17 x mooiste bezienswaardigheden in Split bezoeken: Tips & foto's

Volledige reisgids kopen voor € 10

17 x mooiste bezienswaardigheden in Split bezoeken: Tips & foto's

21 december 2021 in Kroatië3 reacties

Split, de tweede grootste stad in Kroatië, is één van de meest fascinerende Dalmatische steden

Ondanks de vele toeristen, is Split een enorm interessante stad om te bezoeken, zeker ook voor een leuke stedentrip in Kroatië. Laat je dan ook niet afschrikken door de menigte, maar neem vooral de tijd om alles in je op te nemen, van de drukte in de historische oude stad tot de schaduwrijke natuur op de Marjan heuvel. Bezoek er ook zeker eens het Diocletianus paleis, een stad binnen de stad!

Benieuwd naar wat deze Kroatische stad nog meer te bieden heeft? Lees gerust verder en ontdek dé mooiste bezienswaardigheden in Split.

Tours en tickets boeken voor je bezoek aan Split

De mooiste bezienswaardigheden en plekjes in en rond Split bezoeken met een georganiseerde tour of fietstocht? Ga mee met een lokale gids of tour in Split en zie meer.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste tours en daguitstappen vanuit Split en haal het beste uit je verblijf

Inhoud artikel

 1. Het paleis van Diocletianus in Split

Het Paleis van Diocletianus is ongetwijfeld één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Split. Dit oud-Romeinse Paleis werd begin 4de eeuw na Christus gebouwd voor Keizer Diocletianus. Vandaag de dag vormt het paleis een groot deel van de oude stad; het is eigenlijk meer een kleine stad binnenin de bestaande stad.

Wist je dat het Paleis van Diocletianus een van de zeven UNESCO Werelderfgoed wonderen in Kroatië is?

Nadat de Romeinen het paleis verlieten, stond het eeuwenlang leeg. In de 7de eeuw zocht de lokale bevolking er hun toevlucht, toen de Kroaten binnenvielen. Ze bouwden huizen en handelspanden binnen het paleisgebouw. Ook vandaag de dag nog vind je huizen en winkels binnenin deze Romeinse constructie.

Binnenin het paleis zijn er een aantal interessante plekken, waaronder het Peristilium, een enorme binnentuin, omringd door zuilen, de Tempel van Jupiter, de kathedraal van St Dominius met het mausoleum van Diocletianus, de Gouden Poort en de vele ondergrondse structuren die vandaag de dag nog steeds kan ontdekken.

TIP TICKETS: Wil je graag dit bijzonder mooie paleis bezoeken? Bestel je tickets voor een bezoek aan het Paleis van Diocletianus en verdiep je in de geschiedenis van het paleis en bewonder een van de bewaarde meesterwerken van laat-antieke architectuur.

Peristilium

Het Peristilium is het centrale plein van Diocletian’s Palace. Vanaf het Peristil kan je via verschillende smalle steegjes de kleine pleintjes, doorgangen, hoeken en straten verkennen. In de tijd van Deocletian was dit een van de belangrijkste plaatsen van het hele paleis. Wandel dus zeker eens naar dit centrale plein en verken van hieruit nog andere plekken.

Tempel van Jupiter

De Old Jupiter’s Temple werd gebouwd tussen 295 en 305 na Christus. Doorheen de jaren onderging de tempel verschillende veranderingen, zo werd de tempel in de 7de eeuw bijvoorbeeld benoemd tot doopkapel gewijd aan St. Johannes de Doper. Binnenin de tempel vind je de sarcofagen van twee bisschoppen uit de 7e en 11e eeuw en voor de tempel ligt ook nog een sfinx.

Sint-Domnius Kathedraal & klokkentoren

De grote kathedraal met klokkentoren moet je ongetwijfeld bezoeken. Dit imposante bouwwerk is absoluut prachtig: alleen van de ingang zal je mond al wijd openvallen! De kathedraal is vernoemd naar Domnius die in de derde eeuw bisschop in Salona was en sinds zijn dood de beschermheilige van Split geworden is. Zijn beenderen zijn te vinden in het mausoleum, wat ook onderdeel uitmaakt van de kathedraal.

De bijhorende klokkentoren (Bell Tower) is ook een mooi bouwwerk. Na de instorting werd de toren opnieuw opgebouwd begin de 20ste eeuw. Je kan deze beklimmen voor een prachtig uitzicht over de stad!

Diocletian’s mausoleum

Het is in dit mausoleum dat de overblijfselen van Domnius de beschermheilige te vinden zijn. Het mausoleum is prachtig om te zien: het snij- en metselwerk is erg gedetailleerd en er zijn verschillende fresco’s te zien. Ook het houtsnijwerk van de toegangsdeuren is erg verfijnd en bovendien authentiek. Onder het mausoleum ligt ook nog een crypte die gewijd werd aan St. Lucy.

Bestel je tickets voor het Paleis van Diocletianus

Golden Gate van Diocletian’s Palace

De Golden Gate zal je misschien wel herkennen, want de poort komt voor in de bekende serie Game of Thrones. Veel fans komen hier dus foto’s nemen, maar ook als je geen fan bent van de serie is de Golden Gate erg impressionant. De authentieke deuren zijn mooi versierd en meestal staan hier ook enkele stadswachten in historische klederdracht waarmee je op de foto kan.

Ben jij een échte GOT-fan? Ga dan zeker ook op zoek naar de overige Game of Thrones filmlocaties in Kroatië.
 1. Herbeleef de Romeinse geschiedenis in het Live Museum Split

Split brengt je als het ware terug naar de Romeinse tijd

Want echt o-ver-al vind je overblijfselen van de oude Romeinen terug. Denk maar aan de oude zuilen, bogen, timpanen, de kleine straatjes… Er lopen zelfs legionairs rond in de stad waarmee je op de foto mag! Wil je echter volledig de Romeinse geschiedenis herbeleven? Ga dan zeker naar het Live Museum in Split.

Het Live Museum Split opende vrij recent zijn deuren. Je kan er authentieke voorstellingen van het Romeinse leven zien, uitgebeeld door acteurs, met een 17de-eeuws bastion en een mooie tuin als decor. Verder kan je er leren boogschieten, een Romeinse soldaat worden of Romeins theater bekijken.

 1. Bewonder de kleurrijke gebouwen op het Trg Republike

Het Trg Republike (Republiekplein) in Split, aan de Ria Boulevard, wordt langs 3 kanten omringd door versierde, kleurrijke neoklassieke gebouwen die bekend staan als de Prokurative. De aanleg van het plein begon in de 2de van de 19de eeuw onder het toezicht van Generaal Marmont. Je zal veel gebouwen zien die lijken op de Prokurative in Venetië en uit dezelfde periode dateren.

Je vindt hier een aantal gezellige en sfeervolle cafeetjes waar je even kan uitrusten. Maar het plein komt pas echt tot leven in de zomermaanden, wanneer er concerten en culturele evenementen worden gehouden, waaronder het populaire Entertainment Musical Festival of Split.

TIP STADSWANDELING IN SPLIT: Wil je graag de stad zo goed mogelijk verkennen? Met onze stadswandeling door Split kom je langs het oude stadscentrum en de Marjan Heuvel.

 1. Wurm je door de Let Me Pass Street

Het smalste straatje van Split – en als je het ons vraagt misschien wel het smalste straatje ter wereld – vind je naast Jupiter’s Temple. Dit straatje is zodanig smal dat je elkaar onmogelijk elkaar kan kruisen. Daarom is er ooit een voorrangsregel afgesproken: de persoon die als eerste ‘Let me pass!’ riep, kreeg voorrang en mocht passeren.

De andere moest op zijn beurt dan even uitwijken en een paar stappen terugzetten. Vandaar ook de iconische naam: "Let Me Pass street". Niet vergeten om er eens door te lopen en je voorrang op te eisen dus!

 1. Wandelen over de Riva Boulevard

Wanneer je op de Riva wandelt, één van de aangenaamste boulevards in Europa, zal je niet weten waar eerst kijken: naar de mooie cruiseschepen die schitteren in de azuurblauwe Adriatische Zee of naar de oude stad aan de andere kant?

De Riva Boulevard is dé belangrijkste straat van Split. Vanaf deze autovrije wandelboulevard kan je ongestoord van het uitzicht genieten en ook iets iets lekkers eten of drinken in een van de gezellige barretjes. Het is in veel opzichten het hart van het leven in Split: er is hier altijd wel iets te doen of te zien.

VERBLIJFTIP: Nog op zoek naar een aangenaam verblijf? Wij verbleven in charmante PRIMA Life Spalato Hotel. De kamers van het pension bieden uitzicht op de stad en 's ochtends geniet je van een heerlijk ontbijt. Meer info en boeken.

 1. Maak een Game of Thrones-tour

TIP TOUR:Ook in Split werden heel wat scènes van de populaire Amerikaanse reeks Game of Thrones opgenomen. Loop in de voetsporen van onder meer Dany, en bezoek er verschillende locaties, onder begeleiding van een Engelssprekende gids. Meer info en prijzen hier van een GOT tour hier.

Ontdek hieronder alvast enkele leuke en mooie Game of Thrones tours

 1. Ontdek Voćni Trg (Fruitplein)

Voćni Trg is één van de charmantste pleintjes van Split. Hoewel de officiële benaming ‘Plein van de Broers Radic’ is, kennen de locals het beter bij zijn informele naam, Fruitplein. Deze naam is afkomstig van het feit dat hier vroeger fruittelers vanuit de regio samenkwamen om hun oogst te verkopen. Vandaag de dag vind je op dit levendige plein veel winkels, cafés, restaurants en af en toe een marktje.

Het plein wordt ook omringd door een aantal belangrijke, historische gebouwen. Zo vind je er de achthoekige Venetiaanse Toren, die deel uitmaakte van een voormalig fort uit de 15de-eeuwse stadsverdediging, het barokke paleis van de familie Milesi, dat uit de 17de eeuw dateert.

 1. Een snelle hap op het Narodni Trg (Volksplein)

Narodni Trg of Volksplein is nog één van de pleinen in Split dat dienst doet als centrum van cultureel leven in de stad. Het plein was de belangrijkste ontmoetingsplaats van de stad in de 14de eeuw, en is dit vandaag de dag nog steeds. Net zoals het Fruitplein, heeft ook Pjaca een aantal sfeervolle winkels, gezellige cafés en restaurants.

Onze tip: Wij hebben lekker gegeten in het restaurant Bepa!. Het eten was er heel lekker én aan een faire prijs! Dit adresje kunnen we dan ook alleen maar aanraden!

Ook dit plein is omringd door historische gebouwen. Aan één kant van het plein zie je een Romaanse klok, met daarvoor de resten van een middeleeuwse zonnewijzer en een ouder, groter belfort. Aan de noordzijde van het plein bevindt zich het stadhuis, dat gebouwd werd in de 15de eeuw. Tijdens de zomermaanden doet stadhuis van Split vaak dienst als galerij voor kunst- en geschiedenistentoonstellingen.

TIP REISGIDS KROATIË: Wil je graag nog meer zien? Download onze uitgebreide reisgids Kroatië, zo kom je langs dé mooiste plekjes en bezienswaardigheden van het land.

 1. Ontspan op de schaduwrijke Marjan heuvel

De Marjan heuvel is meer dan zomaar een bezienswaardigheid in Split; het is een symbool van de stad, gekoesterd door zowel de locals als de toeristen. Er zijn heel wat fiets- en wandelpaden naar de top van de heuvel, die bekend staat als Telegrin. De plek dankt haar naam aan het feit dat er een telegraafstation stond ten tijde van Napoleon.

Naast de mooie uitzichten over de stad en omgeving, heeft Marjan ook een aantal bezienswaardigheden, zoals de kerk van St Jerome, het Museum van Kroatische Archeologische Monumenten, en de Meštrović Galerij.

 1. Geschiedenis in het Split City Museum

Om meer te weten te komen over de geschiedenis van Split kan je een bezoekje brengen aan het Split City Museum. Hier mag je je verwachten aan een duidelijke blik op de historie van de stad. Dit museum is zeker aan te raden als je een duidelijk(er) beeld wil krijgen over het Diocletian’s Palace. In het museum hangen er namelijk verschillende tekeningen en prenten uit de Romeinse tijd van het Diocletian’s Palace en hoe het er destijds uitzag. Meer info en openingsuren.

TIP TICKETS: Haal het meeste uit je bezoek aan Split met een bezoek aan het populaire stadsmuseum. Verken dit prachtige gebouw en verwonder je over de indrukwekkende verzameling artefacten. Beste je tickets voor het Split City Museum.

 1. Proef van de heerlijke producten op lokale markten

De groene markt van Split (Pazar) en een 120 jaar oude vismarkt (peškarija) bevinden zich in het oostelijke deel van de stad. Elke ochtend bieden tientallen marktkramers al het vers voedsel aan dat Dalmatië te bieden heeft. Het is erg leuk om de marktjes even te verkennen.

Lokale boeren verkopen er onder meer hun verse groenten en lekkere fruit, maar er zijn ook kraampjes te vinden met kledij, handtassen, schoenen, hoeden… en verschillende ambachtslieden verkopen hier hun handgemaakte spulletjes. Voor elk wat wils dus! Deze markt is een ideale plek om originele souvenirs op de kop te tikken!

 1. Bezoek de charmante Church of Our Lady of Health

De Church of Our Lady of Health – oftewel de Onze Lieve Vrouw van Volksgezondheid Kerk – is een populaire kerk in Split en nog erg actief. Zo worden er blijkbaar de hele dag door bekentenissen afgelegd en daarnaast doet de kerk regelmatig aan liefdadigheid.

De oorspronkelijke kerk werd gebouwd in de 18de eeuw, maar alleen de klokkentoren is nog origineel en bewaard gebleven uit die tijd. Eigenlijk is de kerk dus geheel ‘nieuw’ aangezien zowat alles herbouwd werd in 1937. Toch is deze kleine charmante kerk zeker een bezoekje waardig!

 1. Veerhaven van Split bij zonsondergang

De veerhaven van Split is de grootste van Kroatië en wordt vooral gebruikt als veerdienst naar Brac, Hvar en Solta. Wil je zelf meevaren op een ferry? Dan moet je vroeg genoeg aanwezig zijn om een plaatsje te verzekeren (boeken op voorhand is quasi onmogelijk). Verwacht daarnaast ook niet dat iedereen netjes zijn beurt zal afwachten om op de boot te rijden. Bekijk het aanbod boottochten in Split.

De veerhaven van Split mag misschien dus wel een zootje ongeregeld zijn, toch raden we aan om er eens een kijkje te nemen.. Sluit in alle rust je dag af met een wandeling over de boulevard tijdens een mooie zonsondergang of ga even langs de kade zitten en geniet van hoe de avond valt.

TIP BOOTTOCHT: Graag een onvergetelijke avond in Split? Stap dan aan boord van de Polaris-jacht, maak een rondvaart en geniet van de zonsondergang van de Split Riviera vanaf de kust. Bewonder de prachtige kustlijn en ontspan met livemuziek en een open bar.

 1. Shoppen in Split

Split beidt een brede waaier aan winkels. Aan de kust vind je voornamelijk winkels met souvenirs, maar in Split is dat veel minder zo. Vooral in het gebied achter het paleis van Diocletianus vind je tal van leuke winkeltjes met schoenen en kledij, waaronder grote ketens, maar ook kleine winkeltjes met bijvoorbeeld handgemaakte juwelen, handtassen, potjes…

 1. Ontspan aan Bacvice Beach (strand)

In Bacvice Beach, vlakbij het centrum van Split, vind je kristalhelder, Adriatisch water en heel wat locals die een spelletje Picigin spelen, een Kroatisch spel waarbij je moet proberen een balletje weg te houden van het water. Bacvice Beach is de ideale plek voor een dagje zon, zee en strand.

Eiland-hoppen? Bezoek het eiland Brač met het toeristische stadje Bol en het bekende strand van Zlatni Rat. Lees ook onze blogpost met alle praktische info als je zelf wil gaan eilandhoppen in Kroatië langs de mooiste Kroatische eilanden.

 1. Bewonder de watervallen in Krka Nationaal Park

Wanneer je in Split op vakantie bent, moet je zeker even de tijd nemen om het Krka Nationaal Park te bezoeken. Het populaire natuurpark vind je op een uurtje rijden van Split (noorden). Krka Nationaal Park is een enorm park dat vernoemd werd naar de rivier die er doorheen stroomt.

Zo kan je er bijvoorbeeld het gebied van de Krka Watervallen bezoeken (en erin zwemmen), dat de grootste concentratie lavendel per vierkante kilometer in heel Europa heeft. Verder vind je er ook tal van mooie wandelpaden, adembenemende uitzichten en het eiland Visovac met het Visovac klooster.

TIP HUURAUTO: Beschik je niet over een eigen wagen? Dan raden we je aan een auto te huren voor je vakantie in Kroatië! Zo kan je de omgeving van Split op eigen houtje verkennen.

GEORGANISEERDE EXCURSIES: Kan je haast niet wachten om een daguitstap te maken naar dit bijzonder mooie natuurpark? Bestel je tickets voor het Krka Nationaal Park online en geniet ten volle van je bezoek!

 1. Leuke daguitstappen en excursies vanuit Split

Er zijn vanuit Split heel wat interessante excursies en daguitstappen te maken. Bezoek de oude Romeinse stad Salona, een oude burcht van de vroegere Kroatische koningen, kleine dorpjes met versterkte kastelen, het fort van Klis of de ongerepte Drvenik Eilanden. Hieronder vind je alvast een paar onvergetelijke daguitstappen vanuit Split

Daguitstap naar Mostar (Bosnië en Herzegovina) - Afstand 170 km

Mostar draagt nog steeds diepe oorlogslittekens en is tegelijkertijd een stil bewijs van de weerbaarheid van een volk en diens mogelijkheid om alles van de grond terug op te bouwen. Veel toeristen weten maar weinig over het conflict dat in de jaren ’90 deze stad en haar bevolking trof, maar houd in het achterhoofd dat een beetje culturele gevoeligheid hier wel op zijn plaats is. De geschiedenis van dit conflict zal je helpen deze mooie en interessante plek beter te begrijpen.

TIP DAGTOUR: Boek je dagtour vanuit Split naar Mostar en ervaar de rijke cultuur! Maak een foto van de beroemde oude brug die de islamitische en christelijke kant van de stad samenbrengt of ga zwemmen in de Kravica-watervallen.

Daguitstap naar Trogir - Afstand 28 km

Trogir is een klein eiland dat zich tussen het vasteland en het eiland Čiovo bevindt. Het is een historisch juweeltje, net als de andere steden die langs de kust verspreid liggen. De historische gebouwen verdringen elkaar in de geplaveide steegjes, die allemaal vertrekken vanaf het zonnige stadsplein. Trogir mag dan wel klein zijn, de uitzichten zijn er onevenaarbaar.

TIP: Nog meer daguitstappen maken? Lees meer over de leukste en mooiste daguitstappen en excursies die je vanuit Split kan maken!

Daguitstap naar het Blauwe en Rode meer

Heb je tijd over? Bezoek dan ook even het Blauwe Meer (Modro Jerezo) en het Rode Meer (Crveno Jezero). Het diepe zinkgat van het Blauwe Meer is hoogstwaarschijnlijk gevormd door het instorten van een immense ondergrondse grot. Het Blauwe Meer van Modro, heeft zijn naam te danken aan de unieke blauwe kleur van het water.

Het Blauwe Meer is vooral geliefd bij de toeristen om te zwemmen en te hiken! Liever wat meer uitdaging? Dan kan je ook altijd even van een 40m hoge klif duiken! Kijk wel goed uit of het meer niet droog staat.

Wanneer je het meer bezoekt, vergeet je best je camera niet om foto’s te maken! Wil je graag originele foto's maken met je smartphone? Lees onze blog met tips om mooiere foto's te maken.

Het Rode Meer dankt haar naam aan de rode kleur van de omliggende kliffen die gekleurd zijn door ijzeroxide. Verwacht dus niet dat je hier opeens rood water zal kunnen bewonderen.. Dit zinkgat met een waterdiepte van maar liefst 530 meter, is het diepste kartsmeer van Europa! Je kan het Rode Meer jammer genoeg alleen van bovenaf bezichtigen.

 1. Bespaar geld met de Split Tourist Card

Ben je van plan verschillende bezienswaardigheden te bezoeken? Dan kan je besparen met de Split Tourist Card. De kaart kost ongeveer 10 euro en geeft recht tot gratis toegang of heel wat korting voor verschillende musea.
Meer info op de website: www.visitsplit.com/en/407/split-card

 1. Waar overnachten in Split?

Voor je bezoek aan Split, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. De ideale plek om te overnachten is tussen Bacvice Beach en de oude stad. Zo zit je op loopafstand van zowel het strand als de oude stad met haar vele bezienswaardigheden. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Split online bekijken.

Bed & Breakfast Vila Baguc

Wij zelf verbleven in Bed & breakfast Vila Baguc. Deze accommodatie geniet van een ideale ligging dichtbij het oude centrum. Je wordt verwelkomt door een hulpvaardige en aardige gastvrouw en je overnacht in ruime kamers voorzien van alle luxe en comfort. Meer info en boeken.

Villa Split Heritage Hotel

Het Villa Split Heritage Hotel is gevestigd in een 10e-eeuws Romaans monument en bevindt zich in het Paleis van Diocletianus, een UNESCO Werelderfgoed in Split. De accommodatie bevindt zich op loopafstand van de Riva, de beroemde zeeboulevard van Split en op 500 meter van het bospark Marjan. De afstand naar de internationale luchthaven van Split bedraagt 25 km. Meer info en prijzen via deze link.

Ziggy Star Hotel

In het hart van Diocletian Palace, bevindt zicht het gloednieuwe Ziggy Star Pension. Alles wat je nodig hebt voor een geweldige vakantie vind je in en rond deze aangename, kleine maar uitstekende accommodatie. In het pension vind je allerlei Eco hygiënische benodigdheden die het milieu niet schaden. Verder geniet je van een heerlijk gratis ontbijt bij restaurant Galerija op twee minuten wandelen van het pension. Meer info en boeken.

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Kroatië?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Kroatië? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Kroatië met een volledige uitgestippelde rondreis van Kroatië, en meer dan 155 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Kroatië.

Kroatië

Gratis preview reisgids Kroatië downloaden


Geschreven door

Marie-Lise Van Wassenhove

- 12 mei 2023 - luc couvreur

Plitvice-meren,boottochten,Trogir,diverse prachtmuseums,Game of Thronestour! Héél véél te zien en te ontdekken, eindeloos bijna... En proef van de Kroatische keuken!

- 22 maart 2023 - Georges Pollentier

Heel goede documentatie - volgende week in Kroatië

- 15 april 2022 - Sandra

Een aanrader !

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?