15 x mooiste bezienswaardigheden Karlsruhe: wat zien en doen tijdens je bezoek?

Koop de volledige reisgids voor € 10

15 x mooiste bezienswaardigheden Karlsruhe: wat zien en doen tijdens je bezoek?

16 mei 2022 in Zwarte Woud1 reactie

De mooiste bezienswaardigheden en highlights Karlsruhe in het Zwarte Woud

Met meer dan 50 leuke en boeiende musea, een dierenpark, een romantisch paleis en een gezellig stadscentrum zal je je in deze bruisende stad zeker niet vervelen.

Benieuwd naar wat je mag verwachten van dit verborgen pareltje in het zuidwesten Duitsland? Lees gerust verder en ontdek alvast dé mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Karlsruhe.

Tours en tickets boeken in Karlsruhe

De mooiste bezienswaardigheden en plekjes in Karlsruhe bezoeken met een georganiseerde tour of fietstocht? Ga mee met een gids en tour en geniet van de omgeving.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste tours en excursies op Karlsruhe en haal het beste uit je bezoek

Inhoud artikel

 1. Karlsruhe, de warmste stad van Duitsland

Wie zegt dat je in Duitsland geen zonnige bestemmingen hebt? Deze sfeervolle stad ligt in het warme Rijndal, slechts 115 meter boven de zeespiegel en wordt omgeven door indrukwekkende bergen van het Zwarte Woud en de Vogezen. Daardoor pakt Karlsruhe de meeste zonnige dagen van Duitsland mee. Dat is een mooie extra voor liefhebbers van zonnige bestemmingen die graag af en toe een terrasje meepikken in het zonnetje.

 1. Wandel door de gezellige Altstadt

De Altstadt van Karlsruhe is best bijzonder om te zien. De hoofdstraten zijn zodanig ontworpen dat ze allemaal uitkomen op het slot van Karlsruhe. Hierdoor heeft het centrum een speciale waaiervorm en is het haast onmogelijk om hier te verdwalen. Slenter door de historische binnenstad waar je onder andere de botanische tuinen, barokke paleizen en veel gezellige pleintjes met cafeetjes en restaurants tegenkomt.

VERBLIJFTIP: 133 Boutique Hotel ligt op een toplocatie in het centrum en biedt ruime kamers in boetiekstijl, een gezellig restaurant en een bar. 's Ochtends kan je bij het 133 Boutique Hotel genieten van een heerlijk continentaal ontbijt. Meer info en boeken.

 1. Marktplatz van Karlsruhe

Uiteraard moet je ook eens naar de Marktplatz gaan. Dit is het centrale punt van de stad en vandaag de dag dé ontmoetingsplek voor jong en oud. Maar, dit was niet altijd zo.

 • In 1715, na de oprichting van de stad met de bouw van Schloss Karlsruhe, stond hier namelijk niet veel meer dan een kleine kerk, een school en een parochiezaal voor de sociale activiteiten van de kerk.
 • Een paar jaar later, in 1738 werd de grondlegger Karl Wilhelm na zijn dood in de crypte van de kerk bijgezet.
 • In 1800 breidde men de stad uit en moesten de gebouwen plaatsmaken voor een plein.
 • Om het graf van de grondlegger van de stad niet verloren te laten gaan én om Karl Wilhelm te herdenken werd er in 1823 op zijn tombe een monument in de vorm van een piramide geplaatst. Deze kan je vandaag de dag nog steeds bezoeken.
Wil je graag de stad verkennen met een ervaren gids? Boek je stadswandeling door Karlsruhe met gids en ontdek de de geschiedenis en cultuur van de stad.
 1. Staatliche Kunsthalle Karlsruhe

Ben jij een kunstliefhebber? In de bijzonder mooie tuinen van het Schloss, ligt het kunstmuseum “de Kunsthal”. Het museum zit gevestigd in een fraai historisch pand waar je meer dan 800 werken uit de 19e eeuw kan bezichtigen.

Werken van zowel Hollandse, Vlaamse als Duitse meesters. Een bezoek aan dit museum is vooral aangeraden als je liefhebber bent van Schone Kunsten. Moderne kunst komt hier niet echt aan bod.

 1. Sint-Stephankerk

Het centrum van Karlsruhe kent een aantal mooie kerken. Maar de oudste en meest indrukwekkende is toch wel de rooms-katholieke Sint-Stephankerk. Je kan de kerk terugvinden vlakbij het Friedrichsplatz. Op het eerste zicht lijkt deze kerk misschien niet zo bijzonder, maar als je even goed kijkt, zie je dat dat de vorm je ergens doet denken aan een ander bekend bouwwerk.., namelijk het Pantheon in Rome.

De architect van de kerk Weinbrenner, raakte namelijk geïnspireerd door dit bijzondere bouwwerk tijdens zijn reisje naar Italië. Zo probeerde hij een soortgelijk gebouw neer te zetten in Karlsruhe. Of hem dit gelukt is, laten we jullie zelf bepalen.

 1. Botanischer Garten Karlsruhe

Wanneer je aan het Schloss van Karlsruhe bent, zal je ook meteen de botanische tuin spotten. Deze tuin in Engelse stijl dateert uit 1853. Het is een groene oase van rust en beschikt onder meer over bomen die al meer dan 100 jaar oud zijn.

Verder vind je er ook tal van fonteinbassins, indrukwekkende sculpturen, een gezellig caféterras bij de voormalige wintertuin en kleine, wonderschone serres vol exotische rariteiten.

Onze tip: Neem je eigen picknickmandje mee. Vooral op zonnige dagen is dit een heerlijke aangename plek om te relaxen.
 1. Schloss Karlsruhe

Een bezoekje aan Schloss Karlsruhe mag zeker niet ontbreken tijdens je bezoek aan deze stad. Dit is zonder twijfel de bekendste en meest iconische bezienswaardigheid van Karlsruhe. De stad werd namelijk zo’n 300 jaar geleden rondom dit 17e eeuwse paleis gebouwd. Het majestueuze Kasteel Karlsruhe was 200 jaar lang de zetel van verschillende royalties maar tegenwoordig is er een Badisches Landesmuseum in gehuisvest.

Het barokke paleis is een imposante staaltje architectuur maar het is niet het originele gebouw. Het oorspronkelijke gebouw werd jammer genoeg gebombardeerd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Desondanks werd het paleis wel in oude glorie hersteld.

Ben je een kasteelliefhebber? Lees dan ook ons uitgebreid blogartikel met de mooiste kastelen in Duitsland.

Nagenieten met een gezellige picknick in de tuinen

Na je bezoek aan het kasteel, raden we aan om even door te wandelen naar de bijzonder mooie tuinen in Engelse landschapsstijl. Neem je picknick mee, plof neer op een dekentje en geniet van de rust en stilte in deze prachtige omgeving.

Schlossplatz

Het plein Schloßplatz voor het paleis van Karlsruhe is verbonden met de Marktplatz en de Kaiserstraße en een van de populairste plaatsen in het stadscentrum. De Schloßplatz heeft echter meer te bieden dan alleen het uitzicht op het barokke paleis en de geschiedenis die ermee verbonden is. Het paleis en het plein vormen de kern van de stad. Hier vinden het hele jaar door een aantal belangrijke evenementen plaats.

 1. Natuurhistorischmuseum Karlsruhe

Een ander museum dat een bezoekje waard is, is het Natuurmuseum. Dit is één van de oudst natuurkundige musea van Duitsland. Tijdens je rondleiding kom je oog in oog te staan met een vliegende dinosauriër met een spanwijdte van 12 meter en loop je langs een aquarium waar je gekleurde vissen in een enorm koraalrif kan bewonderen.

Daarnaast vind je er ook verschillende blinkende mineralen en fossielen en kom je alles te weten over aardbevingen. Kortom, niet alleen een leuke maar ook leerrijke uitstap voor de hele familie.

 1. ZKM, Zentrum für Kunst und Medien

Het ZKM museum is gevestigd in een voormalige munitiefabriek in het centrum van Karlsruhe. Het ZKM, Zentrum für Kunst und Medien, is wereldwijd bekend en is de Duitse variant van het Centre Pompidou in Frankrijk.

Het interactieve museum brengt bijna alle kunstvormen over verschillende musea onder één dak. Van muziek en video tot fotografie en beeldhouwen. Daarnaast proberen ze je op een andere manier bewust te maken van jouw gedachte bij ‘aarde’ en hoe je hiermee omgaat. Een bezoekje aan dit museum, geeft je inzicht in de invloed van de media, digitalisering en globalisering op de maatschappij.

REISGIDS: Wil je graag nog meer te weten komen over deze prachtige regio? Download je reisgids Zwarte Woud en ontdek dé mooiste plekjes en bezienswaardigheden in het Zwarte Woud.

 1. Spot de zonsondergang aan de Rheinhäfen

Karlsruhe is gelegen aan de Rijn en heeft dan ook een industriële haven voor de scheepvaart. Het is niet meteen de meest gezellige plek van de stad, maar je kan hier wel de zonsondergang spotten tijdens een mooie wandeling.

 1. Maak een fietstour door Karlsruhe

Wist je dat Karlsruhe een echte fietsstad is? Zo werd ze ooit uitgeroepen tot de meest fietsvriendelijke stad van Duitsland. Ontdek de mooiste bezienswaardigheden van deze verrassend mooie stad met de fiets. Met deze stadstour door Karlsruhe per fiets kom je langs het paleis van Karlsruhe, ZKM, het Staatstheater van Baden en de vele groene oases van de stad. Een gids vertelt je onder de baan meer over de topbezienswaardigheden van de stad.

Wist je dat de eerste tweewieler, "de Draisine" (de voorloper van de fiets), uitgevonden werd door Freiherr Drais die afkomstig was uit Karlsruhe?
 1. Uitstapje naar Zoologischer Stadtgarten

Even wat anders doen? Wat dacht je van een uitstapje naar de dierentuin. Het dierenpark Karlsruhe is gelegen in het centrum van de stad en is ongeveer 150 jaar oud. Bijzonder aan de Zoologischer Stadtgarten Karlsruhe is dat er behalve dierenverblijven ook prachtige tuinen te vinden zijn.

Het dierenpark werd opgedeeld in verschillende thema’s: noordpool (ijsberen, Pinguïns etc.), tundra (zebra’s, gnoe’s etc), exotisch (reptielen). Verder vind je er ook een Japanse tuin, meer dan 2000 rozen in de rozentuin en vijvers in een mooie groene omgeving.

Daarbij is er een leuke speeltuin voor de kinderen, pal naast een terras. Hier kunnen de (groot)ouders even genieten van een koffietje terwijl de kinderen zich helemaal uitleven. Of je kan ook altijd een gezellig boottochtje maken in de Gondoletta.

 1. Bezoek het middeleeuwse Durlach

Durlach, nu een voorstad van Karlsruhe in het oosten, was ooit een aparte middeleeuwse stad waarvan het gedeeltelijk ommuurde centrum nog grotendeels intact is. Het werd pas in 1938 bij de stad gevoegd. Durlach is een schilderachtig plaatsje waar je kan slenteren in middeleeuwse steegjes.

Het karaktervolle marktplein wordt gekenmerkt door het renaissancistische stadhuis en het Schloß Karlsruhe, ooit de residentie van de markgraven totdat Karel III Willem de stad Karlsruhe stichtte en het paleis van Karlsruhe liet optrekken als vervanging.

 1. Turmberg en Turmbergbahn

De Turmberg is het hoogste punt van Durlach, een populair stadsdeel van Karlsruhe. De Turmberg behoort zonder twijfel tot één van de leukste bezienswaardigheden van Karlsruhe, want vanaf deze berg heb je een fantastisch uitzicht over de stad en het ZwarteWoud.

Deze berg is zo’n 256 meter hoog en er zijn verschillende manieren om deze top te bereiken. Je kan de 528 trappen betreden of neem een ritje op de Turmbergbahn. Het is een combinatie van een treintje en kabelbaan en is een van de oudste kabelspoorlijnen van Duitsland. Dit is natuurlijk de leukste en meest spectaculaire manier.

Leuke weetje: Professionals bereikten de top in minder dan vijf minuten, maar hoe snel ben jij?
 1. Hotspots in Karlsruhe: waar eten en drinken?

Op zoek naar een sfeervol restaurantje of een gezellige bar voor tijdens je bezoek aan Karlsruhe? Hieronder vind je een paar leuke adresjes in verschillende prijsklassen waar je lekker kan eten of drinken:

 • Restaurant Erasmus met tuin én dakterras. Dit gecertificeerde biologische restaurant is gespecialiseerd in de rijke culinaire diversiteit van Italiaanse regio’s. Hier staat alles in teken van slow food.
 • MHBV is een topadres voor vegans. De kaart is erg gevarieerd en er zit voor ieder wat wils tussen.
 • Ga lunchen in het Lottis Traum. Wanneer je Lottis Traum binnenwandelt, keer je als het ware terug in de seventies. Hier geniet je van heerlijke koffie, een lekker ontbijtje en huisgemaakte cakes en taart.
 • Deli Burgers is een topadres als je op zoek bent naar de beste hamburgers van Karlsruhe.
 • Liever een rustig plekje? Ga dan naar Café Max, gevestigd op het terras van het literatuur museum. Deze ‘secret garden’ ligt midden in de stad, maar is een oase van rust.
 • Voor een simpele maar lekkere pasta en/of pizza kan je terecht bij Purino. Dit restaurant is niet alleen gezellig, maar ook voordelig!
 1. Waar overnachten in Karlsruhe?

Voor je vakantie in Karlsruhe, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Karlsruhe online bekijken.

133 Boutique Hotel

133 Boutique Hotel ligt op een toplocatie in het centrum en biedt ruime kamers in boetiekstijl met airconditioning, een gezellig restaurant, gratis WiFi en een bar. 's Ochtends kan je bij het 133 Boutique Hotel genieten van een heerlijk continentaal ontbijt. Meer info en boeken.

Centro Hotel Blankenburg by INA

Centro Hotel Blankenburg by INA is gebouwd in 1890 en is gevestigd in het centrum van Karlsruhe en biedt ruime kamers met originele kunstwerken. 's Ochtends geniet je van een heerlijk ontbijtbuffet voor je de omgeving gaat verkennen. Meer info en boeken.

Hotel Aviva

Hotel Aviva is een modern hotel, rustig gelegen op het terrein van het Wildpark. Het driesterrenhotel biedt naast ruime en kleurrijke kamers ook stijlvolle spafaciliteiten. Liever wat sportiever bezig zijn? Dan kan je ook altijd even terugtrekken in de fitnessruimte van het Aviva. Iedere ochtend geniet je van een uitgebreid ontbijtbuffet en je kan als gast ook gebruikmaken van de gratis parking. Meer info en boeken.

 1. Download onze gratis reisgids Zwarte Woud

Ontdek het Zwarte Woud met onze gratis reisgids. Deze bevat een complete rondreis door het Zwarte Woud en brengt je langs alle belangrijke bezienswaardigheden en verborgen highlight. Koop onze reisgids Zwarte Woud met een volledig uitgestippelde route langs alle bezienswaardigheden (+ gps-coördinaten). Eerst uitproberen? Download dan je gratis preview reisgids Zwarte Woud.

Zwarte Woud

Gratis reisgids Zwarte Woud downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 8 april 2022 - Gertie

We moeten nog gaan in juli maar wil nu al kyken wat we kunnen gaan doen.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?