Eiland Hvar bezoeken: 16 x mooiste bezienswaardigheden: Party tips + hidden spots

Volledige reisgids kopen voor € 10

Eiland Hvar bezoeken: 16 x mooiste bezienswaardigheden: Party tips + hidden spots

20 december 2021 in Kroatië3 reacties

Van rustgevende lavendelvelden en wijngaarden tot een bruisend nachtleven, Hvar heeft voor ieder wat wils!

Hvar is een eiland van uitersten. Aan de ene kant is Hvar een jachthavenparadijs en celebrity hotspot waar de rijken komen feesten. Aan de andere kant is het eiland ook erg ongerept. Weg van de feestjes, disco’s en wijnbars, vind je een eiland vol lavendelvelden, luie honingbijen, boerderijen, fruitbomen en ingedommelde hoeves... Een plek die doorheen de eeuwen maar weinig veranderd is.

Inhoud artikel

  1. Verken het bruisende Hvar Stad

Hvar Stad is een bruisende metropool en druk in vergelijking met de andere kant van het eiland. Beklim er zeker de heuvel naar de Španjolaburcht. Deze werd gebouwd in 1579 en heeft een collectie amforen en andere artefacten uit de oudheid en de middeleeuwen. Van daaruit heb je ook een spectaculair uitzicht over de stad en omgeving.

Kuier door de charmante oude stad en de nauwe straatjes, en ontdek het oudste publieke theater in Europa, gebouwd in 1612. Duik nadien in het beroemde nachtleven, waarvoor heel wat mensen van over de hele wereld Hvar Stad bezoeken.

TIP EXCURSIE: Wil je Hvar zo goed mogelijk verkennen? Ga dan zeker eens mee op een eiland-hopping tour of een stadswandeling door Hvar.

  1. Maak een wandeling in de pittoreske haven van Sućuraj

Je eerste kennismaking met Hvar is het havendorpje Sućuraj. Dit pittoreske vissersdorpje werd in zijn 2.300 jaar lange geschiedenis verschillende keren vernield en heropgebouwd. Het werd doorheen de eeuwen gekoloniseerd door verschillende volkeren. In de 20ste eeuw alleen al, behoorde het toe aan maar liefst 6 verschillende landen. Omdat Sućuraj wat geïsoleerd ligt van de andere westelijke steden van Hvar, heerst er een eigenzinnige sfeer. Je kan er korte, aangename wandelingen maken door de haven.

  1. Neem een frisse duik in 1 van de 7 baaien van Gdinj

Vlakbij de kerk in het dorpje Gdinj vind je een informatiebord over de mooie baaien die een paar kilometer zuidwaarts liggen. Deze charmante kiezelstranden zijn niet zo druk bezocht. Elk van de 7 baaien heeft een basisinfrastructuur en een aantal gebouwen. De ideale plek voor een frisse duik, of om lekker onderuit van de zon en de rustige omgeving te genieten.

TIP REISGIDS KROATIË: Wil je graag nog meer zien? Download onze uitgebreide reisgids Kroatië, zo kom je langs dé mooiste plekjes en bezienswaardigheden van het land.

  1. Stari Grad in Hvar, de oudste stad van Kroatië

Stari Grad betekent letterlijk ‘oude stad’. Het is de oudste stad in Kroatië. De stad werd door de oude Grieken gesticht in 384 voor Christus, onder de naam Pharos. Rondom deze plek kan je nog steeds de landbouwgrond zien zoals ze toen was afgebakend, en dit agrarisch landschap staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Je kan in Stari Grad het Kasteel van Tvrdalj bewonderen, of bezoek er de resten van de gigantische stadsmuren, dicht bij het Dominicaans klooster en de kerk van St John. Vlakbij ligt het Stari Grad Museum.

Stari Grad is niet de enige bezienswaardigheid in Kroatië dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Bekijk hier alle UNESCO Werelderfgoed sites in Kroatië.
  1. Proef olijfolie in Zastražišće

Doorheen de geschiedenis was Zastražišće een belangrijke verdedigingsplek. Getuige hiervan zijn het fort en de verdedigingstorens nabij het dorp. Zastražišće wordt omringd door verschillende olijfgaarden; dit is niet voor niets één van de belangrijkste olijfolieproducenten op Hvar. Net buiten het dorp staat de oudste olijfboom van Hvar. Hoewel hij beschermd wordt, zijn er maar weinig toeristen die van zijn bestaan afweten. Hij zou zo’n 2.500 jaar oud zijn!

  1. Kuier langs de straatjes van Jelsa

Jelsa is een rustige en aangename kuststad, en een fijne plek om door de straatjes en pleinen te kuieren. Bezoek zeker het oude centrum van Jelsa en neem een kijkje in de kerken. Misschien kan je een hapje eten in één van de restaurants? Als je een liefhebber van Kroatische wijnen bent, stop dan zeker even bij het wijnhuis van Tomić. Je kan er een rondleiding krijgen of wijnen van topkwaliteit proeven. Meer info op hun Facebook pagina.

VERBLIJFTIP: Een verblijf in het Sunlight Apartment Hvar is een absolute aanrader. De appartementen zijn ruim en modern, voorzien van alle nodige faciliteiten. Ieder appartement biedt accommodatie voor 4 personen met uitzicht op zee. Meer info en boeken.

  1. Bezoek de prehistorische grot van Grapčeva

Boven het rustige dorp Gromin Dolac ligt de grot van Grapčeva, een geologisch interessante plek, en eveneens één van de belangrijkste archeologische sites langs de Adriatische kust. In de grot werd bewijs van een prehistorische cultuur gevonden, alsook de oudste afbeelding van een boot in heel Europa. Je kan de grot alleen bezoeken met een op voorhand geboekte rondleiding.

  1. Ontspan op één van de mooie stranden op Hvar

Graag een namiddagje rust? Wat dacht je van even lekker ontspannen op de stranden van Hvar? Er zijn verschillende stranden te vinden op het eiland dat elk zijn charme heeft. Dubovica Beach, het grootste strand van Hvar, bevindt zich langs de populaire zuidkust van het eiland. Het kiezelstrand ligt beschut in een groene lagune, tussen de glooiende heuvels.

Andere stranden die ook de moeite waard zijn, zijn Lučišća Beach (vlakbij Sveta Nedelja, ook bekend door het wijnhuis Zlatan Otok met haar rode wijnen), Jagodna Beach, en het zandstrand van Grebišće Sandy Family Beach.

  1. Kom tot rust in de lavendelvelden

Hvar staat bekend om haar lavendelvelden. Tijdens de lente en tijdens de oogst in juni, wordt de lucht gevuld met het subtiele parfum van lavendel, maar de velden zelf zijn op andere momenten ook erg mooi. Rondom Velo Grablje kan je genieten van de lavendelvelden, en zelfs als de bloemen niet in bloei staan op het moment dat je er bent, is de weg nog steeds erg pittoresk. Beleef het zelf, kijk hier voor meer info.

  1. Eilandhoppen naar de Pakleni Eilanden

Net voor de kust van Hvar Stad liggen de Pakleni Eilanden. Zo kan de Baai van Vlaka op Sveti Klement, één van de eilanden van Pakleni, een mogelijke bestemming zijn als je na Hvar Stad nog niet voldaan bent. Taxiboten varen in 20 minuten tussen Hvar en Sveti Klement. Een andere populaire optie is een zeilboot-dagtrip rond de Pakleni Eilanden. Tijdens de trip worden er momenten ingelast om te snorkelen en te zwemmen. Je kan georganiseerde boottochten boeken in Hvar Stad.

  1. Zoek de ongerepte natuur op in Vis

Eiland Vis is het verst gelegen bewoonde eiland van het Kroatisch vasteland. Het is het ideale toevluchtsoord als je van rustige en ongerepte natuur houdt. Vis was ooit een militaire basis voor een groot deel van zijn recente geschiedenis; daarom was het van 1950 tot 1989 niet toegankelijk voor toeristen.

Het gebrek aan ontwikkeling maakte het er voor de bewoners niet gemakkelijker op, maar net dat is wat bezoekers vandaag de dag aantrekt: een authentiek eiland met veel rust en nauwelijks toeristische voorzieningen. Vis is ook een topbestemming voor bourgondiërs die van lokale producten, verse zeevruchten en witte wijn houden.

Onze tip? Download onze gratis preview reisgids Kroatië en ontdek de mooiste plekjes van dit veelbelovende land!
  1. Partymood: Beste party plaatsen op Hvar

12.1. Veneranda club

Openluchtdiscotheek aan de westkant van de haven van Hvar stad, slechts 2 minuten stappen van het stadscentrum. Speciaal ontworpen tenten en natuurlijk een zwembad waar je op het einde van de avond wil in belanden.
Adres: Ul. Dinka Kovačevića 10, Hvar

12.2. Hula Hula strandbar

Op ongeveer een kwartiertje wandelen van het centrum van Hvar stad, tussen de hotels Amfora en Podstine. Deze houten strandbar is de beste plek om de zonsondergang te zien op het eiland (en ze daarna terug te zien opkomen ;-) De jetsetters zwemmen zelfs vanop hun jacht naar de strandbar om zich er volledige te laten gaan, inclusief bikini-beach babes en teveel drank.
Adres: Ul. Vlade Avelinija 10, Hvar

12.3. Ka'Lavanda

Ka'Lavanda is een typisch Kroatische cocktail bar, ideaal plek om aan je lange partynacht te beginnen. Deze cocktailbar is te vinden in het oude stadscentrum niet ver van de St. Stephens kathedraal.
Adres: Dr. Mate Milicica 7, 21450, Hvar

12.4. Kiva Bar

Ben je bijna blut dan is deze rockbar in de haven van Hvar de place-to-be. Gekend om zijn tequila en low-budget toeristen, is dit de ideale plaats om je vakantie af te sluiten.
Adres: Fabrika 26, 21450, Hvar

12.5. Carpe Diem bar

In de haven, upscale, chique en duur. Maar als je op Hvar bent om te feesten mag je deze plaatsen niet missen.
Adres: Riva 32, 21450, Hvar

12.6. Carpe Diem Beach

Op je eigen eiland dansen onder palmbomen en vuurwerk. Laat je opzwepen door de beats van werelds beste DJ's. Dit is Carpe Diem Beach, in ware Saint-Tropez stijl met inspirerende danseressen en een geweldige vibe. Neem een duik in het zwembad om 6 uur 's morgens voor je terug de boot neemt naar je hotel, dit beleef je maar één keer.
Adres: Stipanska, 21450, Hvar

  1. Bezoek het verborgen Stiniva Beach

Op een warme zomerdag is de beste bezienswaardigheid eentje waar je lekker kan afkoelen. Stiniva Beach op het eiland Vis is een mooie, verborgen baai, omringd door kalkstenen kliffen. Zowel het strand als de Baai van Stiniva zijn beschermde natuurmonumenten sinds 1967. Je kan de baai alleen te voet of per boot bereiken. Vanuit het gehucht Žužec moet je 20 minuten stappen langs een mooi maar steil en rotsig pad. Stiniva Beach is een mooi kiezelstrand met een klein restaurant/bar.

We raden je aan om dit niet te bezoeken met kinderen. Draag stevige wandelschoenen en neem voldoende water mee. Je kan de baai ook per boot vanuit Rukavac of vanop het vasteland bezoeken. Tijdens de zomermaanden kan het hier behoorlijk druk worden. Het is dan ook verstandig om vroeg (voor 11u) of laat (na 16u) te komen.

TIP EXCURSIE: Bezoek Stiniva Beach aan de hand van een georganiseerde tour in combinatie met de bijzondere blauwe en groene grot. Bekijk het aanbod georganiseerde excursies voor meer info.

  1. Hoe bereik je het eiland Hvar?

  1. Waar overnachten in Hvar?

Voor je bezoek aan het pittoreske eiland Hvar, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Hvar biedt heel wat accommodatie mogelijkheden, maar houd rekening met de drukte in de zomerperiode. Jelsa en Hvar Stad zijn ideaal voor een goede uitvalbasis. Wij hebben alvast onze favoriete verblijven op Hvar voor je opgelijst. Of bekijk het volledige aanbod hotels, vakantiehuizen en B&B's op Hvar.

Cast Away - Eco Resort

Het Cast Away - Eco Resort ligt midden in de natuur op de top van twee stranden in de buurt van het kleine dorpje Gromin Dolac op het eiland Hvar. Dit zelfstandige eco-dorp biedt een soort Robinson Crusoe-accommodatie met houten tenten. Geniet van het uitzicht op zee vanuit een van de loungeruimtes of hangmatten. Wil je graag de omgeving verkennen? Er is een gratis pendeldienst beschikbaar van en naar de veerhaven. Meer info en boeken.

Plage Cachée - Glamping (Jelsa)

Ook Glamping Plage Cachée is een absolute aanrader! Deze glamping is gevestigd op het eiland Hvar en biedt alle luxe en comfort dat je maar kan wensen. Alle accommodaties zijn voorzien van een patio met uitzicht op zee, een volledig uitgeruste keuken en een eigen badkamer met douche. Op een mooie zomerdag kan je gebruikmaken van de barbecuefaciliteiten na het maken van een wandeling in de prachtige omgeving. Meer info en boeken.

  1. Mis niets tijdens je vakantie in Kroatië met onze reisgids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Kroatië? Dan is er goed nieuws, wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Kroatië met een volledige uitgestippelde rondreis door Kroatië, en meer dan 155 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Kroatië.

Kroatië

Gratis preview reisgids Kroatië downloaden


Geschreven door

Marie-Lise Van Wassenhove

- 13 juli 2021 - Noelle De Wit

Fijne basis om je vakantie voor te bereiden

- 31 augustus 2019 - Angelique

Ik heb get op mijn verlanglijstje staan, dus heel prettig deze info/tips

- 24 december 2018 - Marc Bouwens

met deze gids heb je alles over Kroatie. als je meer wil weten over iets kan je dan verder zoeken

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?