Cinque Terre dorpjes bezoeken? Reisgids, tips + wandelpaden overzicht

Volledige reisgids kopen voor € 5

Cinque Terre dorpjes bezoeken? Reisgids, tips + wandelpaden overzicht

12 december 2018 in Ligurië2 reacties

De Cinque Terre dorpjes zijn 5 vrolijk gekleurde dorpjes tussen rotslandschappen en de wilde zee die gelegen zijn aan de Italiaanse Riviera kust. De dorpjes zelf zijn zeer grote toeristentrekkers, maar ook de wandelpaden tussen de dorpjes en door de omgeving zijn ongelofelijk prachtig en zeker een bezoek waard. Dit deel van Italië samen met een nationaal park hebben niet voor niets een plekje gekregen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Kies je beste paar schoenen uit en trek eropuit naar deze 5 leuke dorpjes!

Inhoud artikel

Georganiseerde tours & tickets Cinque Terre

 1. De 5 dorpjes van de Cinque Terre

De 5 Cinque Terre dorpjes deze zijn met mekaar verbonden door wandelpaden die de mooie natuur van de bloemenriviàra doorkruisen. Van noord naar zuid:

 • Monterosso al Mare
 • Vernazza
 • Corniglia
 • Manarola
 • Riomaggiore

1.1. Monterosso al Mare

Monterosso al Mare, of kortweg Monterosso, is het grootste en oudste dorp van de Cinque Terre. Het werd voor het eerst gedocumenteerd in 1056. Het dorp bestaat uit 2 delen met enerzijds het oude centrum en het nieuwe en anderzijds het meer toeristische gedeelte Fegina, dat vanaf de jaren 50 in de vorige eeuw werd ontwikkeld.

Monterosso is het enige dorp van de Cinque Terre met een strand en het dorp staat verder bekend om de vele citroenbomen die om het dorp te vinden zijn. In het dorp zijn de resten van het kasteel Palazzo del Podestà (de 14de eeuwse kerk van Johannes de Doper), het oude klooster en het castello dei Fieschi te vinden.

Daarnaast vind je hier ook de Gigante, de reus van Monterosso, namelijk een stenen beeld van Neptunes dat aan het begin van de 20ste eeuw door Arrigo Minerbi gemaakt werd. Het beeld is in de Tweede Wereldoorlog beschadigd door bommen en door de daaropvolgende jaren door zware golven, maar is daardoor zeker niet minder imposant.

1.2. Vernazza

Vernazza wordt gezien als het meest charmante dorp van de Cinque Terre. Dit dorp werd voor het eerst gedocumenteerd in 1080 en in het dorp zijn nog veel restanten van de middeleeuwse forten terug te vinden.

De kerk van Santa Margherita di Antiochia uit 1318 en het Doriakasteel uit de 15de eeuw dat tegen de piraten beschermde, zijn de grote bezienswaardigheden in het dorp. Daarnaast zijn de restanten van een amfitheater in het dorp te vinden en bevat Vernazza een grote haven. Vernazza was dan ook de maritieme basis vanwaar boten de middellandse zee opgingen om het land te beschermen tegen piraten.

1.3. Corniglia

Corniglia vond haar oorsprong al in de Romeinse tijd toen het gebied het land van de familie Cornelia was. Hierna is het voor lange tijd het land van de graven van Lavagna geweest, waarna het uiteindelijk in 1276 opgekocht werd door de republiek van Genoa.

Corniglia is het enige dorpje van de Cinque Terre die niet direct met de zee verbonden is en de huisjes van het dorp zijn gelegen op een rots op 100 meter hoogte boven zeeniveau. Hierdoor is Corniglia eerder een agrarisch dorp dan een vissersdorp zoals de andere 4 dorpen. Het dorp is alleen te bereiken via een trap met 382 treden. In het dorp is het aan te raden om een bezoek te brengen aan de kerk van Sint-Pieter die in de 14de eeuw gebouwd is en bijzonder mooi gedecoreerd is.

1.4. Manarola

Manarola staat bekend om de wijn, maar daarnaast bevat het een aantal bijzondere gebouwen, zoals het molenwiel waaraan het dorp de naam dankt en de kerk van San Lorenzo uit 1338. Daarnaast is er een oude witte cementen piramide te vinden in het dorp die vroeger als merkteken werd gebruikt door zeevaarders.

1.5. Riomaggiore

Riomaggiore is de hoofdstad van de regio Ligurië. Het dorp werd voor het eerst gedocumenteerd in 1251, toen het onderdeel werd van de republiek van Genova. De gebouwen van Riogmaggiore zijn hoog gebouwd en bevatten meerdere verdiepingen en zijn gekleurd in tinten roze, rood en oker. In het dorp is een oud stenen kasteel te vinden welke voor het eerst genoemd werd in documenten uit de 6de eeuw, waarin het gebouw al ‘oud’ werd genoemd. Daarnaast is ook de kerk van Johannes de Doper uit 1340 met een houten beeld van Maria een grote bezienswaardigheid.

 1. De wandelpaden

Tussen de 5 dorpjes liggen verschillende wandelpaden die voor jarenlang de enige wegen tussen de dorpen en de vlakbij gelegen dorpen en steden waren. Er zijn 3 grote paden die tussen de verschillende dorpen lopen, en daarnaast nog een hoop kleinere paden. De routemap kan je online vinden op de website.

2.1. Het Sentiero Alto pad

Het Sentiero Alto pad is een oude ezelweg die dateert uit de Romeinse tijd. Het pad begint in Levanto en loopt via een bergrug naar Porto Venere. Het pad is 40 kilometer lang, recht en zonder puin, waardoor het door iedereen te belopen is. De hele route duurt minstens 10 uur, maar het is aan te raden om het pad in delen op te delen.

2.2. Het Sentiero Azzuro pad

Het Sentiero Azzuro pad is 12 kilometer lang en loopt langs de 5 dorpjes via de kust. Hierbij kom je dan ook langs verschillende olijfgaarden en wijngaarden en ook de Via dell’Amore is een onderdeel van dit pad. Het hoogteverschil op deze route is 600 meter, maar dit is verdeeld over 10 kilometer en het is dan ook zeer goed te lopen voor elke wandelaar. De route duurt ongeveer 4 uur.

2.3. Via dei Santuari

Het derde grote pad is de Via dei Santuari die via de kerken die net buiten de dorpen gelegen zijn gaat. Het pad gaat via een makkelijke route en het is goed begaanbaar voor elke wandelaar.

 1. Openingstijden

De dorpjes en de bijbehorende wandelpaden zijn het gehele jaar door geopend, maar het is aan te raden om de paden alleen bij daglicht te betreden.

 1. Tickets

 • Wanneer je de paden wilt bewandelen dien je een Cinque Terre kaart aan te schaffen.
 • De standaard kaart is geldig voor één dag en geeft je de mogelijkheid om de bus naar Biassa te nemen, geeft je toegang tot de openbare toiletten die anders €1 per bezoek kosten, geeft je toegang tot de wandelpaden en geeft je toegang tot de WiFi verbinding op de treinstations.
 • De kaart kost €7,50 voor volwassenen, €4,50 voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar en €6 voor iedereen ouder dan 70 jaar.
 • Daarnaast is het mogelijk om onbeperkt aantal treinritten toe te voegen aan de kaart.
 • De Cinque Terre kaart is te verkrijgen bij de touristencentra in de Cinque Terre, aan het begin van elke deel van de paden, bij de treinstations en online.
 • Het is ook mogelijk om begeleide excursies en dagtrips te maken, meer info vind je hier.
 1. Vermijd de wachtrijen

De Cinque Terre zijn zeer populair onder toeristen, waardoor er nog maar anderhalf miljoen bezoekers per jaar over de wandelroutes mogen. Daarnaast zijn de dorpjes erg klein en is het al snel erg druk. Het is dan ook aan te raden om het hoogseizoen te vermijden en in het vroege voorseizoen of het late naseizoen naar de dorpjes te gaan.

Meer info om tours en daguitstappen online te boeken met een rondvaart of wijnproeverij.

 1. Wegbeschrijving naar de dorpjes

6.1. Lopend

Het is mogelijk om van het ene dorpje naar het andere te lopen met de verschillende uitgezette wandelroutes.

 • De route tussen Monterosso en Vernazza is 3,5 kilometer lang en duurt ongeveer anderhalf uur. Dit stuk is dan ook het zwaarst.
 • Tussen Vernazza en Corniglia loopt een route van 4 kilometer welke zo'n anderhalf tot 2 uur duurt.
 • De routes tussen Corniglia en Manarola en tussen Manarola en Riomaggiore zijn een stukje makkelijker. De route tussen Corniglia en Manarola is 3 kilometer lang en neemt ongeveer een uur in beslag, terwijl de route tussen Manarola en Riomaggiore anderhalf kilometer lang is en ongeveer een halfuur in beslag neemt.

6.2. Met het openbaar vervoer

Vanaf Milaan, Pisa, Genoa, Florence:

 • Dagkaart trein €16.
 • Enkele rit groene bus €2,50. Opgelet: rijden niet tussen de 5 dorpjes, maar wel vanaf de dorpjes naar mooie, minder bekende plekken in de buurt.
 • Explora 5 Terre bussen wel tussen dorpjes, rijden vanaf 08:30 tot 22:00 uur, dagpas kost €22, kinderen van 4 tot 12 jaar €17.
 • Ferryboot dagkaart €25

6.3. Met de auto

In de Cinque Terre kan je niet met de auto rondrijden, en parkeren kan dan ook alleen buiten de dorpjes. Het is dan ook aan te raden om met het openbaar vervoer de dorpjes te bezoeken.

 1. Praktische info

 • Draag goede schoenen wanneer je de Cinque Terre bezoekt.
 • Bezoek de dorpjes in mei of september, wanneer het niet zo warm is.
 • Neem genoeg water mee wanneer je de dorpjes bezoekt en in de regio gaat wandelen.
 • De wandelpaden kunnen onaangekondigd worden gesloten wanneer het te gevaarlijk zou zijn om de paden te betreden. Dit is vaak als gevolg van modderstromen, hevige regen en andere natuurverschijnselen.
 • Je kan je bagage achterlaten in de baggageopslag van het treinstation van Riomaggiore of van La Spezia.
 1. Voorproefje: sfeervolle beelden van Cinque Terre

Kan je niet wachten om je uitstap te plannen? Kom dan alvast in de sfeer met dit filmpje vol prachtige beelden, mooie uitzichten, leuke sfeermomenten en nog veel meer!

 1. Extra: download je gratis reisgids Cinque Terre

Wil je ook niets missen tijdens je vakantie in Ligurië en de Cinque Terre? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Ligurië met meer dan 40 bezienswaardigheden en tips van locals. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Ligurië en ga op pad!

Ligurië

Gratis reisgids Ligurië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 31 oktober 2018 - Lippens Mariette

ik heb er meer informatie in gevonden dan dat ik op dat moment dacht te moeten weten ....het is dus een aanrader voor iedereen.

- 2 september 2018 - Di Vanna Fiorella

Zeer interressant,goed geschreven,duidelijk en overzichtelijk ! super !!!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?