Vakantie in Istrië, Kroatie? Top 9 daguitstappen in Istrië

Volledige reisgids kopen voor € 10

Vakantie in Istrië, Kroatie? Top 9 daguitstappen in Istrië

21 februari 2022 in Kroatië0 reacties

Op zoek naar leuke daguitstappen tijdens je vakantie in Istrië?

Istrië is dankzij haar stranden een erg populaire vakantiebestemming. Er is echter veel meer te vinden dan zand, kiezels en water. Je vindt er heel wat archeologische sites, sommige zelfs vanuit de prehistorie! Je kan een boottocht maken naar Sveti Andrija. Of wat zegt je een culinaire excursie, waarbij je de lokale smaken proeft?

Inhoud artikel

Waar liggen Pazin Castle, Poreč, Rovinj, Sveti Andrija, Monkodonja, Pula?

  1. De ondergrondse rivier bij Pazin Castle

Volgens geschreven bronnen, zou er al sinds 983 een kasteel staan op de plek waar nu Pazin Castle staat. Het kasteel is doorheen de tijd uiteraard heel wat veranderd en verbeterd, en is tot op de dag van vandaag nog altijd in goede staat. Het kijkt uit over een diepe kloof, gevormd door de rivier Pazinčica Foiba. Erg bijzonder is dat de rivier hier in een zinkgat verdwijnt en ondergronds verder stroomt. Mysterieus genoeg voor Jules Verne, die hier inspiratie vond voor zijn boek Mathias Sandorf.

In het kasteel vind je nu het Etnografisch museum en stadsmuseum van Pazin.

  1. Strand en cultuur in Poreč

Poreč staat bekend als één van de meest toeristische gebieden in Istrië, vooral dankzij haar mooie stranden. Er is echter veel meer te zien en beleven! Je vindt er de restanten van de vroegere Romeinse stad, zoals de oude tempel van Jupiter. Drie 15de-eeuwse torens getuigen van de middeleeuwse geschiedenis van de stad.
De ideale mix van strand en cultuur!

  1. Geschiedenis en strand in Vrsar

Nog zo'n leuke bestemming voor een dagtrip is Vrsar. Je kan er het oude stadscentrum en de haven bezoeken, en wordt verwend met heel wat historische gebouwen, waaronder vroegere stadspoorten, kerken, en zelfs overblijfselen van Romeinse villa's.

Na al die sight seeing, kan je heerlijk ontspannen op de rotsige stranden aan de kustlijn. Graag helemaal puur? Je vindt hier één van Europa's grootste en oudste naturistenkampen: Koversada.

Wanneer je in Kroatië bent, moet je zeker eens proeven van de typische Kroatische gerechten en specialiteiten!
  1. Culinaire excursie: de smaken van Istrië

Istrië heeft ook op culinair gebied heel wat te bieden. Met een georganiseerde dagtrip kan je kennis maken met enkele heerlijke lokale producten, zoals biologische geitenkaas. Of breng een bezoek aan één van de lokale olijfolie- en wijnproducenten, waar je uiteraard ook even mag proeven. Bekijk hier deze gastronomische tour

  1. Boottocht naar het Rode Eiland

Op 15 minuten rijden van het romantische Rovinj bevindt zicht het 'Rode Eiland', van Istrië. Het Rode eiland, ook wel Crveni Otok genoemd, is het grootste eiland voor de Istrische kust. Crveni Otok heeft twee verschillende eilandjes: Sveti Andrija en Maskin. Tegenwoordig is het Rode Eiland, zoals het ook wel genoemd wordt, vooral een plaats voor ontspanning. De boten vertrekken vanaf een smalle pier aan het stadsplein van Rovinj, en vanaf Delfin Pier.

  • Op Sveti Andrija (niet te verwarren met het eiland met dezelfde naam vlakbij Dubrovnik) woont vandaag de dag, naar verluidt, slechts één persoon. Al vanaf de prehistorie hebben er mensen op het eiland gewoond. In de 6de eeuw bouwden de Benedictijnen een klooster op het eiland. Ze verlieten de plek in de 13de eeuw, en het klooster werd overgenomen en gerenoveerd door de Franciscanen.
  • Het eilandje Maskin is het rustige gedeelte. De omgeving van dit eiland is vooral geliefd bij snorkelaars. Verder vind je hier ook enkele rotsachtige stranden.

VERBLIJFTIP: Island Hotel Istra is gelegen op wandelafstand van de helderblauwe zeekust, en biedt lichte, stijlvolle kamers, een balkon met uitzicht op de zee. Meer info en boeken.

  1. Daguitstap naar bijzonder en populair Rovinj

Eén ding is zeker: als je Rovinj bezoekt, zal je niet alleen zijn. Vooral tijdens de zomermaanden kan het hier erg druk zijn. Toch blijft een daguitstap naar Rovij een aanrader. De pittoreske oude stad met gezellige straatjes en pleinen, de prachtige vissershaven, de bijzondere ligging van de stad op een eivormig schiereiland... het maakt het allemaal tot een bijzondere, bijna Italiaans aandoende plek.

Hou je van duiken? Dan kan je in Rovinj het wrak van de SS Baron Gautsch opzoeken. Het schip zonk in 1914, en ligt nu op een diepte van zo'n 40 m.

Waar overnachten in Rovinj? Boetiekhotel Hotel Adriatic of iets meer avontuurlijk, dan kan je kiezen voor deze leuk Glamping tent in Rovinj.

  1. Excursie naar de archeologische site Monkodonja

Istrië wordt al erg lang bewoond. Getuige hiervan is de archeologische site van Monkodonja. Hier vind je de overblijfselen van een stad uit de bronstijd (1800 - 1200 voor Christus). Bij de opgravingen werd onder meer het graf van een jonge vrouw gevonden.

De site werd pas in 1953 ontdekt. Sinds 1990 zijn er meer grondige onderzoeken aan de gang. Sommige delen werden ook gereconstrueerd.

  1. Daguitstap naar Pula

De grote haven en industriezone van Pula hinten al naar het feitdat deze stad misschien niet zo pittoresk oogt als andere Kroatische steden. Toch heeft Pula een aantal historische sites die zeker kunnen concurreren met die in de grootste, oudste steden ter wereld.

Zo is er de Pula Arena, het enige amfitheater terwereld waarvan nog steeds de 4 zijtorens en alle 3 de niveaus van de origineleconstructie overeind staan. Ook de Tempel van Augustus en de Boog van de Sergii zijn nog oude, Romeinse overblijfselen. Lees ook het artikel over de bezienswaardigheden in Pula.

  1. Waar overnachten in Istrië?

Voor je bezoek aan het prachtige Istrië, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en vakantiehuizen in Istrië online bekijken.

  • Rovinj: Geniet van je verblijf in het Glamping tent in Rovinj. Tijdens je verblijf ontdek je hoe het leven is op de camping, omgeven door weelderige mediterrane vegetatie. 's Ochtends word je wakker met prachtige zonnestralen en het gezang van de vogels. Maak je diner klaar onder een heldere hemel en en geniet van het uitzicht op zee. Meer info en boeken.
  • Porec: Verblijf in het BO Hotel Palazzo dat gebouwd werd in 1910 voor de aristocraten en de rijke burgerij. Het ligt direct aan de kust en biedt stijlvolle kamers en een wellnesscentrum uitgerust met hot tub en schitterend uitzicht op zee. Na een dagje verkennen va het eiland, kan je terecht voor verfijnde lokale gerechten in Restaurant Ritzi. Meer info en boeken.
  • Pula: City Point Rooms ligt op slechts een steenworp afstand van de beroemdste bezienswaardigheden. De accommodatie is eind 2016 volledig gerenoveerd en iedere kamer is modern ingericht, voorzien van houten meubilair en een eigen badkamer met douche en gratis toiletartikelen. Meer info en boeken.
  1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Kroatië?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Kroatië? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Kroatië met een volledige uitgestippelde rondreis van Kroatië, en meer dan 155 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Kroatië.

Kroatië

Vakantie in Istrië? Alle info in 1 reisgids

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?