Vakantie in Mljet? Ontdek het eiland met deze 11 tips

Volledige reisgids kopen voor € 10

Vakantie in Mljet? Ontdek het eiland met deze 11 tips

6 januari 2024 in Kroatië0 reacties

Geniet van de ongerepte natuur op het groene eiland Mljet

Hoewel Mljet vandaag de dag een ecologisch paradijs is, heeft het eiland in het verleden heel wat ecologische schade geleden. Zo werden de zoetwatermeren ooit ongewild omgevormd tot zoutwatermeren, gevuld met zeewater. En in de loop van de 20ste eeuw werden Aziatische stokstaartjes losgelaten op het eiland om zo het aantal giftige slangen te verminderen. Helaas doodden de stokstaartjes ook heel wat vogels en ander wildleven. De kans bestaat dat je tijdens je bezoek aan het eiland Mljet een aantal stokstaartjes tegenkomt.

Inhoud artikel

 1. Duik in de geschiedenis van Mljet in Babino Polje

Babino Polje is één van de grootste en oudste steden op het eiland Mljet. Sobra werd oorspronkelijk als haven opgericht in functie van deze stad. Ten tijde van de Dubrovnik Republiek, was dit, op Dubrovnik zelf na, de grootste vestiging en tevens de uitvalsbasis van de Hertog van Mljet. Het paleis van de hertog (Knezev dvor) staat hier nog steeds, en er zijn ook een aantal historische kerken en kapellen.

 1. Bezoek de grot van Odysseus

De grot van Odysseus (Odisejeva Špilja) is een mooi, natuurlijk fenomeen en één van de populaire bezienswaardigheden op het eiland Mljet. Deze eivormige grot is via een tunnel verbonden met de zee, waardoor je er naartoe kan zwemmen bij rustig weer. Wees voorzichtig als je vanop land naar de grot afdaalt: de trappen zijn erg steil. Je kan er ook voor kiezen de grot te bezoeken met een bootje.

Volgens de Griekse legendes zou Odysseus schipbreuk hebben geleden op Mljet, toen hij terugkeerde van de Trojaanse Oorlog. Hij zwom naar deze grot, waar hij de bloedmooie nimf Calypso ontmoette. Onder haar betovering bleef hij de volgende 7 jaar op het eiland.

 1. Bezoek een eiland in een eiland in het Mljet Nationaal Park

Het Mljet Nationaal Park strekt zich uit over het volledige noordwesten van het eiland Mljet. De meeste toeristen beperken hun bezoek echter vooral tot de zoutwatermeren, Veliko Jezero (Groot Meer) en Malo Jezero (Klein Meer), en Melita (Sveta Marija), een klein eilandje in het midden van het meer (als het ware een eiland in een eiland).

Malo Jezero is de perfecte locatie om te zonnebaden en een duik te nemen in het warme, rustige water. Op het kleine eiland, Sveta Marija, vind je dan weer een Benedictijns klooster met kerkhof, dat uit de 12de eeuw dateert. Het klooster doet vandaag de dag dienst als café-restaurant waar boten vaak halt houden. Door het park lopen ook fiets- en wandelpaden en de kustlijn kan verkend worden met een kleine ferry, per kajak of kano.

TIP: Mis niets tijdens je vakantie of rondreis en download onze reisgids Kroatië. Deze staat vol met concrete reistips, een complete voorbeeldroute én zo bespaar je uren opzoekingswerk.
 1. Ontdek oude ruïnes in Polače

Polače dateert uit de Illyrische en Griekse periode en heeft ook nog een paar gebouwen uit de Romeinse periode. Je ziet er onder andere de ruïnes van een paleis dat waarschijnlijk gebouwd werd in de 5de eeuw. Langs de hoogste muur van het paleis staan huizen en de resten van een vroeg-christelijke kerk. Vanuit Polače heb je een mooi uitzicht over een groep kleine eilandjes die in de baai liggen.

TIP REISGIDS KROATIË: Wil je graag nog meer zien? Download onze uitgebreide reisgids Kroatië, zo kom je langs dé mooiste plekjes en bezienswaardigheden van het land.

 1. Huur een fiets in Pomena

Ondanks het feit dat Pomena elke zomer veel bezoekers over de vloer krijgt, blijft het dorp toch vooral een idyllisch vissersdorpje. De nabijgelegen, kleine baai is ook een populaire aanlegplaats voor jachten. Pomena is één van de toegangen tot het Nationaal Park van Mljet, en je kan hier ook een fiets huren om zo het park te verkennen.

 1. Ga op zoek naar de Moltkea petraea in MaranovićI

MaranovićI is een pittoresk dorpje dat op een heuvelflank ligt en in 2 gesplitst wordt door de weg waarlangs je door het eiland rijdt. Het dorp wordt omringd door uitgestrekte velden en olijfboomgaarden. In het centrum staat de kerk van St Antonius, een gotische, 19de-eeuwse kerk die gebouwd werd om een 17de-eeuwse kerk te vervangen.

Op de kliffen tussen dit dorp en Korita vind je de Moltkea petraea, een zeldzame plant met opvallende violet-blauwe bloemen, die oorspronkelijk uit deze streek komt.

VERBLIJFTIP: Overnacht in de charmante Villa Radulj boven Kozarica, op wandelafstand van de kiezelstranden van de Adriatische Zee en op 100 meter van het centrum van het dorp. De balkons met zithoek bieden prachtig uitzicht op de Adriatische Zee. Zalig. Meer info en boeken.

 1. Ontdek een zelfdzaam type aardbeiboom in Prožura

Prožura is een pittoreske stadje ten oosten van Sobra. Het uitzicht wordt bepaald door drie historische kerken, waarvan de eerste werd gebouwd in 1477 . Aan de nabijgelegen kust ligt Prožurska Luka, het vissersdorp van Prožura. Oorspronkelijk heette dit Porat. Vlakbij Prožura, op het bospad tussen de weg en Struje, ligt de natuurlijke habitat van een erg zeldzame plant, Arbutus x andrachnoides, een aardbeiboom met rode schors.

 1. Ervaar het authentieke vissersdorpgevoel in Sobra

Er zijn niet erg veel bezienswaardigheden in het aangename vissersdorpje Sobra, maar toch vinden we het de moeite voor een bezoekje, al was het maar voor de rust en het authentieke vissersdorpgevoel.

 1. De stranden van Saplunara Beach en Beach Limoni

Saplunara Beach is een heerlijk zandstrand langs een perfecte lagune, tegen een achtergrond van pijnboom- en jeneverbesbossen. Dit gebied is ook de thuis van zeldzame fauna en flora. Verder in zuidelijke richting, door het Natuurreservaat Saplunara, kom je bij Beach Limoni, waar wij genoten hebben van een deugddoende dag strand.

Nog meer stranden? Lees dan ook onze blogpost met de mooiste stranden rond Dubrovnik.
 1. Kuier door de straten van het oude dorpje Korita

Nog zo’n rustig dorpje in een al even rustige omgeving is Korita. Korita ligt in een lange vallei, omringd door heuvels. Je ziet er een aantal oude huizen die gebouwd werden in de 17de en 18de eeuw, en 3 kleine kerken die uit de 15de eeuw stammen. In 1669 werd er een piratenaanval uitgevoerd: het dorp werd geplunderd door 800 piraten. Volgens de archieven werden 7 bewoners gedood en raakten 5 anderen gewond.

 1. Waar overnachten in Mljet?

Voor je bezoek aan het prachtige eiland Mljet, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Mljet online bekijken.

Villa Radulj

Overnacht in de charmante Villa Radulj boven Kozarica, op wandelafstand van de kiezelstranden van de Adriatische Zee en op 100 meter van het centrum van het dorp. De balkons met zithoek bieden prachtig uitzicht op de Adriatische Zee. Zalig. Meer info en boeken.

Hotel Odisej

Hotel Odisej ligt aan het strand van Pomena, in het nationale park op het eiland van Mljet. Het hotel is modern ingericht en voorzien van airconditioning. Op het strand vind je u een kinderbad, een bar en een duikcentrum en in de buurt van Hotel Odisej kan je zeilen, kanoën, snorkelen en duiken. Het is ook mogelijk om excursies naar Korcula of Dubrovnik aan te vragen. Meer info en boeken.

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Kroatië?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Kroatië? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Kroatië met een volledige uitgestippelde rondreis van Kroatië, en meer dan 155 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Kroatië.

Kroatië

Gratis preview reisgids Kroatië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?