Burano in Venetië bezoeken? Bezienswaardigheden & gekleurde huisjes

Volledige reisgids kopen voor € 5

Burano in Venetië bezoeken? Bezienswaardigheden & gekleurde huisjes

1 augustus 2021 in Venetië1 reactie

Burano is één van de eilandjes in de baai bij Venetië, gelegen op zo’n 7 kilometer van het vaste land. De vele kanalen en bruggen op het eiland laten dan ook goed zien dat het bij Venetië hoort, maar de daadwerkelijke reden om een bezoek te brengen aan dit betoverende visserseilandje zijn de fel gekleurde huisjes die hier te vinden zijn, die je een ware oase van rust bezorgen.

Zin om de mooie huisjes te gaan ontdekken? Ik geef je alle tips en info voor je bezoek!

Dagtickets boot & georganiseerde tours naar Burano

Burano bezoeken vanuit Venetië? Een daguitstap vanuit Venetië naar Burano online boeken vanaf € 18.
Zie hier voor alle tickets en daguitstappen naar Burano.

ONZE TIP: Meerdere bezienswaardigheden of monumenten bezoeken? Koop een Venice City Pass, zo bespaar je gigantisch veel uit en kan je ook gebruik maken van het openbaar vervoer & watertaxi's + toegang tot het Dogepaleis + 16 kerkjes + de belangrijkste musea. De Venice City Pass is er voor 24u, 48u of 72u (kan je kiezen na het invullen van je datum). Klik hier en boek je Venice City Pass online.

Enkel openbaar vervoer boeken? Boek je Vaporetto bootticket voor het openbaar vervoer online.
Wil je liever een cruise doen in Venetië? Bekijk hier het volledige aanbod cruises.

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis

1.1. Oude visserdorpje

Burano is een oud vissersdorpje wat al in de Romeinse tijd bewoond was. Vervolgens werd het in de 6de eeuw overgenomen door de bewoners van Altino, een stadje dat in de buurt lag van het moderne Treviso. Zij vernoemde het eiland naar de Porta Boreana, de noordelijke poort van hun oude stad. Al snel werd het een welvarend stadje door de visserij waar de bewoners zich op richtte.

1.2. Verfijnde kantproductie

In de 16de eeuw werd Burano nog meer bekend door de verfijnde kantproductie op het eiland. De vrouwen die thuis alleen bleven, terwijl de mannen het water op gingen om te vissen, begonnen hun eigen inkomstenbron te creëren door kant van hoge kwaliteit te maken. Uiteindelijk werd kant zelfs een beter verkopend product dan de vis die gevangen werd.

Onder andere Leonardo da Vinci kocht kant van het eiland en gebruikte dit in zijn werken, waaronder in het altaar van de Dom van Milaan. Al snel werd het kant door heel Europa geëxporteerd. In de 18de eeuw verminderde de vraag naar het kant en pas in 1872, toen de school voor het maken van kant op het eiland werd geopend, werd er meer kant verkocht.

1.3. Hedendaags kant & toerisme

Tegenwoordig wordt er nog steeds kant gemaakt op Burano, maar niet meer op de traditionele manier. Deze manier kost namelijk te veel tijd en is daardoor te kostelijk. Verder is het toerisme op het eiland ook een belangrijke inkomstenbron voor de inwoners geworden.

Wil jij ook graag zien hoe de kant wordt gemaakt in Burano? Ga mee met een tour, boek je ticket online vanaf € 20.

 1. De kleuren van de huisjes

Burano staat vooral bekend om de vierkante huizen van 2 of 3 verdiepingen die allemaal een andere kleur geverfd zijn. Op het eiland wonen zo’n 3.000 mensen in de gekleurde huizen, verdeeld over 210.800 vierkante meter. De huizen zouden kleurrijk geverfd zijn zodat de vissers ver op het water hun eigen huizen nog konden zien en zo veilig hun weg naar huis konden vinden op mistige dagen.

De huizen blijven altijd gekleurd en wanneer iemand zijn huis een andere kleur wilt verven, dient er zelfs een aanvraag bij de gemeente gedaan te worden, die vervolgens besluiten welke kleur het huis mag krijgen.

Klik hier om je tickets naar Burano te reserveren

 1. De San Martino kerk

De San Martino kerk op het eiland is niet erg groot, maar het is de enige en daardoor de belangrijkste kerk op het eiland. De kerk stamt uit de 16de eeuw en is in een simpele stijl gebouwd. De klokkentoren van de kerk is de grootste bezienswaardigheid, samen met het schilderij van de kruisiging van Christus van Giambattista Tiepolo uit 1727.

De klokkentoren is ook wel bekend als de scheve toren van Burano. De toren is 53 meter hoog en hangt 1,83 meter uit het lood.

 1. De Calle Galuppi & Piazza Galuppi

De Calle Galuppi is de hoofdstraat van het eiland en bevat verschillende winkels die in – hoe raad je het – in verschillende kleuren zijn geverfd. Aan de straat vind je onder andere kantwinkeltjes, maar er zijn ook winkeltjes waar glas geblazen wordt, een bedrijvigheid waar men zich vooral op het nabijgelegen eiland Murano veel mee bezig houdt, maar wat ook op de andere eilanden in de baai wordt beoefend.

De Calle Galuppi komt uit op het Piazza Galuppi, een plein waar je heerlijk op een terrasje van het stadje kan genieten. Probeer hier eens een typische Burano lekkernij zoals de Bussolà koekjes of de Esse koekjes, of ga voor een risotto de gò visgerecht.

 1. De Istrische waterput

Op het plein is ook een Istrische waterput te vinden. Deze stenen waterput stamt uit de 6de eeuw, maar wordt nog steeds gebruikt om vers water naar boven te halen. Om de waterput heen zijn er oude fossielen terug te vinden in de stenen.

Onze tip: Met onze gratis stadswandeling Venetië zie je de mooiste plekjes van de stad en kom je ook op plaatsen waar toeristen niet komen.

 1. Beeldhouwwerken in Burano

Op het eiland zijn 2 beelden van Remigio Barbaro te vinden. Op het midden van het plein van Burano vind je het standbeeld dat Barbaro maakte van de componist Baldassare Galuppi, die uit Burano kwam, terwil bij de haven het beeld Atessa di Pace, ofwel “Wachten op Vrede” te vinden is.

 1. De Tre Ponti

De Tre Ponti is ondanks de naam maar één enkele houten brug die 3 kanalen en 3 van de grootste straatjes van Burano verbindt, de Via Giudecca, de Via San Mauro en de Via San Martino Sinistro. Op de Via Giudecca vind je de lokale vismarkt, de Pescarià Vecia, waar de verse vis direct na het vangen verkocht wordt. Vanaf hier heb je ook een prachtig uitzicht over de baai bij zonsondergang.

 1. La Casa di Bepi Suà & Casa di Remigio Barbaro

La Casa di Bepi Suà is het bekendste huis op Burano. De meeste huizen zijn maar in een enkele kleur geschilderd, maar het huis van Bepi Suà maakt gebruik van meerdere kleuren die verdeeld zijn over geometrische vormen. Ook het huis van Remigio Barbaro is te bezoeken op het eiland. Dit huis is gelegen aan de Via Terranova en neemt je mee vanaf de toeristische route naar het meer historische deel van Burano.

Klik hier om je tickets naar Burano te reserveren

 1. Het kantmuseum

Het kantmuseum en de kantschool op het eiland, het Museo del Merletto, zijn opgezet om de oude traditie van het maken van kant te laten voortbestaan. Het museum is klein, maar geeft veel informatie over hoe de traditie begon en hoe het maken van kant in zijn werk gaat.

 1. Nog meer weetjes over Burano

 • Burano is ongeveer 52 hectare groot en telt amper 3000 inwoners. Opvallend: jaarlijks zijn er wel zo'n één miljoen bezoekers! Toch is Burano nog lang niet zo toeristisch als Venetië.
 • Wil je als inwoner je gevel in een andere kleur zetten dan dien je hiervoor eerst een aanvraag in te dienen. De overheid stel geeft je dan enkele kleuren waaruit je mag kiezen. Dus op zondag even een kleurtje zetten is voor de bewoners niet direct mogelijk.
 • Burano is niet groot, dus je kan werkelijk elk plekje op het eiland verkennen, gewoon te voet.
 • Nog meer kleurrijke huisjes kijken? Breng dan zeker een bezoekje aan de Cinque Terre. Laat die roadtrip maar beginnen!
 • Tijdens de wintermaanden kan het erg koud worden in Burano. Dat komt doordat het eiland zo klein is en de wind vanuit het water ervoor zorgt dat de temperaturen lager worden dan normaal.
 • Wil je graag Burano bezoeken? Boek je tickets voordelig online vanaf € 20, zo ben je zeker dat je het eiland kan bezoeken tijdens je citytrip Venetië.
 1. Vaporetto vanaf Venetië + openingstijden museum

 • Burano kan dagelijks bezocht worden met de vaporetto.
 • De vaporetto vanaf Venetië vertrekt dagelijks tussen 04:20 en 23:20 uur
 • De vaporetto vanaf Burano terug naar Venetië vertrekt vanaf 05:00 tot 00:11 uur.
 • Boek je tour of uitstap naar Burano online.

De bezienswaardigheden op het eiland hebben zo hun eigen openingstijden. Het Museo del Merletto heeft vaste bezoekuren, het is namelijk van dinsdag tot zondag geopend, behalve op 25 december en 1 januari. Tussen 1 april en 1 november is het museum van 10:00 tot 18:00 uur geopend, en tussen 2 november en 31 maart van 10:00 tot 17:00 uur.

 1. Tickets

11.1. Vaporetto tickets & tours

Om Burano te bezoeken, moet je de vaporetto nemen. Je kan een enkel ticket of er is ook de mogelijkheid om een dagticket aan te schaffen. Je kan ook een dagtrip samen met een bezoek aan Murano en/of Torcello boeken. De verschillende tours zijn te vinden op de website.

11.2. Tickets bezienswaardigheden

 • De bezienswaardigheden op het eiland hebben elke een aparte toegangsprijs.
 • Zo is het Museo del Merletto te bezoeken voor €6,50 voor volwassenen en €5 voor kinderen tussen de 6 en 14 jaar. Kinderen tot en met 5 jaar kunnen gratis mee naar binnen.
 • Het is ook mogelijk om een Museum Pass voor Venetië aan te schaffen. Deze pas geeft je ook toegang tot de verschillende musea in Venetië en het glasmuseum op Murano.

11.3. Waar tickets kopen?

Tickets kunnen bij het museum zelf worden aangeschaft, of online te kopen.

 1. Vermijd de drukte

Burano is een nog niet erg druk bezocht deel van Venetië en veel toeristen slaan het eiland over. Je zal dan ook niet in een wachtrij komen te staan op het eiland. Wel is het aan te raden om met een tour mee te gaan naar het eiland.

Onze tip: Ga mee met een tour naar Burano, tours kan je vooraf online boeken.

 1. Wegbeschrijving

 • Burano is te alleen te bereiken met de vaporetto vanaf Venetië.
 • De beste optie is om de vaporetto 12 vanaf de halte San Zaccaria te nemen.
 • Een tochtje duurt ongeveer 45 minuten en kost €6,50.
 • Een dagticket voor de vaporetto kost €20.
 • Op het eiland kan je alleen lopend de verschillende plekken bezoeken.
 1. Praktische info voor je bezoek

 • Combineer je bezoek aan Burano met een bezoek aan Murano, het glaseiland van Venetië.
 • Op woensdagochtend wordt er bij de kerk een straatmarkt gehouden waar je verse vis en andere producten kunt kopen.
 • Via de website van GetYourGuide kan je online tickets boeken voor een daguitstap naar Burano.
 1. Waar overnachten in Venetië (met korting)

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Venetië? Ontdek het aanbod met promoties (tijdelijk).
Bekijk ook onze selectie van favoriete hotels Venetië (van goedkoop tot luxe)

Booking.com

 1. Filmpje: ontdek Burano & de kleurrijke huisjes

Ondertussen weten we één ding al zeker: het mooie visserdorpje Burano staat bekend om de vele kleurrijke huisjes. Wil je alvorens je bezoek al een kijkje nemen naar het dorp en de omgeving? Bekijk dan dit filmpje waar je al wandelend mee wordt genomen door de kleinste straatjes!

 1. Download je gratis stadswandeling Venetië

Citytrip naar Venetië? Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Venetië. Ideaal om Venetië volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer zien? Koop onze reisgids Venetië met volledig uitgewerkte stadswandeling + 35 highlights en heel wat verborgen pareltjes (én GPS coördinaten)! Eerst uitproberen? Download zeker ook de gratis preview stadsgids Venetië en ga op pad!

Venetië

Gratis reisgids Venetië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 17 september 2019 - Impens Remi

Mooi weekje Venetië doorgebracht en tevens Murano, Burano en Torcello bezocht. Mooi uitgestippelde wandeling van Reisroutes is echt de moeite en je komt meestal op plaatsen waar de toeristen niet zijn. Een choruspas is o.i. geen must want vele kerken zijn gratis toegankelijk. Een pas van bijv. 3 dagen voor het openbaar vervoer (Actv) daarentegen is een enorm gemak om je te verplaatsen (ook naar Murano, Burano en Tocello). Venetië is een aanrader!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?