Reisgids citytrip Zadar - 17 must-see bezienswaardigheden & tips

Volledige reisgids kopen voor € 10

Reisgids citytrip Zadar - 17 must-see bezienswaardigheden & tips

3 mei 2018 in Kroatië9 reacties

Op citytrip naar Zadar? Een praktische reisgids Zadar: wat mag je zeker niet missen op vakantie? Onze 17 tips

Zadar is niet zo bekend als de stadjes verder naar het zuiden, maar dat maakt het des te aangenamer, aangezien het massatoerisme hier nog niet heeft toegeslagen. De stad bestaat uit een eigenaardige mengeling van oude en moderne ontwikkelingen, wat een erg unieke sfeer schept. Zadar heeft een levendig verleden, maar het is zeker geen museumstad.

Inhoud artikel

 1. De Land Gate (poort) in Zadar

De Land Gate (poort) is de hoofdingang tot de oude stad van Zadar. Hij werd gebouwd volgens een ontwerp van de Venetiaanse architect Michele Sanmicheli in 1543 en wordt beschouwd als één van de belangrijkste renaissance monumenten in heel Dalmatië en een must-see tijdens je citytrip Zadar. Er is één centrale triomfboog voor autoverkeer, met twee voetgangerstoegangen aan de zijkanten.

 1. Het Piazza dei Signori

Het Piazza dei Signori is al sinds de Renaissance het centrum van het stadsleven. Het plein wordt omringd door gebouwen die erg opmerkelijk zijn omwille van hun architectuur en ouderdom. Je vindt er onder meer de pre-Romaanse kerk van St Laurence, de loggia en het stadhuis.

 1. Het Archeologisch Museum en Forum

Als je interesse hebt in geschiedenis, moet je zeker wat tijd voorzien voor een bezoek aan het Archeologisch Museum en Forum, een schat aan informatie in de vorm van artefacten uit prehistorische tijden, de antieke oudheid en de middeleeuwen. Veel van de objecten die hier tentoongesteld liggen, zijn afkomstig uit Zadar en omstreken.
Buiten het museum kan je de ruïnes van het Romeinse forum op het plein recht voor je zien.

 1. De Kerk van St. Donatus

De Kerk van St. Donatus werd genoemd naar Donatus van Zadar, die deze kerk stichtte in de 9de eeuw. Ze bevindt zich onmiddellijk naast de ruïnes van het forum. Oorspronkelijk werd het gebouw de Kerk van de Heilige Drievuldigheid genoemd, maar ze werd hernoemd in de 15de eeuw.

Dit gebouw is vooral opmerkelijk omdat het de grootste pre-Romaanse structuur in Kroatië is. De kerk heeft doorheen de jaren ook vele functies gehad en wordt vandaag de dag gebruikt als concerthal omwille van haar uitstekende akoestiek.

 1. De Kathedraal van St Anastasia

De Kathedraal van St Anastasia is de grootste kerk in Dalmatië. Al in de 4de en 5de eeuw stond hier een basiliek. Veel onderdelen van het gebouw dat ernu staat, dateren uit de 12de en 13de eeuw. Het gebouw, in Romaanse stijl, heeft ook een grote rozet, fresco’s en nog een aantal andere interessante, architecturale kenmerken die je kan ontdekken tijdens je citytrip door Zadar. De kathedraal werd toegevoegd aan devoorlopige lijst van UNESCO Wereldergfoedsites in Kroatië.

 1. Het klooster van St Franciscus van Assisi (Sveti Frane)

Het klooster van St Franciscus van Assisi, Sveti Frane, en de bijhorende kerk dateren uit de 13de eeuw. Het klooster werd vermoedelijk gebouwd in 1221 en de kerk werd ingewijd in 1282. Deze plek was een tijdlang het centrum van het religieuze leven in Zadar, en de kerk is ook de oudste gotische kerk in Dalmatië.

 1. Het Zeeorgel van Zadar

Na WO II moest een groot deel van Zadar heropgebouwd worden. In de hectiek van de reconstructie, werd de esthetische kant vaak verwaarloosd. Het Zeeorgel is een indrukwekkend staaltje architectuur en een experimenteel muziekinstrument dat ontworpen werd om de saaie kustpromenade een boost te geven. Het zeeorgel werd geopend in 2005 en is sindsdien een populaire attractie voor zowel toeristen als lokale bewoners.

Een marmeren trap leidt je van de promenade naar het water. Daar zie je een reeks pijpen waar de wind en golven mee spelen. Dat zorgt voor vreemde, geheimzinnige muziek die uit de gaten in de bovenste treden klinkt.

 1. De Zonnegroet van Zadar

Een niet te missen bezienswaardigheid tijdens je bezoek of citytrip Zadar is de Zonnegroet. Deze lichtshow vormt een mooie aanvulling op de natuurlijke omgeving en de muziek, afkomstig van het Zeeorgel. De lichteffecten zijn op zo’n manier met het zeeorgel verbonden, dat de twee installaties met elkaar en met de natuur interageren.

 1. Bezoek het Kornati Nationaal Park en andere eilanden

De 140 eilanden van de Kornati Archipel en andere eilanden rond Zadar zijn ideaal voor een daguitstap. We hebben een volledige blog met de leukste daguistappen naar de mooiste eilanden rond Zadar en tips om te eilandhoppen.

 1. Daguitstap naar Nin

Daguitstap, afstand enkele reis vanuit Zadar: 17 km

Nin, een kleine, bescheiden kuststadje, had ooit een enorm historisch belang. Het was het centrum van een middeleeuws bisdom en de uitvalsbasis van de Prinses van Dalmatië. De grootte van de stad, die op een eilandje van nauwelijks 500 m in een ondiepe lagune ligt, doet deze grootse geschiedenis geen eer aan. Het eiland is met het vasteland verbonden via twee 16de-eeuwse, stenen bruggen.

De meest opmerkelijke plekken hier zijn de Kerk van het Heilig Kruis, daterend uit de 9de eeuw en soms ook wel ‘de kleinste kathedraal ter wereld’ genoemd, en de Kroningskerk, waar koningen gekroond werden.

Naast de geschiedenis, heeft Nin ook één van de weinige zandstranden langs de Kroatische kust. Queen’s Beach, of Kraljičina plaža, is de ideale plek om te ontspannen, te vliegeren of te windsurfen.

 1. Daguitstap naar Paklenica National Park

Daguitstap, afstand enkele reis vanuit Zadar: 43 km

Een daguitstap doen tijdens je citytrip Zadar? Het Paklenica National Park bevindt zich op de zuidelijke hellingen van de Velebitbergen en heeft een aantal interessante, geologische kenmerken. Het smalste punt van de kleine kloof, Velika Paklenica, vernauwt tot nauwelijks 50 m, en verticale kliffen stijgen langs beide kanten op tot een indrukwekkende 700 m.

Paklenica National Park is niet alleen erg mooi, het staat ook bekend om haar biodiversiteit. De enige manier om het park écht te verkennen, is te voet. Er is dan ook bijna 200 km aan goed aangeduide wandelpaden.

 1. Daguitstap naar Krka Nationaal Park

Daguitstap, afstand enkele reis vanuit Zadar: 87 km

Krka Nationaal Park werd genoemd naar de rivier die er doorheen stroomt. In dit park is er veel te zien en te doen voor alle natuurliefhebbers. Zo kan je er bijvoorbeeld het gebied van de Krka watervallen bezoeken, dat de grootste concentratie lavendel per vierkante kilometer in heel Europa heeft. Dit beschermd gebied vormt ook de thuishaven van veel vogelsoorten.

Het park heeft 5 ingangen, waarvan Lozovac-ingang de hoofdingang is. Wil je de meest opmerkelijke plekken van het park zien? Volg dan het pad van Skradinski Buk.

De meest opvallende bezienswaardigheden zijn Skradinski Buk, een grote kristalheldere vijver met watervallen te midden van een groen landschap, de watervallen van Roški Slap, het eilandje Visovac met een oud klooster en de waterval van Manojlovac Slap, de hoogste waterval van het park.

 1. Bespaar geld met de Zadar Card

Ben je van plan om tijdens je vakantie iof citytrip in Zadar heel wat activiteiten te doen? Dan kan het voordeliger zijn om een Zadar Card aan te schaffen, die recht geeft op heel wat korting. De kaart bestaat in verschillende versies, afhankelijk van de geldigheidsduur: 1, 3 of 7 dagen. Grote Zadar-fans kunnen ook een jaarkaart kopen.
Je kan de Zadar Card hier online kopen.

 1. Waar overnachten in Zadar?

Accommodatie in het oude stadscentrum is beperkt. Er zijn wel heel wat hotels, B&B's en guesthouses te vinden in de nieuwe stad of in Borik en Diklo, dichter bij het strand. In de straten van Zadar zal je zien dat veel Kroatische families zelf een bescheiden accommodatie uitbaten. Je hebt dus heel wat opties om een paar dagen in Zadar te verblijven.

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Kroatië?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Kroatië? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Kroatië met een volledige uitgestippelde rondreis van Kroatië, en meer dan 155 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Kroatië.

Kroatië

Gratis preview reisgids Kroatië downloaden


Geschreven door

Marie-Lise Van Wassenhove

- 30 mei 2021 - Andre Lis

Ik zag veel tips die ik in andere brochures niet vermeld zag staan.

- 30 januari 2020 - lacroix bart

een overzichtelijke , kleurrijke reisgids !!!! doe zo voort

- 16 oktober 2019 - Vanmassenhove

Wij gaan in september jullie reisroute volgende , ziet er zeer bruikbaar en volledig uit, Merci, Hopelijk ervaren we onze reis evengoed als jullie ervaring

- 12 oktober 2019 - C Evers

Geweldige gids met zeer veel informatie zodat je goed geïnformeerd op reis kunt gaan. Super!!

- 13 september 2019 - Patric

We hebben de reisgids Kroatië gebruikt om onze reis naar Zadar en uitstap naar Plitvice en Split voor te bereiden. De praktische tips en uitgewerkte stadswandelingen hebben ons geholpen om er een mooie reis van te maken.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?