13 x mooiste bezienswaardigheden in Šibenik: wat zeker zien en doen? + foto's

Volledige reisgids kopen voor € 10

13 x mooiste bezienswaardigheden in Šibenik: wat zeker zien en doen? + foto's

5 januari 2024 in Kroatië1 reactie

Op vakantie naar Šibenik? Welke bezienswaardigheden mag je niet missen?

Laat je niet van de wijs brengen door het ietwat sjofele uitzicht van de randgemeenten van Šibenik. Deze buitenwijken zijn enkel het bewijs dat Šibenik nog een stukje authentiek Kroatië is. Tegen de tijd dat je de middeleeuwse kern van Šibenik bereikt hebt, zal je blij zijn dat deze plek nog niet zo bekend is als de andere Dalmatische steden.

Er is veel te zien en doen in Šibenik, maar simpelweg wat rondkuieren en de sfeer opsnuiven is ook al de moeite.

Inhoud artikel

 1. De Sint-Jacobuskathedraal van Šibenik

Als je maar één bezienswaardigheid in Šibenik bezoekt, laat het dan de Sint-Jacobuskathedraal zijn. Deze kathedraal staat al sinds het jaar 2000 op de UNESCO Werelderfgoedlijst, en is ongetwijfeld het belangrijkste renaissancemonument in heel Kroatië.

Hoewel de plannen van de kathedraal al bekend waren sinds 1298, startte de bouw ervan in 1431 en werd pas afgerond in 1536. Het merkwaardige aan deze kathedraal is dat ze geen klokkentoren heeft, omdat er vlakbij al een klokkentoren aanwezig was.

TIP STADSWANDELING IN ŠIBENIK : Wil je graag de stad zo goed mogelijk verkennen? Met onze stadswandeling door Šibenik kom je langs alle highlights van de stad.

 1. De Barone Burcht

De Barone Burcht, die op een 80 meter hoge heuvel staat en een prachtig uitzicht over de stad biedt, werd gebouwd in 1646. Deze burcht vormt samen met de drie anderen in Šibenik een uniek verdedigingssysteem dat de stad eeuwenlang vrijwaarde van aanvallen. Vandaag de dag wordt de geschiedenis hier terug tot leven geroepen op een unieke, ultamoderne manier.

 1. De Burcht van St Anne

De Burcht van St Anne is één van de andere defensieve structuren van Šibenik en is één van de meest bezochte bezienswaardigheden van de stad. Hoewel de burcht zich vandaag de dag in een bouwvallige staat bevindt en er binnenin maar weinig te zien is, is het uitzicht over de oude stad erg de moeite waard.

TIP REISGIDS KROATIË: Wil je graag nog meer zien? Download onze uitgebreide reisgids Kroatië, zo kom je langs dé mooiste plekjes en bezienswaardigheden van het land.

 1. De Burcht van St Michael

Het panorama dat je opwacht bij de Burcht van St Michael, bovenop een 70 m hoge heuvel, is de klim meer dan waard. Hoewel het uitzicht er op elk moment van de dag mooi is, is het bij zonsondergang net dat tikkeltje specialer.

Bepaalde delen van het gebouw dateren uit de 13de eeuw, die werden aangevuld door moderne aanpassingen. Tijdens de zomermaanden vinden er heel wat evenementen plaats.

 1. De Sint Franciscuskerk (Sveti Frani)

De Sint Franciscuskerk (Sveti Frani) werd gebouwd in de 14de eeuw en ligt op de zuidoostelijke rand van het historisch centrum van Šibenik. De kerk is een voorbeeld van eenvoudige gotiek. In de 15de eeuw werd de Kapel van het Heilig Kruis toegevoegd aan de constructie, en de pastorij met schrijn werd verplaatst.

Een groot deel van het cultureel erfgoed van de stad ligt hier opgeborgen. De kloosterbibliotheek heeft een collectie van 140 incunabelen en handgeschreven codexen in haar bezit. Je vindt hier ook de Šibenik Prayer, één van de oudste geschreven bronnen in het Kroatisch.


 1. De Kloostertuinen van St Laurence

De Kloostertuinen van St Laurence zijn, sinds hun opening in 2007 een enorm populaire toeristische attractie in Šibenik geworden. Hoewel dit verre van een geheime, rustige plek is, voelt deze tuin, die dicht bij het belfort van St Laurence ligt en omringd wordt door stenen muren, zeker wel zo aan.

De tuin wordt onderhouden door de kinderen van de plaatselijke secundaire school en toont hoe tuinen er tijdens de middeleeuwen uitgezien moeten hebben. Als je thuis plannen hebt voor een moestuintje, dan kan je hier zeker wat inspiratie opdoen!

 1. Het stadsmuseum van Šibenik

Het stadsmuseum van Šibenik werd gesticht in 1925 om de 1000-jarige verjaardag van het koninkrijk Kroatië te vieren. Het is ondergebracht in het voormalige Prinsenpaleis, dat gebouwd werd als deel van het kustverdedigingssysteem in de 13de en 14de eeuw.

Het museum bevindt zich in twee vleugels van wat ooit een veel groter gebouw was, waar de hoogste vertegenwoordiger van de staat woonde. Het museum stelt op een mooie manier en via verschillende tentoonstellingen het culturele erfgoed en de geschiedenis van de stad en haar omgeving tentoon.

GEORGANISEERDE WANDELING: Liever op verkenning met een lokale gids die je allerlei weetjes en verborgen pareltjes kan meegeven? Boek hier je gegidste wandeling in het historische centrum van Sibenik.

 1. Daguitstap naar Krka Nationaal Park

Krka Nationaal Park werd genoemd naar de rivier die er doorheen stroomt. In dit park is er veel te zien en te doen voor alle natuurliefhebbers. Zo kan je er bijvoorbeeld het gebied van de Krka watervallen bezoeken, dat de grootste concentratie lavendel per vierkante kilometer in heel Europa heeft. Dit beschermd gebied vormt ook de thuishaven van veel vogelsoorten. Wil je de meest opmerkelijke plekken van het park zien? Volg dan het pad van Skradinski Buk.

De meest opvallende bezienswaardigheden zijn Skradinski Buk, een grote kristalheldere vijver met watervallen te midden van een groen landschap. Ook de watervallen van Roški Slap, het eilandje Visovac met een oud klooster en de waterval van Manojlovac Slap, de hoogste waterval van het park zijn een bezoekje waard.

GEORGANISEERDE EXCURSIES: Kan je haast niet wachten om een daguitstap te maken naar dit bijzonder mooie natuurpark? Boek je daguitstap naar het Krka Nationaal Park online en geniet ten volle van je bezoek!

 1. Daguitstap naar Primošten

Primošten is een populaire toeristische bestemming. Hoewel dit misschien niet de beste plaats is om in alle rust en stilte te genieten van de omgeving, noch om even weg te geraken van de toeristen, is het nog steeds een aangename plek om de benen te strekken en de kustlijn tussen Šibenik en Split te leren kennen.

Net zoals haar twee buren, was Primošten ooit een eiland. Het werd in de 16de eeuw met het vasteland verbonden door een beweegbare brug, en nog later werd er een dijk aangelegd waardoor het eiland veranderde in een schiereiland. De nabijgelegen stranden trekken zowel toeristen als locals. Velika Raduča Beach is de grote favoriet, vooral van families.

 1. Daguitstap naar Trogir

Trogir is een klein eiland dat zich tussen het vasteland en het eiland Čiovo bevindt. Het is een historisch juweeltje, net als de andere steden die langs de kust verspreid liggen. De historische gebouwen verdringen elkaar in de geplaveide steegjes, die allemaal vertrekken vanaf het zonnige stadsplein. Trogir mag dan wel klein zijn, de uitzichten zijn er onevenaarbaar.

 1. Daguitstap naar Zadar

Zadar is niet zo bekend als de stadjes verder naar het zuiden, maar dat maakt het des te aangenamer, aangezien het massatoerisme hier nog niet heeft toegeslagen. De stad bestaat uit een eigenaardige mengeling van oude en moderne ontwikkelingen, wat een erg unieke sfeer schept. Zadar heeft een levendig verleden, maar het is zeker geen museumstad.

TIP STADSWANDELING IN ZADAR: Wil je graag de stad zo goed mogelijk verkennen? Met onze stadswandeling door Zadar kom je langs de mooiste bezienswaardigheden van Zadar en breng je als het ware een ode aan de zon en de zee.

 1. Waar overnachten in Šibenik?

Voor je bezoek aan Šibenik, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Je kan in Šibenik zowel aan de kust als in de oude stad overnachten. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Šibenik online bekijken.

City Rooms Šibenik

Wij verbleven in City Rooms Šibenik, in het oude centrum van de stad met een geweldig uitzicht. De kamers waren redelijk klein (maar waren er enkel voor te slapen), zeer netjes, en je kan er overnachten aan een goedkope prijs. Het strand ligt op zo'n 150 meter, ideale ligging om 's avonds nog een mooie wandeling te maken aan het strand met de zonsondergang op de achtergrond. Meer info en prijzen.

Casa Marina Apartments

Casa Marina Apartments in Šibenik is op wandelafstand van het Banj-strand en het stadhuis van Šibenik. De appartementen zijn ruim en voorzien van een moderne inrichting en uitzicht op zee. In de omgeving kan je uitstekend wandelen en vissen. Meer info en boeken.

 1. Mis niets tijdens je vakantie in Kroatië met onze reisgids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Kroatië? Dan is er goed nieuws, wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Kroatië met een volledige uitgestippelde rondreis door Kroatië, en meer dan 155 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Kroatië.

Kroatië

Gratis preview reisgids Kroatië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?