23 x top bezienswaardigheden Luik: wat te zien & doen in Luik bij je bezoek?

Download reisgids Ardennen

23 x top bezienswaardigheden Luik: wat te zien & doen in Luik bij je bezoek?

27 maart 2023 in Luik74 reacties

Welke bezienswaardigheden in Luik bezoeken? Ontdek hier alle highlights + tips

Luik is de op drie na grootste stad van België en de grootste van Wallonië. Mensen die de stad niet kennen, denken misschien dat er in Luik weinig te beleven valt. Het tegendeel is echter waar. De stad zit boordevol middeleeuwse gebouwen, kerken, musea en kunstgalerijen. Een paradijs voor al wie van kunst, cultuur en architectuur houdt.

De Vurige Stede, zo wordt Luik ook wel genoemd, ligt aan de Maas in een prachtige omgeving. Naast alle culturele gebouwen en activiteiten worden er doorheen het jaar ook een aantal festivals georganiseerd. Tijdens je bezoek aan Luik moet je vast en zeker proeven van een echte Luikse wafel!

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Luik

Duur1 - 5 dagen ()
BereikbaarheidMet de trein naar Luik € 21, je komt aan in het centrum van de stad, boek je treintickets hier online
VerblijvenAan te raden verblijven in Luik zijn:
PakketreizenWil je ook op stedentrip naar Luik? Deze reis kan je boeken bij Euroreizen (va. € 240/4 dagen) of ANWB 3-daagse (va. € 179)

Inhoud artikel

Ligging bezienswaardigheden Luik

 1. Het Grand Curtius Museum

Gevestigd in een gerestaureerd herenhuis aan de rand van het Luikse stadscentrum. Het Grand Curtius Museum is een museumcomplex van het voormalige Musée d’Armes, Musée du Verre, Musée d’Archéologie et d’Arts décoratifs en Musée d’Art religieux et d’Art mosan.

In het museum kan je zowel kunst als archeologische vondsten bezichtigen, bezoekers kunnen er gemakkelijk een volledige dag doorbrengen. Het museum heeft 5 verschillende afdelingen: Wapens - Glas - Religieuze kunst en Maaslandse kunst - Decoratieve kunsten - Archeologie. Meer info op de website

 1. Maaslandse kunst in de Sint-Bartolomeüskerk

De Maaslandse kunst vond zijn oorsprong in de Maasvallei rond België, Nederland, Frankrijk en Duitsland. De meeste kunstkenners zullen het erover eens zijn dat de beste voorbeelden van Maaslandse kunst in de Sint-Bartolomeüskerk te vinden zijn.

De beroemde doopvont van Reinier van Hoei behoort tot een van de zeven wonderen van België. De doopvont werd in het begin van de 12de eeuw uit de Sint-Lambertuskathedraal gehaald toen deze werd gesloopt.

 1. Montagne de Bueren

Tijdens je bezoek aan Luik, is de Montagne de Bueren een must-visit. Beklim de 374 treden tot aan de top en aanschouw het prachtige uitzicht over de stad. Rondom de Montagne zal je heel wat kleine gezellige straten en enkele oorlogsmonumenten opmerken.

De trappen hebben hun naam verkregen van Vincent van Buren, een van de aanvoerders van de Slag om Luik in 1468. Het is als eerbetoon aan de 600 Franchimontezen die hier het leven lieten dat deze trappen 1875 werden aangelegd. Elk jaar worden ter gelegenheid van de plaatselijke wijkfeesten de trappen met 3000 kaarsen verlicht, de feesten vinden steeds plaats tijdens het eerste weekend van oktober. Deze trappen kan je ook trotseren in onze uitgestippelde stadswandeling door Luik.

 1. Museum van het Waalse Leven

De permanente tentoonstelling van dit museum neemt je mee doorheen de geschiedenis van het leven in Wallonië. Het museum is gevestigd in een voormalig klooster van minderbroeders uit de 13de eeuw. Een van de hoogtepunten van het museum is een echt guillotine die voor het laatst gebruikt werd in 1824. Meer info op de site

WANDELTIP: Ontdek alle highlights van Luik (Liège) met deze gratis wandelroute Luik, beklim de trappen van Montagne de Bueren

 1. Het Archeoforum van Luik

De archeologische site bevindt zich onder het Sint-Lambertusplein en heeft een grootte van bijna 4.000 vierkante meter. Het is de thuisbasis van 9000 jaar Luikse geschiedenis. De Sint-Lambertuskathedraal die verwoest werd tijdens de Luikse revolutie, stond hier tot 1793.

Onder het Sint-Lambertusplein vind je restanten van een Romeinse villa. Tijdens een videotour kun je met een iPad de toenmalige kathedraal verkennen. Meer info vind je hier

 1. Paleis van de Prins-bisschoppen

Het voormalige Paleis van de Prins-bisschoppen werd ingenomen door het Provinciebestuur en het Justitiepaleis. In de 12de eeuw werd het gebouw verwoest door een brand en nadien terug hersteld. Toeristen kunnen het binnenplein bezoeken dat omringd is door 60 verschillende renaissancezuilen.

 1. Hotel de Ville

Het Hotel de Ville of het stadhuis van Luik is een imposant roodkleurig gebouw op het belangrijkste plein van de stad (la Place du Marché). Het stadhuis dateert vanuit de 18e eeuw en wordt ’s avonds verlicht door rode schijnwerpers. Rond la Place du Marché vind je heel wat gezellige cafés en restaurants om uit te rusten na een dagje in de stad.

De lekkerste Luikse wafel eet je in de Rue des Mineurs 7, een kleine zaak met een deur en één venster, je bent er zo voorbij gestapt. Op het raam staat 'une Gaufrette Saperlipopette'. Wat staat voor 'verdomd lekker'! Dat geldt voor alles wat er uit dit winkeltje komt.
 1. De Sint-Pauluskathedraal

De Sint-Pauluskathedraal, of de kathedraal van Luik, werd gebouwd in de 15de eeuw en vervolgens gerestaureerd in de 19de eeuw. De gotische kenmerken van het gebouw zijn sterk zichtbaar in de gewelven en het plafond. Vanuit de nabijgelegen Sint-Lambertuskathedraal werden verschillende schatten naar de Sint-Pauluskathedraal gebracht.

Trésor de la Cathédrale

 • In de Kunstschat van de Kathedraal staan er heel wat werken over de kunst en geschiedenis van Luik.
 • Je vindt er creaties in goud en ivoor, maar ook manuscripten, beelden en schilderijen.
 1. La Boverie museum

La Boverie is een museum in het Parc de la Boverie en biedt onderdak aan de kunst uit het vroeger Musée des Beaux-Arts. Je kunt er kunst terugvinden uit alle tijdperken, van renaissance tot kunst van vandaag.

La Boverie heeft naast de permanente kunst ook een ruimte waar er tijdelijke tentoonstellingen worden gehouden. Het Parc de la Bouverie ligt op 10 minuten wandelen van het station Luik-Guillemins. Meer info vind je hier

 1. Toren van Financiën

De Toren van Financiën (ook wel Paradis-toren genoemd) in Luik werd afgewerkt eind 2014 en is al zichtbaar vanop het station Luik Guillemins. De toren is 136 meter hoog en is het op 5 na hoogste gebouw van België. De Paradis-toren heeft 27 verdiepingen die worden ingenomen door de Federale Overheidsdienst Financiën.

Dit knap staaltje architectuur behoort tot de modernste parels van de Vurige Stede.

 1. Het station Luik-Guillemins

Het station Luik-Guillemins is een prachtig voorbeeld van moderne architectuur. Het iconische gebouw werd ontworpen door de Spaanse architect Calatrava en is hoofdzakelijk uit staal opgetrokken. Luik-Guillemins is een van de belangrijkste stations van België, hier kunnen reizigers ook de hogesnelheidstrein nemen richting Duitsland of Frankrijk.

WIl je graag met het vliegtuig vertrekken vanaf de luchthaven van Luik? Lees onze tips om te parkeren rond de luchthaven van Luik-Bierset.

 1. La Cité Miroir

La Cité Miroir is het allereerste en tegelijk hypermoderne zwembad van Luik dat gebouwd werd in de jaren 1930. Het voldeed destijds zelfs aan de Olympische eisen en verschillende generaties kregen hier jarenlang zwemles. Een zwembad met historie dus. En er is goed nieuws, want nadat het pand zo'n 10 jaar leegstond, werd het uiteindelijk door een aantal welzijnsorganisaties nieuw leven ingeblazen.

Het pand werd opgeknapt en ingericht als expositieruimte, vergaderruimte en plaats voor lezingen. Over een unieke locatie gesproken! Je kan La Cité Miroir dus zelf bezoeken en in het lege zwembad wandelen en de oude tribunes bewandelen. Er is tegenwoordig een standaard collectie, maar je vindt er ook regelmatig andere tentoonstellingen. Meer info op de website.

 1. Outremeuse

Outremeuse is het eilandje dat in het midden van de Maas ligt en tegelijk een leuke wijk die je niet mag missen tijdens je bezoek aan Luik. Letterlijk betekent Outremeuse ‘de Maas voorbij’. Je kan Outremeuse bezoeken, dat doe je door de voetgangersbrug vanuit het centrum te volgen. Het is een leuk buurtje en eeuwen geleden was het hier zelfs wat rebels. Een leuk straatje voor toffe eetplekjes is La Rue Roture, maar ook in de omliggende straatjes vind je lekkere restaurantjes en cafés.

 1. Wandelingen in Luik

Wist je dat je heel mooie wandelingen kan maken in Luik? Niet alleen in het historische centrum van Luik, maar ook door een heuvelland. In de onmiddellijke nabijheid van het stadscentrum, is er namelijk het pad van de ‘coteaux’. Volg dit pad en je wandelt door groene ruimtes en rust, via heuvels en wegen.

Misschien niet direct waar je aan denkt bij Luik, maar wel heel leuk om te doen! Om meer wandelingen te ontdekken in Luik, in het centrum en erbuiten, kan je de app Balades Liégeoises downloaden. Beschikbaar voor Apple en Android toestellen.

WANDELTIP: Ontdek alle highlights van Luik (Liège) met deze gratis wandelroute Luik, beklim de trappen van Montagne de Bueren

 1. Les coteaux de la citadelle

'Les coteaux de la citadelle' betekent in het Nederlands 'de hellingen' of 'heuvels van de citadel'. Of die de moeite waard zijn? Oordeel vooral zelf, maar ze werden alvast beloond met drie sterren in de groene Michelin gids! Als je graag gaat wandelen, mag je les coteaux echt niet missen.

Tijdens een wandeling door les coteaux de la citadelle zal je langs de meest unieke plekjes van Luik passeren:

 • Denk maar aan gezellige straatjes
 • Prachtige uitkijkpunten en mooie natuur.
 • Je kan kiezen uit 5 routes. Ze variëren allemaal tussen de 45 minuten en 3 uur. Een echte aanrader is om de trappen van de Montagne de Bueren te beklimmen. Eenmaal je de trappen getrotseerd hebt, word je beloond met een prachtig uitzicht over Luik.
 • Dit is ook de ideale plek om je wandeling door les coteaux de la citadelle te beginnen, ook wel bekend als de groene long van Luik trouwens. Gaan wandelen in de hellingen is vooral een aanrader voor zij die even willen ontsnappen aan de drukte van de stad.

Onze tip: een kaart met routes kan je krijgen bij het Toeristisch-kantoor in het stadscentrum.

 1. Het Aquarium-Museum

Een leuke activiteit in Luik is een bezoek aan het Aquarium-Museum. Hier kom je oog in oog te staan met piranha's, palingen, snoeken en zelfs een aantal haaien. Je vindt hier maar liefst 2500 vissen die rustig rondzwemmen in in het totaal 46 aquariums. De aquariums zijn ook nog eens verdeeld over drie verschillende zalen, waarvan de meest opvallende ongetwijfeld de zaal is met haaien en koraalriffen.

Het museum beschikt ook nog over een apart deel waar je skeletten en opgezette dieren kan bewonderen en geloof ons, sommige zijn zo groot dat het wel erg indrukwekkend wordt! Meer informatie over het Aquarium-Museum vind je op de website.

 1. Marché de la Batte

Goed nieuws als je graag naar de markt gaat, want de Marché de la Batte in Luik is de grootste markt van België! Je kan hier rondslenteren tussen de vele kraampjes die zich uitstrekken over maar liefst 3km: van de Quai Rossevelt tot aan de Quai de Maastricht.

Bezoek de zondagse markt in Luik

Ben je tijdens het weekend in Luik, zet dan zeker je wekker zondag, want elke zondagochtend verzamelen 500 marktkramers en 350 handelaren langs de Maas om hun producten aan de man te brengen. Wat ze er verkopen, is heel uiteenlopend, denk maar aan de standaard producten zoals groenten, fruit, bloemen, planten, specialiteiten... maar ook dieren, kledij, rommel, hebbedingen, antiek, vintage spullen... Je kan het soms zo gek niet bedenken.

Wist je trouwens dat de naam 'Marché de la Batte' afkomstig is van het Franse woord 'batte', wat dijk of kaai betekent. Sinds de 16de eeuw werd hier al een veemarkt gehouden en de veehouders werden al snel vergezeld van fruit- en groentehandelaren. Tegenwoordig is het een van de grootste markten van Europa en alvast de grootste van België. Aanrader! .
 1. Église Saint-Jacques

De Église Saint-Jacques in Luik is een indrukwekkende bezienswaardigheid met een bijzondere geschiedenis. De kerk bevindt zich ten zuiden van de historische stad. De eerste steen van de Église Saint-Jacques (oftewel Sint-Jacobskerk) werd al in de 12de eeuw gelegd. De stijl is laatgotisch. Het interieur is erg mooi en lichtrijk en let ook vooral eens op de gebrandschilderde ramen en vele rijke, flamboyante versieringen bij het koor. Verder vind je er ook nog kunstwerken van Jean Del Cour, waaronder een aantal beelden.

De toegang tot de kerk is gratis, maar let op, de kerk is enkel toegankelijk van maandag tot vrijdag van 10-12 uur.

 1. Place du Marché

De Place du Marché is - net zoals elke marktplaats in een grote stad - een bruisende plek vol met cafétjes, terrasjes, uitzicht op het stadhuis en gezellige drukte. Wanneer je het centrum van Luik gaat ontdekken, kan je hier dus best even stoppen voor een drankje.

In het midden van de Place du Marché kan je een grote fontein bewonderen die hier geplaatst is in 1305. Ook het gemeentehuis valt op vanaf de Place du Marché. Het gemeentehuis is een van de mooiste bezienswaardigheden van Luik. Vooral 's avonds komt het gebouw prachtig tot zijn recht, aangezien het dan verplicht wordt!

 1. De Cour Saint-Antoine

De Cour Saint-Antoine is nog een unieke plek in Luik. De 'Cour' of 'hof' Saint-Antoine is een mooie binnenplaats die appartementsgebouwen en huizen uit de 17de en de 18de eeuw groepeert en daarmee een interessant architecturaal geheel vormt. Maar dat is niet alles. Je vindt hier in het midden van het hof een fontein die in 1984 werd vervaardigd.

De fontein doorkruist de binnenkoer en is verbonden met een kleine Egyptische obelisk via een goot (waar een beekje doorstroomt) en piramide verwijzend naar de Maya’s. Deze laatste werden ontworpen door de kunstenaars Anne en Patrick Poirier. Nog nooit zag je zo'n mooie binnenplaats!

 1. De Hoge Venen

Blijf je een tijdje in Luik, dan kan je misschien ook een uitstap plannen buiten de stad. Wat je dan zeker moet doen, is een wandeling maken door de Hoge Venen. Dit prachtige natuurgebied zal je ongetwijfeld verbazen! De Hoge Venen zijn ongetwijfeld een van de meest ongerepte stukjes natuur en het is bovendien ook een van de laatste hoogveen in Europa. We hebben zelf een prachtige wandeling uitgestippeld langs vlonderpaden in de Hoge Venen.

De leukste wandelingen in dit hoog gelegen gebied vol waterlopen vind je op deze website. Hoe de Hoge Venen eruitzien, is afhankelijk van wanneer je gaat. Het landschap verandert seizoensgewijs: van een wit sneeuwtapijt tot kleurrijk plaatje vol groen gras, bloemen, bessen...

 1. Het kasteel van Jehay

Het kasteel van Jehay is een imposant gebouw met vooral zeer bijzondere architectuur en daarom ook uniek in Europa. Het behoort tot uitzonderlijk erfgoed van Wallonië. Je kan het kasteel herkennen aan het beroemde dambordpatroon op de muren. Het Jehay kasteel is helemaal omringd door slotgrachten en prachtige tuinen, waardoor het bijna op een Disneyfilm lijkt.

Benieuwd naar hoe hier vroeger geleefd werd?

Dan kan je naar binnen. Ook kunstliefhebbers zullen hier versteld staan, want je vindt er prachtige eclectische collecties van onder meer meubilair, zilverwerk, schilderijen, wandtapijten, aardewerk en boeken. In de voormalige stallen van het kasteel worden tegenwoordig tentoonstellingen gehouden. Het kasteel is gelegen in de omgeving van Luik en zeker een omweg waard.

 1. De kerstmarkt van Luik

Rond de kerstperiode vind je natuurlijk overal in België kerstmarkten en dat is niet anders in Luik. Als je dus rond de feestdagen naar Luik gaat, prijs jezelf dan gelukkig, want de stad wordt een magische plek vol kleurrijke verlichting, glühwein, schaatspistes, kraampjes en peket, een soort jenever op basis van jeneverbessen in heel wat verschillende smaken te krijgen bij de houten kraampjes

De kerstmarkt in Luik is erg authentiek en tegelijk de oudste van België. Meer hoeven we nog niet te verklappen, het best ga je er gewoon zelf eens gezellig naartoe. Download hier onze wandeling op de kerstmarkt.

 1. Waar overnachten in Luik?

OVERNACHTEN: Ga je op citytrip in Luik en weet je niet waar te overnachten? Bekijk onze selectie van de leukste hotels, B&B's en hostels in Luik.

 1. Filmpje: benieuwd naar Luik?

Benieuwd naar de gebouwen in Luik en de beklimming van de Montagne de Bueren? Bekijk dan zeker dit filmpje!

 1. Download onze gratis stadswandeling Luik

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Luik. Die hebben we voor jou uitgestippeld zodat je zeker niets mist van de stad. De wandeling brengt je langs alle belangrijke bezienswaardigheden en verborgen highlights + leuke weetjes en uitleg.

Luik stadswandeling

Gratis reisgids Luik downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 15 mei 2024 - Christine Van Steerteghem

Zeer leuke en bruikbare reisgids

- 9 mei 2024 - Magdalena De Keukelaere

Zèeeeer praktisch,ook de plannetjes

- 6 april 2024 - Marijke Coudenys

Ik heb de reisroute van Luik gebruikt voor onze 2-daagse citytrip in Luik verleden week. Dat was super, met de nummering van de belangrijkste gebouwen en de uitleg erbij. Zeker een aanrader !

- 7 juli 2023 - Paul

Zeer nuttig en ideaal om zonder tijdverlies de belangrijkste sites te bezoeken Top product

- 14 juni 2023 - Bep Hoogh de

Duidelijke informatie.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?