Citytrip Split bezoeken? Top 15 x bezienswaardigheden & reistips

Volledige reisgids kopen voor € 10

Citytrip Split bezoeken? Top 15 x bezienswaardigheden & reistips

14 oktober 2019 in Kroatië0 reacties

Split, de tweede grootste stad in Kroatië, is één van de meest fascinerende Dalmatische steden.

Ondanks de vele toeristen is Split een enorm interessante stad om te bezoeken, zeker ook als citytrip. Laat je niet afschrikken door de menigte, maar neem de tijd om alles in je op te nemen, van de drukte in de historische oude stad tot de schaduwrijke natuur op de Marjan heuvel. Bezoek er het Diocletianus paleis, een stad binnen de stad.

Inhoud artikel

 1. Het paleis van Diocletianus in Split

Het Paleis van Diocletianus is ongetwijfeld één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Split. Dit oud-Romeinse Paleis werd begin 4de eeuw na Christus gebouwd voor Keizer Diocletianus. Vandaag de dag vormt het paleis een groot deel van de oude stad; het is eigenlijk meer een kleine stad binnenin de bestaande stad.

Nadat de Romeinen het paleis verlieten, stond het eeuwenlang leeg. In de 7de eeuw zocht de lokale bevolking er hun toevlucht, toen de Kroaten binnenvielen. Ze bouwden huizen en handelspanden binnen het paleisgebouw. Ook vandaag de dag nog vind je huizen en winkels binnenin deze Romeinse constructie.

Binnenin het paleis zijn er een aantal interessante plekken, waaronder het Peristilium, een enorme binnentuin, omringd door zuilen, de Tempel van Jupiter, de kathedraal van St Dominius met het mausoleum van Diocletianus, de Gouden Poort en de vele ondergrondse structuren die vandaag de dag nog steeds kan ontdekken.

Peristilium

Het Peristilium is het centrale plein van Diocletian’s Palace. Vanaf het Peristil kan je via verschillende smalle steegjes de kleine pleintjes, doorgangen, hoeken en straten verkennen. In de tijd van Deocletian was dit een van de belangrijkste plaatsen van het hele paleis. Wandel dus zeker eens naar dit centrale plein en verken van hieruit nog andere plekken.

Tempel van Jupiter

De Old Jupiter’s Temple werd gebouwd tussen 295 en 305 na Christus. Doorheen de jaren onderging de tempel verschillende veranderingen, zo werd de tempel in de 7de eeuw bijvoorbeeld benoemd tot doopkapel gewijd aan St. Johannes de Doper. . Binnenin de tempel vind je de sarcofagen van twee bisschoppen uit de 7e en 11e eeuw en voor de tempel ligt ook nog een sfinx.

Sint-Domnius Kathedraal & klokkentoren

De grote kathedraal met klokkentoren moet je ongetwijfeld bezoeken. Dit imposante bouwwerk is absoluut prachtig: alleen van de ingang zal je mond al wijd openvallen! De kathedraal is vernoemd naar Domnius die in de derde eeuw bisschop in Salona was en sinds zijn dood de beschermheilige van Split geworden is. Zijn beenderen zijn te vinden in het mausoleum, wat ook onderdeel uitmaakt van de kathedraal. De bijhorende klokkentoren is ook een mooi bouwwerk. Na de instorting werd de tooren opnieuw opgebouwd begin de 20ste eeuw.

Diocletian’s mausoleum

Het is in dit mausoleum dat de overblijfselen van Domnius de beschermheilige te vinden zijn. Het mausoleum is prachtig om te zien: het snij- en metselwerk is erg gedetailleerd en er zijn verschillende fresco’s te zien. Ook het houtsnijwerk van de toegangsdeuren is erg verfijnd en bovendien authentiek. Onder het mausoleum ligt ook nog een crypte die gewijd werd aan St. Lucy.

Golden Gate van Diocletian’s Palace

De Golden Gate zal je misschien wel herkennen, want de poort komt voor in de bekende serie Game of Thrones. Veel fans komen hier dus foto’s nemen, maar ook als je geen fan bent van de serie is de Golden Gate erg impressionant. De authentieke deuren zijn mooi versierd en meestal staan hier ook enkele stadswachten in historische klederdracht waarmee je op de foto kan.

 1. Herbeleef de Romeinse geschiedenis in het Live Museum Split

Split brengt je als het ware terug naar de Romeinse tijd, want echt o-ver-al vind je overblijfselen van de oude Romeinen terug. Denk maar aan de oude zuilen, bogen, timpanen, de kleine straatjes… Er lopen zelfs legionairs rond in de stad waarmee je op de foto mag! Wil je echter volledig de Romeinse geschiedenis herbeleven, ga dan zeker naar het Live Museum in Split. Het Live Museum Split opende vrij recent zijn deuren. Je kan er authentieke voorstellingen van het Romeinse leven zien, uitgebeeld door acteurs, met een 17de-eeuws bastion en een mooie tuin als decor. Verder kan je er leren boogschieten, een Romeinse soldaat worden of Romeins theater bekijken.

 1. Verken het Trg Republike (Republiekplein)

Het Trg Republike (Republiekplein) in Split wordt langs 3 kanten omringd door versierde, neoklassieke gebouwen die bekend staan als de Prokurative. De aanleg van het plein begon in de 2de van de 19de eeuw onder het toezicht van Generaal Marmont. Je zal veel gebouwen zien die lijken op de Prokurative in Venetië en uit dezelfde periode dateren.

Het plein komt pas echt tot leven in de zomermaanden, wanneer er concerten en culturele evenementen worden gehouden, waaronder het populaire Entertainment Musical Festival of Split.

 1. Wurm je door Let Me Pass Street

Het smalste straatje van Split – en als je het ons vraagt misschien wel het smalste straatje ter wereld – vind je naast Jupiter’s Temple. Dit straatje is zodanig smal dat je elkaar onmogelijk kan kruisen. Daarom is er ooit een voorrangsregel afgesproken: de persoon die als eerste ‘Let me pass!’ riep, kreeg voorrang en mocht passeren. De andere moest dan even uitwijken en een paar stappen terugzetten. Vandaar ook de naam: Let Me Pass street. Niet vergeten om er eens door te lopen en je voorrang op te eisen dus!

 1. Kuier langs de Riva

Wanneer je op de Riva wandelt, één van de aangenaamste boulevards in Europa, zal je niet weten waar eerst kijken: naar de azuurblauwe, Adriatische Zee, of naar de oude stad aan de andere kant?

De Riva is een autovrije wandelboulevard waar je ongestoord van het uitzicht kan genieten en ook iets kan eten en drinken. Het is in veel opzichten het hart van het leven in Split: er is hier altijd wat te doen of te zien.

 1. Maak een Game of Thrones-tour

Ook in Split werden heel wat scènes van de populaire Amerikaanse reeks Game of Thrones opgenomen. Loop in de voetsporen van onder meer Dany, en bezoek er verschillende locaties, onder begeleiding van een Engelssprekende gids. Meer info en prijzen hier van een GOT tour hier.

 1. Ontdek Voćni Trg (Fruitplein)

Voćni Trg is één van de charmantste pleintjes van Split. Hoewel de officiële benaming ‘Plein van de Broers Radic’ is, kennen de locals het beter bij zijn informele naam, Fruitplein. Deze naam is afkomstig van het feit dat hier vroeger fruittelers vanuit de regio samenkwamen om hun oogst te verkopen. Vandaag de dag vind je op dit levendige plein veel winkels, cafés, restaurants en af en toe een marktje.

Het plein wordt ook omringd door een aantal belangrijke, historische gebouwen. Zo vind je er de achthoekige Venetiaanse Toren, die deel uitmaakte van een voormalig fort uit de 15de-eeuwse stadsverdediging, het barokke paleis van de familie Milesi, dat uit de 17de eeuw dateert.

 1. Een snelle hap op het Narodni Trg (Volksplein)

Narodni Trg of Volksplein is nog één van de pleinen in Split dat dienst doet als centrum van cultureel leven in de stad. Het plein was de belangrijkste ontmoetingsplaats van de stad in de 14de eeuw, en is dit vandaag de dag nog steeds. Net zoals het Fruitplein, heeft ook Pjaca een aantal winkels, cafés en restaurants. Wij hebben het restaurant Bepa! geprobeerd: heel lekker eten aan een faire prijs.

Ook dit plein is omringd door historische gebouwen. Aan één kant van het plein zie je een Romaanse klok, met daarvoor de resten van een middeleeuwse zonnewijzer en een ouder, groter belfort. Aan de noordzijde van het plein bevindt zich het stadhuis, dat gebouwd werd in de 15de eeuw. Tijdens de zomermaanden doet stadhuis van Split vaak dienst als galerij voor kunst- en geschiedenistentoonstellingen.

 1. Ontspan op de schaduwrijke Marjan heuvel

De Marjan heuvel is meer dan zomaar een bezienswaardigheid in Split; het is een symbool van de stad, gekoesterd door zowel de locals als de toeristen. Er zijn heel wat fiets- en wandelpaden naar de top van de heuvel, die bekend staat als Telegrin. De plek dankt haar naam aan het feit dat er een telegraafstation stond ten tijde van Napoleon.

Naast de mooie uitzichten en de frisse lucht, heeft Marjan ook een aantal bezienswaardigheden, zoals de kerk van St Jerome, het Museum van Kroatische Archeologische Monumenten, en de Meštrović Galerij.

 1. Geschiedenis in het Split City Museum

Om meer te weten te komen over de geschiedenis van Split kan je een kijkje nemen in het Split City Museum. Hier mag je je verwachten aan een duidelijke blik op de historie van de stad. Dit museum is zeker aan te raden als je een duidelijk(er) beeld wil krijgen over het Diocletian’s Palace. In het museum hangen er namelijk verschillende tekeningen en prenten uit de Romeinse tijd van het Diocletian’s Palace en hoe het er destijds uitzag.

 1. Proef en koop producten op lokale markten

De groene markt van Split (pazar) en een 120 jaar oude vismarkt (peškarija) bevinden zich in het oostelijke deel van de stad. Elke ochtend bieden tientallen marktkramers al het vers voedsel aan dat Dalmatië te bieden heeft. De groene markt bevindt zich op Ul. Stari pazar 8, 21000, Split. Het is erg leuk om de marktjes even te verkennen. Lokale boeren verkopen er onder meer hun groenten en fruit, maar er zijn ook kraampjes te vinden met kledij, handtassen, schoenen, hoeden… en verschillende ambachtslieden verkopen hier hun handgemaakte spulletjes. Voor elk wat wils dus. Deze markt is een ideale plek om originele souvenirs op de kop te tikken!

 1. Bezoek de charmante Church of Our Lady of Health

De Church of Our Lady of Health – oftewel de Onze Lieve Vrouw van Volksgezondheid Kerk – is een populaire kerk in Split en nog erg actief. Zo worden er blijkbaar de hele dag door bekentenissen afgelegd en daarnaast doet de kerk regelmatig aan liefdadigheid. De kerk werd gebouwd in de 18deeeuw, maar maar alleen de klokkentoren is nog origineel en bewaard gebleven uit die tijd. Eigenlijk is de kerk dus geheel ‘nieuw’ aangezien zowat alles herbouwd werd in 1937. Toch is deze kleine charmante kerk zeker een bezoekje waardig!

 1. De Veerhaven van Split bij zonsondergang

De veerhaven van Split is de grootste van Kroatië en wordt vooral gebruikt als veerdienst naar Brac, Hvar en Solta. Wil je zelf meevaren op een ferry? Dan moet je vroeg genoeg aanwezig zijn om een plaatsje te verzekeren (boeken op voorhand is quasi onmogelijk). Verwacht daarnaast ook niet dat iedereen netjes zijn beurt zal afwachten om op de boot te rijden. De veerhaven van Split mag misschien dus wel een zootje ongeregeld zijn, toch raden we aan om er eens een kijkje te nemen.. Sluit in alle rust je dag af met een wandeling over de boulevard tijdens een mooie zonsondergang of ga even langs de kade zitten en geniet van hoe de avond valt.

 1. Shoppen in Split

Split beidt een brede waaier aan winkels. Aan de kust vind je voornamelijk winkels met souvenirs, maar in Split is dat veel minder zo. Vooral in het gebied achter het paleis van Diocletianus vind je tal van leuke winkeltjes met schoenen en kledij, waaronder grote ketens, maar ook kleine winkeltjes met bijvoorbeeld handgemaakte juwelen, handtassen, potjes…

 1. Ontspan aan Bacvice Beach (strand)

In Bacvice Beach, vlakbij het centrum van Split, vind je kristalhelder, Adriatisch water en heel wat locals die een spelletje Picigin spelen, een Kroatisch spel waarbij je moet proberen een balletje weg te houden van het water. Bacvice Beach is de ideale plek voor een dagje zon, zee en strand.

Eiland-hoppen? Bezoek het eiland Brač met het toeristische stadje Bol en het bekende strand van Zlatni Rat.

 1. Bespaar geld met de Split Tourist Card

Ben je van plan verschillende bezienswaardigheden te bezoeken? Dan kan je besparen met de Split Tourist Card. De kaart kost ongeveer 10 euro en geeft recht tot gratis toegang of heel wat korting voor verschillende musea.
Meer info op de website: www.visitsplit.com/en/407/split-card

 1. Leuke daguitstappen en excursies vanuit Split

Er zijn vanuit Split heel wat interessante excursies en daguitstappen te maken. Bezoek de oude Romeinse stad Salona, een oude burcht van de vroegere Kroatische koningen, kleine dorpjes met versterkte kastelen, de ongerepte Drvenik Eilanden of het historisch belangrijke Mostar in Bosnië-Herzegovina.

Lees hier meer over 9 daguitstappen en excursies die je vanuit Split kan maken.

 1. Waar overnachten in Split?

De ideale plek om te overnachten is tussen Bacvice Beach en de oude stad. Zo zit je op loopafstand van zowel het strand als de oude stad met haar vele bezienswaardigheden.

Wij zelf verbleven in Bed & breakfast Vila Baguc, prima lokatie dichtbij het oude centrum. Zeer hulpvaardige en aardige gast vrouw. Goede kamer en ontbijt. Nog meer accommodaties in Split vind je hier.
 1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Kroatië?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Kroatië? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Kroatië met een volledige uitgestippelde rondreis van Kroatië, en meer dan 155 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Kroatië.

Kroatië

Gratis preview reisgids Kroatië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?