FB

De Brug der Zuchten in Venetië bezoeken? Geschiedenis + info

Volledige reisgids kopen voor € 5

De Brug der Zuchten in Venetië bezoeken? Geschiedenis + info

23 augustus 2018 in Venetië0 reacties

Venetië heeft tal van kanalen en daardoor is het niet verwonderlijk dat er bruggen bij de vleet te vinden zijn. De Ponte dei Sospiri, of vertaald de Brug der Zuchten, is zo één van de meest beroemde en populairste bruggen in de Italiaanse stad. Dit komt mede door de naam van de brug, want er wordt gezegd dat het deze naam dankt aan iedereen die naar de prachtige brug kwam kijken en daarbij een zucht van liefde uitsloeg. In werkelijkheid is het iets minder romantisch, want de naam is afkomstig van gevangenen die via de brug naar de gevangenis werden getransporteerd. Maar iedereen droomt graag een beetje en daarom moet je deze brug zeker zelf eens gaan bezichtigen!

Georganiseerde tours, tickets & wachtrijen vermijden

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis

1.1. Antonio da Ponte & zijn neven

De grote lokale architect Antonio da Ponte werd in de 16de eeuw voortdurend ingehuurd door de raad van Venetië om publieke bouwwerken te ontwerpen. Zo maakte hij onder andere de Ponte di Rialto, één van de iconen van de stad. In 1589 werd hij opnieuw ingehuurd om aan de nieuwe gevangenis naast het Palazzo Ducale, ofwel het Dogepaleis, te werken, maar hij stierf in 1595 voordat het bouwwerk afgemaakt kon worden. Zijn neven Antonio en Tommaso Contino namen zijn taken over en maakten het gebouw uiteindelijk in 1614 af, waarbij Antonio tussen 1600 en 1603 een brug tussen het Dogepaleis en de gevangenis liet toevoegen over de Rio di Palazzo.

1.2. De laatste zuchten

Deze nieuwe brug verbond de verhoorkamers die in het Dogepaleis gelegen waren met de cellen in de Prigioni Nuove gevangenis aan de andere kant van het kanaal. Nadat gevangenen verhoord waren in het Dogepaleis dienden ze over de brug heen te lopen, waarna ze in de kille kerkers van de gevangenis werden opgesloten. Op de brug zouden ze hun laatste blik op de stad kunnen werpen en de brug kreeg haar naam naar aanleiding van deze ‘laatste’ zuchten die de gevangenen zouden geven bij het betreden van de brug. Ondanks dat veelal werd gedacht dat de gevangenen die over de brug liepen naar hun dood gebracht werden, waren het vooral de kleinere criminelen die gevangen werden gehouden in de Prigione Nuove en kwamen zij na een tijdje dus ook weer vrij.

1.3. Galilei & Casanova

Beroemde gevangenen die over de brug gelopen hebben, zijn onder andere Galileo Galilei, die in 1633 veroordeeld werd. Ook Giacomo Casanova, hij werd in 1755 opgesloten. Casanova wist echter na 15 maanden te ontsnappen door in de nacht van 31 oktober 1756 uit zijn cel te klimmen en via de brug weer terug te komen in het paleis waar een bewaker hem aanzag voor een ambtenaar die in het paleis gewerkt had en hem dus rustig naar buiten liet wandelen.

1.4. Symbool voor liefde en romantiek

Casanova schreef in zijn autobiografie en in verschillende gedichten over deze brug. Hiermee hielp hij mee aan de legende dat de geliefden die in een gondola onder de brug bij zonsondergang zouden zoenen, met het geluid van de klokken van St Marks Campanile op de achtergrond, voor altijd trouw aan elkaar zouden blijven. Andere dichters schreven ook op deze manier over de brug, wat er uiteindelijk voor zorgde dat de brug het symbool werd voor de liefde en de romantiek.

1.5. De Brug der Zuchten

De Engelse dichter Lord Byron schreef in de 19de eeuw ook over de brug. In zijn gedicht “Childe Harol’s Pilgrimage” was de naam van de brug vertaald naar de “Bridge of Sighs”, waardoor het tegenwoordig veelal de Brug der Zuchten wordt genoemd.

1.6. Renovaties

Tegen het einde van de 20ste en in het begin van de 21ste eeuw begon de brug af te brokkelen, waarbij in 2007 zelfs bijna een toerist die in een gondel onder de brug voer, geraakt werd door een brok steen dat van de brug afviel. Hierna werd besloten dat de brug gerenoveerd moest worden en na de nodige hoeveelheid geld verzameld te hebben, gebeurde dit uiteindelijk in 2011.

 1. De Brug der Zuchten

De Brug der Zuchten is een brug van ruim 11 meter lang gelegen over de Rio di Palazzo en is gemaakt van wit kalksteen dat uit een regio op 200 kilometer afstand werd gehaald. De brug is gebouwd in een barokke stijl die aansluit op de stijlen van het Dogepaleis en de gevangenis. De brug is geheel afgesloten en bevat enkele kleine ramen die met stenen roosters afgesloten zijn zodat de gevangenen uit het zicht bleven en niet konden ontsnappen vanaf de brug.

De brug is versierd met enkele houtsnijwerken en andere versieringen, maar de meest opvallende decoraties zijn de 20 gezichten die op de onderste boog van de brug te vinden zijn. De meeste van deze gezichten tonen angst of verdriet, als symbool van de gevangenen die over de brug liepen, maar er is een enkel gezicht dat lacht. Binnen bestaat de brug uit 2 verschillende gangen die afgesloten waren om de gevangenen apart van elkaar te kunnen transporteren. Tussen de gangen zit een deur.

 1. Openingstijden

De Brug der Zuchten is alleen te bezoeken met een tour aan het Dogepaleis. Het Dogepaleis is elke dag geopend, met openingstijden vanaf april tot en met oktober tussen 08:30 en 19:00 uur en van november tot en met maart tussen 08:30 en 17:30 uur. Laatste toegang is een uur voor sluitingstijd.

 1. Tickets

4.1. Waar tickets kopen?

Tickets zijn zowel bij het Dogepaleis zelf als online te verkrijgen. Wanneer je op de website tickets koopt, wordt je doorgestuurd naar een site die geheel in het Italiaans is. Je dient het soort en de hoeveelheid tickets te selecteren. Tickets die online worden aangeschaft zijn voor 3 maanden geldig.

4.2. Standaard ticket

Een standaard ticket kost €20 en geeft je naast toegang tot het Dogepaleis en de brug ook toegang tot het Museo Correr, Museo Archeologico Nazionale en de Biblioteca Nazionale Marciana. Kinderen tussen de 6 en 14 jaar, studenten tussen de 15 en 25 jaar, en senioren ouder dan 65 krijgen korting op hun ticket. Kinderen tot 5 jaar mogen gratis mee.

4.3. Extra's

Een audiogids kost €5 voor 1 persoon en €8 voor 2 personen en is alleen ter plekke bij de kassa te verkrijgen. Het is ook mogelijk om met de Secret Itineraries tour mee te gaan, waarbij je voor een goed uur onder leiding van een gids mee gaat naar geheime ruimtes in het Dogepaleis en de gevangenis en waarbij je ook de standaard toegang krijgt tot het museum. De tour wordt in het Engels om 09:55 uur, 10:45 uur en 11:35 uur gehouden en kost €20 voor een standaard ticket of met korting voor opnieuw dezelfde leeftijdscategorieën en studenten.

 1. Vermijd de wachtrijen

Het is aan te raden om vooraf online je ticket te reserveren, zodat je niet ter plekke nog in de rij voor de kassa hoeft te wachten. Ook is het aan te raden om met de Secret Itineraries tour mee te gaan, waarbij je voorrang op anderen die niet met de tour mee gaan krijgt. Deze is te boeken via de website.

 1. Wegbeschrijving

6.1. Wandelen

De Brug der Zuchten is te bereiken via het Dogepaleis, dat gelegen is op het San Marco plein 1. Het Dogepaleis is redelijk centraal gelegen in de stad en is vanaf veel punten lopend te bereiken. Zo is het vanaf de Madonna dell’Orto kerk een klein half uur lopen, en ook vanaf het station van Venetië is het Dogepaleis binnen een half uur te bereiken.

De Ponte della Paglia, vanwaar de Brug der Zuchten te zien is, is naast het Dogepaleis gelegen en te bereiken via de Riva degli Schiavoni. De Ponte della Canonica, de andere brug waarvandaan de Brug der Zuchten te zien is, is aan de andere kant van het Piazza San Marco gelegen

6.2. Met het openbaar vervoer

Het Dogepaleis is te bereiken met de Vaporetti lijn 1 naar de San Marco Vallaresso of de San Zaccaria halte, met lijn 2 naar de San Marco Giardinetti halte en met lijnen 4.1, 5.1 en 5.2 naar de San Zaccaria halte. Vanaf de San Marco Vallaresso en San Marco Giardinetti haltes is het nog maar enkele minuten lopen over het San Marco plein naar de ingang van het Dogepaleis. Vanaf de San Zaccaria halte is het ook nog geen vijf minuten lopen naar het Dogepaleis, waarbij je via de Ponte della Paglia loopt.

6.3. Met de auto

Auto’s zijn niet toegestaan in het centrum van Venetië. Het is dan ook aan te raden om je auto buiten het centrum te parkeren en met het openbaar vervoer of te voet verder te gaan. De Piazzale Roma parkeerplaats is de laatste parkeerplaats voor het centrum en is op een halfuur lopen gelegen van het Dogepaleis.

 1. Praktische info voor je bezoek

 • De brug is vanaf de 2 naastgelegen bruggen, de Ponte della Paglia en de Ponte della Canonica goed te zien.
 • Het is het mogelijk om met een gondola onder de brug door te varen.
 • Het is niet toegestaan om op de brug te eten of te drinken.
 1. Filmpje: Dogepaleis + Brug der Zuchten

In dit filmpje krijg je alvast een voorproefje van het Dogepaleis en kan je ook eens binnenin de Brug der Zuchten kijken. Ideaal om je voor te bereiden op je bezoek!

 1. Download je gratis stadswandeling Venetië

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Venetië. Ideaal om Venetië volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer zien? Koop onze reisgids Venetië met volledig uitgewerkte stadswandeling + 35 highlights en heel wat verborgen pareltjes (én GPS coördinaten)! Download zeker ook de gratis preview reisgids Venetië en ga op pad!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?