Milieustickers Duitsland: wat moet je weten over ecovignetten & milieuvignetten?

Koop de volledige reisgids voor € 10

Milieustickers Duitsland: wat moet je weten over ecovignetten & milieuvignetten?

25 april 2024 in Reisinfo0 reacties

Vertrek je binnenkort naar Duitsland? Vergeet dan niet dat je in heel wat Duitse stadscentra een milieuvignet nodig hebt om met de wagen tot in het centrum te komen. De zogenaamde Umweltzones, milieuzones kunnen je wagen al eens weigeren als ze niet beschikken over de (juiste) milieusticker.

Wat is zo’n milieuvignet precies en waar kan je dit bestellen? Je lees het allemaal in detail in dit uitgebreid blogartikel!

Inhoud artikel

 1. FAQ - Veelgestelde vragen over milieuvignetten

Wat is de Duitse milieusticker?

De Duitse milieusticker is een gele of groene (vroeger ook een rode) sticker die op je voorruit plakt. De kleur is afhankelijk van hoe vervuilend je auto juist is. Zo komen oude en erg vervuilende auto’s niet in aanmerking voor een sticker waardoor deze niet in Duitse binnensteden binnen mogen. Welk vignet bij jouw auto hoort, lees je later in het artikel.

Invoering van de milieusticker in Duitsland: de Duitse Umweltzones

De eerste milieuzones in Duitsland zijn geïntroduceerd in Januari 2008. Intussen zijn er zo’n 70 Duitse steden met een Umweltzone wat betekent dat vrijwel alle Duitse stadscentra enkel te betreden zijn met een wegenvignet. Een aantal steden, bijvoorbeeld steden in het Ruhrgebied en rond Stuttgart, vallen allemaal onder één aaneengesloten Umweltzone. Zowel het begin als het einde van deze milieuzones wordt aangeduid met een verkeersbord. Hierop staat altijd ook vermeld welke kleuren het centrum mogen binnenrijden.

Bestel je milieusticker Duitsland direct online.

 1. Wanneer heb je een milieusticker nodig in Duitsland?

Een milieusticker is dus enkel verplicht wanneer je met de auto het centrum van Duitse steden met een milieuzone binnenrijdt. Indien je enkel op de Autobahn in Duitsland blijft, is zo’n milieusticker niet verplicht. Duitse snelwegen (de zogenaamde "autobahnen") behoren namelijk niet tot de milieu zones.

Dit geldt dus ook wanneer je via de Autobahn door een Umweltzone in bijvoorbeeld het Ruhrgebied rijdt. Verlaat je binnen een milieuzone de Autobahn? Dan is een sticker uiteraard wel verplicht. Hier vind je een overzichtje van de Duitse steden met een Umweltzone.

 1. Hoe lang is je milieusticker geldig?

 • Het milieuvignet is, zolang de Duitse regelgeving niet wordt aangepast, voor een onbepaalde tijd geldig.
 • De sticker wordt uitgegeven voor één specifieke wagen op basis van het kenteken en de voertuiggegevens en is enkel en alleen bedoeld voor dat specifieke voertuig.
 • Heb je recent een nieuwe auto gekocht, dan heb je ook een nieuw Duits eco-vignet nodig. Deze dien je dan opnieuw aan te kopen.
 • Is de sticker onleesbaar of is de voorruit recent vervangen? Ook dan zal je een nieuwe milieusticker moeten aankopen.
 1. Twee soorten milieustickers

De dag van vandaag zijn er 2 verschillende milieustickers, namelijk de groene en de gele sticker. Voor welke milieusticker jouw voertuig in aanmerking komt, hangt af van het motortype, de leeftijd en de voertuigcategorie.

Groene milieusticker

De groene sticker is bestemd voor de milieuvriendelijkste voertuigen. Met deze sticker heb je op dit moment toegang tot alle Duitse steden met een Umweltzone. In het algemeen geldt dat de volgende auto’s en andere voertuigen in aanmerking komen voor een groene milieusticker:

 • Voertuigen met een elektrische aandrijving of een brandstofcel. Denk hierbij aan elektrische voertuigen.
 • Voertuigen met een LPG-, hybride- of benzinemotor die voldoen aan uitlaatgasnorm Euro-1 of hoger (vanaf 1 januari 1993).
 • Personenwagens en lichte bedrijfswagens met een dieselmotor die voldoen aan uitlaatgasnorm Euro-4 of hoger (vanaf 1 januari 2006).
 • Grotere vrachtwagens en bussen met een dieselmotor die voldoen aan uitlaatgasnorm Euro-4 of hoger (vanaf 1 oktober 2006).
 • Voertuigen met een dieselmotor die voldoen aan uitlaatgasnorm Euro-3 en daarna een roetfilter ingebouwd hebben gekregen.
 • Bestel je groene milieusticker online
Let op: het kan bijvoorbeeld zijn dat je een auto hebt met een dieselmotor die dateert van voor 2006, die door de fabrikant wel met een motor is uitgerust die voldoet aan uitlaatgasnorm Euro-4. Andersom kan het ook zo zijn dat je auto van na 1993 of 2006 is, maar toch net niet in aanmerking komt voor een groene sticker.

Gele milieusticker

De gele sticker is bestemd voor de minder milieuvriendelijke voertuigen. Tot op vandaag is er nog maar één stad in Duitsland waar de gele sticker toegestaan wordt: Neu-Ulm. Ben je niet van plan deze stad te bezoeken? Dan hoef je geen gele milieusticker aan te vragen.

 • Voertuigen met een dieselmotor die voldoen aan uitlaatgasnorm Euro-3.
 • Voertuigen met een dieselmotor die voldoen aan uitlaatgasnorm Euro-2 en daarna een roetfilter ingebouwd hebben gekregen.
 • In de meeste gevallen gaat het om personenwagens en lichte bedrijfswagens met dieselmotoren vanaf 1 januari 2001.
 • Grotere vrachtwagens en bussen voldoen vanaf 1 oktober 2001. Ook hier geldt echter weer dat er uitzonderingen zijn en fabrikanten voertuigen soms voor 2001 al met schonere motors op de markt brachten.
 • Bestel je gele milieusticker online

Rode milieusticker

In het verleden was er ook nog de rode milieusticker, maar deze wordt sinds 2013 in geen enkele Duitse stad meer geaccepteerd, en daarmee dus ook niet meer uitgegeven. Op de milieustickers staan er cijfers vermeld.

Een toekomstige blauwe milieusticker

 • Sinds 2014 zijn er ook plannen om een blauwe milieusticker in te voeren. Deze moet gelden voor auto’s die minimaal voldoen aan uitlaatgasnorm Euro-6.
 • Dit is een vrij strenge norm en gaat hierbij meestal om auto’s met benzine- of dieselmotoren vanaf september 2014.
 • Lichte bedrijfswagens tot 3.500 kg voldoen pas vanaf september 2015 aan deze norm.
 • Sinds een bijeenkomst van alle milieuministers van de Duitse deelstaten in april 2016, is deze nieuw in te voeren sticker veel in het nieuws.
 1. Wanneer is een milieusticker niet nodig?

Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen. Bij een aantal gevallen is het niet nodig om een milieutsticker aan te kopen. Kom je voor volgende puntjes in aanmerking? Dan hoef je geen sticker aan te kopen en heb je toch toegang tot de Duitse steden met milieuzone:

 • Beschik je over een Europese Gehandicaptenparkeerkaart (ongeacht of deze kaart voor de bestuurder of een passagier is)? Leg deze altijd goed in het zicht aan de rechterkant onder de voorruit!
 • Is je auto een oldtimer met een historisch blauw kenteken?
 • Ook als je als diplomaat of vertegenwoordiger van de NAVO te werkzaam bent.
 • Verder mogen ook brom- en snorfietsen, motoren, scooters, landbouwvoertuigen, politiewagens, ziekenwagens en brandweerwagens zonder milieusticker een Duitse Umweltzone in.
 • Dit geldt tevens voor de Nederlandse politie, brandweer en reddingsdiensten wanneer ze in Duitsland ingezet worden.
 1. Geen milieusticker? Boete!

Duitse politie controleert op aanwezigheid van je milieuvignet

Denk maar niet dat je een milieuzone in Duitsland binnenrijdt, zonder gecontroleerd te worden op je milieusticker. Heb je geen milieusticker, heb je een oude rode sticker of rijd je met een gele sticker in een Umweltzone waar de groene sticker verplicht is? Dan riskeer je een boete van circa €80.

Als je als toerist met een niet-Duitse nummerplaat niet beschikt over de (juiste) milieusticker, kan het al eens zijn dat je eerst een waarschuwing krijgt. Maar ook dan zal je alsnog de Umweltzone moeten verlaten. Niets zo vervelender dan je vakantie te moeten onderbreken voor zo’n reden.

 1. Waar kan je een milieusticker voor Duitsland kopen?

Vertrek je binnenkort op citytrip naar Berlijn of München? Dan koop je best je milieusticker op voorhand. Er zijn een aantal mogelijkheden om je sticker aan te kopen, dit kan via deze website. Volgende stappen kan je allemaal ondernemen.

Wat heb ik nodig? Waar kan ik terecht? Hoe lang duurt het? Hoeveel kost het?

 • De milieusticker is aan te kopen in alle VAB-winkels (België) en ANWB-winkels (Nederland).
 • De sticker wordt dan binnen circa 5 à 10 werkdagen thuisgestuurd.
 • Vergeet je kentekenbewijs niet mee te nemen, een kopie hiervan is nodig voor de aanvraag van de sticker.
 • Je kan je sticker ook hier online bestellen. Op deze website word je verder geholpen in het Nederlands, wat het aankoopproces net iets makkelijker maakt. De levertijd is rond de 3 werkdagen.
 • De milieusticker is daarnaast ook verkrijgbaar in Duitsland bij garages, gemeenten, filialen van ATU en keuringsstations van TÜV. Hiervoor is het kentekenbewijs van de auto nodig. Aan de hand van de gegevens van je voertuig wordt bepaald welke sticker je krijgt. Deze krijg je dan ook meteen mee. De kosten voor de sticker worden bepaald door het afgiftepunt en kunnen variëren van € 5 tot bijna € 50.
 • Bij sommige tankstations in Duitsland kan je ook een milieusticker kopen. Het gaat hierbij vooral om de grotere tankstations langs de Autobahn die aangesloten zijn bij bijvoorbeeld de DEKRA of de TÜV.
TIP: Bestel je milieusticker dus ruim op voorhand. In drukkere periodes kan de levertijd soms tot wel zes weken duren.

Waar moet je de milieusticker bevestigen?

Eens je de milieusticker ontvangen hebt, plak je deze rechts onderaan de binnenkant van je voorruit. Op deze manier is het kenteken van buitenaf goed zichtbaar.

 1. Download onze gratis reisgidsen Duitsland

Wil jij ook graag Duitsland zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!

BeierenBerlijnDuitse AlpenstrasseEifelHarzMecklenburg-VorpommernMoezelstreekNedersaksenRijnlandRomantische StrasseRuhrgebied en UrbananaSaarlandSprookjesroute DuitslandZwarte Woud
Reisgids BeierenReisgids BerlijnReisgids Duitse AlpenstrasseReisgids EifelReisgids HarzReisgids Mecklenburg-VorpommernReisgids MoezelReisgids NedersaksenReisgids RijnlandReisgids Romantische StrasseReisgids Ruhrgebied en UrbananaReisgids SaarlandReisgids Sprookjesroute DuitslandReisgids Zwarte Woud

Op reis naar Duitsland? Nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Duitsland.

Romantische Straße

Gratis reisgids Romantische Strasse downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?