13 x mooiste bezienswaardigheden in Bolzano: wat zien & doen tijdens je verblijf in Bozen?

Volledige reisgids kopen voor € 10

13 x mooiste bezienswaardigheden in Bolzano: wat zien & doen tijdens je verblijf in Bozen?

29 december 2023 in Dolomieten0 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Bolzano/Bozen + verblijftips

Bolzano, de hoofdstad van Zuid-Tirol, in het Duits Bozen genoemd, behoort pas sinds de Eerste Wereldoorlog tot Italië en heeft dan ook nog steeds een sterk Duits karakter. Het is de grootste stad van de provincie die barst van de cultuur. Bolzano is open en energiek, de thuisbasis van Europa's eerste drietalige universiteit en er valt heel wat te zien en te beleven.

De mooie pastelkleurige herenhuizen van Bolzano steken af tegen de groene heuvels op de achtergrond. Langs de rivier lopen paden die populair zijn bij wandelaars en fietsers en in houten marktkraampjes worden plaatselijke lekkernijen verkocht die de mengelmoes van Duitsland en Italië weerspiegelen. Ontdek alvast de niet-te-missen bezienswaardigheden in Bolzano.

Tours en tickets voor je bezoek aan Bolzano/Bozen

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Bolzano/Bozen bezoeken met een georganiseerde tour? Maak een daguitstap of ga mee met een lokale gids of tour in Bolzano en beleef meer.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste daguitstappen en excursies in Bolzano en omgeving

Inhoud artikel

 1. Piazza Walther von der Vogelweide

Het centrale plein van Bolzano, het Piazza Walther von der Vogelweide, is de ideale plek om je stadsverkenning te beginnen. Dit plein werd onder Beiers bewind aangelegd in 1808 en gewijd aan koning Maximiliaan Jozef I. Het plein heeft sindsdien een aantal verschillende namen gekregen. Een tijdlang werd het omgedoopt tot de Johannesplatz, naar aartshertog Johann van Oostenrijk, en tijdens de Tweede Wereldoorlog heette het kortstondig Piazza Vittorio Emanuele, te ere van de eerste koning van Italië.

Maar toch wordt dit plein in de volksmond al erg lang met zijn huidige naam genoemd. In het midden van het plein staat namelijk al sinds 1889 een monument van de minstreel Walther von Vogelweide (1170 -1230). In 1985 keerde het na een korte afwezigheid terug naar het plein.

Dit plein is een van de populairste ontmoetingsplaatsen van de stad. Het is dan ook een geweldige plek om neer te ploffen op een terrasje en mensen te kijken. Hier vinden het hele jaar door evenementen plaats, waaronder de befaamde traditionele kerstmarkt en een geprezen bloemenmarkt in het voorjaar.

VERBLIJFTIP: B&B Il Battente 1862 is gehuisvest in een 18e-eeuws gebouw, voormalige residentie van de Duitse Orde. De charmante B&B biedt ruime kamers voorzien van alle luxe en comfort. 's Ochtends wordt er ook dagelijks een ontbijt met lokale producten geserveerd. Meer info en boeken.

 1. Kathedraal van Bolzano

Ten zuiden van het centrale plein staat een van de meest iconische bezienswaardigheden van de stad, de katholieke kathedraal van Bolzano (Maria Himmelfahrt, Dumo di Bolzano). Dit is het pronkstuk van het middeleeuwse stadscentrum. Het is een juweeltje van romaanse en gotische architectuur, waarvan de oorsprong teruggaat tot de 12e eeuw. De kathedraal werd in 1180 gewijd aan de Assumptie van Onze Lieve Vrouw.

De kathedraal kreeg zijn huidige gotische uiterlijk in de 14e eeuw, dankzij het werk van de gebroeders Schiche, gelauwerde architecten en bouwmeesters uit Augsburg. Let op de hoge gotische waterspuwers, de lancetvensters, en de torenspits, die in 1517 voltooid werd door de Zwabenaar Hans Lutz von Schussenried.

Neem een kijkje binnenin de kathedraal

Wandel de kerk binnen via de Leitacher Torl, de grote toegangspoort die zich naar het plein toe richt. Het is het mooiste gotische portaal van heel Tirol. Binnenin de kerk ontdek je een unieke driebeukige constructie.

 • Het pronkstuk is een Madonnaportret.
 • Let zeker ook op de preekstoel, die uit 1507 dateert.
 • Mis verder het indrukwekkende hoogaltaar en de gevleugelde, 17e-eeuwse altaarstukken in de zijkapellen niet.
 • In de lunet boven de priesteringang achteraan hangt het oudste schilderij in de kathedraal - een kruisigingsscène uit de 13e eeuw.

Schatkistmuseum van de kathedraal

Aan de voet van de toren bevindt zich het Schatkistmuseum van de kathedraal. Het huist een van de mooiste verzamelingen religieuze kunst in de streek, daterend uit de middeleeuwen en de barokperiode. Kunstliefhebbers zullen de vele boeiende voorwerpen in de collectie zeker weten te waarderen.

 1. Piazza Domenicani en het Dominicanenklooster

Op enkele meters van de kathedraal en de Waltherplatz ligt het Piazza Domenicani, nog een van de belangrijkste pleinen van Bolzano. Dit plein ontleent haar naam aan de Dominicanerkerk, die beschouwd wordt als een van de eerste gotische bouwwerken in Zuid-Tirol.

De kerk, voor het eerst vermeld in 1272, en de prachtig versierde Sint-Janskapel staan vandaag nog steeds overeind. Delen van het klooster herbergen de kunstgalerij van Bolzano en een conservatorium waar internationale pianowedstrijden worden gehouden.

Het Dominicanenklooster is het enige overgebleven klooster in Bolzano van de drie kloosters die hier oorspronkelijk gesticht werden door de orde van de Zwarte Broeders. De huidige kerk en kapel zouden in de 14e eeuw gebouwd zijn. Het klooster bleef een belangrijk centrum van cultuur en spiritualiteit tot het in 1785 door keizer Jozef II werd opgeheven.

STADSWANDELING: Verken nog meer van de stad met onze stadswandeling door Bolzano.
 1. Museum voor hedendaagse kunst Museion

Het museum voor hedendaagse kunst Museion, bij de westelijke ingang tot het centrum van de stad, is ook een bezoekje waard. Het museum werd oorspronkelijk opgericht in 1985 en verhuisde naar zijn huidige locatie op het Piazza Piero Siena in 2008. Het Museion bezit momenteel 4500 kunstwerken, van zowel internationale als plaatselijke kunstenaars, die volgens een thematisch rotatiesysteem worden tentoongesteld. Dit is een van de hoogst gewaardeerde musea voor hedendaagse en moderne kunst in Noord-Italië.

 1. Museo Civico

Overweeg een wandeling langs de rivier voordat je bij de Ponte Talvera naar het oosten afslaat om het Museo Civico te bereiken. Dit plaatselijke geschiedenismuseum biedt interessante inzichten in de geschiedenis en cultuur van Bolzano en zijn bewoners. Dit is het oudste museum van Zuid-Tirol waar kostbare artistieke, culturele en historische collecties worden tentoongesteld.

De Museumvereniging werd in 1882 opgericht en het Museo Civico verhuisde in 1905 naar zijn huidige locatie, een gebouw dat neergepoot werd op de fundamenten van het middeleeuwse kasteel Hurlach.

 1. Zuid-Tirools Archeologiemuseum

Op een paar passen afstand ligt het belangrijkste museum van Bolzano en ook met grote voorsprong het bekendste: het Zuid-Tirools Archeologiemuseum. Dit beroemde museum herbergt het lichaam van Ötzi de ijsmummie. Het museum werd speciaal voor die mummie in 1998 opgericht.

Ötzi is de oudste natuurlijke menselijke mummie ter wereld

Hij is een man die zo'n 5300 jaar geleden leefde. Hij werd in 1991 ontdekt in de Ötztal Alpen, op de grens tussen Oostenrijk en Italië. De op natuurlijke wijze gemummificeerde resten en de voorwerpen die samen met het lichaam gevonden werden, hebben archeologen een verbazingwekkend inzicht gegeven in het leven van de Europeanen uit de Kopertijd. Men neemt aan dat Ötzi een man van ongeveer 160 cm groot was. Hij was om en bij de 45 jaar oud. Analyse van zijn tandglazuur heeft uitgewezen dat hij zijn jeugd doorbracht in Feldthums, ten noorden van Bolzano, maar later verhuisde naar valleien zo'n 50 kilometer noordelijker.

Wetenschappers hebben veel kunnen leren over wat Ötzi at en hoe hij leefde. Zijn doodsoorzaak was aanvankelijk onbekend, maar men denkt nu dat hij doodgebloed is nadat hij geraakt werd door een pijlpunt die zich in zijn schouder boorde.

In het museum kom je nog veel meer te weten over Ötzi en de fascinerende ontdekkingen die dankzij de vondst gedaan zijn. Het is een aboslute must-see in Bolzano.

 1. Franciscaner klooster

Het Franciscaner klooster bevindt zich in de middeleeuwse kern van Bolzano. De franciscanerkerk van het klooster vind je in de steeg Via dei Francescani, een betrekkelijk eenvoudig gebouw uit de eerste helft van de 14e eeuw. Binnen piekt de gotische kerk naar de hemel. En dat zonder de ‘belemmeringen’ van hoge altaren of het doksaal, die al in 1790 verwijderd werden, een zeldzaamheid voor die tijd.

De franciscaanse orde vestigde zich al in 1221 in Bolzano en het eerste bewijs van een kerk werd gevonden in 1237. De eerste kerk werd echter kort na de stichting door een brand verwoest.

De muren zijn versierd met een paar fresco's van rond 1500 en in de kloostergang zijn zelfs waardevolle gotische fresco’s gevonden, toegeschreven aan de School van Giotto (1330-1340). De Erhard-kapel met zijn vroeggotische muurschilderingen, is ook de moeite waard. Volgens een lokale legende werd de kapel bezocht door de jonge Franciscus van Assisi en zijn vader.

 1. Kasteel van Mareccio

Het kasteel van Mareccio ligt in het centrum van Bolzano, vlakbij de promenade Lungotalvera en de weides van Talvera. Het wordt omgeven door een uitgestrekte wijngaard en je hebt er een geweldig panoramisch uitzicht op de berg Catinaccio. Het oudste deel van het kasteel dateert uit de late 12e eeuw, maar het kreeg zijn huidige look pas tijdens verbouwingen tussen 1560 en 1570. De familie Römer stak het kasteel dan in een geslaagd renaissancistisch jasje.

In de jaren 1980 werd het gebouw gerestaureerd, maar het wordt niet meer bewoond. Tegenwoordig is het kasteel Mareccio (Schloss Maretsch in het Duits) een populaire plaats voor evenementen. Veel beurzen, concerten, bruiloften, en andere evenementen zoals de Wijnproeverij van Bolzano, in het voorjaar, vinden hier plaats. Rondleidingen en bezoeken zijn ook mogelijk na voorafgaande reservering.

STADSWANDELING: Verken nog meer van de stad met onze stadswandeling door Bolzano.
 1. Natuurmuseum van Zuid-Tirol

Even voorbij de Marienplatz en langs de Via Vintler ligt het Natuurmuseum van Zuid-Tirol. Dit provinciale natuurhistorische museum geeft je meer inzicht in de natuur en de typische landschappen van de streek. Het is een leuke, kindvriendelijke kennismaking met het gebied voordat je later op deze route de bergen intrekt. Het museum is gehuisvest in een gotisch gebouw dat dateert uit de 16e eeuw en indertijd dienst deed als het bestuursgebouw van Maximiliaan I, de Rooms-Duitse keizer.

In de Triasperiode, zo'n 230 miljoen jaar geleden, bevond zich een oer-oceaan op de plek waar nu de Dolomieten oprijzen. Het nautilus aquarium in dit museum geeft inzicht in de koraalriffen uit die periode en is een van de vele hoogtepunten.

TIP: Wil je graag zoveel mogelijk zien van de stad en meer te weten komen over de geschiedenis? Dan kan je ook altijd een stadswandeling door Bolzano mét gids boeken.

 1. Kasteel Roncolo

Het middeleeuwse kasteel Roncolo (in het Duits: Runkelstein) ligt op een beschermde uitloper van porfierrots aan de rand van Bolzano, langs de Val Sarentino. In de zomer is er een gratis pendeldienst vanaf Piazza Walther (bekijk ligging). Het oorspronkelijke complex werd in 1237 door de Heren van Wangen gebouwd. De rijke kooplieden Franz en Niklaus Vintler kochten het pand op in 1385. Die familie liet het kasteel met fresco's versieren en vervolledigde het complex met kelders en regenputten voor wateropslag.

Vanaf de 15e eeuw ging het kasteel door vele handen en werd het voortdurend aangepast aan de smaken van de nieuwe eigenaars. Er werden in die tijd onder andere veel meer fresco's en schilderingen toegevoegd. In 1520 werden delen van het zuidelijke deel van het kasteel verwoest door een buskruitontploffing. De cirkelvormige muur en donjon werden daarop herbouwd. Een blikseminslag in 1672 veroorzaakte dan weer een brand die de oostelijke delen van het complex verwoestte. Daarna hielden de talloze renovatiewerken op en viel het het bouwwerk stilaan in de vergetelheid.

Pas toen de Duitse schrijver Josef von Görres de waarde van de fresco's in het afbrokkelende kasteel inzag en zijn bevindingen met Ludwig I van Beieren deelde, begonnen architecten en kunstenaars de schilderingen te onderzoeken. Jammer genoeg stortten kort daarna delen van de noordmuur in en werden veel fresco's vernietigd. Het kasteel werd in 1883 aan Franz Joseph I van Oostenrijk geschonken en in 1893 schonk hij het aan de burgers van Bolzano.

 1. Met de Reno kabelbaan naar de piramides

Tijdens je bezoek aan Bolzano, raden we ook aan om de kabelbaan Renon te nemen. Vroeger ging het vervoer van Bolzano naar het Renon-hoogplateau met een tandradbaan, die in 1907 in gebruik genomen werd. In 1966 werd die tandradbaan vervangen door een kabelbaan, die in 2009 gerenoveerd en vervangen werd door een nieuwe kabelbaan.

De kabelbaan vertrekt op de Via Renon (bekijk ligging) en brengt je naar Soprabolzano, op 1221 meter boven de zeespiegel. Acht grote gondels met panoramische ramen vertrekken om de vier minuten en nemen elk 30 mensen mee op de 12 minuten durende reis naar de bergtop.

Vanuit de kabelbaan heb je verbazingwekkende uitzichten over de stad, de Valle dell'Adige en de omringende bergtoppen. En vanaf de top kan je talrijke paden trotseren om de prachtige weides van het hoogplateau te verkennen.

Het hoogplateau van Renon is al sinds het begin van de 20e eeuw een populaire vakantiebestemming in de zomer. Het is een natuurlijk balkon dat prachtige uitzichten biedt op het Dolomietengebergte. Op het plateau zelf zie je de "piramides", indrukwekkende geologische rotsformaties die door wind en water tot piramidespitsen zijn uitgesleten.

RONDREIS: Nog wat inspiratie nodig voor je volgende reis? Bekijk dan zeker eens onze roadtrip door de Dolomieten en Zuid-Tirol.

 1. Verken de Dolomieten met een georganiseerde tour

Vanuit Bolzano kan je ook een daguitstap maken naar een van de mooiste en meest unieke Alpenregio's ter wereld, de Dolomieten. Is het de eerste keer dat je op vakantie bent in de Dolomieten? Dan kan je voor alle zekerheid een georganiseerde daguitstap boeken.

Tijdens deze privéwandeling onder begeleiding van een professionele lokale gids, geniet je van de prachtige landschappen en dramatische uitzichten op de Dolomieten. Boek je georganiseerde wandeling hier.

Maak een ritje met een sneeuwscooter

Liever iets avontuurlijker ondernemen? Dan kan je ook een excursie vanuit Bolzano boeken naar de Great Dolomites Road. Tijdens deze excursie krijg je de kans om een van de mooiste berglandschappen van Europa te verkennen tijdens een ritje te met een sneeuwscooter-shuttle. Onvergetelijke ervaring! Boek je sneeuwscootertocht vanuit Bolzano hier.

 1. Mooiste daguitstappen vanuit Bolzano

Als je extra dagen aan je avontuur kan toevoegen, raden we je ten zeerste aan een uitstapje naar het noorden te overwegen. Merano is een charmante stad en je zou er ook voor kunnen kiezen om de Zuid-Tiroolse Wijnroute te verkennen en je weg te vervolgen naar Trento en Roverto.

Merano, op 30 minuten rijden

Merano is een van de charmantste steden van Zuid-Tirol en is meer dan de moeite waard om te bezoeken. De stad heeft een pittoresk centrum dat omringd wordt door historische gebouwen met indrukwekkende architectuur en majestueuze bergketens op de achtergrond. Daarnaast heeft de stad een uitstekende reputatie als kuuroord.

Verken de Zuid-Tiroolse wijnstreek

Een andere suggestie voor een leuke dagtocht is de Zuid-Tiroolse wijnstreek. Op de Zuid-Tiroolse Wijnroute heb je alle tijd om enkele wijngaarden en wijnhuizen te bezoeken. En natuurlijk om de heerlijke wijnen uit deze streek te proeven! Als je weinig tijd hebt, is een bezoek aan wijnhuis Manincor een aanrader.

Wijnhuis Manincor legt de nadruk op duurzaamheid en biodynamica. Dat maakt het een mooi voorbeeld van milieuvriendelijke wijnproductie. De wijnwinkel is een van de mooiste op de wijnroute. Bij Manincor kan je niet alleen genieten van verrukkelijke wijnen en biologische boerderijproducten, maar ook van schitterende uitzichten op de wijngaarden en het Kalternmeer. Je kan van tevoren contact opnemen om een persoonlijke rondleiding door de kelders onder de wijngaard te regelen.

Trento, op 45 minuten rijden

Trento staat vooral bekend om zijn hoge levenskwaliteit. Het is ook een van de rijkste en welvarendste steden van het land. Het ligt buiten het vizier van het massatoerisme en dat maakt Trento extra interessant. Je zal verbaasd zijn door de hoeveelheid interessante monumenten en culturele bezienswaardigheden die de stad te bieden heeft.

Enkele niet-te-missen bezienswaardigheden in Trento

 • Begin je verkenningstocht op het Piazza Duomo, naast de romaans-gotische kathedraal van Sint-Vigilius.
 • Rond het kathedraalplein staan veel fraaie romaanse gebouwen en een laat-barokke 18e-eeuwse fontein.
 • Wie geïnteresseerd is in Romeinse ruïnes moet ook naar de verschillende ondergrondse overblijfselen van Romeinse straten en villa’s in de Via Prepositura en op het Piazza Cesare Battisti.
 • Een andere belangrijke bezienswaardigheid is het Castello del Buonconsiglio. Binnen vind je een museum en mooie gotische fresco's.
 • Er zijn ook veel paleizen en kerken, verspreid over de oudere delen van de stad.
 1. Waar overnachten in Bolzano?

Wil je graag meerdere dagen in Bolzano/Bozen vertoeven en ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats? Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels, B&B's en appartementen in Bolzano.

 • Hotel Eggentaler is een 3* hotel op ongeveer 3 km verwijderd van Bolzano. Het hedendaagse hotel is voorzien van ruime kamers in alpine stijl en een balkon vanwaar je kan genieten van een prachtig uitzicht op de tuin of de bergen. In het restaurant kan je genieten van alpine- en mediterrane gerechten. Op verzoek kan je ook gebruik maken van een sauna en een hot tub. In de zomermaanden kan je gratis fietsen lenen. Meer info en boeken.
 • B&B Il Battente 1862 is gehuisvest in een 18e-eeuws gebouw, voormalige residentie van de Duitse Orde, onder bescherming van de Schone Kunsten. De charmante B&B biedt ruime kamers voorzien van alle luxe en comfort. 's Ochtends wordt er ook dagelijks een ontbijt met lokale producten geserveerd. Meer info en boeken.
 • Hotel Magdalener Hof, gelegen in een rustige omgeving aan de rand van Bolzano biedt moderne kamers met uitzicht op de tuin, de binnenplaats of de straat waar het hotel gelegen is. In het restaurant kan je genieten van een mix van heerlijke gerechten uit Italië en Zuid-Tirol. Verder kan je genieten op het terras of een verfrissende duik nemen in het zwembad. Meer info en boeken.
 1. Extra: download je gratis reisgids Dolomieten & Zuid-Tirol

Herkenbaar: Wil je zeker niets missen tijdens je bezoek aan de Dolomieten? Dan is er goed nieuws, wij deden al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Dolomieten & Zuid-Tirol met 50 bezienswaardigheden, 18 wandelingen (+ GPS coördinaten) en een volledig uitgestippelde rondreis en ga op pad. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Dolomieten & Zuid-Tirol om in de stemming te komen.

Dolomieten & Zuid-Tirol

Gratis reisgids Dolomieten & Zuid-Tirol downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?