8 excursies & daguitstappen vanuit Dubrovnik: Baai van Kotor, Mostar

Volledige reisgids kopen voor € 10

8 excursies & daguitstappen vanuit Dubrovnik: Baai van Kotor, Mostar

30 januari 2024 in Kroatië1 reactie

Welke daguitstappen kan je doen in de omgeving Dubrovnik? Inspiratie, praktische info + afstanden

Hoewel deze eeuwenoude stad op zich al heel wat te bieden heeft, kan je een citytrip naar Dubrovnik aanvullen met enkele interessante daguitstappen naar diverse plekken in de wijde omgeving. In dit artikel geef ik je inspiratie voor 7 leuke dagtrips vanuit Dubrovnik. Verken het prachtige Kotor in Montenegro en het historisch erg belangrijke Mostar in Bosnië Herzegovina. Of bewandel de "Chinese Muur van Europa"...
Opgelet, 2 daguitstappen liggen buiten Kroatië, hiervoor dien je in bezit te zijn van je paspoort/identiteitskaart.

Inhoud artikel

Waar vind je Mostar, Kotor, Ston, Dubrovnik?

  1. Daguitstap: Baai van Kotor, Montenegro

Afstand enkele reis vanuit Dubrovnik: 60 km

Vanuit Dubrovnik kan je een dagtrip maken naar het wondermooie Montenegro, met adembenemende fjorden en bergen aan de rand van de zee. Rijd in zuidelijke richting langs de kust van Montenegro om de Baai van Kotor te bereiken. Kotor staat op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Je kan er de omliggende natuur bezoeken, of de ferry rond de baai nemen. Ook de oude stad van Kotor is erg de moeite. Of wat denk je van de Burcht van St John, waar je 1350 treden naar omhoog voor moet nemen?

Je kan ook verder rijden langs de kronkelige kustlijn naar Budva. Deze stad is dé toeristische trekpleister van Montenegro, niet in het minst omwille van haar middeleeuws centrum, de zandstranden en het nachtleven. Budva is maar liefst 2.500 jaar oud, waarmee het één van de oudste steden langs de Adriatische kust is.

Een georganiseerde trip boeken? Klik hier voor je tour vanuit Dubrovnik naar Kotor.

Bekijk ook onze uitgestippelde wandeling in Kotor en onze wandeling in Budva.

  1. Verdedigingsmuur van Ston

Daguitstap, afstand enkele reis vanuit Dubrovnik: 55 km

De indrukwekkende verdedigingsmuur van Ston wordt ook wel de "Chinese Muur van Europa" genoemd. De muur is ruim 5 km lang, en werd in de 14de eeuw gebouwd om Ston en haar kostbare zoutvlaktes te beschermen. Ston maakte toen deel uit van de Republiek Dubrovnik, en de zoutvlaktes, die toen nog bestonden, waren een belangrijke bron van inkomsten. Van de 40 oorspronkelijke torens, staan er nu nog 20 recht, samen met 5 burchten. De muur loopt naar de kleine wijk Mali Ston, waar zich de beroemde mosselkweekerijen bevinden.

De muur is open voor bezoek en kan bewandeld worden tot zonsondergang.

  1. Trsteno Arboretum

Daguitstap, afstand enkele reis vanuit Dubrovnik: 19 km

Het Trsteno Arboretum werd opgericht in de late 15de eeuw door de adelijke familie Gozze. Ze vroegen kapiteinen om zaden en planten van hun verre reizen mee te brengen, en plantten deze in hun tuin. Niemand kent de exacte datum waarop de creatie van het arboretum begon, maar de tuin was er zeker al in 1492, toen er een aquaduct gebouwd werd, dat trouwens nog steeds in gebruik is.

Het arboretum werd in 1948 geschonken aan de Kroatische Academie van Wetenschappen en Kunsten en staat sindsdien onder hun beheer. Het arboretum werd beschadigd tijdens de Kroatische Onafhankelijkheidsoorlog en door droogte en een bosbrand in 2000. Gelukkig overleefden veel planten deze beproevingen, waaronder twee gigantische platanen en een aantal zeldzame en exotische planten.


  1. Daguitstap naar Mostar (Bosnië en Herzegovina)

Afstand enkele reis vanuit Dubrovnik: 140 km

Mostar, in Bosnië en Herzegovina draagt nog steeds diepe oorlogslittekens en is tegelijkertijd een stil bewijs van de weerbaarheid van een volk en diens mogelijkheid om alles van de grond terug op te bouwen. Veel toeristen weten maar weinig over het conflict dat in de jaren ’90 deze stad en haar bevolking trof, maar houd in het achterhoofd dat een beetje culturele gevoeligheid hier wel op zijn plaats is. De geschiedenis van dit conflict zal je helpen deze mooie en interessante plek beter te begrijpen. Lees alle praktische info voor een bezoek aan Mostar.

Opgelet: vergeet je paspoort/identiteitskaart niet mee te nemen. Mostar ligt buiten Kroatië!

Een georganiseerde trip boeken? Klik hier voor je uitstappen vanuit Dubrovnik naar Mostar.

  1. De Kravica watervallen bezoeken in Bosnië

Afstand enkele reis vanuit Dubrovnik: 140 km

De Kravica-waterval is een prachtige waterval ongeveer 10 km ten zuiden van Ljubuški. De waterval is meer dan 25 meter hoog en is daarmee een van de grootste watervallen in Bosnië en Herzegovina. Het is een populaire plek waar je kan wandelen, zwemmen of gezellig een kopje koffie drinken middenin het prachtige landschap.

  1. De mooiste stranden en eilanden rond Dubrovnik

Banje Beach is het populairste strand in Dubrovnik. Ontdek ook de andere stranden zoals Betina Cave Beach, grottenstrand. Lees ons uitgebreide artikel over de mooiste stranden en eilanden Dubrovnik.
Het eilandje Lokrum ligt dichtbij Dubrovnik en is erg gemakkelijk bereikbaar vanuit de stad.

Tijdens je vakantie een daguistap doen vanuit Dubrovnik (meer over onze daguitstappen vanuit Dubrovnik)? Ik boekte zelf een rondvaart langs de Elaphiti Eilanden en kan het zeker aanraden (een topper met kindjes).
Bestel je uitstap online op een uniek Karaka-schip.

  1. Verken Dubrovnik vanop het water

Beleef Dubrovnik vanuit een uniek perspectief, weg van de drukte en de hitte gaan we onder begeleiding de verkoelende zee op. Ga op een begeleide zeekajak tour en ontdek de kustlijn rond de oude binnenstad van Dubrovnik, Lokrum Island en verborgen grotten. Ervaring is niet vereist. Je kan een kajak huren in Lovrijenac, in de kleine haven die Pile heet, net naast Restaurant Orhan. (zie verder waar lekker eten). De begeleide zeekajak tour of cruise kan je online boeken hieronder.
Adres: Gruž Port Parking, Obala Stjepana Radića 39, Dubrovnik

DAGUITSTAP TIP: Bezoek de eilanden rond Dubrvonik, ga mee op dagcruise langs de 3 Elaphiti eilanden. Bezoek de Elafit-eilanden Lopud, Šipan en Koločep tijdens een daguitstap en genieten van een lunchbuffet met Dalmatische specialiteiten. Boek deze tour hier voor € 42

  1. Georganiseerde daguitstap of zelf rijden? + Praktische info

Georganiseerde daguitstap of zelf rijden? Zelf in Kroatië rijden, is op zich zeer goed te doen. Wil je een daguitstap doen waarbij je de grens moet oversteken vergeet dan zeker je paspoort of identiteitskaart niet. Bij Sunny cars kan je voordelig en veilig een auto huren als je graag zelf wil rijden. Gebruik onze uitgestippelde route, zo rij niet verloren!

Opgelet: drinken en rijden is absoluut niet toegestaan in Kroatië. Er is een nultolerantie voor alcohol in het verkeer. Wil je dus een glaasje drinken, kies voor een georganiseerde uitstap.

Bekijk hieronder alvast enkele leuke georganiseerde daguitstappen vanuit Zagreb

Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Dubrovnik?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Dubrovnik? Stop je opzoekingswerk, wij deden dit reeds voor jou. Koop onze reisgids Kroatië met een uitgestippelde stadswandeling Dubrovnik, en meer dan 155 beschreven bezienswaardigheden. Eerst uitproberen? Download je gratis preview.

Kroatië

Complete stadswandeling Dubrovnik downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?