De Brug der Zuchten in Venetië bezoeken? Info + tickets boeken?

Volledige reisgids kopen voor € 5

De Brug der Zuchten in Venetië bezoeken? Info + tickets boeken?

29 maart 2022 in Venetië0 reacties

In Venetië zijn er bruggen bij de vleet te vinden. De Ponte dei Sospiri, of de Brug der Zuchten, is zo één van de meest beroemde en populairste bruggen in de Italiaanse stad. De brug dankt haar naam aan iedereen die naar de prachtige brug kwam kijken en daarbij een zucht van liefde uitsloeg.

In werkelijkheid is het iets minder romantisch, want de naam is afkomstig van gevangenen die via de brug naar de gevangenis werden getransporteerd. Lees alle info over deze brug en hoe ze te bezoeken + tickets online te boeken.

Tours, tickets om wachtrijen bij de Brug der Zuchten te vermijden

Wil je graag de Brug der Zuchten binnenin bezichtigen en erover wandelen? Dan dien je een ticket voor het voor het Dogepaleis te kopen. Je kan een voorrangstickets kopen voor €28 per persoon, hierdoor hoef je niet aan te schuiven in de wachtrij en kan je direct naar binnen. Koop je ticket online, met mogelijkheid om te annuleren tot 24u voor aankomst.

ONZE TIP: Meerdere bezienswaardigheden of monumenten bezoeken? Koop een Venice Pass, zo bespaar je gigantisch veel uit en kan je ook gebruik maken van het openbaar vervoer & watertaxi's + toegang tot het Dogepaleis + gondelvaart + de belangrijkste musea. De Venice City Pass is er voor 24u, 48u of 72u (kan je kiezen na het invullen van je datum). Klik hier en boek je Venice Pass online.

Enkel openbaar vervoer boeken? Boek je Vaporetto bootticket voor het openbaar vervoer online.
Wil je liever een cruise doen in Venetië? Bekijk hier het deze rondvaart op het kanaal Grande.

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis van de Brug der Zuchten

Antonio da Ponte & zijn neven

De grote lokale architect Antonio da Ponte werd in de 16de eeuw voortdurend ingehuurd door de raad van Venetië om publieke bouwwerken te ontwerpen. Zo maakte hij onder andere de Ponte di Rialto, één van de iconen van de stad. In 1589 werd hij opnieuw ingehuurd om aan de nieuwe gevangenis naast het Palazzo Ducale, ofwel het Dogepaleis, te werken, maar hij stierf in 1595 voordat het bouwwerk afgewerkt kon worden.

Zijn neven Antonio en Tommaso Contino namen zijn taken over en werkten het gebouw uiteindelijk in 1614 af, waarbij Antonio tussen 1600 en 1603 een brug tussen het Dogepaleis en de gevangenis liet toevoegen over de Rio di Palazzo, het is nu een van de top bezienswaardigheden van Venetië.

De laatste zuchten

Deze nieuwe brug verbond de verhoorkamers die in het Dogepaleis gelegen waren met de cellen in de Prigioni Nuove gevangenis aan de andere kant van het kanaal. Nadat gevangenen verhoord waren in het Dogepaleis dienden ze over de brug heen te lopen, waarna ze in de kille kerkers van de gevangenis werden opgesloten. Op de brug zouden ze hun laatste blik op de stad kunnen werpen en de brug kreeg haar naam naar aanleiding van deze ‘laatste’ zuchten die de gevangenen zouden geven bij het betreden van de brug.

Ondanks dat veelal werd gedacht dat de gevangenen die over de brug liepen naar hun dood gebracht werden, waren het vooral de kleinere criminelen die gevangen werden gehouden in de Prigione Nuove en kwamen zij na een tijdje dus ook weer vrij.

Galilei & Casanova werden hier ook opgesloten

Beroemde gevangenen die over de brug gelopen hebben, zijn onder andere Galileo Galilei, die in 1633 veroordeeld werd. Ook Giacomo Casanova, hij werd in 1755 opgesloten.

Casanova wist echter na 15 maanden te ontsnappen door in de nacht van 31 oktober 1756 uit zijn cel te klimmen en via de brug weer terug te komen in het paleis waar een bewaker hem aanzag voor een ambtenaar die in het paleis gewerkt had en hem dus rustig naar buiten liet wandelen.

Symbool voor liefde en romantiek

Casanova schreef in zijn autobiografie en in verschillende gedichten over deze brug. Hiermee hielp hij mee aan de legende dat de geliefden die in een gondola onder de brug bij zonsondergang zouden zoenen, met het geluid van de klokken van St Marks Campanile op de achtergrond, voor altijd trouw aan elkaar zouden blijven. Andere dichters schreven ook op deze manier over de brug, wat er uiteindelijk voor zorgde dat de brug het symbool werd voor de liefde en de romantiek.

Klik hier om je tickets te reserveren

Vanwaar de naam Brug der Zuchten?

De Engelse dichter Lord Byron schreef in de 19de eeuw ook over de brug. In zijn gedicht “Childe Harol’s Pilgrimage” was de naam van deze brug in Venetië vertaald naar de “Bridge of Sighs”, waardoor het tegenwoordig veelal de Brug der Zuchten wordt genoemd.

Renovaties aan de brug

Tegen het einde van de 20ste en in het begin van de 21ste eeuw begon de brug af te brokkelen, waarbij in 2007 zelfs bijna een toerist die in een Venetiaanse gondel onder de brug voer, geraakt werd door een brok steen dat van de brug afviel. Hierna werd besloten dat de brug gerenoveerd moest worden en na de nodige hoeveelheid geld verzameld te hebben, gebeurde dit uiteindelijk in 2011.

 1. De Brug der Zuchten

 • De Brug der Zuchten is een brug van ruim 11 meter lang gelegen over de Rio di Palazzo en is gemaakt van wit kalksteen dat uit een regio op 200 kilometer afstand werd gehaald.
 • De brug is gebouwd in een barokke stijl die aansluit op de stijlen van het Dogepaleis en de gevangenis.
 • De brug is compleet afgesloten en bevat enkele kleine ramen die met stenen roosters zodat de gevangenen uit het zicht bleven van de voorbijgangers en niet konden ontsnappen.

De brug is versierd met enkele houtsnijwerken en andere versieringen, maar de meest opvallende decoraties zijn de 20 gezichten die op de onderste boog van de brug te vinden zijn. De meeste van deze gezichten tonen angst of verdriet, als symbool van de gevangenen die over de brug liepen, maar er is een enkel gezicht dat lacht.

Binnen bestaat de brug uit 2 verschillende gangen die afgesloten waren om de gevangenen apart van elkaar te kunnen transporteren. Tussen de gangen zit een deur.

 1. Openingsuren van de Brug der Zuchten?

 • De Brug der Zuchten is alleen te bezoeken met een tour aan het Dogepaleis.
 • Het Dogepaleis is elke dag geopend, met openingstijden vanaf april tot en met oktober tussen 08u30 en 19u00
 • Van november tot en met maart tussen 08u30 en 17u30
 • Laatste toegang is 1 uur voor sluitingstijd.
 1. Tickets kopen en wachtrijen overslaan?

4.1. Standaard ticket kopen

 • Een standaard ticket geeft je naast toegang tot het Dogepaleis en de Brug der Zuchten ook toegang tot het Museo Correr, Museo Archeologico Nazionale en de Biblioteca Nazionale Marciana.
 • Kinderen tussen de 6 en 14 jaar, studenten tussen de 15 en 25 jaar
 • Senioren ouder dan 65 krijgen korting op hun ticket
 • Kinderen tot 5 jaar mogen gratis mee
 • Boek je tickets online, zo kan je de wachtrij overslaan en be je zeker van je toegang.

4.2. Extra's

Het is mogelijk om een audiogids te boeken of om met de Secret Itineraries tour mee te gaan, waarbij je voor een goed uur onder leiding van een gids mee gaat naar geheime ruimtes in het Dogepaleis en de gevangenis. Hierbij heb je ook de standaard toegang krijgt tot het museum. Tickets kunnen online gekocht worden.

 1. Vermijd de wachtrijen voor de Brug Der Zuchten

Het is aan te raden om vooraf online je ticket te reserveren, zodat je niet ter plekke nog in de rij voor de kassa hoeft te wachten. Ook is het aan te raden om met de Secret Itineraries tour mee te gaan, waarbij je voorrang op anderen die niet met de tour mee gaan krijgt. Deze is te boeken via de website.

 1. Wegbeschrijving naar (en over) de brug

6.1. Te voet

De Brug der Zuchten is te bereiken via het Dogepaleis, dat gelegen is op het San Marco plein 1. Het Dogepaleis is redelijk centraal gelegen in de stad en is vanaf veel punten lopend te bereiken. Zo is het vanaf de Madonna dell’Orto kerk een klein half uur lopen, en ook vanaf het station van Venetië is het Dogepaleis binnen een half uur te bereiken.

 • De Ponte della Paglia, vanwaar de Brug der Zuchten te zien is, is naast het Dogepaleis gelegen en te bereiken via de Riva degli Schiavoni. (zie ligging op de kaart)
 • De Ponte della Canonica, de andere brug waarvan de Brug der Zuchten te zien is, is aan de andere kant van het Piazza San Marco gelegen. (zie ligging op de kaart , wandel hiervoor langs de de Calle de la Canonica).

6.2. Hoe de Brug der Zuchten oversteken?

Je kan de Brug der Zuchten of Ponte dei Sospiri in het Italiaans, enkel oversteken als je een toegangsticket hebt voor het Dogepaleis. Tijdens je rondleiding door het Dogepaleis kom je in de verschillende vertrekken, de gevangenis en krijg je meer uitleg over de geschiedenis.

Deze brengt je dan ook over de Brug der Zuchten waarbij je zelf kan ervaren hoe een gevangene in het oude Venetië werd weggebracht. Boek je tickets online € 28, bovendien sla je dan ook de wachtrijen over. Zo kan je meer zien tijdens je bezoek aan Venetië.

6.3. Met de gondel

Wil je de brug ook vanaop het water bewonderen? Dan kan je mee met een gondel. Dit is niet de goedkoopste manier, maarja naar Venetië komen en geen gondeltocht doen, het is toch zonde. Prijzen voor een gondelvaart door Venetië zijn officieel vastgelegd door de stad Venetië:

 • De eerste 40 minuten varen kost € 80. Elke bijkomende 20 minuten kost € 40 extra.
 • Na 19u is de basisprijs € 100, en komt er elke 20 minuten € 50 bij.
 • Maximaal 6 personen kunnen in een gondel. Wil je graag eens een gondelvaart door Venetië meemaken? Vergeet dan vooral dat het (te)veel geld kost :-) en ga gewoon genieten ... Om de prijs te drukken kan je ook altijd een gedeelde gondelvaart doen voor € 33. Dan zit je samen met andere toeristen in 1 gondel.

6.4. Met het openbaar vervoer

 • Het Dogepaleis is te bereiken met de Vaporetti lijn 1 naar de San Marco Vallaresso of de San Zaccaria halte.
 • Met lijn 2 naar de San Marco Giardinetti halte.
 • En met lijnen 4.1, 5.1 en 5.2 naar de San Zaccaria halte.
 • Vanaf de San Marco Vallaresso en San Marco Giardinetti haltes is het nog maar enkele minuten lopen over het San Marco plein naar de ingang van het Dogepaleis.
 • Vanaf de San Zaccaria halte is het ook nog geen vijf minuten lopen naar het Dogepaleis, waarbij je via de Ponte della Paglia loopt.

6.5. Met de auto

 • Auto’s zijn niet toegestaan in het centrum van Venetië, je auto dien je buiten het centrum te parkeren en met het openbaar vervoer of te voet verder te gaan.
 • De Piazzale Roma parkeerplaats is de laatste parkeerplaats voor het centrum en is op een 30 minuten wandelen gelegen van het Dogepaleis. (zie ligging op de kaart)
 1. Praktische info voor je bezoek aan de Brug Der Zuchten

 • De brug is vanaf de 2 naastgelegen bruggen, de Ponte della Paglia en de Ponte della Canonica goed te zien.
 • Het is het mogelijk om met een gondola onder de brug door te varen.
 • Het is niet toegestaan om op de brug te eten of te drinken.
 • Onze tip: eenvoudig en veilig je tickets Venetië online boeken zonder stress en zo de wachtrijen overslaan.
 1. Filmpje: bezoek de Ponte dei Sospiri (Brug der Zuchten)

Benieuwd naar hoe de Ponte dei Sospiri (Brug der Zuchten) eruit ziet? In deze video nemen we je mee naar deze brug aan het Dogepaleis. Als je dit zelf ook eens wil ervaren, zal je natuurlijk zelf naar Venetië moeten afreizen.

 1. Waar overnachten in Venetië?

Ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats voor je vakantie in Venetië? Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Venetië.

 • Venetië: Het 4-sterren Hotel Rialto ligt tegenover de Rialtobrug en biedt kamers aan met een traditioneel Venetiaanse inrichting. Begin je dag op een onvergetelijke manier door buiten op het terras te eten, met een briljant uitzicht op het Canal Grande. Meer info en boeken.
 • Venetië: Genieten van een drankje op terras in hartje Venetië? Bij B&B Ca' San Rocco kan dat! Deze charmante accommodatie is omringd door planten en tuinen: de perfecte plek voor natuurliefhebbers om te ontspannen. Meer info en boeken.
 • Lido: Wandel langs het uitgestrekte strand van het eiland Lido en rust nadien lekker uit in het historische Hotel Byron. Je kan genieten van de schoonheid van de nabijgelegen Venetiaanse lagune, of volledig ontspannen in de smaakvol ingerichte kamers met uitzicht op het terras in de tuin. Meer info en boeken.
 • Burano: Wil je graag op het eiland overnachten? Boek dan een verblijf in het vakantiehuis Night Galleria - bed & art gevestigd in een van de gekleurde huisjes. De accommodatie biedt ook uitzicht op de lagune van Venetië. Meer info en boeken.
 1. Download je gratis stadswandeling Venetië

Citytrip naar Venetië? Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Venetië. Ideaal om Venetië volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer zien? Koop onze reisgids Venetië met volledig uitgewerkte stadswandeling + 35 highlights en heel wat verborgen pareltjes (én GPS coördinaten)! Eerst uitproberen? Download zeker ook de gratis preview stadsgids Venetië en ga op pad!

Venetië

Gratis reisgids Venetië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?