Citytrip Split bezoeken? Top 13 x bezienswaardigheden & reistips

Volledige reisgids kopen voor € 10

Citytrip Split bezoeken? Top 13 x bezienswaardigheden & reistips

1 november 2018 in Kroatië0 reacties

Split, de tweede grootste stad in Kroatië, is één van de meest fascinerende Dalmatische steden.

Ondanks de vele toeristen is Split een enorm interessante stad om te bezoeken, zeker ook als citytrip. Laat je niet afschrikken door de menigte, maar neem de tijd om alles in je op te nemen, van de drukte in de historische oude stad tot de schaduwrijke natuur op de Marjan heuvel. Bezoek er het Diocletianus paleis, een stad binnen de stad.

Inhoud artikel

 1. Het paleis van Diocletianus in Split

Het Paleis van Diocletianus is ongetwijfeld één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Split. Dit oud-Romeinse Paleis werd begin 4de eeuw na Christus gebouwd voor Keizer Diocletianus. Vandaag de dag vormt het paleis een groot deel van de oude stad; het is eigenlijk meer een kleine stad binnenin de bestaande stad.

Nadat de Romeinen het paleis verlieten, stond het eeuwenlang leeg. In de 7de eeuw zocht de lokale bevolking er hun toevlucht, toen de Kroaten binnenvielen. Ze bouwden huizen en handelspanden binnen het paleisgebouw. Ook vandaag de dag nog vind je huizen en winkels binnenin deze Romeinse constructie.

Binnenin het paleis zijn er een aantal interessante plekken, waaronder het Peristilium, een enorme binnentuin, omringd door zuilen, de Tempel van Jupiter, de Tempel van Aesculapius, de kathedraal van St Dominius met het mausoleum van Diocletianus, de Gouden Poort en de vele ondergrondse structuren die vandaag de dag nog steeds kan ontdekken.

 1. Herbeleef de Romeinse geschiedenis in het Live Museum Split

Het Live Museum Split opende vrij recent zijn deuren. Het museum laat je authentieke voorstellingen van het Romeinse leven zien, uitgebeeld door acteurs, met een 17de-eeuws bastion en een mooie tuin als decor. Je kan er leren boogschieten, een Romeinse soldaat worden of Romeins theater bekijken.

 1. Verken het Trg Republike (Republiekplein)

Het Trg Republike (Republiekplein) in Split wordt langs 3 kanten omringd door versierde, neoklassieke gebouwen die bekend staan als de Prokurative. De aanleg van het plein begon in de 2de van de 19de eeuw onder het toezicht van Generaal Marmont. Je zal veel gebouwen zien die lijken op de Prokurative in Venetië en uit dezelfde periode dateren.

Het plein komt pas echt tot leven in de zomermaanden, wanneer er concerten en culturele evenementen worden gehouden, waaronder het populaire Entertainment Musical Festival of Split.

 1. Kuier langs de Riva

Wanneer je op de Riva wandelt, één van de aangenaamste boulevards in Europa, zal je niet weten waar eerst kijken: naar de azuurblauwe, Adriatische Zee, of naar de oude stad aan de andere kant?

De Riva is een autovrije wandelboulevard waar je ongestoord van het uitzicht kan genieten en ook iets kan eten en drinken. Het is in veel opzichten het hart van het leven in Split: er is hier altijd wat te doen of te zien.

 1. Maak een Game of Thrones-tour

Ook in Split werden heel wat scènes van de populaire Amerikaanse reeks Game of Thrones opgenomen. Loop in de voetsporen van onder meer Dany, en bezoek er verschillende locaties, onder begeleiding van een Engelssprekende gids. Meer info en prijzen hier van een GOT tour hier.

 1. Ontdek Voćni Trg (Fruitplein)

Voćni Trg is één van de charmantste pleintjes van Split. Hoewel de officiële benaming ‘Plein van de Broers Radic’ is, kennen de locals het beter bij zijn informele naam, Fruitplein. Deze naam is afkomstig van het feit dat hier vroeger fruittelers vanuit de regio samenkwamen om hun oogst te verkopen. Vandaag de dag vind je op dit levendige plein veel winkels, cafés, restaurants en af en toe een marktje.

Het plein wordt ook omringd door een aantal belangrijke, historische gebouwen. Zo vind je er de achthoekige Venetiaanse Toren, die deel uitmaakte van een voormalig fort uit de 15de-eeuwse stadsverdediging, het barokke paleis van de familie Milesi, dat uit de 17de eeuw dateert.

 1. Een snelle hap op het Narodni Trg (Volksplein)

Narodni Trg of Volksplein is nog één van de pleinen in Split dat dienst doet als centrum van cultureel leven in de stad. Het plein was de belangrijkste ontmoetingsplaats van de stad in de 14de eeuw, en is dit vandaag de dag nog steeds. Net zoals het Fruitplein, heeft ook Pjaca een aantal winkels, cafés en restaurants. Wij hebben het restaurant Bepa! geprobeerd: heel lekker eten aan een faire prijs.

Ook dit plein is omringd door historische gebouwen. Aan één kant van het plein zie je een Romaanse klok, met daarvoor de resten van een middeleeuwse zonnewijzer en een ouder, groter belfort. Aan de noordzijde van het plein bevindt zich het stadhuis, dat gebouwd werd in de 15de eeuw. Tijdens de zomermaanden doet stadhuis van Split vaak dienst als galerij voor kunst- en geschiedenistentoonstellingen.

 1. Ontspan op de schaduwrijke Marjan heuvel

De Marjan heuvel is meer dan zomaar een bezienswaardigheid in Split; het is een symbool van de stad, gekoesterd door zowel de locals als de toeristen. Er zijn heel wat fiets- en wandelpaden naar de top van de heuvel, die bekend staat als Telegrin. De plek dankt haar naam aan het feit dat er een telegraafstation stond ten tijde van Napoleon.

Naast de mooie uitzichten en de frisse lucht, heeft Marjan ook een aantal bezienswaardigheden, zoals de kerk van St Jerome, het Museum van Kroatische Archeologische Monumenten, en de Meštrović Galerij.

 1. Proef en koop producten op lokale markten

De groene markt van Split (pazar) en een 120 jaar oude vismarkt (peškarija) bevinden zich in het oostelijke deel van de stad. Elke ochtend bieden tientallen marktkramers al het vers voedsel aan dat Dalmatië te bieden heeft. De groene markt bevindt zich op Ul. Stari pazar 8, 21000, Split.

 1. Ontspan aan Bacvice Beach (strand)

In Bacvice Beach, vlakbij het centrum van Split, vind je kristalhelder, Adriatisch water en heel wat locals die een spelletje Picigin spelen, een Kroatisch spel waarbij je moet proberen een balletje weg te houden van het water. Bacvice Beach is de ideale plek voor een dagje zon, zee en strand.

Eiland-hoppen? Bezoek het eiland Brač met het toeristische stadje Bol en het bekende strand van Zlatni Rat.

 1. Bespaar geld met de Split Tourist Card

Ben je van plan verschillende bezienswaardigheden te bezoeken? Dan kan je besparen met de Split Tourist Card. De kaart kost ongeveer 10 euro en geeft recht tot gratis toegang of heel wat korting voor verschillende musea.
Meer info op de website: www.visitsplit.com/en/407/split-card

 1. Leuke daguitstappen en excursies vanuit Split

Er zijn vanuit Split heel wat interessante excursies en daguitstappen te maken. Bezoek de oude Romeinse stad Salona, een oude burcht van de vroegere Kroatische koningen, kleine dorpjes met versterkte kastelen, de ongerepte Drvenik Eilanden of het historisch belangrijke Mostar in Bosnië-Herzegovina.

Lees hier meer over 9 daguitstappen en excursies die je vanuit Split kan maken.

 1. Waar overnachten in Split?

De ideale plek om te overnachten is tussen Bacvice Beach en de oude stad. Zo zit je op loopafstand van zowel het strand als de oude stad met haar vele bezienswaardigheden.

Wij zelf verbleven in Bed & breakfast Vila Baguc, prima lokatie dichtbij het oude centrum. Zeer hulpvaardige en aardige gast vrouw. Goede kamer en ontbijt. Nog meer accommodaties in Split vind je hier.
 1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Kroatië?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Kroatië? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Kroatië met een volledige uitgestippelde rondreis van Kroatië, en meer dan 155 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Kroatië.

Kroatië

Gratis preview reisgids Kroatië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?