Opatija Riviera in de Kvarner baai bezoeken? De mooiste plekjes aan de Kroatische bloemenrivièra

Volledige reisgids kopen voor € 10

Opatija Riviera in de Kvarner baai bezoeken? De mooiste plekjes aan de Kroatische bloemenrivièra

22 juni 2022 in Kroatië0 reacties

Leukste plekjes en bezienswaardigheden in Opatija Riviera + verblijftips

Opatija Riviera is gelegen in het noord-westen van Kroatië, wordt ook wel eens de bloemenrivièra van Kroatië genoemd. Dat is dan ook volkomen terecht vanwege de kleurrijke en exotische plantsoorten die hier te vinden zijn. De bloemen rivièra bestaat uit meerdere steden en dorpjes en ligt aan de voet van het Ucka gebergte. Je geniet er overal van een prachtig zicht op de omgeving.

Ontdek in dit blogartikel alles voor je bezoek aan Opatija Riviera.

Inhoud artikel

  1. Vakantie in Opatija Riviera

Opatija Riviera is gelegen in het noord-westen van Kroatië (provincie Istrië) en bestaat uit meerdere gezellige steden en dorpjes. Deze prachtige rivièra bevindt zich aan de voet van het Ucka gebergte en geniet van een mild klimaat met aangename temperaturen.

Opatija Riviera behoorde jarenlang tot het Habsburgse rijk en daar kan je tot op heden nog restanten van zien. Aan de rivièra staan namelijk heel wat 19de eeuwse villa's en luxe hotels, onder meer in neoklassieke en barokke architectuur.

RONDREIS: Wil je graag de prachtige Opatija Rivièra verkennen tijdens een rondreis? Bekijk dan zeker eens onze uitgestippelde rondreis door Istrië en de Dalmatische kust.

Ligging op de kaart van Opatija Riviera

  1. Opatija

Opatija wordt ook wel eens het Nice van Kroatië en de Parel van de Adriatische Zee genoemd

De grootste en bekendste stad aan de rivièra is natuurlijk Opatija zelf. De charmante kustplaats staat vooral bekend om zijn historische charme en unieke sfeer. Opatija was in de 19e eeuw een koninklijk vakantieoord die vooral populair was bij de elite van het Oostenrijk-Hongaarse rijk. Men liet hier verschillende villa’s in belle-epoque stijl bouwen waar ze jaarlijks hun wintervakanties doorbrachten. Sommige villa's kan je vandaag nog steeds bewonderen langs de kust. Merendeels werd intussen omgetoverd tot gezellige accommodaties.

Opatija kende moeilijke tijden tijdens de Joegoslavische periode, maar heeft vandaag de dag wat van haar vroegere elegantie teruggewonnen. Vandaag de dag is de stad nog een stille getuige van de overdadige architectuur die zo typisch was tijdens haar hoogdagen. Ook al heeft Opatija geleden onder de Joegoslavische periode, toch heeft de kustplaats haar voormalige glorie weten terug te vinden. Opatija weet met zijn charme het hele jaar door tal van bezoekers aan te trekken.

  1. Lungomare, de Franz-Joseph Promenade

Tijdens je bezoek aan Opatija Riviera mag een wandeling over de Lungomare zeker niet ontbreken. Deze prachtige Franz-Josef Promenade is zo’n 12 km lang, begint in Volosko en loopt helemaal door tot aan het gezellige Lovran.

De wandelpromenade wordt omringd door kleurrijke bloemen en tropische planten en kan je hier en daar plaatsnemen op een bankje. Verder wandel je er langs gezellige terrasjes en kan je er genieten van een betoverend uitzicht over het kustlandschap. 's Avonds is het de ideale plek voor een mooie avondwandeling met een prachtige zonsondergang op de achtergrond.

  1. Vila Angiolina

Een van de bekendste villa's die je aan de Opatija Riviera kan bezoeken, is Villa Angiolina. Deze prachtige villa werd gebouwd in 1844 door koopman Iginio Scarpa uit Rijeka als zomerresidentie. Dat opende natuurlijk de deuren voor mensen die opzoek waren naar een leuke plek voor een vakantieverblijf. Zo begon het toerisme in Opatija langzaam op te komen.

Kroatische Toerisme Museum

Vandaag de dag herbergt Villa Angiolina het Kroatische Toerisme Museum. Het museum werd opgericht in 2007 en geeft je wat meer info over de geschiedenis van het toerisme in Kroatië. Je komt er ook te weten welke impact het toerisme had op deze regio. Daarnaast kan je hier ook het gerestaureerde origineel kunstwerk "Madonna del Mare" bezichtigen. Dit kunstwerk stond tot 1951 op de plek waar je tegenwoordig “Het meisje met de Zeemeeuw” ziet.

Botanische tuinen

Wandel ook na je bezoek nog even door de Botanische Tuin van de villa. Deze tuin is een groene oase in Opatija en is gratis te bezoeken. In het park groeien ongeveer 150 verschillende plantensoorten en exotische bloemen die afkomstig zijn van over de hele wereld. Neem gerust even plaats op een van de bankjes en geniet van een prachtig uitzicht op de helderblauwe zee.

  1. Wandel over de Kroatische Walk of Fame

De Kroatische Walk of Fame ligt naast het Slatina-strand aan de kustpromenade van Opatija. Hij is misschien niet zo glamorous als de iconische Walk of Fame in Hollywood, maar daarvoor is hij zeker niet minder interessant. Met dit kunstproject wilt men de Kroatische beroemdheden die in het verleden naam gemaakt hebben, eren.

Momenteel heeft de Kroatische Walk of Fame 32 zilveren sterren gewijd aan wereldberoemde mensen uit Kroatië zoals tennislegende Goran Ivanišević en Nikola Tesla, een van de grootste ingenieurs en uitvinders aller tijden.

VERBLIJFTIP: Het Grand Hotel Adriatic II is gelegen aan de kust op een steenworp afstand van het stadscentrum. Het hotel biedt een panoramisch uitzicht op de Baai van Kvarner en de populaire Lungomare-promenade. Verder beschikt het ook over een binnenzwembad en een overloopzwembad in de openlucht. Meer info en boeken.

  1. Het meisje met de zeemeeuw

Wanneer je langs de Lungomare wandelt, kom je op een gegeven moment bij een bronzen standbeeld. Dit beroemde standbeeld, ook wel gekend als het meisje met de zeemeeuw, is hét symbool van Opatija. Het meisje verwelkomt je en wijst naar het mooie uitzicht over de Adriatische Zee.

Tot 1951 stond hier namelijk een ander beeld, de Madonna del Mare. Toen graaf Arthur Kesselstadt om het leven kwam tijdens een hevige storm op zee in 1891, besloot zijn familie hier een beeld neer te zetten. De ‘Madonna Del Mare’ kon op die manier waken over zijn verloren ziel. Het beeld werd jammer genoeg beschadigd door hevige weersomstandigheden. Het werd gerestaureerd en ondergebracht in het Kroatische Museum voor Toerisme.

  1. Verblijf in het oudste hotel van de Kvarner baai

Hotel Kvarner was het eerste hotel in zijn soort dat gebouwd werd langs de Adriatische kust. . Het hotel werd in 1884 ontworpen als verzorgingshuis voor mensen die kampten met longziektes. Uiteraard was dit enkel en alleen voor mensen die afkomstig waren uit koninklijke kringen of families. Na een hevige brand in 1913 brandde een groot deel van het hotel af en werd het gerestaureerd tot een hotel.

Het ontstaan van Hotel Kvarner wordt dan ook beschouwd als het begin van het toerisme in dit gebied en heeft intussen al mogen ontvangen zoals de Oostenrijkse keizer Franz Joseph I en danseres Isadora Duncan mogen ontvangen.

Vandaag de dag kan ook jij overnachten in het viersterrenhotel. Hotel Kvarner in neoclassicistische stijl, is prachtig gelegen aan zee en beschikt over elegante kamers, een buitenzwembad en een privéstrand. Meer info en boeken.

  1. Bezoek de Amerikaanse tuin in Opatija

Even ontsnappen aan de drukte? Bezoek dan eens de American Gardens in Opatija. De prachtige tuinen zijn als het ware een groene oase van rust en ontspanning middenin de stad. Dit prachtige park beslaat maar liefst een oppervlakte van 8.000 m² en werd aangelegd in de 20ste eeuw. Vanaf de terrassen van de tuin, geniet je bovendien van een betoverend uitzicht over de Kvarner baai. Meer info op de website.

  1. Medveja

Medveja is gelegen aan de voet van de Ucka berg en is een ideale bestemming voor een actieve vakantie. Je wordt hier namelijk omringd door een prachtig gebied waar tal van wandel- en fietspaden zijn aangelegd. Na een mooie wandeling kan je een verfrissende duik nemen in de helderblauwe zee of languit genieten van het zonnetje op het 2 km lang kiezelstrand.

CAMPING: Op zoek naar een leuke camping? In Medveja kan je overnachten op de grote Mobile Homes Camping Resort aan de Adriatische Zee. Meer info en boeken.

  1. Ičići

Ičići is vooral bekend om haar gezellige jachthaven. De haven wordt omringd door luxe villa’s en gezellige restaurantjes. Je kan er ook een zeilbootje huren om een namiddag door te brengen op het water of vertoeven op het mooie zandstrand.

Vanaf Ičići is heb je ook een prachtig uitzicht op de twee grootste Kroatische eilanden Krk en Cres die je met een bootexcursie kan bezoeken. Voor wandelliefhebbers zijn er ook tal van wandelpaden uitgestippeld die je naar de top van de Učka berg brengen. Vergeet dus zeker je wandelschoenen niet mee te nemen!

  1. Lovran

Lovran is een sfeervol stadje aan de westkust van de Kvarner baai en een van de oudste nederzettingen in deze regio. De stad was ooit een belangrijk centrum voor de scheepbouw maar dit veranderde wanneer de Koninklijke hoogheden de regio herontdekte. Toerisme werd de voornaamste bron van inkomen en trekt sindsdien ieder jaar duizenden toeristen.

Door de jaren heen heeft de stad haar historische kern goed weten te behouden. Vroeger werd de middeleeuwse stadskern omringd door stadsmuren waarop het ene huis na het andere gebouwd werd. Je wandelt er vandaag door de smalle, kronkelende straatjes langs pastelkleurige huizen en gezellige souvenirwinkeltjes. Daarnaast kan je ook een namiddagje doorbrengen op een van de mooie stranden of een prachtige wandeling door de ongerepte natuur maken.

Weetje: De stad is vernoemd naar de laurier boom die groeit in de stad en haar omgeving.
  1. Volosko

Volosko is een romantisch vissersdorpje dat voor het eerst genoemd werd in 1543. Wandel door de straatjes van het charmante centrum langs de pastelkleurige huizen en bezoek de kleine vissershaven van de stad waar nog enkele traditionele konoba’s (traditionele eethuizen met vaak maar enkele gerechten op de kaart) en cafeetjes gevestigd zijn.

Als je door de steegjes in het historische deel van de stad loopt, kom je een monument tegen dat Volosko herdenkt als de geboorteplaats van Andrija Mohorovičić, de wereldberoemde wetenschapper die voor het eerst de discontinuïteit identificeerde die de aardkorst van de mantel scheidt. Deze laag wordt de Mohorovičić-discontinuïteit genoemd, of kortweg Moho. Hij werd geboren in het huis aan het begin van de Lungomare-kustpromenade (bekijk de ligging).

  1. Klim naar de top van het Učka gebergte

Wandelliefhebbers kunnen een prachtige wandeling maken naar de top van het Učka gebergte langs de kust van de noordelijke Adriatische Zee. Vanuit verschillende dorpjes aan de Opatija Riviera zijn er wandelpaden aangelegd die je naar de top van de berg brengen. De meeste wandelingen zijn goed te doen en voorzien van voldoende schaduwplekken. Onderweg kan je de zeldzame fauna en flora spotten en genieten van de indrukwekkende panorama's.

Eens je de 1400 meter hoge top Vojak hebt bereikt, word je beloond met het beste uitzicht over de Kvarner baai en de Kroatische eilanden. Op heldere dagen kan je zelfs in de verte Venetië en de bergtoppen van de Alpen zien liggen. Je vindt er ook een stenen uitkijktoren met verrekijkers en informatieborden die je uitleg geven bij wat je om je heen ziet. Verder kan je in het Natuurpark Učka ook altijd een dagje klimmen, paragliden, mountainbiken en paardrijden enzoverder.

Mis niets tijdens je verblijf aan de Opatija Riviera met onze reisgids Kroatië inclusief rondreis.
  1. Ontspannen op de stranden van Opatija Riviera

De baaien en stranden van Opatija Riviera zijn dé place to be om even helemaal tot rust te komen. De prachtige stranden worden omringd door de nostalgische villa’s en historische gebouwen uit het keizerlijke tijdperk wat zorgt voor een extra charme aan de idyllische baaien. Of je nu een liefhebber bent van kleine kiezelstranden, pittoreske baaien of uitgestrekte zandstranden, je vindt het hier allemaal.

Hieronder vind je alvast enkele van de mooiste stranden in Opatija Riviera

  • Het Lido strand, vlakbij het Angiolina Park, is een van de mooiste stranden langs de kust. Er zijn verschillende restaurants gevestigd en je kan er ook verschillende watersporten beoefenen en waterfietsen huren.
  • Het Slatina strand is een fijn zandstrand in het midden van de stad Opatija. Hier kan je een namiddagje genieten van het prachtige kristalheldere water en de prachtige omgeving.
  • Het strand van Ičići is met het ondiepe water en de speeltuinen met grote glijbanen, ideaal voor gezinnen met kinderen.
  • Tussen Opatija en Volosko ligt het rustige kiezelstrand Lipovica. Het strand is niet zo groot en is makkelijk te bereiken via een mooie wandeling langs de Lungomare boulevard.

Er zijn tal van mooie stranden en baaien in de Opatija Riviera, teveel om op te noemen. Alleen al langs de Lungomare vind je verschillende kleine baaien waar je vanaf de rotsen in zee kan springen en kan genieten van het kristalheldere water.

  1. Maak een daguitstap naar het eiland Krk

Vanuit Opatija kan je ook het Kroatische eiland Krk bezoeken. Je kan het eiland makkelijk bereiken doormiddel van een brug die het vaste land verbindt. Op een uurtje rijden bereik je het eiland al. Krk wordt vaak gezien als het mooiste eiland van het gebied, en kent ook wel de bijnaam het "Gouden Eiland".

Het eiland biedt zich uitstekend voor wandelingen, maar bezoek ook zeker de stad Krk, waar je een bezoek kan brengen aan het 12de-eeuwse kasteel of een tocht kan maken met een semi-onderzeeër.

TIP HUURAUTO: Ben je van plan een uitstap te maken naar het eiland Krk? Dan beschik je best over een eigen auto. Wij raden je aan om een auto te huren via Sunny Cars.

  1. Vier het Kastanje festival (Marunada)

De Opatija Riviera staat, naast de gezellige steden en dorpjes, ook bekend om de goede restaurants, het lekkere eten en de lokale festivals. Een van de bekendste traditionele feesten is Marunada, ook wel het kastanje festival genoemd. Het beroemde kastanje festival is een gastronomisch evenement dat jaarlijks plaatsvindt in de maand oktober in het kleurrijke stadje Lovran.

  • Wat dit festival zo speciaal maakt, is de tamme kastanjesoort die in dit gebied groeit. Deze zoete kastanjesoort staat plaatselijk bekend als de "maruni", vandaar de naam "Marunada".
  • Tijdens het kastanjefestival van Marunada zelf staat Lovran volledig in het teken van kastanjes.
  • Je kan er allerlei gerechten proeven die gemaakt worden van kastanjes. Denk maar aan geroosterde kastanjes, pannenkoeken, kastanjepuree, kastanjegoulash, kastanjetaart enz...
  • Daarnaast kan je ook genieten van het amusement, de sfeer en de lokale souvenirtjes die je kan kopen.
  1. Waar overnachten aan de Opatija Rivièra?

Op zoek naar een aangenaam verblijf voor je vakantie aan de Opatija Rivièra? Als je op zoek bent naar drukte dan verblijf je best in Opatija, Lovran of Volosko. Wij hebben alvast enkele van onze favorieten opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en vakantiehuizen in de Opatija Riviera.

  • Opatija: Verblijf in de gezellige Villa Vilma op wandelafstand van het strand en de Kroatische Walk of Fame. Het vakantiehuis kijkt uit op zee en biedt accommodatie voor 8 personen. Wil je graag de omgeving verkennen? Dan kan je altijd een auto huren bij de eigenaars. Meer info en boeken.
  • Lovran: Hotel Draga di Lovrana is een 4* hotel en wordt omgeven door de groene heuvels in het natuurpark Učka. Het hotel beschikt over elegante kamers en biedt een adembenemend uitzicht op het strand Medveja en de eilanden Krk en Cres. Meer info en boeken.
  • Lovran: Of geniet van een verblijf in de charmante Vila Caterina, gelegen op wandelafstand van de stranden. De villa biedt accommodatie voor 6 personen, beschikt over ruime slaapkamers en een gezellig terras. 's Ochtends is het heerlijk wakker worden met een kopje koffie en de zonsopkomst op de achtergrond. Meer info en boeken.
  • Brseč: Villa Chiara ligt op een halfuurtje rijden van Opatija en is ingericht in een rustieke stijl. De accommodatie beschikt over een gezellig terras, een seizoensgebonden buitenzwembad en uitzicht op zee. Meer info en boeken.
  1. Filmpje: Sfeerbeelden van de Opatija Rivièra

Ben je benieuwd naar wat je mag verwachten van je bezoek aan de Opatija Rivièra in Kroatië? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar de Kroatische bloemenrivièra.

  1. Mis niets tijdens je vakantie in Kroatië met onze reisgids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Kroatië? Dan is er goed nieuws, wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Kroatië met een volledige uitgestippelde rondreis door Kroatië, en meer dan 155 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Kroatië.

Kroatië

Gratis reisgids Kroatië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?