Top 14 x bezienswaardigheden in Augsburg: Reisgids met info & foto's

Koop de volledige reisgids voor € 10

Top 14 x bezienswaardigheden in Augsburg: Reisgids met info & foto's

26 december 2023 in Beieren3 reacties

Augsburg is de derde grootste stad van Beieren, maar het is de oudste. Dankzij zijn prachtige renaissancegebouwen en de vele fonteinen wordt Augsburg ook wel de meest noordelijke stad van Italië genoemd. Het vindt zijn oorsprong in de stichting van de Romeinse vestingstad Augusta Vindelicum in het jaar 15 voor Christus.

In de middeleeuwen was het een van de rijkste financiële centra van Europa. Augsburg werd bekend als een centrum voor vakmanschap, met name metaalbewerking, en ook voor zijn artistieke inspanningen. Beroemd was de stad als de thuisbasis van vader-en-zoon kunstenaars Hans Holbein de Oude en de Jonge. Tijdens de Renaissance bereikte de stad haar hoogtepunt en veel van haar indrukwekkende architectuur dateert uit deze periode. De historische kern van Ausberg is tijdens de Tweede Wereldoorlog weliswaar beschadigd, maar is met veel liefde in zijn oude glorie hersteld.

Praktische info voor je bezoek aan Ausburg

Duur7 - 14 dagen ()
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
VerblijvenAan te raden verblijven en campings langs de route:
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

 1. Rathausplatz

In het midden van de Rathausplatz zie je de Augustusfontein. Verderop domineert de Perlachturm, een in 1182 gebouwde klokkentoren, het plein en wijst als een vinger naar de hemel. Wie de 258 trappen naar het 70 meter hoge platform beklimt, krijgt als beloning een fantastisch uitzicht over Augsburg. Bij helder weer kan je zelfs de Alpen in het zuiden zien. Dit is een ideale manier zijn om je dag in de stad te beginnen.

Het Rathaus, net ten zuiden van deze kerktoren, werd in 1620 in renaissancestijl gebouwd, loop er zeker even binnen om de Goldenersaal (Gouden Kamer) te bekijken: een met goud versierde zaal. Aan de zuidrand van het plein bevinden zich nog meer overheidsgebouwen en hier bevindt zich ook het toeristisch kantoor van de stad.

 1. Vogeltor

De Vogeltor werd in 1445 door de toenmalige burgemeester Konrad Vögelin gebouwd. Helaas werd in de nacht van 25 op 26 februari 1944 tijdens de zogenaamde Augsburger Bomb Night het poortgebouw zwaar getroffen en uitgebrand door een geallieerde luchtaanval. Alleen deze gotische boog is bewaard gebleven. Ga door deze poort om een oud houten waterrad te zien.

Ga op ontdekking in Augsburg met onze uitgestippelde stadwandeling! Download de route hier!

 1. Augsburger Krautergärtlein

Behalve in de winter is het Augsburger Krautergärtlein een kleurrijke ruimte vol met bloeiende en geurende kruidenplanten. Deze tuin is opengesteld voor het publiek en je kan zelfs kleine hoeveelheden kruiden knippen voor eigen gebruik en mee naar huis nemen.

Naast het Krautergärtlein is er ook een leuke, kleurrijke speeltuin: Lummerland. Het is geopend in 2014 en heeft veel personages uit het beroemde poppentheater in de buurt.

 1. Rotes Tor

De Rotes Tor beschermde Augsburg in het zuiden tegen aanvallen en hield het verkeer van en naar Italië nauw in de gaten. Je kan de watertoren van de Rotes Tor (de Kastenturm) en een fascinerend Ambachtelijk Museum bezoeken via een houten poort aan de linkerkant.

 1. Godehardskapelle

Godehardskapelle (Rückseite) is een kleine kapel van tufsteen (vulkanisch gesteente) die door de tijd heen in de Augsburger Hochterasse werd begraven. Niemand wist dat dit kapelletje bestond totdat het na een bombardement in de Tweede Wereldoorlog weer opdook.

Ga op ontdekking in Augsburg met onze uitgestippelde stadwandeling! Download de route hier!

 1. Sint-Ulrich en Sint-Afrakerk

Ulrich en Sint Afra zijn de twee beschermheiligen van Augsburg, aan wie deze voormalige abdijkerk is opgedragen. De toren van St. Ulrich is vanuit bijna alle richtingen ver buiten de stad te zien en is daarmee veruit het belangrijkste herkenningspunt van Augsburg. Neem de tijd om het barokke interieur te bewonderen.

 1. Fuggerhuis

Het imposante Fuggerhuis, of eigenlijk de Fuggerhäuser (meervoud) werden gebouwd voor Jakob Fugger in 1512-1515. Het geeft nog steeds een diepe indruk van de toenmalige cultuur. Binnenin bevindt zich de beroemde Damenhof, die met zijn door Toscaanse zuilen en prachtige beschilderde bogen gedragen gangen wordt beschouwd als een van de mooiste en meest betekenisvolle binnentuinen van Duitsland.

Het was de tuin voor de vrouwelijke leden van de familie Fugger. Het Fuggerhäuser-complex is tegenwoordig eigendom van de familie Fugger-Babenhausen en is helaas niet toegankelijk voor het publiek. Maar zelfs het exterieur is zeer indrukwekkend.
 1. Zeughaus

In het Zeughaus, een voormalige wapenwinkel, ontdek je nu in de zomer een gezellige Biergarten. Op de gevel zijn een aantal indrukwekkende beelden te zien. Ernaast bevindt zich het Römisches Museum, met Romeinse overblijfselen, die de moeite waard zijn om te bezoeken als je er de tijd voor hebt. Ausburg is een ideale stop op je rondreis langs de Romantische Strasse.

 1. Weberhaus

Het Weberhaus is het voormalige gildehuis van de Augsburgse wevers. Dit gebouw, hoewel het er veel ouder uitziet, werd in 1913 opgericht ter vervanging van een laatgotische voorganger op ongeveer dezelfde plaats.

 • Het werd in 1389 gebouwd en diende tot de opheffing in 1548 als zetel van het weversgilde. Het was een centraal punt van de middeleeuwse textielhandel in Augsburg.
 • Het eerste wevershuis was gemaakt van steen en hout en werd gekocht van de familie Illsung.
 • Na een renovatie gebruikten de wevers het gebouw om geïmporteerde katoen aan de leden te verdelen. Toen al kreeg het huis een gekleurde gevelschildering.
 • In 1605 tot 1607 versierde de Augsburgse stadsschilder en burgemeester Matthias Kager de buitenmuur met muurschilderingen.
 • Het wevershuis werd in april 1863 geveild en daarna binnenin volledig heringericht. Ook de houten bekleding van de gildekamer, geschilderd door Peter Kaltenhoff in 1457, werd verwijderd.
 • Aan het begin van de 20e eeuw kocht de stad Augsburg het huis terug. In 2004 was er een brand, maar gelukkig is niet alles verloren gegaan.
 1. Köpfhaus

Het Köpfhaus is een groots gebouw van 3 verdiepingen dat bestaat uit verschillende huizen die in de loop der eeuwen tot één geheel zijn samengevoegd. De oudste delen van het gebouw dateren uit de 14e eeuw. Het gebouw heeft de luchtaanvallen zonder noemenswaardige schade overleefd en is een van de opvallende architecturale bezienswaardigheden van de stad.

 1. Maximilian Museum

Het Maximilian Museum herbergt opmerkelijke tentoonstellingen van decoratieve kunsten, waaronder beeldhouwkunst, schilderijen en fijn werk in zilver en goud van de late middeleeuwen tot aan de moderne periode. Het is gehuisvest in een paleisachtig gebouw dat in 1546 werd opgericht.

Ga op ontdekking in Augsburg met onze uitgestippelde stadwandeling! Download de route hier!

 1. Sint-Annakerk (Augsburg)

De middeleeuwse Sint-Annakerk in Augsburg werd in 1321 gebouwd als onderdeel van een kloostercomplex. Het exterieur is zeker indrukwekkend, maar het is net het interieur dat echt indruk maakt. Het plafond is gedecoreerd met een uitgebreid stucwerk met barokke en rococo-detaillering. De Fuggerkapel is het vroegste voorbeeld van renaissance-architectuur in Duitsland.

Ze is voorzien van een marmeren trottoir, beschilderde orgelluiken en glas-in-lood, maar ook van beeldhouwwerken en gedenkwaardige reliëftabletten.

Wil jij ook een rondreis langs de Romantische Strasse beleven? Download onze reisgids Romantische Strasse met uitgewerkte route.
 1. Augsburgse Dom

De huidige Augsburgse Dom, een Romaans bouwwerk, werd in 1043 in opdracht van bisschop Hendrik III gebouwd en werd in 1065 voltooid. Deze werd gebouwd op de plaats van een eerder bouwwerk uit de 4e eeuw (niet noodzakelijkerwijs een kerk) en een kerk die in 822 werd gebouwd. De twee torens, die overal in de stad te zien zijn, werden in 1075 voltooid, hoewel er tussen 1331 en 1431 nog een aantal andere elementen aan het bouwwerk werden toegevoegd.

Onder de vele opvallende kenmerken in de kathedraal zijn 5 glas-in-lood ramen die dateren uit het einde van de 11e of begin 12e eeuw. Deze zijn naar verluidt de oudste in Duitsland.
 1. Fuggerei

Bezoek de Fuggerei, het allereerste sociale woonproject ter wereld. De Fuggerei werd gesticht in 1516 door de steenrijke bankier Jakob Fugger. Hij stelde aan de arme inwoners van Augsburg kleine huurhuisjes ter beschikking voor amper 0,88 euro per jaar (gelijk aan 1 oude Rheingulden, een gouden munt die in de regio werd gebruikt). Deze huurprijs is tot op vandaag de dag nog niet gewijzigd. Er wonen zo’n 150 mensen in 140 appartementen verspreid over 67 gebouwen.

Er zijn echter 3 voorwaarden om hier te kunnen huren:

 • Dat de bewoners katholiek zijn en dat ze bidden voor het zielenheil van de familie Fugger, die nog steeds de Fuggerei uitbaat.
 • Ze moeten minsten 2 jaar in de stad Augsburg wonen.
 • Ze moeten extreem arm zijn om hier te mogen wonen.

Je kan het complex bezoeken maar let op: om 22 uur worden de poorten gesloten. Bewoners of bezoekers die dan nog binnen of buiten willen, moeten aan de conciërge 1 euro betalen. Om 5 uur ’s ochtends gaan de poorten terug open.

 1. Filmpje: ontdek Augsburg

Ben je benieuwd naar Augsburg na het lezen van dit artikel? In dit filmpje kan je de sfeer van de stad een beetje opsnuiven! Voor de échte ervaring moet je natuurlijk zelf afreizen naar Augsburg.

 1. Mis niets van de Romantische Straße met onze reisgids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in de Romantische Straße? Dan is er goed nieuws, wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Romantische Straße met een volledige uitgestippelde rondreis, en meer dan 100 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Romantische Straße hier.

Romantische Straße

Gratis reisgids Romantische Straße downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 1 juli 2023 - Lex Sigterman

Het was een plezierige stadswandeling in Augsburg. Het is ook erg goed om de prachtige Goldene Saal in het Rathaus nog wat meer te benadrukken. Fenomenaal is die

- 2 november 2022 - Joop

Mooie reis veel gezien en bezocht vakwerkhuizen musea en kasteel Friedburg met uitleg Horloge en klokken vervaardigen was zeer de moeite waard vgr Joop

- 25 augustus 2020 - showflash

Prachtig, gedetailleerd en overzichtelijk boekje met veel tips.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?