15 x top bezienswaardigheden van Würzburg: info & foto's

Koop de volledige reisgids voor € 10

15 x top bezienswaardigheden van Würzburg: info & foto's

28 juni 2021 in Beieren7 reacties

Würzburg is het gebruikelijke startpunt voor een rondreis aan de Romantische Straße. Het is een levendige universiteitsstad aan de rivier de Main in het hart van het Frankische wijnbouwgebied. Te midden van de met wijnranken bedekte hellingen van de regio ligt de historische stad langs de oevers van de rivier en is het een schilderachtige plek om het avontuur te beginnen.

Hier ontdek je tal van prachtige architectuur uit de barokke periode en een scala aan andere bezienswaardigheden. Lees verder voor onze 15 favoriete bezienswaardigheden in Würzburg.

Tickets & tours voor je bezoek aan Würzburg

Würzburg bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Bekijk de daguitstappen en tours in Würzburg.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

 1. Residenz Würzburg

De Residenz van Würzburg is een van de meest indrukwekkende barokke meesterwerken van Duitsland. Het staat op de UNESCO-lijst van bezienswaardigheden en is een paleis uit de 18e eeuw. Het werk is van Balthasar Neumann en werd gebouwd als het huis van de plaatselijke prins-bisschoppen. De bekroning van dit prachtige architecturale juweel is de verbazingwekkende trap. Ontdek de Residenz en veel meer tijdens onze uitgestippelde stadswandeling.

Boven de trap bevindt zich 's werelds grootste fresco, een indrukwekkend werk van Giovanni Battista Tiepolo dat de 4 toen bekende continenten (Europa, Afrika, Noord- en Zuid-Amerika en Azië) weergeeft.

Praktische info

 • De 40 grootste kamers van de 360 zijn gerestaureerd en toegankelijk voor bezoekers. De overige kamers bieden onderdak aan overheidsfunctionarissen en universitaire faculteiten. De kamers die openstaan voor het publiek zijn de Spiegelzaal, de Keizerlijke Zaal en de Witte Zaal met stucwerk.
 • De Residenz is open van april tot oktober tussen 9u en 18u.
 • In de winter van november tot maart tussen 10u en 16u30.
 • Voor een ticket betaal je €9.
 1. Hofgarten

De Hofgarten of Hoftuin is te bereiken via enkele smeedijzeren poorten ten zuiden van de Hofkirche. Het is vrij toegankelijk en open tot zonsondergang. De tuin is een mix van Engelse en Franse landschapsarchitectuur. Je vindt er ook een aantal grillige kindersculpturen, veelal van de hofbeeldhouwer Peter Wagner. Gedurende de zomermaanden vinden hier een reeks speciale evenementen, concerten en festivals plaats.

 1. Neubaukirche

Een van de belangrijkste renaissancekerken ten noorden van de Alpen is de Neubaukirche, de voormalige kerk van de Würzburg Universiteit. De bouw begon in 1583 en werd tussen 1679 en 1703 voltooid. Deze eerste kerk werd tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoest, maar werd tussen 1970 en 1985 gereconstrueerd.

 • Tegenwoordig doet ze dienst als auditorium voor de universiteit.
 • De toren is met 91 m de hoogste kerktoren van Würzburg en is vanaf vele plaatsen in de stad te zien.
 • Achter deze voormalige kerk bevindt zich de oude universiteit. Hier is nu alleen nog de rechtenfaculteit van de huidige universiteit gevestigd, maar het was de thuishaven voor alle universitaire activiteiten tot de instelling in de 19e eeuw haar faciliteiten ontgroeide.
 • Net als de kerk werden deze gebouwen tijdens de oorlog zwaar beschadigd, maar werden ze gereconstrueerd en in hun oude glorie hersteld.
 1. Würzburgse Dom

De katholieke Würzburgse Dom is gewijd aan de heilige Kilian. Het is al honderden jaren de begraafplaats van de prins-bisschoppen van de regio. Zoals zoveel andere plaatsen in Duitsland is de kathedraal tijdens de oorlog zwaar beschadigd geweest, maar later terug gereconstrueerd.

 • De kathedraal werd vanaf 1040 gebouwd op een plaats waar voorheen 2 kerken stonden die door brand waren beschadigd en vernield.
 • De kathedraal werd in de loop der eeuwen een aantal keren herbouwd en in 1187 ingewijd.
 • De meest recente reconstructie, voltooid in 1967, creëerde het bouwwerk dat we hier vandaag de dag kunnen zien.
 • Het combineert Romaanse en Barokke elementen. Tot de opvallende kenmerken van de kathedraal behoren een aantal graven en grafschriften voor prins-bisschoppen, de Schönbornse kapel, een dubbele crypte, gebrandschilderd glas en een doopvont uit 1279.

Praktische info

 • De kathedraal is geopend van maandag tot zaterdag tussen 10 en 17 uur.
 • Op zondag is de kathedraal open tussen 13 en 18 uur.
 • Een ticket kost €5.
 1. Kerk van Neumünster

De collegiale kerk van Neumünster dateert al uit 1065. Ze werd tussen 1180 en 1250 gerenoveerd en uitgebreid, en in de 18e eeuw werd er een barokke gevel en een barok interieur aan toegevoegd. De kerk werd tijdens de oorlog beschadigd, maar werd tussen 1945 en 1952 gerestaureerd.

Bezoek de leukste bezienswaardigheden in Würzburg met het stadstreintje! Je kan je ticket hier op voorhand kopen vanaf €9.

 1. Grafeneckart

De aantrekkelijke Grafeneckart, gebouwd in 1659, herbergt een maquette van het bombardement op Würzburg tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit is een sterke herinnering aan de omvang van de schade aan de stad na de vreselijke nacht van 16 maart 1945, toen 5.000 mensen het leven verloren in slechts 20 minuten. Bekijk dit gedenkteken en houd het in gedachten terwijl je de stad verder verkent; het zal je een grotere waardering geven voor het verbazingwekkende herstel van de stad.

 1. Stadshuis van Würzburg

Naast het Grafeneckart is het stadhuis van Würzburg te zien, een complex dat tussen 1898 en 1905 werd gebouwd en na de oorlog in de jaren 1950 werd herbouwd. Het rode gebouw tegenover de Four Tubes Fountain werd in 1659 voltooid en de gevel heeft een aantal intrigerende en opvallende architecturale kenmerken. Achter deze gevel strekt het stadhuiscomplex zich uit naar het noorden.

 1. De Oude Hoofdbrug

De Oude Hoofdbrug is een van de iconische bezienswaardigheden van Würzburg. Deze werd tussen 1473 en 1543 gebouwd ter vervanging van een voormalige Romaanse brug uit 1133. In 2 periodes, vanaf 1730, werd de brug versierd met heiligenbeelden en andere historisch belangrijke figuren. Ook de brug werd tijdens het bombardement in oorlogstijd vernietigd en na het conflict gerestaureerd. Sinds 1992 is de brug uitsluitend voor voetgangers toegankelijk.

 1. Marienburg (Würzburg)

Volledig verwoest tijdens de bombardementen in oorlogstijd, is de vesting Marienburg in Würzburg een voorbeeld van de naoorlogse wederopbouw. Pas in 1990 werd het volledig herbouwd, maar nu herbergt het 2 musea en is het de meest prominente en bekendste bezienswaardigheid van de stad.

 • Er staat al sinds de oudheid een fort op deze plek.
 • De vesting diende meer dan 500 jaar lang als huis voor de plaatselijke prins-bisschoppen.
 • De meeste van de huidige bouwwerken werden oorspronkelijk gebouwd tussen de 16e en 18e eeuw.
 • Na de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) werd het kasteel gereconstrueerd als barokke residentie.
 • Later, nadat de prins-bisschoppen het niet meer als residentie gebruikten, werd er aan het einde van de 18e en 19e eeuw volop militair opgetreden.
De met wijngaarden bedekte hellingen reiken van de vesting tot aan de rivier en de bezoekers kunnen genieten van een prachtig uitzicht over de Würzburg en het omringende landschap. Naast het uitzicht moet je hier ook de tijd nemen om de gereconstrueerde gebouwen en de kunstcollecties in het Museum für Franken te bezichtigen. Het is ook de moeite waard om de tijd te nemen om door de tuinen en wijngaarden rond deze grote vesting te wandelen.
 1. Marktplatz

De Marktplatz is het historische marktplein van Würzburg en is nog steeds een belangrijke ontmoetingsplaats en marktplaats. Het hele jaar door worden hier vele festivals en evenementen gehouden. De ruimte waarin je je nu bevindt is de 'Benedenmarkt'. Deze werd in 2007-2008 gerenoveerd. Tegelijkertijd werd het Petrini-Haus (Forum) aan het zuidwesten van het plein gebouwd. Op het lager gelegen marktplein staat een obelisk, en de met glas overdekte markt te zien.

Neem de tijd om van het plein te genieten en misschien een hapje te eten voordat je de aandacht vestigt op het dominante gebouw van het plein, de Marienkapelle.
 1. Mariakapel

De Mariakapel (Marienkapelle) is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de oude stad. Deze heeft een lange en interessante geschiedenis. Deze locatie was in de 14e eeuw nog een moerasachtig gebied en was toen een Joodse buurt. Toen de nederzetting in 1347 zwaar te lijden had onder de pest, kregen de joden de schuld van de ziekte. De jodenvervolging was verwoestend, zozeer zelfs dat sommigen zich in hun huizen verbrandden. Een synagoge die hier al sinds 1147 stond, werd verwoest. In plaats daarvan werd een kleine houten kapel gebouwd.

 • De bouw van de huidige Mariakapel begon in 1377 en werd in 1392 ingewijd.
 • De bouw werd echter voortgezet tot 1479. In de 18e eeuw en in de 19e eeuw vonden er nog meer bouw- en renovatieperiodes plaats.
 • De kapel, die tijdens het bombardement in 1945 zwaar beschadigd werd, werd tussen 1948 en 1961 gereconstrueerd.
 1. Falkenhaus

Het Falkenhaus (Huis van de Valk) is een van de topattracties van de oude stad Würzburg. Het heeft een indrukwekkende rococogevel. De stadsbibliotheek en het toeristeninformatiecentrum zijn hier gehuisvest. Het gebouw dat hier nu staat, vervangt een gebouw met dezelfde naam dat van 1338 tot 1406 dienstdeed als het huis van de dompriester.

Het huidige gebouw dateert uit 1629, toen het als herberg werd gebouwd. Het werd in 1735 door de herbergier Franz Thomas Meissner gekocht en zijn weduwe liet de gevel in 1751 door rondtrekkende Beierse stukadoors optrekken. Tot de 19e eeuw was het Falkenhaus de enige concert- en danszaal van Würzburg. Het bouwwerk is tijdens het bombardement uitgebrand en zwaar beschadigd, maar in de jaren 1950 gerestaureerd.

 1. Stiftung Juliusspital

De Stiftung Juliusspital of Juliusspital Institution omvat zowel het ziekenhuis als de wijnmakerij Juliusspital. Het barokke ziekenhuis werd in 1576 gesticht door Julius Echter von Mespelbrunn, de prins-bisschop van Würzburg. Het werd gebouwd op het terrein van een joodse begraafplaats en het verlaten klooster van Heiligenthal. Oorspronkelijk werden er wezen, epilepsiepatiënten en pelgrims toegelaten.

 • Vandaag de dag functioneert het nog steeds als ziekenhuis en bejaardentehuis, maar het is vooral bekend als het op één na grootste wijnmakerij van Duitsland en de grootste individuele wijnbouwer, met 177 hectare in het Frankische wijngebied.
 • Onder de lange noordvleugel van het ziekenhuis, die in 1700-1704 werd toegevoegd, ligt een enorme wijnkelder van vergelijkbare grootte.
 • Als ziekenhuis staat deze instelling bekend om de eerste moderne operatiekamer ter wereld, die hier naar verluidt in 1805 onder de hoofdarts Karl Kaspar von Siebold werd opgericht. In de loop van de 19e eeuw studeerden of werkten hier ook enkele opmerkelijke geleerden en artsen.
 1. St. Johannis Kirche

De laat 19e eeuwse St. Johannis Kirche werd in 1895 aan Johannes de Doper gewijd. Vanwege de ligging in de wijk Haug wordt deze kerk tegenwoordig Stift Haug genoemd. Tijdens het bombardement van 16 maart 1945 en de daaropvolgende stadsbrand werden het houten meubilair, de altaren, de koorbanken en het orgel vernietigd. De renovatie duurde tot 2005. In het interieur staat nu een opvallende lindehouten sculptuur, 'Christus als wereldrechter' van de Münchense beeldhouwer Helmut Ammann.

Bezoek de leukste bezienswaardigheden in Würzburg met het stadstreintje! Je kan je ticket hier op voorhand kopen vanaf €9.

 1. Röntgen Memorial Site

Röntgen Memorial Siteis de foyer, 2 labo's en gangen in het voormalige Natuurkundig Instituut van de Universiteit van Würzburg. Er zijn tentoonstellingen gewijd aan het werk van de Duitse natuurkundige Wilhelm Conrad Röntgen (1845-1923). Röntgen kreeg de Nobelprijs voor de Natuurkunde voor zijn ontdekking van de röntgenstraling.

Hier zijn tentoonstellingen te zien van zijn historische instrumenten, machines en documenten. Bezoekers kunnen inzicht krijgen in de deeltjesfysica van het einde van de 19e eeuw en ook enkele persoonlijke artefacten zien die wat achtergrond geven aan de man en zijn werk.

 1. Filmpje: ontdek Würzburg

Benieuwd naar Würzburg? In dit filmpje kan je alvast een eerste indruk opdoen van de stad! Als je zelf wilt te weten komen wat de stad allemaal te bieden heeft zal je natuurlijk zelf moeten afreizen naar Würzburg.

 1. Mis niets van de Romantische Straße met onze reisgids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in de Romantische Straße? Dan is er goed nieuws, wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Romantische Straße met een volledige uitgestippelde rondreis, en meer dan 100 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Romantische Straße hier.

Romantische Straße

Gratis reisgids Romantische Strasse downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 9 mei 2024 - Blijleven

Een fantastische route. Juist nu in het voorjaar als de bloeiende velden met koolzaad aan je voorbij trekken. Würzburg is een stadje om je adem bij in te houden. Niet echt doen natuurlijk. De nachtwandeling is een aanrader.

- 29 december 2023 - Gilberte Appeltants

Super informatie via jullie site!

- 25 juli 2023 - J. van Beers

Prachtige gids. Uitgangspunt voor onze 7_daagse reis Romantische Strasse

- 9 juli 2023 - Hennie

Mooi, bedankt voor de route ,dit gaan we zeker nog een keer doen dit jaar. Ben vroeger al vaker in dat deel van Beieren geweest, maar dat was vaak op doorreis naar Oostenrijk. Nu willen we deze route als bestemming nemen en dit in een week tot Füssen ( Neu Schwanstein). doen. heel erg bedankt, Hennie.

- 20 juli 2021 - Frans en Sandra Stokkink

Wat een mooie uitgezochte locaties en goeie beschrijvingen van bezienswaardigheden.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?