Roadtrip door Oostenrijk: Dé meest complete route langs de mooiste plekjes + foto's

Volledige reisgids kopen voor € 10

Roadtrip door Oostenrijk: Dé meest complete route langs de mooiste plekjes + foto's

27 juli 2023 in Oostenrijk1 reactie

Oostenrijk is voor velen een favoriete bestemming, maar de meeste mensen blijven binnen een bepaalde regio. Toch heeft het land zo veel moois te ontdekken dat je haast niet op 1 plek kan blijven zitten.

Het prachtige Oostenrijk ontdek je het beste met een rondreis door het land, waarbij je niet alleen langs de bekende grote steden komt maar ook langs vele uitgestrekte landschappen, bijzondere bouwwerken tussen de bergen en prachtige bezienswaardigheden. Lees verder en ontdek de mooiste plekken voor een roadtrip Oostenrijk!

Tickets & tours voor je bezoek aan Oostenrijk!

Oostenrijk bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Bekijk de daguitstappen en tours door Oostenrijk.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

  1. Bregenzerwald

Begin je reis door Oostenrijk in het Bregenzerwald, in het westen van het land. In dit gebied vind je de typerende dalen en weides van de Alpen, en je kan hier dan ook heerlijk wandelen door de bergen en valleien. Beklim bijvoorbeeld de Kanisfluh, een bergkam binnen de Bregenzerwaldgebirge. Vanaf de 2044 m hoge kalksteenklif heb je een prachtig uitzicht over de omgeving, zeker bij zonsopkomst.

Käsestraße

Door het gebied lopen veel mooie wandel- en autoroutes, maar eentje die je zeker voor een stukje zou moeten doen is de Käsestraße. Deze kaasroute gaat langs verschillende boerderijen, melkerijen en kaasmakerijen, waarbij je meer kan leren over het proces van het kaasmaken en natuurlijk ook kazen kan proeven en kan kopen. De kruidige bergkazen worden ook wel het ‘witte goud’ genoemd, en krijgen hun smaak doordat de koeien in de zomermaanden op een hoogte van 2000 m hoogte grazen, waar aromatische kruiden tussen het gras groeien.

Wil je graag zoveel mogelijk ontdekken van Oostenrijk? Download onze gratis preview reisgids Oostenrijk en ontdek alvast enkele mooie plekjes.

  1. Großes Walsertal

Vlakbij het Bregenzerwald ligt het Großes Walsertal. Als je dan toch in de buurt bent, moet je hier zeker even passeren. Dit gebied bestaat uit een uniek landschap met dorpen in dalen omsloten door bergen, en ook hier kan je dus weer heerlijk wandelen.

Ook vind je hier het Biosphärenpark Großes Walsertal, waardoor de natuur in deze regio voorop staat. Door het gebied gaan heel veel lange en korte wandelingen door de bergen en dalen en je kan hier dan ook volop genieten van de natuur.

  1. Silvretta-Hochalpenstraße

Wanneer je meer naar het oosten rijdt kom je bij Montafon bij de Silvretta-Hochalpenstraße. Deze prachtige bergpas door het Silvrette gebergte verbindt de populaire wintersportstad Montafon in de deelstaat Vorarlberg met het Paznauntal in de deelstaat Tirol.

  • De weg is in totaal 22,3 km lang en reikt op het hoogste punt tot wel 2037 m hoogte.
  • Onderweg rij je langs vele stuwmeren, uitzichtpunten over uitgestrekte valleien en hoge bergtoppen.
  • Zo kan je vanaf de route onder andere de hoogste berg van het massief aanschouwen, de 3312 m hoge Piz Buin.
  • Hou er wel rekening mee dat deze weg alleen tussen juni en oktober open is en dat je er tol dient te betalen, wat bijdraagt aan het behoud van deze weg.

Een roadtrip door Oostenrijk maken? Houd dan rekening met de tolwegen! Zo is de Silvretta alpenroute ook een tolweg. Lees onze blogpost over het tolvignet en de tolwegen in Oostenrijk.

  1. Ötztal

Wanneer je vanaf de Silvretta-Hochalpenstraße richting Innsbruck rijdt kom je onderweg langs het Ötztal. In de winter is het Ötztal een populair skigebied, maar in de zomer is deze uitgestrekte vallei een perfect plek om een wandeltocht door de bergen te maken.

Daarnaast vind je hier ook Area 47, het grootste outdoor avonturenpark van Oostenrijk. Hier kan je terecht in een klimbos, meegaan met een rafttocht, tussen de bergen door klimmen met een canyoning tocht of zelfs een sprong in het diepe maken met een bungeejump. Koop je tickets voor Area 47 hier voordelig online vanaf €26!

Hieronder alvast enkele leuke tours en dagexcursies

  1. Innsbruck

Wanneer je jouw adrenalinerush hebt gehad rij je door naar Innsbruck. Dit is de hoofdstad van de deelstaat Tirol en 1 van de grootste steden van het land. Ondanks het feit dat Tirol vooral bekend staat als perfecte regio voor de wintersport laat Innsbruck zien dat deze regio het hele jaar door het waard is om te bezoeken.

De stad is ruim 800 jaar oud en het historische centrum van Innsbruck, de Altstadt, toont nog het middeleeuwse uiterlijk. De oude, pastelgekleurde gebouwen steken al helemaal fel af tegen het groene achterland en de hoge bergen die de stad omringen.

  • In Innsbruck zijn heel wat prachtige en bijzondere bouwwerken terug te vinden.
  • Zo is het Neues Hof 1 van de bekendste bezienswaardigheden van de stad. Dit gebouw werd rond 1500 gedecoreerd met maar liefst 2657 vergulde koperen tegels om het huwelijk van keizer Maximilliam I met Bianca Maria Sforza te vieren. Het balkon werd door het echtpaar veel gebruikt om festivals en evenementen op het plein te aanschouwen.
  • Verder is er nog veel meer te zien in Innsbruck. Zo kan je een bezoek brengen aan het Kaiserliche Hofburg, de Hofkirche en de Dom zu St Jakob.
  • Ook het Renaissance Ambras kasteel is zeer de moeite waard, waarnaast er een aantal musea te vinden zijn in Innsbruck die je meer inzicht geven in de regio, zoals het Tyroler Volkunstmuseum en het Tiroler Landesmuseum.
  • We zetten onze favoriete bezienswaardigheden op een rijtje in dit artikel.
Graag verblijven in Innsbruck? Bekijk hier het volledige aanbod hotels in Innsbruck en geniet ten volle van je bezoek aan de historische stad.
  1. Achensee

Vanuit Innsbruck rij je eerst door naar de Achensee. Dit meer ligt op zo’n 30 km ten noordoosten van de stad op een hoogte van ruim 900 m. Het meer is zo’n 9,4 km lang en 1 km breed, en bereikt op het diepste punt een diepte van 133 m. Het meer is al sinds het einde van de 19de-eeuw een populair toeristisch meer, en waar je er in de winter perfect kan skiën en snowboarden kan je er in de zomer terecht voor activiteiten op het water.

Ook ligt er een groot wandel- en fietsnetwerk van in totaal zo’n 500 km rondom het meer, waarbij het mogelijk is om het hele meer rond te lopen, of een wandeling door het nabijgelegen Karwendelgebergte te maken, één van de belangrijkste beschermde gebieden van het land.

  1. Krimmler Wasserfälle

Vanaf de Achensee rij je weer verder naar het westen richting Kaprun. Onderweg moet je echter zeker stoppen bij het dorp Krimml, waar je in het nationale park Hohe Tauern de Krimmler Wasserfälle kan vinden. Deze groep watervallen valt in 3 fases maar liefst 380 m naar beneden en is hiermee de hoogste gefaseerde watervallen van Europa. Vanaf de parkeerplaats loopt er een wandeling van 4 km langs de waterval, waarbij je langs meerdere prachtige panoramapunten loopt.

Vertrek je binnenkort op roadtrip naar Oostenrijk? Weet je niet goed wat de beste route is? Lees hier meer over de beste route naar Oostenrijk met extra handige informatie over de tolwegen.

  1. Großglockner-Hochalpenstraße

Eenmaal aangekomen bij Kaprun kom je hier de Großglockner-Hochalpenstraße tegen, wat gezien wordt als één van de mooiste bergwegen ter wereld. Je rijdt hier namelijk voor 48 km lang door het Glocknermassief heen, het hoogste bergmassief van de 5 massieven in de Oostenrijke Alpen.

  • De weg werd al tussen 1930 en 1935 aangelegd om de deelstaten Salzburg en Karinthië te verbinden, en was hiermee de eerste weg die een gemotoriseerde oversteek van de Alpen mogelijk maakte.
  • De weg maakt 36 haarspeldbochten en stijgt tot 2504 m hoogte, waarbij je onderweg langs prachtige panoramaplatformen en informatiepunten komt.
  • Zo heb je vanaf de Kaiser-Franz-Josefs-Hohe een prachtig uitzicht op de Großglockner, met 3789 m de hoogste berg van Oostenrijk.
  • Ook rij je langs het Franz Josef bezoekerscentrum en de langste gletsjer van Oostenrijk, de nu nog 8,4 km lange maar steeds minder lang wordende Pasterze gletsjer.
  • Net als de Silvretta-Hochalpenstraße is de Großglockner-Hochalpenstraße maar voor een deel van het jaar te bezoeken, namelijk tussen mei en oktober. Ook moet je op deze bergweg tol betalen.
  1. Nockalmstraße

Eenmaal aangekomen in Heiligenblut aan de andere kant van de Großglockner-Hochalpenstraße rij je vervolgens in een kleine 3 uur door naar de volgende schitterende bergweg. Tussen Innerkrems en Ebene Reichenau rij je via de Nockalmstraße door de Alpen heen. De weg brengt je in zo’n 35 km langs 52 haarspeldbochten, schitterende vergezichten, en prachtige locaties binnen het Biosphärenpark Nockberge.

  1. Graz

Na de Nockalmstraße rij je door naar het zuidoosten van het land, naar de stad Graz. Graz is na Wenen de grootste stad van Oostenrijk, maar wordt toch minder vaak bezocht dan de kleinere steden Salzburg en Innsbruck.

  • Graz is de hoofdstad van de deelstaat Styria en is een belangrijke universiteitsstad, met maar liefst 4 universiteiten en 4 hogescholen.
  • Het historisch centrum, de Altstadt staat ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en wordt gezien als een van de best-bewaarde historische centra van Centraal Europa.
  • Beklim ook zeker de Schlossberg. Op deze heuvel was vroeger een fort gelegen, maar tegenwoordig staat er vooral de bekende klokkentoren, het symbool van de stad, terugvinden, waarnaast je er ook van een prachtig uitzicht over de stad kan genieten.
  • Verder zijn gebouwen als de Dom van Graz en het Opernhaus zeker de moeite waard om te bezoeken, evenals de Burg van Graz, het 15de-eeuwse kasteel dat gebouwd werd nadat het kasteel op de Schlossberg te klein werd.
  • Ook buiten het historisch centrum is er nog genoeg te ondervinden. Zo kan je er een bezoek brengen aan het barokke Schloss Eggenberg, een paleis dat in 2010 aan het historisch centrum werd toegevoegd op de lijst van UNESCO.
  • Ook zou je zeker de Ruine Gösting op moeten zoek, vanwaar je een geweldig uitzicht hebt over de stad.

Ontdek de leukste daguitstappen in en vanuit Graz

  1. Wenen

Vanuit Graz rijdt je door naar de hoofdstad van het land, Wenen. Onderweg zou je nog kleine stops kunnen maken bij bezienswaardigheden zoals het middeleeuwse kasteel Riegersburg, het romantische Schloß Herberstein, en het enige augustijnenklooster van de Steiermark, Stift Vorau. Zonder deze tussenstops rij je echter al in zo’n 2,5 uur naar Wenen.

Als de hoofdstad van Oostenrijk is Wenen ook zeker de grootste stad van het land, en ongeveer een derde van de gehele bevolking van het land woont in deze stad. Wenen staat bekend als de stad van de muziek, en was in de 18de- en 19de-eeuw ook zeker het muzikale centrum van Europa. Vele componisten als Mozart en Beethoven verbleven en werkten jarenlang in de stad, en nog steeds staat de stad bekend om de vele muzikale opvoeringen die er gehouden worden in zalen zoals de Wiener Staatsoper.

Er is ontzettend veel te zien en doen in Wenen dat je er gemakkelijk een aantal dagen kan verblijven. Naast de Staatsoper zijn er nog een aantal opera huizen en theaters die je gezien moet hebben, zoals de Volksoper en het Burgtheater. Het is zeker aan te raden om in 1 van deze theaters een muziekvoorstelling bij te wonen.

Paleizen in Wenen

  • Daarnaast kan je de grote paleizen in de stad ook zeker niet missen tijdens een bezoek aan Wenen.
  • Het Schloß Schönbrunn ligt buiten het centrum van de stad en is 1 van de belangrijkste bezienswaardigheden van heel Oostenrijk. Dit 17de-eeuwse kasteel is door de jaren heen zeer groots uitgebreid en bevat tegenwoordig maar liefst 1441 kamers vol kunstwerken en prachtige tuinen met fonteinen, een zomerhuis en de oudste bestaande dierentuin ter wereld, de Tiergarten Schönbrunn.
  • Ook de Hofburg Paleis in het centrum van de stad kan je niet missen. In dit complex vind je ook de Augustijnenkerk en de Spaanse Rijschool, waarnaast er ook het Sisi Museum gewijd aan de geliefde keizerin.
  • Een ander paleizencomplex dat je zeker moet bezoeken is het Schloß Belvedere, een barok paleis omringd door tuinen en met een interessant kunstmuseum.
  • Verder zijn ook bezienswaardigheden zoals de Karlskirche en musea zoals het Kunsthistorisch Museum en het MUMOK zeer de moeite waard.

TIP: Wil jij ook de mooiste bezienswaardigheden in Wenen zien? Download onze gratis reisgids Wenen hier

  1. Krems an der Donau

Vanuit Wenen kan je een kleine uitstap maken naar het historische stadje Krems an der Donau in de Wachau vallei. Dit stadje bestaat al sinds 995 en is zeer goed bewaard gebleven, waardoor er veel gebouwen te vinden zijn die teruggaan tot de 13de-eeuw.

Zo kan je er nog verschillende stadspoorten uit de 15de-eeuw aanschouwen, met daarbij ook nog delen van de middeleeuwse stadsmuur. Ook het 13de-eeuwse kasteel Gozzoburg is zeker de moeite waard, evenals de Piaristenkirche, het Rathaus en de Dominikanerkirche.

De Wachau vallei staat bekend als de wijnregio van Oostenrijk en Krems an der Donau heeft dan ook een rijke wijngeschiedenis. In de stad zelf kan je een bezoek brengen aan het Weinstadtmuseum, maar vanuit de stad zou je ook zeker een wijntour door de omgeving moeten maken.

  1. Klooster van Melk

Vlakbij Krems an der Donau ligt ook de wereldberoemde Stift Milk. Dit klooster ligt hoog op een klif langs de oever van de Donau en is één van de beroemdste kloosters ter wereld. In eerste instantie stond hier een kasteel van Graaf Leopold II, die het kasteel in 1089 aan de Benedictijnen schonk.

Zij bouwden het kasteel vervolgens om tot een groots rooms-katholiek klooster. Dit klooster is vervolgens in de 18de-eeuw na een brand herbouwd in de barokke stijl, en het van buiten redelijk sobere gebouw is aan de binnenkant rijkelijk versierd met wandschilderingen en bouwwerken.

  1. Linz

Linz is na Wenen en Graz de grootste stad van Oostenrijk, en wanneer je van Melk doorrijdt naar Salzburg zou je hier zeker een dag of 2 moeten stoppen. Net als Wenen staat ook deze stad bekend om de muziek, kunst en cultuur, en jaarlijks vinden er ook verschillende festivals plaats in de stad, zoals het Musikpavillon, waarbij muzikanten in de zomermaanden elke donderdag tot en met zondag in het park te horen zijn.

Natuurlijk zijn er ook heel wat prachtige bezienswaardigheden te vinden in Linz:

  • Zo moet je er zeker een bezoek bregen aan de Mariä-Empfängnis-Dom, de grootste kerk van heel Oostenrijk.
  • Verderop op het grootste plein van de stad vind je de Pestsäule, een monument ter herinnering van alle mensen die in de pestepidemieën zijn gestorven.
  • Ook kan het Schloss Linz zeker niet missen.
  • Liefhebbers van Mozart moeten verder in Linz zeker het Mozarthaus bezoeken, waar de componist in 1783 verbleef terwijl hij zijn Linz symfonie en sonate heeft gecomponeerd.

Wil je graag Linz zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Boek hier je privé wandeling door de oude binnenstad van Linz.

  1. Hallstatt

Voor je doorrijdt naar Salzburg zou je eerst een korte omweg via Hallstatt en omgeving moeten maken. Dit dorpje aan de Hallstätter See is namelijk één van de meest gefotografeerde plaatsen ter wereld, waarbij de barokke huizen aan de oevers van het meer met de groene berghellingen op de achtergrond ook zeker voor idyllische plaatsjes zorgen.

Hallstatt werd in de 17de- en 18de-eeuw rijk door de zoutproductie, die er al sinds de prehistorie plaatsvindt. Vervolgens begon het al in de 19de-eeuw toeristen te trekken, en sinds 1997 staat het stadje op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Lees meer over ons bezoek aan Hallstatt, dit instagram famous dorpje.

Meer recentelijk is het stadje zelfs gebruikt ter inspiratie voor de fictionele stad Arendelle uit de populaire Disneyfilm Frozen.
  1. Eisriesenwelt

Vanuit Hallstatt rij je vervolgens via Werfen naar Salzburg

In dit dorpje vind je de Eisriesenwelt, de grootste ijsgrot ter wereld. De Wereld van de IJsreuzen, zoals de grot ook wel genoemd wordt, bestaat uit een gangenstelsel van ruim 42 km lang, die door de jaren heen door smeltwater en wind zijn uitgehold. De grotten zijn alleen tussen mei en oktober te bezoeken onder begeleiding van een gids, waarbij je onder andere langs bijzondere formaties en ruimtes zoals Hymr’s kasteel, Frigga’s sluier, de kathedraal en het ijspaleis komt.

TICKETS: Wil je graag deze Eisriesenwelt grotten bezoeken? Boek je tickets voor een bezoek aan de Eisriesenwelt online op voorhand!

  1. Salzburg

Als laatste stop in Oostenrijk verblijf je een paar dagen in het prachtige Salzburg. Deze stad staat vooral bekend om de locaties van de film The Sound of Music, maar ook als de geboortestad van componist Wolfgang Amadeus Mozart. Daarnaast is de Altstadt van Salzburg ook nog geroemd om de barokke architectuur die er veel te zien is en de stad is een van de best-bewaarde centra ten noorden van de Alpen.

Er is dan ook zeker genoeg te zien en te doen in de stad:

  • Rondlopend door Salzburg kan je de Festung Hohensalsburg overal bovenuit zien steken. Deze burcht, gelegen op een hoogte van 506 m, is dan ook zeker niet te missen tijdens een bezoek aan Salzburg. De burcht bestaat al bijna 1000 jaar en is slecht en enkele keer belegerd, waardoor het zeer goed bewaard is gebleven.
  • Verderop in de stad is ook het Schloß Mirabel zeker een bezoek waard. Dit 17de-eeuwse paleis was jarenlang een koninklijk paleis tot het werd vrijgegeven aan de stad. Het paleis wordt omringd door prachtige tuinen, waar je ook de Pegasusfontein terugvindt waar het ‘Do-Re-Mi’ gezongen werd in The Sound of Music.
  • Ook de Salzburger Dom is zo’n gebouw die je zeker niet kan missen. Dit wordt als 1 van de prachtigste barokke kerken van Oostenrijk gezien.
  • Vanaf deze kathedraal is het vervolgens maar enkele minuten lopen naar de Getreidegasse 9, het huis waar Mozart in 1756 op de derde verdieping werd geboren. De Getreidegasse was toentertijd een belangrijke straat waar veel handelaars in de hoge herenhuizen woonden, en vandaag is het de belangrijkste winkelstraat van de stad.

TIP: Wil je graag Salzburg zelf verkennen? Download onze stadswandeling Salzburg en ontdek de mooiste plekjes van de stad.

  1. Waar overnachten in Oostenrijk?

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Oostenrijk? In Oostenrijk kan je over het hele land veel hotels vinden. Dankzij de vele skigebieden zijn er namelijk heel wat hotels te vinden die ook in de zomer open zijn. Het grootste aanbod aan hotels vind je natuurlijk in de grote steden zoals Wenen, Salzburg en Innsbruck.

Booking.com

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Oostenrijk?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Oostenrijk? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Oostenrijk met meer dan 100 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en uitgewerkte stadswandelingen. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Oostenrijk.

Oostenrijk

Gratis reisgids Oostenrijk downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 8 juli 2021 - Brigid

Goed overzichtelijk, duidelijke uitleg en super om tips uit te halen voor vakantie.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?