderwets en stoffig imago heeft, en mensen trekken toch eerder naar de omliggende landen zoals Duitsland en Frankrijk. Toch is Luxemburg helemaal niet zou oubollig als gedacht wordt.

In tegendeel zelfs, het Groothertogdom kent prachtige landschappen vol middeleeuwse kastelen, de plaatsjes zijn idyllisch en in de hoofdstad van het land genoeg interessante bezienswaardigheden. Luxemburg mag dan klein zijn, er is verrassend veel te zien en te doen. Ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Luxemburg.

Praktische info voor je bezoek aan Groothertogdom Luxemburg

Reisgids
Afstand3u rijden vanuit Brussel (220 km) of vanuit Utrecht doe je er 4u15 (360 km) over
Met de camperZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
VerblijvenOvernachtingen voor je bezoek aan Groothertogdom Luxemburg:
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij Euroreizen (va. €185)

Inhoud artikel

 1. Kaartje met de mooiste bezienswaardigheden in Luxemburg

 1. Müllerthal

Het Müllerthal is een regio in het oosten van Luxemburg die ook wel Klein Zwitserland wordt genoemd. De regio staat namelijk bekend om de prachtige natuur vol valleien, dichtbeboste wouden, grotten, rotsformaties en stroompjes met watervallen.

De natuur lijkt enigszins op die van Zwitserland, vandaar de bijnaam ‘Petite Suisse Luxembourgeoise’. Het gebied heeft veel wandelpaden die in totaal zo’n 112 km lang zijn, de zogenaamde Müllerthal Trail. Deze regio is dan ook het populairste wandelgebied van Luxemburg en de Müllerthal Trail is een must voor elke natuurliefhebber.

De wandeling bestaat uit 3 verschillende routes die elk uit 6 etappes bestaan, waarnaast er nog 4 extra routes zijn. Hierdoor is het makkelijk om een klein deel van de volledige wandelroute te lopen door het prachtige gebied, als je wat minder tijd hebt. Vergeet dus zeker je wandelschoenen niet mee te nemen!
 1. Schiessentümpel waterval

De Schiessentümpel waterval is misschien wel een van de bekendste natuurlijke bezienswaardigheden in Luxemburg. De waterval is gelegen onder een brug en bestaat uit 3 verschillende watervalletjes. Langs de waterval lopen verschillende wandelingen, waarbij het mogelijk is om direct vanaf de parkeerplaats in de buurt naar de waterval te lopen of een langere wandeling te maken door de omgeving.

Je komt bij deze waterval uit als je de Stairway Mëllerdall volgt, een prachtige houten trap. Bekijk de ligging.

WANDELING: Met onze uitgestippelde luswandeling in het Müllerthal en Consdorf kom je onder meer langs de Schiessentümpel waterval, de Buddelerkummer, de Versteinerter Dino en de Goldfralay die verwijst naar verwijst naar de legende van een gouden vrouw die de sleutel bezit tot de goudkuil.

 1. Vianden

Vianden is een plaats gelegen in het noordoosten van Luxemburg, aan de grens met Duitsland. Het stadje is gelegen in de Luxemburgse Ardennen aan de rivier Our, en is naast de hoofdstad van het Groothertogdom de bekendste plaats van het land door het kasteel op een rots dat hoog boven de stad uitsteekt.

Het stadje oogt daarnaast nog zeer historisch en staat vol met oude vakwerkhuisjes aan klinkerstraatjes. Naast het kasteel heeft het stadje meerdere mooie kerken, evenals een museum over de Franse dichter en schrijver Victor Hugo, het Victor Hugohuis, met daar tegenover een buste van de schrijver. De bekende schrijver van onder andere Les Misérables verbleef namelijk verschillende keren in de stad.

Daarnaast kan je hier in de winter een gezellige kerstmarkt geheel in middeleeuwse stijl bezoeken, waarbij je naast de kerstkraampjes ook een ridderkamp kan bezoeken en je kan verwonderen over de magiërs, minstrelen en vuurspuwers.

 1. Kasteel Vianden

Het kasteel van Vianden is het bekendste kasteel van Luxemburg en is het best bewaarde voorbeeld van middeleeuwse architectuur in het land. Het kasteel werd tussen de 11de en de 14de eeuw gebouwd op de funderingen van een voormalig Romeins castellum.

 • Het kasteel was voor lange tijd de zetel van de graven van Vianden, tot de vestiging in 1417 over werd genomen door het huis van Nassau.
 • In de 16de eeuw was het kasteel het centrum van de macht van de Oranje-Nassau familie.
 • Later werden grote delen van het kasteel verkocht onder koning Willem I, waarna kasteel Vianden halverwege de 19de eeuw in verval raakte.
 • In 1977 maakte de groothertogelijke familie het kasteel tot staatsbezit, waarna het bouwwerk werd gerestaureerd. De kamers zijn teruggebracht naar hoe ze er in voorgaande eeuwen uitgezien zouden hebben en zijn ingericht met historische voorwerpen, waarnaast je er ook harnassen en wapens kan aanschouwen.
 • Vanaf het kasteel heb je daarnaast ook een prachtig uitzicht over de stad.

TICKETS: Maak het jezelf gemakkelijk, vermijd wachtrijen aan de kassa en bestel je tickets voor het Kasteel van Vianden online op voorhand.

 1. Larochette

Larochette is een klein plaatsje in een smalle vallei omringd door de bossen van het Mullerthal natuurpark. Het stadje wordt gezien als de Parel van de Ardennen en kenmerkend zijn de 2 oude kastelen die hoog boven de vallei uitsteken.

Kasteel Larochette

Boven de stad zelf steekt de ruïne van het kasteel Larochette uit. Dit kasteel dateert uit de 11de eeuw en werd in de 16de eeuw deels verwoest door een grote brand. Voor jaren lag het kasteel er vervallen bij tot het kasteel in 1979 staatsbezit werd, waarna het deels gerestaureerd werd. Het kasteel is te bezoeken via een wandelpad vanuit het centrum van Larochette.

Meysembourg kasteel

Iets buiten het stadje ligt het Meysembourg kasteel. De geschiedenis van dit kasteel gaat terug tot de 12de eeuw, maar het huidige gebouw werd in 1880 gebouwd. Het kasteel is opgetrokken in een neorenaissance stijl en kijkt uit over het Manzebaach meer. Het kasteel is privébezit en kan niet bezocht worden, maar vanaf de rand van het meer heb je wel een mooi uitzicht op het kasteel.

Ben jij een echte kasteelliefhebber? Ontdek nog meer van de mooiste kastelen in Luxemburg.
 1. Berdorf

Het kleine plaatsje Berdorf is gelegen in het Müllerthal en enorm populair omwille van de vele wandelpaden die hier vertrekken en eindigen en de uiteraard ook de verschillende mooie natuurlijke attracties die je kan hier bezoeken tijdens een wandeling in de omgeving.

 • De bekendste bezienswaardigheid is de Hohllay Grot. Deze grot is over de eeuwen heen steeds verder uitgegraven en deed al in de Romeinse tijd dienst als een mijn.
 • Een stukje verderop vind je de grot Breechkaul, die ook wel een amfitheater wordt genoemd door de grootte van de grot.
 • In de buurt vind je ook de indrukwekkende Perekop, een mooi uitzichtpunt over de bossen van het Müllerthal, terwijl je aan de andere kant van Berdorf de Priedigtstuhl rotsformatie en de Siweschlëff kloof kan vinden.
 1. Echternach

Echternach is gelegen in het oosten van Luxemburg aan de grens van Duitsland aan de Sûre rivier. De stad is de oudste van Luxemburg en ontstond al in 698 rondom het klooster van Echternach. Er zijn ook overblijfselen gevonden uit de Romeinse Tijd.

 • De stad werd deels verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen was Echternach namelijk het front tijdens de Slag om de Ardennen. Na de oorlog werd een groot deel van de stad goed gerestaureerd. In 2010 werd de stad zelfs op de Werelderfgoedlijst van UNESCO gezet.
 • In de stad kan je de oude basiliek van St Willibrordus, die onderdeel was van het oude klooster, bezoeken, waar de restanten van de heilige Willibrordus liggen.
 • Ook een bezoek aan de kerk van St Peter en Paulus is de moeite.
 • Je kan ook langs de overblijfselen van de oude stadsmuur lopen of een bezoek brengen aan de restanten van de Romeinse Villa die buiten de stad te zien zijn.
 • Bij mooi weer is het ook de moeite om eens een bezoekje te brengen aan het meer van Echternach. Dit recreatiemeer is vrij toegankelijk, ideaal om even te zonnebaden en heerlijk te wandelen door het park eromheen.

WANDELTIP: Bekijk hier onze uitgestippelde stadswandeling in Echternach.

 1. Kasteel Bourscheid

Het kasteel Bourscheid is gelegen aan de rand van het dorpje Bourscheid, op een plateau tussen de rivieren Burebaach en Sûre. Het kasteel werd in de 11de eeuw gebouwd op de funderingen van eerdere kastelen, waarbij de oudste delen uit de Romeinse tijd dateren. In de volgende eeuwen werd het kasteel steeds uitgebreid, met de meest recente uitbreidingen in de 16de eeuw.

Vervolgens raakte het kasteel in verval en in de 19de eeuw werd er zelfs gepraat over het slopen van het bouwwerk. In de 20ste eeuw werd het kasteel een beschermd monument en werden delen gerestaureerd. Grote delen zijn echter nog steeds geruïneerd waardoor het huidige kasteel een verzameling is van losse gebouwen, muren en torens.

VERBLIJFTIPS: Nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je bezoek aan Luxemburg? Bekijk onze favoriete hotels en B&B's in Luxemburg.

 1. Luxemburg-stad

De hoofdstad van Luxemburg is de gelijknamige Luxemburg-stad. De stad wordt gezien als 1 van de rijkste steden van Europa, waarnaast het ook 1 van de belangrijkste vestigingsplaatsen is van de Europese Unie. Luxemburg-stad is gelegen aan de rivieren Alzette en Petrusse, die in de stad samenkomen.

De stad wordt echter niet door deze rivieren maar door een diepe groene geul, het Parc Municipal, in tweeën gedeeld. Hierover liggen verschillende bruggen die de twee delen van de stad met elkaar verbinden. Luxemburg-stad heeft een prachtig historisch centrum met verschillende belangrijke fortificaties, en het volledige oude centrum staat sinds 1994 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

 • In de benedenstad vind je verschillende bezienswaardigheden zoals de kathedraal en historische woningen.
 • De oude stad wordt omringd door de hoge kliffen en kazematten, waarop een oud fort uitkijkt over de benedenstad.
 • Je kan heerlijk door de stad wandelen en de verschillende historische monumenten bekijken, of naar de bovenstad klimmen en daar van het uitzicht genieten.
 • Niets missen tijdens je verblijf? Ontdek onze uitgestippelde stadswandeling door Luxemburg-Stad die je langs de hoogtepunten in de stad brengt!
Vanuit Brussel kan je een daguitstap maken naar Luxemburg-Stad, ontdek de mogelijk hier vanaf €57!
 1. Cathédrale Notre-Dame-de-Luxembourg

De kathedraal van Luxemburg werd in 1613 opgetrokken als een collegiale kerk van de jezuïeten. De orde werd echter in 1773 ontbonden, waarna deze kerk de parochiekerk van Luxemburg-stad werd. Bijna een eeuw later werd Luxemburg tot bisdom verheven, en in 1870 werd de kerk omgedoopt tot de Onze-Lieve-Vrouwe kathedraal.

De kerk is door de eeuwen heen meerdere malen aangepast en vergroot. Nadat het een kathedraal werd was de grootste uitbreiding tussen 1935 en 1938, de oppervlakte van de kathedraal werd ruim verdubbeld! De kathedraal is opgebouwd in een laatgotische stijl met wat renaissance elementen, en bevat prachtige glas-in-lood ramen en het beeld van Maria Troosteres der Bedroefden uit de 17de-eeuw. Daarnaast zijn er in de crypte van de kathedraal leden van de groothertogelijke familie begraven.

TICKETS: Wil je graag de kathedraal bezoeken? Je kan je tickets voor de Notre Dame-kathedraal in Luxemburg op voorhand bestellen. Zo kan je lange wachtrijen ter plekke vermijden.

 1. Casemates du Bock

De kazematten van Luxemburg-stad zijn beroemd en worden gezien als het voorbeeld van de militaire bouwkunst van Europa. De 2 overgebleven kazematten in Luxemburg, de Bockkazematten en de Petruskazematten, werden in 1994 opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Een beetje geschiedenis over de kazematten van Luxemburg-stad

 • Al in 963 stonden er fortificaties op Bock, maar de eerste kazematten werden in 1644 uit de rotsen gegraven door de Spanjaarden, die toen de macht hadden over de stad. Het hele netwerk aan gangen was in totaal zo’n 23 km lang, waarbij er 16 versterkingen en 24 forten bij het verdedigingssysteem hoorden.
 • In de 18de eeuw werden de kazematten door de Oostenrijkers uitgebreid, waarbij het verdedigingssysteem meerdere verdiepingen kreeg en onderdak kon bieden aan duizenden soldaten en hun paarden, werkplaatsen voor de artillerie en wapens, maar ook aan keukens, bakkers, slagers en smeden.
 • Tot 1847 bleven de kazematten in gebruik als defensie, maar na het verdrag van Londen werden de kazematten ontmanteld en ingekort tot 17 km.
 • Tijdens de wereldoorlogen in de 20ste eeuw deden de kazematten dienst als schuilplekken, duizenden mensen kwamen hier bescherming zoeken van de aanvallen.
 • Na de Eerste Wereldoorlog werden de originele plattegronden van de kazematten gevonden, waarna de kazematten in 1933 al opengingen voor het publiek.
 • De kazematten van Bock zijn tegenwoordig 1 van de grootste bezienswaardigheden van de stad.
 1. De Passerelle

De Passerelle is het viaduct aan de oostkant van de Parcs de la Pétrusse en is één van de grotere bezienswaardigheden van Luxemburg. Het bouwwerk overbrugt de Pétrusse rivier en is zo’n 290 m lang. Het viaduct werd in de 19de eeuw gebouwd om het stadscentrum van Luxemburg in het noorden met het spoorwegstation in het zuiden te verbinden.

STADSWANDELING: Ga mee met een begeleide stadswandeling voor €10!

 1. Gëlle Fra

Naast de Place de la Constitution is een obelisk te zien met bovenaan een gouden beeld van een vrouw, de Gëlle Fra. Deze obelisk is een van de bekendste en belangrijkste symbolen van het land en staat symbool voor de vrijheid en de weerstand van het land.

De obelisk werd in 1923 opgericht ter ere van de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog, maar tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het monument vernield. Later werd er een nieuwe kopie van de obelisk en de gouden dame geplaatst, die tegenwoordig symbool staat voor alle Luxemburgers die in de Wereldoorlogen evenals in andere militaire conflicten hebben gevochten.

 1. Pont Adolphe

De Adolfsbrug overbrugt de Pétrusse rivier aan de westelijke kant van de Parcs de la Pétrusse. Deze brug is 1 van de symbolen van de stad en is in totaal zo’n 153 meter lang. De brug werd aan het begin van de 20ste eeuw gebouwd, en was in deze periode de grootste stenen boogbrug ter wereld. De spanwijdte was zo’n 85 m en de hoogte 42 m.

De laatste renovatie die van 2014 tot 2017 werd gehouden heeft ervoor gezorgd dat er onder de brug een aparte brug is voor fietsers en voetgangers. De Adolfsbrug wordt door de inwoners van Luxemburg-stad ook wel de Nieuwe Brug genoemd, waarbij de Passerelle de Oude Brug is.

Wist je trouwens dat je in heel Luxemburg, gratis gebruik kan maken van het openbaar vervoer (zijnde treinen, bussen en trams)? Zo kan je je op een makkelijke en snelle manier verplaatsen.
 1. Kasteel Beaufort

Beaufort is een klein plaatsje vlakbij Echternach dat bekend staat om de 2 kastelen aan de rand van de stad. Het kasteel Beaufort werd aan het begin van de 11de eeuw gebouwd op een rotsrichel. Het kasteel werd over de jaren uitgebreid, waardoor er tegenwoordig 2 verschillende bouwstijlen te zien zijn, romaans en gotisch.

Tijdens de Dertigjarige Oorlog in de 17de eeuw raakte het kasteel flink beschadigd en werd het verkocht, waarna er een extra gebouw aan het kasteel gebouwd werd in de renaissancestijl. Het oude kasteel bleef echter in verval, tot de overheid van Luxemburg het kasteel in 1850 als cultureel erfgoed verklaarde. Het kasteel werd grotendeels gerestaureerd vanaf 1981, toen het kasteel ook eigendom werd van de staat.

Nog meer kastelen in Luxemburg bezoeken? Bekijk ook onze blogpost met de mooiste kastelen in Luxemburg.
 1. Esch-sur-Sûre

Esch-sur-Sûre is een klein plaatsje verscholen in de heuvels in het noordwesten van Luxemburg. Het is een klein dorpje maar wordt beschouwd als 1 van de mooiste van het land. Het dorpje ontstond in een bocht van de Sûre rivier in de 8ste eeuw, en het kasteel van het dorpje werd in de 10de eeuw gebouwd boven het dorpje. Van het kasteel is alleen nog een ruïne overgebleven, maar het bouwwerk dat uitsteekt boven het kleine dorpje helpt zeker mee aan het idyllische beeld van Esch-sur-Sûre.

WANDELTIP: Start je wandeling in Esch-sur-Sûre, richting het uitkijkpunt Kuelebierg, download onze natuurwandeling Éislek in Esch-sur-Sûre.

 1. Esch-Sur-Alzette

Esch-sur-Alzette is na Luxemburg-stad de grootste stad van het land. De plaats is gelegen in het zuiden van het land aan de Alzette rivier, aan de grens met Frankrijk. De stad was voor lange tijd een klein boerendorpje, tot de mijnindustrie zich halverwege de 19de eeuw hier begon te ontwikkelen. Het plaatsje groeide hierdoor ontzettend snel.

 • In de jaren 1970 werden de meeste mijnen echter gesloten en werd het industrieterrein omgebouwd tot een moderne wijk vol evenementenruimtes zoals een bioscoop en de Rockhal, de grootste concertzaal van Luxemburg.
 • Ook liggen er verschillende gebouwen van de Universiteit van Luxemburg in het oude industriegedeelte.
 • In Esch-sur-Alzette vind je verder één van de belangrijkste musea van het land, het Nationaal Verzetsmuseum, waarin het verzet van Luxemburg tijdens de Tweede Wereldoorlog in beeld wordt gebracht.

REISGIDS: Ben je benieuwd naar nog meer Luxemburg? Download dan onze gratis preview reisgids Groothertogdom Luxemburg en kom langs de mooiste plekjes en indrukwekkende kastelen.

 1. Clervaux

Clervaux ligt in het noorden van het land in de Luxemburgse Ardennen en wordt vaak genoemd als 1 van de leukste plekken van het land. Het plaatsje heeft meerdere kerken die je kan bezoeken evenals andere historische monumenten. Bovendien ligt het plaatsje vlakbij het drielandenpunt met België en Duitsland.

Bij Clervaux ligt ook het kasteel Clervaux. Dit kasteel stamt uit de 12de eeuw en het werd tot aan de 17de eeuw meerdere keren uitgebreid. Het wit gestucte kasteel huist tegenwoordig een klein oorlogsmuseum, een museum met maquettes van diverse kastelen in het land, en de Family of Man fotografietentoonstelling.

De Family of Man tentoonstelling is de grootste fotografietentoonstelling aller tijden en werd in 1955 gemaakt door Edward Steichen voor het Museum of Modern Arts in New York. Na een wereldtour kwam de tentoonstelling uiteindelijk in Luxemburg terecht waar ze nu permanent te zien is. In de tentoonstellingen zijn foto’s te zien van verschillende fotografen die de mens in alle mogelijke emoties en situaties laten zien.

 1. Moezelvallei

De Moezel is één van de grootste rivieren van Luxemburg en vormt voor een deel de grens met Duitsland. De Duitse vallei rondom deze rivier staat bekend om de wijnen, maar ook de Luxemburgse Moezelvallei produceert verschillende wijnen. Ondanks dat de hele regio vol staat met wijngaarden is de vallei 1 van de kleinste wijnregio’s van Europa. In de dorpjes Grevenmacher, Remich en Schengen kan je een bezoek brengen aan een aantal wijnhuizen.

Daarnaast liggen er ook veel fruitboomplantages in de vallei die voor sappen en likeuren zorgen, en staat de Moezelregio ook bekend om de watersport. Zo kan je er zwemmen en waterskiën, of een bezoek brengen aan 1 van de thermen langs de Moezel, zoals bij Mondorf-les-Bains, een stadje dat bekend staat om zijn thermen.

 1. Kasteel van Wiltz

Het kasteel van Wiltz is een renaissance kasteel uit 1631, al dateren de oudste delen van het gebouw uit de 13de eeuw. Het kasteel werd in 1951 opgekocht door de staat van Luxemburg om gebruikt te worden als een bejaardentehuis, maar sinds 1999 zijn er verschillende musea in het gebouw te vinden.

 • Zo kan je hier een bezoek brengen aan Musée National d’Art Brassicole, een museum over het brouwen van bier.
 • Evenals aan het Musée de la Tannerie, over de leerindustrie in Wiltz.
 • Daarnaast is ook het Battle of the Bulge Museum in het kasteel te vinden, waarin de strijd om de Ardennen in 1944 wordt weergegeven.
 1. Parc Merveilleux

Parc Merveilleux is gelegen in Bettembourg in het zuiden van Luxemburg. Het park is een amusementscentrum voor kinderen en bestaat deels uit een dierentuin en deels uit een pretpark. Het is de enige dierentuin in Luxemburg en heeft verschillende dieren die ingedeeld zijn per continent. Het pretpark bestaat verder uit verschillende speeltuinen, een sprookjesbos en verschillende attracties. Meer info en boeken.

 1. Verdiep je in het mijnverleden van Luxemburg

Heb je interesse in het mijnverleden van Luxemburg? Bezoek dan zeker eens het boeiende Nationaal Mijnmuseum, ook wel Musée National des Mines de Fer genoemd, in het stadje Rumelange. Het museum bevindt zich in een van de oude mijnen waar 200 jaar lang ijzererts is gewonnen.

Tijdens je rondleiding maak je een tocht door de ondergrondse tunnels met een mijnwerkerstreintje en kom je van alles te weten over het leven van een mijnwerker. Een gids zal je alles vertellen over hoe men hier in der tijd te werk ging. Daarnaast kan je er ook verschillende werktuigen, machines en archierdocumenten bewonderen die men vroeger gebruikt bij de ijzerertswinning. Meer info op de website.

 1. Vallei van de zeven kastelen

Luxemburg is een ideale bestemming als je liefhebber bent van vervallen burchten en elegante kastelen. En er is geen andere regio in Luxemburg die zoveel kastelen telt als Guttland, men noemt het daarom ook wel eens de Vallei van de Zeven Kastelen. Er is een route uitgestippeld die je langs alle zeven kastelen brengt.

De route is in totaal 27 kilometer lang en loopt van Koerich naar Mersch

Vanuit Luxemburg-stad ben je op zo'n 20 minuten rijden in Koerich. Daar kan je je route langs de zeven kastelen beginnen. Sommige kastelen op de route kan je jammer genoeg enkel van buitenaf bezichtigen, maar dat is ook al meer dan de moeite. Vergeet ook zeker je lunchpakket niet mee te nemen, zodat je onderweg lekker kan lunchen in een prachtige omgeving!

 • Kasteelruïne van Koerich is de eerste stop je kastelenroute.
 • Burg Simmern in Septfontaines is een privédomein. Hier kan je niet zomaar binnenwandelen.
 • In Ansembourg kan je twee kastelen bezichtigen: Kasteel van Oud Ansembourg (privébezit) en het Kasteel van Nieuw Ansembourg uit de 17e eeuw met prachtige tuinen die geïnspireerd zijn op Franse siertuinen en prachtige beelden.
 • Bij 11e-eeuwse Kasteel Hollenfels geniet je van een mooi uitzicht over de lagere gelegen vallei.
 • Kasteel Schoenfels daterend uit de 13e eeuw met romantische torens.
 • In Mersch (het eindpunt van de kastelenroute) vind je het Kasteel van Mersch met een bijhorend museum waar je meer te weten komt over de geschiedenis van het gebouw.
 1. Ontdek de natuur in het natuurgebied Haff Réimech

Wist je dat je in Luxemburg ook heel wat mooie natuur kan ontdekken? En ze wordt er bovendien heel erg gekoesterd. De mooiste natuurgebieden zijn beschermd en werden benoemd tot natuurpark. Als je graag wat natuur opsnuift, breng dan zeker een bezoekje aan het natuurgebied Haff Réimech.

Het natuurgebied Haff Réimech ligt tussen de wijngaarden van Schengen en Remich. Het reservaat beslaat een moerasgebied met een grote verscheidenheid aan flora en fauna, en het reservaat is vooral heel populair bij vogelspotters. In het park, op een kunstmatig eiland, ligt ook het Biodiversum, waar je een tentoonstelling over de natuur en biodiversiteit van het gebied kan bezoeken. Hier kan je ongelooflijk veel verschillende soorten vogels spotten. Bovendien zijn er ook heel wat planten om te bewonderen tijdens je wandeling.

Een ander natuurpark dat de moeite loont, is het Mëllerdall gelegen in Oost-Luxemburg. Hier ga je op stap tussen donkere wouden vol diepe kloven en rotsen, een apart natuurplaatje!
 1. Wandelroutes in Luxemburg

De Luxemburgse landschappen zijn verrassend mooi en variërend, gaande van laagland, tot bossen en meren. De natuur verken je natuurlijk het best en het makkelijkst te voet. Ideaal om helemaal te ontspannen en de omgeving te verkennen. Dankzij de vele wandelroutes verspreid over het hele land, kan je kennismaken met de vijf regio's van Luxemburg, namelijk de hoofdstad met de mooie omgeving, maar ook de Luxemburgse Ardennen, het Land van de Rode Aarde, Regio Mullerthal en de Luxemburgse Moezel.

Wil je graag een uitdaging, kies dan voor een van de etappewandelingen die je meenemen op pad voor zo'n 40, 50 of 60 km aan prachtige wandelcircuits. Hierbij doorkruis je prachtige natuursites, met natuurlijk ook overnachtingsmogelijkheden.

Vertrek je binnenkort op wandelvakantie in Luxemburg? Bekijk dan zeker eens onze selectie favoriete wandelingen in Luxemburg en haal zoveel mogelijk uit je verblijf.
 1. Watersport bij stuwmeer Boven-Sûre

Maak je reis naar Luxemburg een tikkeltje actiever en geniet van een leuke watersport bij het stuwmeer van de Boven-Sûre, gelegen in het Natuurpark van de Boven-Sûre. Deze plek is erg populair als recreatieoord, maar ook omwille van de watersporten, want er is maar liefst 380 hectare gereserveerd puur voor sporten als zwemmen, kanoën, duiken, surfen en zeilen.

Je hoeft niet per se een watersport te doen, je kan hier ook gewoon even uitblazen en genieten van de prachtige natuur, net zoals de lokale bevolking doet. Rust is gegarandeerd, aangezien motorboten verboden zijn.

Tip: Vaar op de Sûre met een kayak of maak een kanotocht door het Mullerthal.
 1. Ontdek Luxemburg vanop de fiets of mountainbike

Ook leuk om te doen: neem de fiets en ga op pad! Luxemburg is erg fietsvriendelijk dankzij het goed onderhouden fietspadennetwerk dat zich ondertussen al uitstrekt over zo'n 600 km. De fietsroutes zijn heel goed aangegeven, dus je hoeft ze alleen maar te volgen. Bovendien zijn heel wat fietspaden ook gescheiden van de autobaan.

Ook voor mountainbikers valt er heel wat te beleven: Luxemburg telt maar liefst 700 km aan MTB-routes. Je doorkruist de prachtige natuur en mountainbiket op verschillende ondergronden en terreinen. Er zijn routes voor zowel beginners, als ervaren of gevorderde mountainbikers. Je kan ook een begeleide e-bike tour door Luxemburg boeken.

TIP: Als je zelf geen fiets of mountainbike mee hebt, kan je er natuurlijk ook huren ter plaatse. Bekijk alvast de suggesties voor fiets- en mountainbikeroutes in Luxemburg.

 1. Waar overnachten in Luxemburg?

Ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats tijdens jouw vakantie in Luxemburg? Voor het grootste aanbod moet je dan natuurlijk in Luxemburg-Stad zijn. Hier heb je met voorsprong het grootste aanbod aan hotels. Andere steden waar je eventueel kan overnachten zijn Vianden en Echternach. Hieronder vind je alvast onze favoriete verblijven of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Luxemburg.

 • Voor je bezoek aan Luxemburg-Stad raden we een overnachting aan in het familie Hotel Le Chatelet in het historisch stadscentrum en op wandelafstand van het station. Het 3* hotel heeft een eigen restaurant en kreeg in de Gault Millau 2019 een notering van 12/20. Een ideale plek om culinair te genieten en zalig te overnachten. Meer info en boeken.
 • Au Vieux Moulin is gelegen in het hart van een landelijke, bergachtige omgeving in Echternach. Het hotel beschikt over een aangename tuin en terras waar je kan genieten van een goed glaasje wijn en zicht op het prachtige landschap. Meer info en boeken.
 • Hostellerie Stafelter ligt op 15 minuten rijden van het centrum van Luxemburg in de vallei van de Alzette. Het hotel heeft ruime luxekamers en een eigen gastronomisch restaurant waar je heerlijk kan dineren. Meer info en boeken.
 1. Leuke campings in Luxemburg

Camping Martbusch (Berdorf)

Een camping die we kunnen aanraden is Camping Martbusch. Camping Martbusch is een familiecamping gelegen in het bosrijk gebied van Berdorf. Je hebt hier ook meteen toegang tot de lokale rondwandelingen en de route van de Mullerthal Trail 2. Meer info en boeken.

Camping Kautenbach (Kiischpelt)

Camping Kautenbach is de ideale camping voor een ontspannen (gezins)vakantie. De camping is gelegen aan de oevers van de Clerve rivier, middenin de sprookjesachtige bossen van de Luxemburgse Ardennen. Je geniet hier van de heerlijke rust in een idyllische omgeving. Meer info en boeken.

Hu Birkelt Village (Larochette)

Hu Birkelt Village is een vijfsterrencamping gelegen op de schilderachtige heuvels van Larochette. De camping biedt vlakke staanplaatsen en dankzij de bomen zijn er voldoende schaduwrijke plekken aan de kampeerplaatsen. Je kan hier ook je eigen mobilhome huren. Meer info en boeken.

 1. Wil jij ook niets missen tijdens jouw verblijf in Luxemburg?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Luxemburg? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Luxemburg met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Luxemburg.

Groothertogdom Luxemburg

Gratis reisgids GH Luxemburg downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

Reisroutes in de buurt

Stadswandeling Diekirch

Groothertogdom Luxemburg
- 11 mei 2024 - Ann

Super! Altijd schitterend! Dank u wel!!

- 3 mei 2024 - peter

altijd heel veel info, vaak over zaken die men niet zo snel zelf op andere plaatsen weet terug te vinden. Een absolute aanrader.

- 10 april 2024 - Van Puyvelde Theo

Goede tips en reisorganisatie Ik zal in de nabije toekomst zeker afreizen naar het Groot Hertogdom en zeker dit jaar Theo Van Puyvelde

- 6 november 2023 - Anna Dox

Het lijkt me een interessante uitleg om de stad te bezoeken. Ik ga het binnenkort uittesten om me voor te bereiden op een groepsbezoek. Duidelijke lay out en plaatsbeschrijvingen.

- 4 november 2023 - inez

Het zag er goed uit. Vanwege het slechte weer zijn we een week eerder vertrokken

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?