FB

Krka meren & watervallen bezoeken? Onze 9 handige tips

Volledige reisgids kopen voor € 10

Krka meren & watervallen bezoeken? Onze 9 handige tips

5 maart 2019 in Kroatië0 reacties

Reisigds met alle info voor je bezoek aan de meren van Krka National Park: wat mag je zeker niet missen?

Het Krka National Park ligt tussen Zadar en Split en werd genoemd naar de rivier die er doorheen stroomt. Zo kan je er bijvoorbeeld het gebied van de Krka Watervallen bezoeken (en erin zwemmen), dat de grootste concentratie lavendel per vierkante kilometer in heel Europa heeft. Hier vind je ook het eiland Visovac met het Visovac klooster.

Het park heeft vijf ingangen, waarvan Entrance Lozovac de hoofdingang is. Wil je de meest opmerkelijke plekken van het park zien? Volg dan het pad van Skradinski Buk.

Inhoud artikel

 1. Georganiseerde daguitstap of zelf rijden?

Georganiseerde dagtuistap of zelf rijden? Zelf in Kroatië rijden, is op zich zeer goed te doen. Wil je een daguitstap doen waarbij je de grens moet oversteken vergeet dan zeker je paspoort of identiteitskaart niet. Bij Sunny cars kan je voordelig en veilig een auto huren als je graag zelf wil rijden.

Opgelet: drinken en rijden is absoluut niet toegestaan in Kroatië. Er is een nultolerantie voor alcohol in het verkeer. Wil je dus een glaasje drinken, kies voor een georganiseerde uitstap. Afhankelijk van waar je vertrek zijn er al georganiseerde tours vanaf €27 (toegang inbegrepen). Zo ben je alvast ook de wachtrijen voor.

Afstanden naar de hoofdingang Lozovac:

 • Šibenik naar Krka National Park: 15 km
 • Zadar naar Krka National Park: 76 km
 • Split naar Krka National Park: 85 km
 • Dubrovnik naar Krka National Park: 275 km
 1. Praktische info voor je bezoek aan Krka

Ingang Lozovac

Via deze ingang komen de meeste bezoekers het park in, vanaf hier kan je op zo'n 3 uur het lagere gedeelte van het park rond wandelen en rechtstreeks het naar het eiland Visovac.

Ingang Skradin

Vanaf Skradin kan je met een boot naar het park, deze vertrekt steeds op het uur en vaart terug naar Skradin steeds op het half uur (van april tot november).
Je kan vanaf hier ook een boottocht doen naar de grootste waterval in het Nationaal Park Krka: Skradinski Buk (ongeveer 25 minuten). Je kan via een het aangelegd wandelpad in 1 uur rondom de waterval wandelen en de 17 trappen van de waterval aanschouwen. Deze wandeling is voor iedereen goed te doen (ook voor kinderen).

Boottocht vanuit Šibenik

Je kan ook naar het park vanuit de haven van Šibenik per boot. (voor excursies en georganiseerde tours)

Praktische info voor je bezoek aan Krka

 • In de zomer is het aangeraden om zeer vroeg te komen, het park loopt snel vol en er is een limiet aan bezoekers (max. 10.000 tegelijk in het park)
 • Het park gaat reeds open om 8u
 • Toegangsprijzen verschil per seizoen
 • In de zomer kan je in bepaalde gebieden van het park zwemmen, in de daarvoor afgebakende zones.
 • Voor een bezoek aan het klooster Visovac moet men bedekkende kledij dragen (geen zwemshorts of blote schouders)
 • Enkel honden aan de lijband zijn toegelaten in het park
 • Je kan hier gratis parkeren (let op, enkel op de officiële parking, er zijn ook privé-betaalparkings)
 • Verwacht je hier soms aan zéér toeristische uitbating

  Meer info op de website: http://www.np-krka.hr/en/
 1. Ga zwemmen in Skradinski Buk

Skradinski Buk is één van de meest fotogenieke en onmiddellijk herkenbare delen van het Krka nationaal park. Een grote, kristalheldere vijver reflecteert de watervallen die er van bovenuit op neerstorten, en het water duikt aan de andere kant van de vijver weer de dieperik in, in de vorm van kabbelende watervalletjes, te midden van een groen landschap.

Dit is niet alleen een erg mooie plek, het is ook nog eens het grootste, travertijnen (soort kalksteen) watervalsysteem in heel Europa. Als je tijd hebt voor maar één bezienswaardigheid in Krka, is dit degene die we aanraden. Een verfrissende duik hier zal zeker deugd doen! En is bovendien onvergetelijk!

 1. De watervallen van Roški Slap

De tweede populairste bestemming in het Krka park zijn de watervallen van Roški Slap. De beste manier om hier te geraken, is via de excursieboten die bezoekers overzetten naar dit deel van het park. Je kan hier echter ook via de openbare weg of te voet geraken.

Roški Slap is ook een reeks van travertijnen watervallen, misschien minder spectaculair dan Skradinski Buk, maar wel weidser en ook erg pittoresk. De waterval valt naar beneden op twaalf plaatsen, waarvan de laatste een 15 meter hoge val in het Visovacmeer is.

De watervallen zijn genoemd naar de Burcht van Rog, waarvan nu haast alle sporen verdwenen zijn, maar haar bestaan wordt bevestigd op kaarten uit de 16de eeuw.

 1. Het eiland Visovac met het Visovac klooster

Ook het eiland Visovac maakt deel uit van het park. Je kan het eiland bezoeken op een boottocht vanuit Skradinski Buk.

Het eiland is de bekende thuishaven van het Visovacklooster. Augustijnermonniken richten hier een klein klooster op in de 14de eeuw. Het werd uitgebreid door de Franciscanen, die zich hier vestigden in 1445. In de 18de eeuw werd er een nieuw klooster gebouwd, hoewel een aantal delen van de oudere structuren bewaard zijn gebleven. In het klooster huist een rijke bibliotheek die zeldzame manuscripten en boeken bevat.

 1. De Waterval van Manojlovac Slap

Ten noorden van het park, niet ver van de archeologische site van Burnum (een oud Romeins kamp), vind je de waterval van Manojlovac Slap. Dit is met een hoogte van 60 m de hoogste waterval van de rivier Krka.

 1. Waar overnachten in Krka National Park?

Er zijn heel wat overnachtingsfaciliteiten in de buurt van Krka National Park.

Booking.com

 1. Wat kiezen? Plitvice meren of Krka meren?

Wat kiezen? Grote Plitvice meren of Krka meren waar je kan zwemmen?

Velen zeggen dat als je Plitvice meren hebt bezocht hebt, Krka nationaal park geen stop meer waard is en kleine, maar minder mooie, variant is van Plitvice. Zelf ben ik het daar niet met eens, beiden zijn totaal verschillend en hebben hun eigenheid. Bovendien: in verschillende Krka meren kan je zwemmen, in Plitvice niet ...

Ben je een natuurliefhebber en wil je weg van de drukte, dan is Krka zeker een bezoek waardig en minder druk dan Plitvice meren.

 1. Mis niets tijdens je vakantie in Kroatië met onze reisgids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Kroatië? Dan is er goed nieuws, wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Kroatië met een volledige uitgestippelde rondreis Kroatië, en meer dan 155 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Kroatië.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?