23 x mooiste bezienswaardigheden in Neurenberg: Wat zien en doen tijdens je bezoek?

23 x mooiste bezienswaardigheden in Neurenberg: Wat zien en doen tijdens je bezoek?

24 december 2023 in Beieren1 reactie

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Neurenberg + verblijftips

Neurenberg (Nürnberg) is gelegen in het zuiden van Duitsland in de deelstaat Beieren. Het is misschien niet de eerste stad waaraan je denkt bij een stedentrip in Duitsland, toch heeft de stad meer te bieden dan je zou denken. Moderne stadsdelen worden afgewisseld door historische karakteristieke gebouwen.

Een sfeervolle stad met een romantische flair die onder meer beroemd staat om haar kunst, een onstuimig naziverleden en natuurlijk de Nürnbürger Bratwürst. Benieuwd naar deze stad? Ontdek hier alvast de mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Neurenberg.

Tours en tickets voor je bezoek aan Neurenberg

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Neurenberg bezoeken met een georganiseerde tour? Maak een daguitstap of ga mee met een lokale gids in Neurenberg en beleef meer.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste rondleidingen en excursies in Neurenberg

Inhoud artikel

 1. Stedentrip Neurenberg

Bij een stedentrip denk je vaak aan Berlijn en München maar ook een weekendje Neurenberg is meer dan de moeite waard. De Beierse stad zal je ongetwijfeld positief weten te verrassen. Er valt hier meer dan genoeg te zien en te beleven om jezelf enkele dagen te vermaken. Bovendien is de stad erg compact en liggen de bezienswaardigheden allemaal op een steenworp afstand van elkaar.

Tijdens de winterperiode (november en december) is de stad ook het decor van één van de meest populaire kerstmarkten in Duitsland. Ook in de buurt van de stad vind je nog enkele bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om te bezoeken. Misschien wel ideaal voor als je op rondreis bent door Beieren.

Mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Neurenberg op de kaart

 1. Wandel langs de stadsmuren van Neurenberg

Een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden in Neurenberg is de prachtige omwalling van de oude binnenstad. De oorspronkelijke middeleeuwse stadsmuren werden gebouwd tussen de 14de en 15de eeuw maar werden grotendeels heropgebouwd na de Tweede Wereldoorlog. De 5 km lange stadsmuur werd op fraaie wijze geïntegreerd binnen de huidige stad.

Je kan langs de imposante muren van de stad wandelen, door de voormalige grachten die rond de muren liggen en de verschillende torens en poorten verkennen. De stadsmuren leiden je vanaf het kasteel van Neurenberg rondom de historische binnenstad.

GEGIDSTE WANDELING: Wil je graag een begeleide wandeltocht door de oude stad maken zodat je wat meer achtergrondinformatie hebt? Boek je stadswandeling door Neurenberg met lokale gids online en ontdek de verborgen plekjes van de stad.

 1. Wandel langs de Pegnitz rivier

Vanaf verschillende plekjes in de stad kan je de Pegnitz rivier bewonderen, die dwars door de oude binnenstad stroomt. Maak een rustgevende wandeling langs de rivier of neem plaats op een van de vele terrasjes die gelegen zijn aan het water. Dat is puur genieten!

 1. Nürnberger Burg

Een van blikvangers in Neurenberg is ongetwijfeld de Nürnberger Burg, ook wel de Kaiserburg genoemd. Het keizerlijke kasteel is gelegen op een rotsachtige heuvel en domineert sinds de 11de eeuw de skyline van de stad. Het kastelencomplex is door de jaren heen altijd goed bewaard gebleven en werd eeuwenlang bewoond door verschillende heersers zoals Rooms-Duitse keizers.

Vandaag de dag zit er een museum in het kasteel gevestigd dat volledig in teken staat over het Heilige Roomse Rijk. Tijdens een rondleiding door het kasteel, is het dan ook mogelijk om eens een kijkje te nemen in hoe het leven er destijds heeft uitgezien. Wandel door de keizerlijke vertrekken en bewonder de grote verzameling antieke wapens en harnassen.

VERBLIJFTIP: Melter Hotel ligt middenin het centrum. Je overnacht in sfeervolle designkamers en in de Mondo Eatery kan je ’s ochtends terecht voor een lekker, gezond ontbijtje. Meer info enboeken.

Sinwellturm

Het hoogtepunt van je bezoek aan het kasteel, is misschien wel het beklimmen van de Sinwellturm. De toren werd gebouwd in de 13de eeuw en brengt je tot op een hoogte van 385 meter. Eens je de top bereikt hebt, kan je genieten van een adembenemend uitzicht over Neurenberg en haar omgeving.

De burcht wordt beschouwd als een belangrijk middeleeuws fort in Europa met een indrukwekkende geschiedenis. Niet gek dat het imposante gebouw tot een van de vele belangrijke kastelen in Duitsland behoort en is dan ook zeker een bezoekje waard tijdens je stedentrip in Neurenberg. Meer info op de website.

 1. Hauptmarkt

De Hauptmarkt, of de ‘Grote Markt’ is het gezelligste plein van Neurenberg. Het autovrije plein wordt omringd door historische gebouwen en sfeervolle cafeetjes en restaurants. Vanop een terrasje geniet je van het zicht op het oude stadhuis en de opvallende Frauenkirche. Iedere dag kan je hier de markt bezoeken en in de kerstperiode wordt het plein omgetoverd tot een prachtig kerstdecor versierd met kraampjes en kleurrijke kerstlichtjes.

HOP-ON HOP-OFF: Boek je tickets voor de Hop-on Hop-off bustour door Neurenberg en maak kennis mte deze verrassend mooie stad op een andere manier.

 1. Schöner Brunnen

De grootste blikvanger op de Hauptmarkt, is ongetwijfeld de goudkleurige fontein Schöner Brunnen. De sierlijke fontein dateert uit de 14de eeuw en bevat zo’n 40 kleurrijke figuurtjes die de wereld van het Heilige Roomse Rijk vertegenwoordigen.

De fontein is 19 meter hoog en werd ontworpen als een gotische kerktoren. Oh ja, raak ook zeker even de beroemde gouden ring aan van de fontein. Volgens de lokale legende zou dit voor extra geluk zorgen!

 1. Onze-Lieve-Vrouwekerk van Neurenberg

Wanneer je naar de Grote Markt wandelt, zal de gotische Onze-Lieve-Vrouwekerk je meteen in het oog. De Rooms-katholieke kerk dateert uit 1352 en is een historisch pareltje in Neurenberg. In de gevel van deze imposante kerk is de beroemde Männleinlaufen verwerkt, een prachtige oude klok met mechanische figuren die de zeven keurvorsten voorstellen. Wanneer de klok 12u slaat worden de figuren van het uurwerk aangedreven.

Wandel ook de kerk even binnen en merk Tucher-altaar uit 1440 en de fascineren kunstwerken uit de Middeleeuwen op.

 1. Breng een bezoekje aan een van de vele musea in Neurenberg

Naast de gezellige straatjes, historische gebouwen en prachtige landschappen kan je in het middeleeuwse Neurenberg ook heel wat musea bezoeken. Ideaal voor wanneer je niet weet wat doen op regenachtige dagen. We sommen even de leukste musea voor je op:

Neues Museum Nürnberg

Het Neues Museum Nürnberg is gevestigd in een zeer stijlvol gebouw en opende zijn deuren voor het eerst in 2000. Het kunstmuseum geeft je een inkijk in het verleden en de huidige kunstcultuur van de stad.

Je krijgt hier dan ook een grote en indrukwekkende collectie van moderne en hedendaagse kunstwerken, fotografiewerken en schilderijen afkomstig vanuit allerlei verschillende jaartallen. Het hele jaar door worden er tal van tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd met werken van zowel lokale als internationale kunstenaars. Meer info op de website.

Germanisches Nationalmuseum

Het Germanisches Nationalmuseum werd in 1852 geopend door Hans Freiherr von Aufseß, een Duitse baron met een voorliefde voor de Germaanse kunst en cultuur. Inmiddels is het het grootste museum van Duitsland over Duitse kunst, cultuur en geschiedenis.

Het museum huisvest een uitgebreide collectie van objecten waaronder middeleeuwse sculpturen en prenten, een zelfportret van Rembrandt en verschillende andere voorwerpen die dateren van de prehistorie tot de huidige tijd. Meer info op de website.

Duits Spoorwegmuseum

Wist je dat de eerste Duitse stoomtreinverbinding in Beieren, werd aangelegd tussen Neurenberg en Fürth? Niet zo gek dan dat je hier het Duitse Spoorwegmuseum (Verkehrsmuseum Nürnberg) kan bezoeken. Het Duitse Spoorwegmuseum in Neurenberg opende zijn deuren voor het eerst in 1882 en is daarmee het oudste spoorwegmuseum van Duitsland. Een walhalla voor iedere treinfanaat, maar uiteraard ook voor anderen.

Tijdens je rondleiding krijg je een mooi overzicht van de Duitse spoorweggeschiedenis met het oudste passagiersrijtuig van Duitsland en kan je replica's van de eerste stoomlocomotief en de koninklijke treinen waarmee de Duitse koningen en keizers zich lieten vervoeren, bezichtigen. Meer info op de website.

Speelgoedmuseum van Neurenberg

Een bezoekje aan het speelgoedmuseum van Neurenberg (Spielzeugmuseum) is misschien wel de ideale uitstap als je kinderen weg bent. Het museum zit gehuisvest in een historisch pand uit 1517 en herbergt een uitgebreide collectie van meer dan 80 000 voorwerpen, waaronder poppen, poppenhuizen, houten speelgoed en dergelijke. Echter staat de bovenste verdieping van het museum volledig in teken van moderne merken als Playmobil, Lego en Barbie.

Hier en daar herken je wel eens oud speelgoed uit je eigen kindertijd. Dat maakt je bezoek aan het Speelgoedmuseum natuurlijk veel leuker. Meer info op de website.

REISGIDS: Nog meer weg zien van de deelstaat Beieren? Download je reisgids Beieren.

 1. Weißgerbergasse

De Weißgerbergasse, gelegen in de oude binnenstad, is misschien wel de bekendste en mooiste straat van de stad. Wandel door deze gezellige straat met oude traditionele vakwerkhuizen waarin sfeervolle cafeetjes en restaurants gevestigd zijn. De straat heeft een sprookjesachtige uitstraling en er hangt hier een unieke sfeer.

 1. Sint-Laurentiuskerk

Een andere kerk die een bezoekje waard is, is de Sint-Laurentiuskerk op de Lorentzplatz. Je zal de opvallende identieke kerktorens (80 meter hoog) meteen opmerken wanneer je door de stad wandelt. Het bouwwerk in gotische stijl dateert uit de 13de eeuw en is door de jaren heen regelmatig beschadigd en heropgebouwd geweest.

Het interieur van de kerk is ook prachtig om te aanschouwen. Je kan er enkele mooie kunstwerken bezichtigen die in de loop der tijd door de rijkere klasse van Neurenberg werden geschonken. Ook het driedelige pijporgel, dat tot de grootste ter wereld behoort, is erg bijzonder om te zien. Dit orgel heeft meer dan 12.000 pijpen!

 1. Albrecht Dürer Haus

Ooit al eens gehoord van Albrecht Dürer? Hij was een beroemde Duitse kunstschilder uit de vroege renaissance, afkomstig uit Neurenberg. Hij heeft onder meer zijn succes te danken aan zijn gedetailleerde kopergravures en houtsneden. Een belangrijk pionier in de kunstgeschiedenis van Neurenberg!

Vandaag de dag kan je het voormalige woonhuis van Albrecht Dürer ook bezoeken in de stad. Hier heeft de beroemde kunstenaar van 1509 tot aan zijn dood in 1528 gewoond. Het museum zit gevestigd in een typisch vakwerkhuisje en is volledig gewijd aan het leven en het werk van de beroemde kunstschilder. Je wandelt er als het ware door zijn woonkamer, keuken en atelier die telkens met authentieke meubels werden ingericht. Verder zie je er ook enkele reproducties van zijn belangrijkste schilderijen, schetsen en gravures.

 1. Het Proces van Neurenberg

Nadat de Duitsers de Tweede Wereldoorlog verloren, werden er in Neurenberg verschillende strafprocessen gevoerd tegen vertegenwoordigers van het nationaal-socialistische regime. Het Proces van Neurenberg begon op 20 november 1945 en duurde maar liefst 218 dagen. Maar liefst 24 topmannen uit het naziregime hebben toen terecht gestaan vanwege hun misdaden tijdens de oorlog. Uiteindelijk werden sommige mensen vrijgesproken en andere veroordeeld op lange gevangenisstraffen of zelfs doodstraffen.

De dag van vandaag kan je ook de rechtszaal (kamer 600) bekijken waar deze processen plaatsvonden en boven de rechtszaal is er ook een museum gevestigd, het Memorium Nürnberger Prozesse waar je meer te weten kan komen over de geschiedenis van de zogenaamde Neurenberg-processen. Meer info op de website.

 1. Daguitstap naar de dierentuin van Neurenberg

Wil je graag eens wat anders doen? Spendeer dan een namiddagje in de Tiergarten Nürnberg. De dierentuin ligt net buiten het centrum en is de ideale uitstap om even van de stadsdrukte te ontglippen. De dierentuin van Neurenberg is een van de grootste dierentuinen van Europa waar je meer dan 3000 dieren van 292 verschillende soorten kan bezichtigen.

Zie de Siberische tijgers, Aziatische leeuwen, kangoeroes, ijsberen, Afrikaanse buffels en nog zoveel meer in hun natuurlijke habitat bezig. Een aantal keer per dag kan je in het park ook een dolfijnenshow bijwonen. Het zijn bovendien niet alleen de dieren die het park zo bijzonder maken. Je treft hier namelijk een unieke omgeving aan die voor prachtige landschappen zorgt – iets wat bij veel dierentuinen in andere Europese steden vaak niet is.

Op stap met kinderen? Er zijn verschillende speeltoestellen voorzien doorheen het park en er is ook een kindertreintje die je langs de dieren brengt. Je kan ook een bezoekje brengen aan Bionicum Ideenreich Natur waar de kinderen op een interactieve en leuke manier van alles kunnen bijleren over dieren. Meer info op de website.

 1. Playmobil Funpark

Het Playmobil Funpark is zonder twijfel een bijzonder en populair park vlakbij Neurenberg. Waar elders lopen er anders zo’n levensgrote Playmobil-speelfiguren rond? Van schattige feeën tot stoere brandweermannen en piraten.

Houd wel in je achterhoofd dat het niet echt een attractiepark is zoals bovenstaande. Het is meer een verzameling van grote speeltuinen met enkele leuke attracties, zoals skelters en bootjes. Uiteraard allemaal in Playmobil thema. Je hebt ook de mogelijkheid om zelf met Playmobil te spelen. Daarnaast is het ook goed om te weten dat je hier op een regenachtige dag ook terecht kan in de indoorspeeltuin van maar liefst 5000 vierkante meter.

Praktische info voor je bezoek aan het Playmobil Funpark

 • Voor actuele openingstijden bezoek je de website van Playmobil Funpark.
 • Een groot voordeel aan het Playmobil Funpark is, dat het erg voordelig is. Voor nog geen 12€ per volwassene en minder dan 10€ per kind heb je al een ticket.
 • Playmobil Funpark heeft ook een eigen shop. Het aanbod is enorm groot, maar kent jammer genoeg dezelfde reguliere prijzen als dat je gewoon bent.
 • Meer info op de website.

Klik hier om je tickets te boeken

 1. Reichsparteitagsgelände

Neurenberg heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog. De stad was jammer genoeg het decor van de gruwelijke activiteiten die plaatsvonden tijdens de oorlog en werd dan ook grotendeels verwoest door vijandelijke luchtaanvallen. Gelukkig zie je daar de dag van vandaag nog vrij weinig van.

Éen van de topmusea waar je meer te weten kan komen over deze periode is in het zogenaamde Dokumentationszentrum Reichsparteitagsgelände. Hier kan je nog enkele sporen van het donkere verleden van de Nazi’s zien. Misschien zeggen de beelden van het gigantische terrein waar Hitler zijn speeches hield, je wellicht iets?
De meeste delen van het museum bestaan uit grote afbeeldingen en enkele andere objecten om te bewonderen.

Bestel je tickets hier

 1. Medieval Dungeons in Neurenberg

Breng ook zeker eens een bezoekje aan de Medieval Dungeons. De kerkers werden opgericht in de 14de eeuw en zijn te vinden in de keldergewelven van het oude stadhuis. De Medieval Dungeons beschikt over 12 ondergrondse gevangeniscellen en een martelkamer. Hier zaten de gevangen in hechtenis in afwachting van hun proces of executie. Er worden Engelstalige rondleiding gegeven in de voormalige stadsgevangenis waarbij je alles te weten komt over het leven van de gevangenen. Meer info op de website.

 1. Kettensteg

De indrukwekkende Kettensteg is de oudst bewaard gebleven ijzeren hangbrug in Europa. De bijzondere 68 meter lange voetgangersbrug is een symbool voor de industriële geschiedenis van de stad en dankt zijn naam aan de 3 meter lange kettingschakels waaraan de brug bevestigd is. Het is bovendien ook een geliefde hotspot voor enkele onvergetelijke foto’s te maken.

 1. Strasse der Menschenrechte

De Straße der Menschenrechte vind je tussen tussen de Kornmarkt en de oude stadsmuur en gaat terug tot 1988. De Straße der Menschenrechte bestaat uit een grote witte poort en 27 witte betonnen palen waar de mensenrechten op gegraveerd staan.

Het monument is het resultaat van een ontwerpwedstrijd die gewonnen werd door Dani Karavan, een Israëlische kunstenaar en maakt deel uit van het Germanisches Nationalmuseum. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de stad een belangrijk centrum voor de nazi’s maar de dag van vandaag willen ze zich profileren als een stad van ‘vrede en mensenrechten’.

 1. Handwerkerhof Nürnberg

Voor een authentiek stukje Neurenberg, bezoek je best eens het pittoreske Handwerkerhof. Dit kleine stukje in Neurenberg wordt omringd door de authentieke torens en wordt gekenmerkt door traditionele vakwerkhuizen.

Zoals de naam ook wel doet vermoeden, draait het hier nog om handgemaakte producten en lokale specialiteiten. In de romantische steegjes zitten verschillende ambachtslieden zoals poppenmakers en goudsmeden gevestigd. Het is de ideale plek om een leuk souvenirtje te scoren. Koop je een handgemaakte tas of een verzameling tinnen beeldjes. Er is voor ieder wat wils.

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf? Bekijk het volledige aanbod hotels in Neurenberg.
 1. De historische rotsgangen van Neurenberg

Ook ondergronds vind je een bijzondere bezienswaardigheid in Neurenberg. De stad beschikt namelijk over een gigantisch grottenstelsel met een ingewikkeld systeem van kelders en tunnels. De zogenaamde Nürnberger Felsengänge zijn ruim 600 jaar oud.

Vroeger waren er namelijk heel wat brouwerijen actief in Neurenberg die zich moesten voorzien van een ruime bierkelder. Het doolhof van gangen werd al in 1380 uit de kalksteen gehouwen om de grote voorraad bier op te slaan en koel te houden.

Nadien werden de kelders ook gebruikt als schuilplaats voor de lokale bevolking tijdens de Tweede Wereldoorlog. Sommige bierkelders kan je vandaag nog bezichtigen en geven je een inkijk in de ondergrondse activiteiten van de brouwerijen.

 1. Proef de Nürnberger Rostbratwurst

Bijna overal in Duitsland kan je proeven van de typische Duitse braadworst. Ook Neurenberg heeft zo zijn eigen variant, de Nürnberger Rostbratwurst. De braadworsten zijn iets kleiner en dunner dan de meeste anderen. De worstjes worden gemaakt van varkensvlees en worden boven een beukenhouten vuurtje gegrild.

Vaak worden ze geserveerd met een potje mosterdsaus of op een broodje. Je kan ze verkrijgen bij de vele worstkraampjes in de stad of bij verschillende restaurants.

 1. Winkelen in Neurenberg

Wil je tussendoor graag wat winkelen? Ook dat is geen probleem in Neurenberg. De stad biedt uitstekende mogelijkheden om te winkelen. Je vindt er een mix van grote winkelketens, lokale boetiekwinkeltjes en natuurlijk horecazaken zodat je af en toe even kan pauzeren. Neurenberg telt ook opmerkelijk veel schoenenzaken.

De leukste winkels bevinden zich in de historische binnenstad aan en rondom de Kaiserstraße, Karolinenstraßeen Breite Gasse. Ga je liever overdekt winkelen? Dan kan je altijd terecht bij winkelcentrum City Point Nürnberg.

 1. Hop-on Hop-off bus in Neurenberg

Je kan ook gebruik maken van de handige hop-on-hop-off bus

 • Ervaar de mooiste, meest indrukwekkende plekken in Neurenberg.
 • Ontdek topbezienswaardigheden van de stad tijdens deze 2 uur durende rondrit.
 • Leun achterover en leer meer over de geschiedenis de middeleeuwse stad Neurenberg.
 • Geniet van een panoramisch uitzicht over de stad vanaf het kasteel van Neurenberg.
 • Profiteer van de mogelijkheid om op elk moment in of uit te stappen bij een van de 6 haltes langs de route.

TICKETS: Boek je hop-on hop-off bustour in Neurenberg online.

 1. Waar overnachten in Neurenberg?

Ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats? Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en appartementen in Neurenberg.

 • Melter Hotel ligt middenin het centrum. Je overnacht in sfeervolle designkamers en in de Mondo Eatery kan je ’s ochtends terecht voor een lekker, gezond ontbijtje. Meer info en boeken.
 • Astoria Apartments zijn gevestigd in de buurt van de oude binnenstad van Neurenberg. De appartementen zijn voorzien van een elegant, hedendaags interieur. Meer info en boeken.
 • Het Bio Hotel Kunstquartier bevindt zich in een charmant, 19e-eeuws gebouw op een centrale locatie in de stad. De ruime kamers van het hotel zijn ingericht in een stijlvolle combinatie van landelijk en modern en biedt een prachtig uitzicht op de tuin. Meer info en boeken.
 1. Download je gratis reisgids Beieren

Verblijf je voor een langere tijd in Beieren? Ontdek dan de stad met onze gratis reisgids Beieren. Download ook je gratis stadswandeling door München om je trip compleet te maken!

Beieren

Gratis reisgids Beieren downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 28 januari 2023 - Joke van Kalsbeek

We hebben veel goede tips voor onze vakantie gevonden!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?