Route rondreis Cinque Terre, Ligurië & Piemonte: kaartje + tips (Italiaanse Bloemenrivièra)

Volledige reisgids kopen voor € 10

Route rondreis Cinque Terre, Ligurië & Piemonte: kaartje + tips (Italiaanse Bloemenrivièra)

18 december 2023 in Ligurië4 reacties

Compleet uitgestippelde rondreis lang de Cinque Terre, Ligurië & Piëmont: de highlights + tips

Ligurië is een prachtige regio voor een heerlijke strandvakantie in Italië. Niet voor niets wordt deze regio ook wel de Bloemen Riviera en de Italiaanse Riviera genoemd. In Ligurië vind je naast strandbestemmingen ook bekende trekpleisters als de Cinque Terre.

Een rondreis door Ligurië is perfect te combineren met een bezoek aan het noordelijk-gelegen Piemonte, een gastronomische regio vol prachtige landschappen en barokke gebouwen. Ontdek onze uitgestippelde rondreis door dit prachtig stukje Italië.

Tickets & tours voor je bezoek aan Ligurië!

Ligurië bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Bekijk de daguitstappen en tours in Ligurië.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

 1. Over Ligurië

Ligurië is een lange en vrij smalle regio gelegen in het noordwesten van Italië. Deze regio ligt langs de kust tussen de Franse grens en de grens met Emilia-Romagna en Toscane.

 • Op Molise en de en Valle d’Aosta na is Ligurië de kleinste regio van Italië.
 • De regio is verdeeld in de 4 provincies Imperia, Savona, Genova en La Spezia, en de meeste inwoners wonen in de gelijknamige hoofdsteden en de kuststeden ertussen.
 • Ligurië staat dan ook vooral bekend als strandbestemming, met bekende dorpen als Sanremo, Noli en Portofino.
 • Ook vind je de prachtige Cinque Terre in het oostelijke gedeelte van de regio.
 • Daarnaast kan een bezoek aan de hoofdstad Genua zeker niet missen.
 1. Over Piemonte

Piemonte of Piëmont is de regio ten noorden van Ligurië. Dit is weer één van de grotere regio’s en ligt tussen Frankrijk en Zwitserland en de Italiaanse regio’s Valle d’Aosta en Lombardije ingeklemd.

 • Piemonte ligt in het noorden tegen de besneeuwde bergen van de Alpen aan, en de naam betekent dan ook ‘aan de voet van de bergen’.
 • Ter hoogte van de hoofdstad Turijn vind je het dal van de rivier de Po, waaronder het gebied weer bestaat uit glooiende heuvels richting Ligurië.
 • Turijn is 1 van de belangrijkste toeristentrekpleisters van de regio, maar ook het Lago Maggiore, waarvan de westkust in Piemonte is gelegen, is een belangrijke toeristische hotspot.
 • Verder is Piemonte nog een relatief onontdekt stukje Italië, terwijl dit wel 1 van de beste gastronomische regio’s van het land is. Zo wordt Piemonte beschouwd als de 1 van de beste wijnstreken van Italië, en staat de regio ook bekend om lekkernijen als risotto, witte truffels, en hazelnoten (en bijbehorende chocolade-lekkernijen).
 1. Parco Nazionale Gran Paradiso

Begin je rondreis door Ligurië en Piemonte in het noorden, tegen de grens met Valle d’Aosta. Hier vind je het Nationaal Park Gran Paradiso. Dit park is het oudste nationale park van Italië, en nadat het in 1856 een beschermd gebied werd is het sinds 1922 een nationaal park.

 • Het park is gelegen in de Grajische Alpen en bestaat dan ook uit hoge bergen, gletsjers, alpenvalleien en rivieren.
 • Het is vernoemd naar de hoogste berg van het gebied, de Gran Paradiso, die met een hoogte van 4061 m ook de hoogste berg van geheel Italië is.
 • Er zijn heel wat prachtige wandelpaden uitgelegd door het park, waarbij je onderweg mogelijk Alpensteenbokken en gemzen kan spotten.
 1. Turijn

Rij vervolgens door naar Turijn, de hoofdstad van Piemonte. Deze stad is na Milaan de grootste van Noord-Italië en ligt dan ook vol met prachtige bezienswaardigheden.

Geschiedenis

 • De stad bestaat al sinds het Romeinse Rijk maar groeide in de Middeleeuwen pas echt nadat de Università degli Studi di Torino werd gesticht.
 • In de stad vind je dan ook veel renaissance en barokke bouwwerken, zoals de Duomo di Torino uit de 15de-eeuw en het Palazzo Reale uit de 17de-eeuw.
 • Er zijn nog enkele overblijfselen terug te zien uit de Romeinse Tijd, zoals de Palatijn Torens, een bouwwerk dat als enige van de 4 stadspoorten van de Romeinse stadsmuur is overgebleven.
 • Natuurlijk kan in Turijn ook een bezoek aan de Mole Antonelliana niet missen. Dit bouwwerk met hoge toren is het symbool van de stad. Tegenwoordig vind je er het Museo Nazionale del Cinema.
 • Turijn ontdekken met een ervaren gids? Ontdek hier alle tickets en tours in de stad en boek ze makkelijk online!

De thuisbasis van...

Turijn staat verder bekend als de thuisbasis van het automerk Fiat, dat hier in 1899 werd opgericht door de familie Agnelli, die later ook de voetbalclub Juventus oprichtten, een van de oudste voetbalclubs van Italië. Jarenlang was het ook de filmstad van Italië tot deze industrie na de Eerste Wereldoorlog naar Rome verhuisde. Turijn staat ook bekend als de stad van de chocolade, vanwege de gianduja chocolade met gemalen hazelnoten.

WANDELTIP: Je kan de stad het best verkennen met onze uitgestippelde wandeling door Turijn, zo kom je langs de mooiste plekjes van de stad.

 1. Alba

Vanuit Turijn kan je vervolgens naar Alba, 1 van de rijkste steden in de regio. De stad is gelegen in de provincie Cuneo en ligt op de rechteroever van de Tanaro rivier, omgeven door wijngaarden. In de middeleeuwen stond Alba bekend als de stad van honderd torens, maar daar zijn er tegenwoordig nog maar enkele van over. Bezoek in Alba zeker de Duomo of San Lorenzo, de 12de-eeuwse kathedraal van de stad, en de 13de-eeuwse Palazzo Comunale, het stadhuis van Alba.

Witte truffels

Alba staat echter vooral bekend om de witte truffels die in de omgeving gevonden worden. Jaarlijks wordt er in oktober of november een beurs gehouden waarbij de zeldzame, verse truffels voor veel geld verkocht worden. In de stad kan je echter het hele jaar door bijzondere lekkernijen zoals truffelworst, truffelijs en truffelolie proberen.

Daarnaast is de provincie Cuneo een groot producent van hazelnoten en staat in Alba ook het hoofdkwartier van Ferrero, de producent van producten zoals Ferrero Rocher en Nutella.

 1. Barolo en Barbaresco

Vanuit Alba kan je bezoek brengen aan de pittoreske dorpjes Barolo en Barbaresco. Dit zijn de 2 belangrijkstee wijnproducenten van Piemonte en de dorpen staan dan ook bekend om hun gelijknamige wijn.

 • De barolo is een droge rode wijn gemaakt van de nebbiolo-druif, met minimaal 13% alcoholpercentage.
 • Ook de barbaresco is een droge rode wijn gemaakt van de nebbiolo-druif met minimaal 12% alcoholpercentage.
 • Deze 2 wijnen worden samen met de Toscaanse Brunello di Montalcino gezien als de beste rode wijnen van Italië.

Vanuit de dorpjes zou je ook zeker eens een bezoek moeten brengen aan de wijnvelden of een tour moeten doen bij een wijnhuis (Bekijk hier de mogelijkheden bij GetYourGuide!). Ook kan je heerlijk door de heuvelachtige wijngaarden fietsen, een bezoek brengen aan het kasteel van Barolo, of het zomerse openluchtfestival bijwonen. Ook kan je hier heerlijk in 1 van de restaurants uit eten en genieten van de lokale wijnen.

 1. Cuneo

Cuneo is de mooie middeleeuwse hoofdstad van de gelijknamige provincie, gelegen aan de rivier de Stura. Het stadje wordt omringd door bergen en ligt in de buurt van 6 verschillende bergpassen.

Buiten de stad kan je dan ook zeer goed wandelen, fietsen, of raften op de rivier. In de stad zijn nog heel wat renaissance en barokke bouwwerken terug te vinden, zoals wachttoren Villa Oldofredi Tadini uit de 14de- en 15de-eeuw, de kerken van Santa Croce, San Giovanni Decollato en Stanissima Annunziata en de Villa Tornaforte.

 1. Taggia

Vanuit Cuneo kan je naar bekende badplaatsen in Ligurië rijden zoals Sanremo en Imperia, maar je zou zeker een stop moeten maken in het plaatsje tussen deze 2 steden in, Taggia. Dit is 1 van de belangrijkste olijvenproducten van de regio.

 • Het dorp bestaat uit 2 delen, met Taggia wat verder naar het binnenland aan de Fora di Taggia gelegen en Arma di Taggia verderop aan de kust.
 • Taggia heeft een zeer interessant stadscentrum met bezienswaardigheden zoals het San Domenico kloostercomplex, de middeleeuwse brug over de rivier en het driehoekige plein Piazza Gastaldi.
 • Natuurlijk moet je zeker in Taggia ook een restaurant bezoeken om de heerlijke olijven te proeven.
 1. Varigotti

Vanuit Taggia rij je langs de kust verder langs plaatsen zoals Cervo en Laigueglia. Stop vervolgens zeker in Varigotti, een oud vissersdorpje met een prachtige natuurlijke haven waaromheen vele kleurrijke huizen zijn gelegen met dakterrassen die uitkijken over het strand en de zee. De oude vissersboten die voor het strand aangemeerd zijn maken het plaatje helemaal af. In Varigotti kan je ook een bezoek brengen aan het kasteel aan de Via Aurelia en de kerk van San Lorenzo Vecchio.

 1. Noli

Na Varigotti kom je in Noli terecht, een bekende strandbestemming. Dit dorpje is al eeuwenlang een bekende plaats en werd zelfs door Dante in zijn Divina Commedia genoemd. Naast een prachtig strand kan je in Noli ook genieten van bijzondere panden zoals het bisschoppelijk paleis, de San Paragorio kerk, het 16de-eeuwse Monte Ursino fort en de ruïnes van het kasteel van de Markies van Carretto.

 1. Genua

Genua is de hoofdstad van Ligurië en deze stad kan je dan ook zeker niet missen tijdens een rondreis door de regio. De stad is de grootste havenstad van Italië en na Marseille na zelfs ook de grootste haven aan de Middellandse Zee. De stad was dan ook zeer machtig tot aan de 15de-eeuw. Daarna verloor de stad oostelijke gebieden aan het Ottomaanse Rijk en werd ze door het Franse rijk deels verwoest.

Desondanks is het hedendaagse Genua nog steeds een belangrijke stad voor de Italiaanse geschiedenis en cultuur. Zo werd Christoffel Columbus in de stad geboren en staat Genua verbonden met grootheden zoals Paganini, wiens viool in het Palazzo Doria Tursi te zien is, de architect Renzo Piano, en kunstenaars zoals Van Dijck, Rubens en Caravaggio.

 • In de stad vind je naast prachtige historische gebouwen zoals de kathedraal van San Lorenzo en het Palazzo Reale ook vele musea.
 • Zo is het Acquario di Genova 1 van de grootste en belangrijkste aquaria van Europa. Je vindt hier dan ook een grote tentoonstelling over biodiversiteit en ecosystemen met zo’n 600 dierensoorten en 200 plantensoorten.
 • Hier vind je ook de Biosphere, een grote botanische tuin met een deel vol tropische vogels.
 • Ook het beroemde Galata-Museo del Mare is in Genua te vinden, met exposities over immigratie, expedities van Christoffel Columbus, de scheepvaart en levensgrote replica’s van schepen.
 1. Cinque Terre

De Cinque Terre zijn de bekendste trekpleisters van Ligurië. De dorpen Monterosso al Mara, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore werden in 1997 opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en worden sindsdien zeer druk bezocht. De dorpjes zijn niet met de auto te bezoeken maar kunnen via wandelpaden tussen de dorpjes en met de boot vanuit La Spezia bezocht worden.

Monterosso al Mara

Monterosso al Mara is het grootste dorp van de 5 en het enige dorp met een zandstrand. Je vindt hier dan ook een lange boulevard vol restaurants naast andere prachtige bezienswaardigheden zoals de 13de-eeuwse kerk van San Giovanni di Battista, de 16de-eeuwse Aurora Toren en de resten van het Palazzo del Podestà. Vanuit Monterosso kan je met een wandelpad naar Punta Mesco lopen, waarbij je tussen de olijfbomen, citroenbomen en wijngaarden door naar het achterland van de Cinque Terre loopt.

Vernazza

Vanuit Monterosso is het zo’n 1,5 uur lopen naar Vernazza. Dit dorpje wordt gezien als het mooiste dorp van de Cinque Terre. Het dorp ligt dan ook ingeklemd tussen rotsen en kijkt uit over het water van de Middellandse Zee. Het dorp heeft een grote haven, waaromheen veel gekleurde huizen staan. Ook kan je in het dorp de restanten van een middeleeuws fort terugvinden en een bezoek brengen aan het 15de-eeuwse Doriakasteel.

Corniglia

Vervolgens loop je in zo’n 2 uur de 4 km lange wandeling naar Corniglia. Dit wandelpad kent een groot hoogteverschil waardoor het een wat lastigere wandeling is, maar onderweg kom je langs verschillende uitzichtpunten die het de zware wandeling meer dan waard maken. Corniglia is het enige dorpje van de Cinque Terre dat niet direct verbonden is met de zee maar juist op een rots gelegen is uitkijkend over zee. Het dorpje wordt omringd door groene akkers, en Corniglia is dan ook juist een agrarisch dorpje, in tegenstelling tot de andere 4 dorpen die juist leven van de visserij.

Manarola

Naar Manarola is het weer iets meer dan 1 uur wandelen. Dit is een romantisch dorpje gelegen in een ravijn langs de kust, met huizen boven op de kliffen langs het water. In het dorp vind je de restanten van een 13de-eeuws fort en de mooie San Lorenzo kerk uit de 14de-eeuw.

Riomaggiore

Als laatste loop je naar Riomaggiore over de Via dell’Amore, het liefdespad. Deze wandeling is zo’n 1,5 km lang, waarbij je onderweg veel zitbankjes kan vinden die uit de rotsen zijn uitgehouwen en uitkijken over het water. Eenmaal in Riomaggiore vind je veel hoge gebouwen met meerdere verdiepingen en kan je een bezoek brengen aan de 14de-eeuwse San Giovanni di Battista basiliek, de 15de-eeuwse kathedraal van Santa Maria Assunta en het 13de-eeuwse kasteel van Riomaggiore.

 1. La Spezia en Porto Venere

 • La Spezia is de hoofdstad van de gelijknamige Ligurische provincie. De stad ligt aan de Golf van La Spezia en is 1 van de belangrijkste militaire en commerciële havensteden van de regio.
 • Het is een redelijk modern dorpje en heeft amper historische gebouwen. Zo dateert de Cristo Re alla Spezia kathedraal slechts uit 1960. Verder kan je er ook een bezoek brengen aan het Lia Art museum.

De ideale uitvalsbasis

La Spezia is wel een perfect uitgangspunt voor bezoeken aan de omgeving, en zo kan je vanuit La Spezia makkelijk met de boot naar de Cinque Terre, of kan je een bezoekje brengen aan het nabijgelegen Porto Venere. Dit oude stadje gelegen tegen een rotsachtige berghelling is zeer karakteristiek door het goed bewaarde stadsplan en de hoge witte huizen. Ook vind je hier een prachtige 12de-eeuwse kerk en kan je een bezoek brengen aan het hooggelegen kasteel.

Vanuit La Spezia kan je vervolgens weer naar het noorden rijden via de grens met Toscane en Emilia-Romagna. Het is echter ook mogelijk om de rondreis hier uit te breiden door eerst door te rijden naar Pisa en Firenze, om vervolgens via Bologna richting Alessandria in Piemonte te rijden of eerste een bezoek te brengen aan Milaan. Aan jou de keuze!

 1. Acqui Terme

Wanneer je naar het noorden rijdt moet je zeker een bezoekje brengen aan Acqui Terme, in het zuidoosten van Piemonte. Deze stad werd in de 2de-eeuw voor Christus verwoest en herbouwd door de Romeinen, die het opbouwden tot 1 van de belangrijkste thermale badplaatsen van het Romeinse Rijk.

 • Nog steeds staat het stadje bekend als een kuuroord, en de 2 originele thermische bronnen Bollente Del Lago en Acqua Marcia zijn nog steeds in de stad te vinden.
 • Je kan hier dan ook zeker goed tot rust komen. In de stad kan je verder ook een bezoek brengen aan de 10de-eeuwse Duomi di Acqui, het 11de-eeuwse Castello dei Paleologi, en de resten van een Romeins aquaduct.
 1. Alessandria

Alessandria is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en ligt iets boven Acqui Terme. De stad ligt in de Povlakte tussen 2 rivieren in en is een belangrijk verkeersknooppunt voor zowel de snelwegen naar Turijn, Milaan en Genua als de spoorwegen naar deze steden en andere plaatsen.

 • De stad stamt uit de 12de-eeuw, maar van het historisch centrum is niet heel veel meer over doordat dit tijdens bombardementen in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd raakte.
 • Desondanks zijn er nog zeker een aantal mooie bezienswaardigheden te zien, zoals de Cittadella of Alessandria, een 18de-eeuws fort, het Palazzo Ghilini uit deze zelfde periode, de kerken van Santa Maria di Castello en Santa Maria del Carmine uit de 14de- en 15de-eeuw, en verschillende musea.
 1. Lago d’Orta

In het noorden van Piemonte kom je vervolgens eerst langs het Lago d’Orta. Dit is na het Lago Maggiore het grootste meer van de regio en is ook een heerlijke plek om even tot rust te komen.

 • Het schilderachtige dorpje Orta San Giulio is de belangrijkste trekpleister rondom het meer. Vanaf hier kan je dan ook de veerboot nemen naar het Isola San Giulio, een eilandje in het meer dat vlak voor het dorp is gelegen.
 • Op dit eilandje kan je een bezoek brengen aan de Basilica di San Giulio en het bijbehorende Benedictijnse klooster.
 • In de heuvels buiten Orta San Giulio vind je ook de Sacro Monte van Orta, een belangrijke pelgrimsstop.
 1. Lago Maggiore

Ten oosten van het Lago d’Orta ligt het grotere Lago Maggiore. Dit meer ligt met de westelijke oever in Piemonte, terwijl de oostelijke oever in Lombardije is gelegen en het noorden van het meer in Zwitserland ligt.

Stresa

 • Een van de belangrijkste plekken aan de westelijke oever is Stresa. Vanaf hier kan je met de veerboot naar de Borromeïsche eilanden, een eilandengroep in het meer waarvan de 3 eilanden Isola Bella, Isola Madre en Isola dei Pescatori opengesteld zijn voor het publiek.
 • De eilanden staan bekend om de barokke paleizen en de prachtige botanische tuinen waar je heerlijk doorheen kan struinen.
 • Verder kan je vanuit Stresa ook de Monte Mottarone beklimmen of bezoeken met de kabelbaan. Deze berg is 1491 m hoog, en vanaf de top heb je niet alleen uitzicht over het Lago Maggiore maar ook het Lago d’Orta aan de westkant.
 1. Filmpje: Ontdek het Lago Maggiore!

Benieuwd naar het Lago Maggiore? In onderstaand filmpje kan je alvast even wegdromen bij dit prachtig stukje Italië! Als je hier zelf wilt gaan genieten zal je natuurlijk naar Italië moeten afreizen!

 1. Download onze reisgids door Piëmonte en Ligurië

We hebben een unieke rondreis uitgestippeld die je door Piëmonte en Ligurië. De twee regio's hebben elk hun eigen troeven die je in deze 14-daagse autoreis zal leren kennen. Download hier onze gratis reisgids Piëmonte - Ligurië, of koop de volledige reisgids Piëmonte en Ligurië hier online.

Ligurië & Piëmonte

Gratis reisgids Ligurië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 13 december 2022 - Gerard van Osch

Echt een TOP site!! Mooie en duidelijk informatie om er lekker tussen uit te gaan! Echt een aanrader!!

- 19 mei 2022 - ingrid Casteleyn

Heel duidelijke gids, met veel praktische tips. Mooi uitgelegd, heel professioneel.

- 1 november 2021 - Ton

Leuke reisgids, overzichtelijk met veel leuke ideeën om een vakantie voor te bereiden. Aanrader!

- 29 september 2021 - Deblauwe Jean-Marie

Interessante reisgids. Hadden graag nog tips met logeermogelijkheden.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?