22 x mooiste bezienswaardigheden in Genua: wat zeker zien & doen tijdens je verblijf?

Volledige reisgids kopen voor € 10

22 x mooiste bezienswaardigheden in Genua: wat zeker zien & doen tijdens je verblijf?

15 december 2022 in Italië2 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Genua + verblijftips

Bij een stedentrip in Italië denk je al snel aan het mooie Rome of het kleurrijke Venetië, maar ook Genua is een ideale vakantiebestemming voor er een paar dagen op uit te trekken. Een eeuwenoude havenstad in het noorden van Italië die meer te bieden heeft dan je op eerste zicht zou denken.

De idyllische stadskern loopt over van de pittoreske straatjes, bijzondere kerken en paleizen met gevels om naar te blijven kijken. Wist je trouwens dat de stadspaleizen van Genua uitgeroepen zijn tot Unesco Werelderfgoed? Ontdek in deze blogpost alvast de mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Genua.

Tours en excursies boeken in Genua

De mooiste bezienswaardigheden en plekjes in Genua bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Ga mee met een gids en tour en geniet van de omgeving.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

 1. Het symbool van de stad: vuurtoren van Genua

De vuurtoren van Genua wordt ook wel eens "la lanterna" of "de lantaarn" genoemd, en is hét symbool van de stad. Deze vuurtoren is het bewijs dat Genua een lange en rijke maritieme geschiedenis heeft. Zo begon men in de 14-eeuw met het bouwen ervan. De toren was oorspronkelijk bedoeld om naar schepen te seinen die de haven binnenkwamen.

Boek je tickets voor een bezoekje aan de vuurtoren én het Aquarium online! Ervaar het aquarium van Genua en de vuurtoren van Genua in één dag met één kaartje.

In de 16-eeuw onderging de vuurtoren een renovatie en dat is de toren die je vandaag ziet: een toren met een lantaarn boven, twee looppaden en een trap met maar liefst 720 treden naar de top. De vuurtoren staat op een 40 meter hoge heuvel te schitteren en ligt 117 meter boven het zeeniveau. Daarmee is het de hoogste vuurtoren in Europa.

REISGIDS: Wil je graag nog meer mooie steden als Genua in deze regio ontdekken? Download je gratis preview reisgids Ligurië inclusief stadswandeling door Genua en ontdek alvast enkele mooie plekjes!

 1. Verken de historische binnenstad van Genua

Het historisch stadscentrum van Genua werd vroeger jammer genoeg jarenlang verwaarloosd, maar gelukkig werd de stad hersteld. Vandaag de dag kan je er dan ook terug door de idyllische stadskern wandelen. De middeleeuwse steegjes, ook wel "carruggi" genoemd in het Italiaans brengen je naar enkele pittoreske pleintjes in de stad zoals de Piazza San Donato en Piazza delle Erbe waar je enkele oude kerken kan bezoeken zoals San Matteo en San Donato.

Bovendien staat een groot deel van het historisch centrum op de UNESCO Werelderfgoedlijst en dat is naar onze mening volkomen terecht. Er is dan ook veel te zien: talloze oude paleizen en monumenten, waarvan sommige nog uit de Romeinse tijd stammen!

VERBLIJFTIP: Nog op zoek naar een verblijf in Genua? Bekijk het volledige aanbod hotels in Genua online!

 1. Piazza de Ferrari, mooiste plein van Genua

Piazza de Ferrari is het centrale maar ook een van de belangrijkste en mooiste pleinen van Genua, in het hart van de stad. Wat je hier meteen zal opvallen is de grote fontein in het midden van het plein. Rondom het plein vind je enkele historische indrukwekkende gebouwen, zoals het Teatro Carlo Felice met het standbeeld van generaal Giuseppe Garibaldi.

Ook het museum van de Ligurische Academie voor de Schone Kunsten is hier gevestigd. Je kan er schilderijen uit de 14e-19e eeuw bewonderen. Ook Palazzo Ducale uit de 13e en 14e eeuw grenst aan Piazza de Ferrari. Dit voormalige hertogelijk paleis doet nu dienst als museum en cultureel centrum. Het merendeel van de gebouwen, waarvan het financiële hart van de stad is ontstaan, zijn door de jaren heen opgeknapt.

 1. Vissen spotten in het Aquarium van Genua

Op stap met kinderen? Ga dan zeker eens een kijkje nemen in het Aquarium van Genua, in de haven van de stad. Het Aquarium werd geopend in 1992 in de haven van Genua en is enorm populair onder toeristen. Geen wonder, dit is namelijk hét grootste aquarium van Italië (en één van de grootste van heel Europa).

Tijdens je bezoek kan je hier allerlei vissen, haaien, zeehonden, schildpadden en pinguïns bewonderen. In totaal zijn er meer dan 600 verschillende zeediersoorten te bezichtigen en men heeft de natuurlijke habitat van deze dieren zo natuurgetrouw mogelijk nagebouwd zodat ze zich hier helemaal thuis voelen! Het is de ideale uitstap als je eens wat anders wilt zien dan alleen maar historische gebouwen.

TICKETS: Wil je graag dit zeedierenpark bezoeken? Dat kan! Bestel je tickets voor je bezoek aan het Aquarium van Genua op voorhand, zo ben je zeker van je plaats en kan je lange wachtrijen vermijden.

 1. Ga mee op een excursie om walvissen te spotten

Altijd al eens walvissen willen spotten? In Genua kan het! Vanuit de oude haven van Genua vertrekken er verschillende expedities om walvissen te spotten. In dit beschermd stukje zee kan je naast walvissen ook dolfijnen spotten. Meestal is er ook een zeebioloog aanwezig die je allerlei dingen bijleert over de dieren maar ook iets over de omgeving kan vertellen. Vergeet geen prachtige foto's van de inheemse walvis- en dolfijnensoorten te maken.

Ga mee op een excursie om walvissen te spotten in het Pelagos Sanctuary. Ontdek een verscheidenheid aan walvis- en dolfijnensoorten met deskundige gidsen van zeebiologen en leer meer over hun gedrag en voedingsgewoonten. Bestel je ticket online en vermijd lange wachtrijen!

Boek je tickets hieronder + doe leuke excursies in Genua

 1. Bezoek de mooiste kerken en kathedralen van Genua

San Lorenzo kathedraal

De San Lorenzo Kathedraal daterend uit de 9de eeuw is een van de bekendste bezienswaardigheden in de stad. Alhoewel sommige elementen door de eeuwen heen hier en daar uitgebreid en bijgebouwd zijn, waardoor deze kathedraal verschillende bouwstijlen kent. Zo zal je merken dat de ingang van de kathedraal in de 19de-eeuwse stijl gebouwd is en een gotische voorgevel met Franse invloeden heeft, terwijl de koepel en de klokkentoren uit de 16-eeuw stammen.

Ga ook zeker eens binnen een kijkje nemen waar je heel wat schilderijen en beelden kan bewonderen. Aan de linkerkant van de kathedraal is de Kapel van Johannes de Doper te vinden met daarin de botten van de heilige martelaar Laurentius van Rome (San Lorenzo), waarnaar de kathedraal vernoemd is. Daarnaast heeft de kathedraal ook een museum waarin verschillende relikwieën van grote religieuze waarde liggen, zoals de Sacro Catino (de kelk die door Jezus werd gebruikt tijdens de Laatste Avondmaal) en de as van Johannes de Doper.

San Donato Kathedraal

De San Donato Kathedraal is een Romaanse kerk, uit de vroege Middeleeuwen. Het is de oudste kerk van Genua. Je zal merken dat deze kerk helemaal anders is dan de andere kerken in de stad, welke vaak dateren uit de 16de of 17de eeuw. In een van de zijkapellen vind je een prachtig drieluik/altaarstuk.

Santa Maria di Castello Kerk en Klooster

Je hebt dan ook nog de Santa Maria di Castello Kerk die zich in één van de oudste bewoonde delen van de stad bevindt. Tussen de 12e en 16e eeuw werden hier verschillende kerken en kloosters gebouwd. Deze kerk werd in de 12e eeuw opgetrokken en is een van de indrukwekkendste. Dit vooral dankzij de prachtige met fresco’s beschilderde kloostergang van waaruit men over de zee uitkijkt.

Wil je graag de stad verkennen aan de hand van een privéwandeling? Ontdek het historische Genua tijdens een privérondleiding van 2,5 uur. Bewonder de middeleeuwse bouwwerken, 16e-eeuwse paleizen met fresco's en pittoreske pleinen. Zo ben je zeker dat je zoveel mogelijk gezien hebt tijdens je verblijf!

Santi Ambrogio en Andrea Kerk

De Santi Ambrogio en Andrea Kerk is een Jezuïtenkerk, opgetrokken aan één van de mooiste pleinen van Genua. Het barokke interieur wordt verfraaid door verschillende fresco’s en door twee geschilderde doeken van Rubens. Ook de façade is, hoewel deze in de 19e eeuw is opgetrokken, ook gemaakt naar oude ontwerpen van Rubens.

Santissima Annunziata del Vastato

Wanneer je de Santissima Annunziata del Vastato bezoekt, een sierlijke katholieke kathedraal, bereid je dan voor om verblind te worden door het glanzende en weelderige interieur. In de decoratie waren alle grote barokkunstenaars van Genua uit de 17e eeuw aan het werk.

Basilica di San Sir

De Basiliek van San Siro, een historische barokke basiliek, bezit een ingewikkeld gesneden altaar en veel schilderijen en sculpturen. Het werd herbouwd in de 16e eeuw, op de plaats van een oudere kerk.

 1. Porto Antico, oude haven van Genua

Een van dé trekpleisters in Genua is de prachtige, Oude Haven! De Porto Antico (oude haven) van Genua transformeerde in een bloeiende zone aan het water, waar enorm veel te zien en te doen is. Start eventueel aan de winkels en de eetgelegenheden in de buurt van het historische monument van Porta del Molo, gebouwd in 1551. Al het voedsel voor de pakhuizen en markten van Genua passeerde eeuwenlang door deze poort.

Loop langs de gezellige marktkraampjes, geniet van het zicht op de aangemeerde cruiseschepen of ga lekker op het terras zitten met een heerlijk glaasje wijn. In de buurt biedt een op een kraan geïnspireerde lift, 'Bigo', korte ritten aan die je een panoramisch uitzicht over de stad en de haven beloven.

VERBLIJFTIP: Overnacht in het Genova Marina Hotel, gelegen in de oude haven van de stad. Ideale locatie dus met talloze gezellige bars en restaurantjes in de buurt! Meer info en boeken.

Piratenschip Neptune

Een leuke attractie in de Haven is het piratenschip "Neptune". Het zeilschip is speciaal ontworpen voor de film “Pirates” van Roman Polanski, die dateert uit 1986. Het vertegenwoordigt een Spaans oorlogsschip uit de periode van 1680-1710. Het enorme schip heeft drie dekken, is 63 meter lang en 16 meter breed en is zelfs zeewaardig. Verder heb je hier ook nog de Bigo, een vrachtkraan uit de haven die getransformeerd is tot een panoramalift zodat je over de haven kan kijken alsof je een vogel bent. Ook de vuurtoren is hier gevestigd!

 1. Het weelderige koninklijk paleis

Het Koninklijk Paleismuseum huist in het weelderige koninklijke paleis, dat dateert uit de 17e eeuw. Het beschikt over tal van mooie kenmerken, waaronder sierlijk stucwerk en fresco's in de spiegelzaal, balzaal en troonzaal. De tuinen zijn ook buitengewoon mooi en het terras biedt een prachtig uitzicht. De kunstcollectie maakt dit paleismuseum een must voor kunstliefhebbers.

TIP: Bezoek de prachtige Genuese woningen van de Gouden Eeuw en neem deel aan deze rondleiding door Palazzi dei Roll en Palazzo Reale. Ontdek enkele van de meest luxueuze woningen gebouwd door de aristocratische Genuese families!

 1. Het Palazzo San Giorgio

Palazzo San Giorgio is ongetwijfeld één van de meest spectaculaire exterieure Palazzo in Genua, met zijn kleurrijk geschilderde kunstwerken. Het werd het gebouwd in het midden van de jaren 1200, direct aan de oude haven (Porto Antico). Een interessant stukje geschiedenis is dat het ooit als gevangenis werd gebruikt en Marco Polo één van de beroemdste bewoners was.

 1. Palazzo Spinola, het nationale kunstmuseum

Het Palazzo Spinola is een aristocratische residentie, daterend uit de 16e eeuw, en is overal rijkelijk versierd met fresco's en schilderijen uit die tijd. Niet alleen de Genuese kunstcollectie is fantastisch, maar er is ook een mooie collectie keramiek en servies in dit nationale kunstmuseum. Meer info op de website.

 1. Palazzo Ducale bezoeken

Een andere trekpleister in deze prachtige stad is het Palazzo Ducale. De oorsprong van het Dogenpaleis, met zijn grote binnenplaats, ligt in de 13e eeuw. Het herbergt nu een scala aan culturele attracties.

 1. Wandel de oude stad binnen via de Porta Soprana

De Porta Soprana, een grote poort met toren in de 12e-eeuwse muren van Genua, is in de 19e en 20e eeuw gerestaureerd. Je loopt hier zo doorheen terug het hart van de oude stad in.

 1. Villa del Principe - Palazzo di Andrea Doria

De Villa del Principe - Palazzo di Andrea Doria werd jammer genoeg zwaar beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog en niet alles werd hersteld. Niettemin laat het huis zien hoe de 16e-eeuwse edelen zich tot de heidense cultuur verhielden. In feite komt het christendom, met uitzondering van de kapel, bijna niet voor in de versieringen. Het hoogtepunt van een bezoek zijn misschien de wandtapijten, die scènes uit het leven van Alexander de Grote en de slag bij Lepanto blootleggen.

REISGIDS: Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Ligurië & Piëmont, inclusief tips, weetjes en mooiste bezienswaardigheden.

 1. Porta dei Vacca, één van de poorten naar de oude stad

De Porta dei Vacca is één van de poorten naar de oude stad, daterend uit de 12e eeuw én een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van de stad. De poort, die vanuit het westen toegang verschaft tot de Via del Campo, overleefde de stedelijke ontwikkeling, omdat het in de 17e eeuw opgenomen werd in twee Rolli-paleizen: de landinwaartse toren werd toegevoegd aan het Marc'Aurelio Rebuffo-paleis en die aan de zeezijde bij het Lomellini-Serrapaleis.

Restauratie- en herstelwerkzaamheden, uitgevoerd in de jaren 1960-61, bevrijdde de zeetoren van de 18e-eeuwse bovenbouw en bracht de oorspronkelijke architecturale structuur opnieuw aan het licht.

 1. Duik de maritieme wereld in het Galata Museo del Mare

Galata Museo del Mare is het grootste maritieme museum rondom de Middellandse Zee. Hier kom je meer te weten over de lange geschiedenis die Genua met de zee heeft. Een bezoekje aan dit museum brengt je onder meer langs replica’s van boten en schepen van alle formaten en een aangemeerde onderzeeër. Daarnaast ervaar je ook hoe het leven was voor zeelui en passagiers.

Je kan er voor kiezen om je rondleiding te doen aan de hand van een audiotour of met een deskundige gids. Maar het museum is redelijk groot, dus afhankelijk van hoe lang je overal de tijd voor neemt, ben je al snel tussen de 2 en 4 uur zoet. Houd dit in je achterhoofd. Oh ja, ga na je bezoek even een kijkje nemen op het dak van het museum waar je kan genieten van een prachtig panoramisch uitzicht van de stad.

TICKETS: Bestel je tickets voor het Galata Museo del Mare alvast op voorhand en vermijd lange wachtrijen! Ontdek de eeuwige band tussen de mensheid en de zee!

 1. Panoramisch zicht van Spianata Castelletto

Spianata Castelletto is een park op een heuveltop en is bereikbaar via een wandelpad of een lift. Het park biedt een panoramisch uitzicht over de stad en de zee. De Esplanade van Castelletto heeft ook een paar restaurants en de Don Paulo-gelateria (bekijk ligging), waarvan sommigen zeggen dat het de beste in Genua is. Castelletto is de naam van een woonwijk in Genua. De Spianata is de naam van het verhoogde platform en de loopbrug gebouwd, die je een panoramisch uitzicht garandeert.

 1. Via Garibaldi, de belangrijkste straat van Genua

Eén van de beste plekken om je verkenning van het oude centrum van Genua te concentreren, is de historische Via Garibaldi. Via Garibaldi is een van de hoofdstraten in het centrum van Genua en staat bekend om de vele karakteristieke paleizen en gebouwen die in de 16e eeuw hier gebouwd zijn. Deze grote huizen werden willekeurig gekozen uit lijsten (rolli) om bezoekende staatslieden te huisvesten.

De prachtige gebouwen variëren in grootte en grootsheid, maar delen gemeenschappelijke kenmerken van op vlak van architectuur. Een aantal van deze paleizen (Palazzo Rosso, Palazzo Bianco en Palazzo Doria Tursi) zijn nu een museum geworden waar je enkele kunstwerken van verschillende grote meesters kan bekijken. Denk maar aan kunstwerken als Strozzi en Van Dyck, Caravaggio en de Vlaamse Rubens en de Spaanse Murillo.

 1. Breng een bezoekje aan het huis van Christopher Columbus

Weetje: Wist je dat Christopher Columbus geboren werd in 1451 in Genua? Je kan de dag van vandaag zijn huis nog steeds bezoeken!

Het is dan ook de moeite waard om tijdens je stedentrip een bezoekje te brengen aan het huis waar Christopher Columbus opgegroeid is. Het is een schilderachtige, 18e-eeuwse reconstructie van het ouderlijk huis van Christoffel Columbus. Columbus werd geboren in 1451 en historische documenten geven aan dat Columbus hier tussen ongeveer 1455 en 1470 woonde.

In die tijd had het huis twee of misschien drie verdiepingen, met een winkel op de begane grond en de voordeur links van de winkel. Hoewel deze 18e-eeuwse reconstructie misschien niet echt authentiek is, herinnert het zeker aan de banden van Genua met de beroemde navigator.

TIP: Geniet van een rondleiding door het huis van Christopher Colombus in Genua om meer te weten te komen over het vroege leven van deze Italiaanse ontdekkingsreiziger, voordat je het huis verlaat om de middeleeuwse omgeving rond deze historische plek verder te verkennen. Boek je tour hier.

 1. Proef van de lokale keuken

In Genua kan je niet anders dan van de lokale keuken proeven. De meest bekende producten zijn basilicum (basilico genovese geniet het beschermde Europese DOP-statuut), de pesto en de ‘farinata’, een pannenkoek met een zeer specifiek deeg. De pesto genovese is eveneens EU erkend.

 1. Maak een ritje met de kabelbaan in Genua

De Funicolare Zecca-Righi is een kabelbaan in de Italiaanse stad Genua die de Largo della Zecca, aan de rand van het historische stadscentrum, verbindt met verschillende stations op de helling van de Righi-heuvel. Vanaf 1 december 2021 kan je er gratis gebruik van maken, met dank aan de gemeente Genua en AMT. Als je dat wenst, kan je overwegen om uit te stappen in één van de lagere stations.

Je kan af stappen bij volgende stations van de kabelbaan

 • Villa Piaggio, een prachtige villa gelegen in de wijk Castelletto, met een openbaar park vanwaar je van een prachtig uitzicht op de haven en het oudste deel van de stad kan genieten.
 • Castello Bruzzo, een groots kasteel uit het begin van de 20e eeuw met tuinen en een prachtig uitzicht over de stad en de zee daarachter.
 • Belvedere Don Ga, een andere plaats op de heuvel van Genua, van waaruit je van een aantal spectaculaire uitzichten kan genieten.
 • Het Kasteel van D'Albertis, een gotisch 19e-eeuws herenhuis met een fantastisch uitzicht.

De kabelbaan stopt bij Belvedere di Righi, het uitkijkpunt dicht bij de top van de kabelbaan. Nogmaals: de uitzichten zijn werkelijk verbluffend. Maar je kan van hieruit ook op pad gaan en de omgeving verder verkennen. Er is onder meer een astronomisch observatorium te vinden, net zoals talloze wandelpaden.

 1. Hop-on Hop-off bussen in Genua

Je kan ook gebruik maken van de handige hop-on-hop-off bus

 • Zie je eruit als een echte toerist? Ja! Zijn dat soort bussen erg handig wanneer je veel wil bezoeken? Ook ja!
 • Meer zelfs, in Genua zijn er twee verschillende routes die de top bezienswaardigheden aandoen.
 • Kom langs de mooiste plekjes van de stad zoals Musei di Strade, de 16e-eeuwse straatjes van Strade Neuve en de elegante gebouwen aan de Via Garibaldi
 • Bovendien krijg je een 8-talige audiogids waardoor je bijleert over de stad terwijl je van de ene naar de andere trekpleister reist.

TICKETS: Boek je tickets voor een hop-on-hop-off bus in Genua online en vertrek zorgeloos op reis. Een ticket is 24 uur geldig.

 1. Onze tip: Bespaar geld met de Genua stadspass

Wil je graag zo veel mogelijk zien tijdens je citytrip in Genua? Koop je Genua Pass online voor €20 en geniet van gratis toegang de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Met de toeristenpas van Genua kan je de stad als het ware ontdekken als een écht local.

Er zijn drie verschillende passen afhankelijk van de duur: 24 uur, 48 uur en 72 uur

 • 24-uurspass: heb je toegang tot 2 attracties naar keuze
 • 48-uurspass: toegang tot 4 attracties naar keuze
 • 72-uurspas: toegang tot maximaal 7 attracties naar keuze
 • De pas omvat ook toegang tot het openbaar vervoer in Genua
 • Haal je Genova City Pass op bij het VVV-kantoor aan de Via Garibaldi 12r.
 • Bestel je Stadspas Genua hier online.
 1. Download onze reisgids door Piëmonte en Ligurië

We hebben een unieke rondreis uitgestippeld die je door Piëmonte en Ligurië. De twee regio's hebben elk hun eigen troeven die je in deze 14-daagse autoreis zal leren kennen. Download hier onze gratis reisgids Piëmonte - Ligurië, of koop de volledige reisgids Piëmonte en Ligurië hier online.

Ligurië & Piëmonte

Gratis reisgids Ligurië downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 4 januari 2023 - Ben van der Linde

Prima gids met veel nuttige informatie

- 3 juli 2022 - Peggy Everaert

Toffe tips 👍

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?