Roadtrip Zuid-Italië: Langs alle hoogtepunten van Napels & Amalfikust naar Puglia

Volledige reisgids kopen voor € 10

Roadtrip Zuid-Italië: Langs alle hoogtepunten van Napels & Amalfikust naar Puglia

9 januari 2024 in Italië2 reacties

Op 14-daagse roadtrip door Zuid-Italië? Gebruik onze voorbeeld route + roadbook

Deze roadtrip door Zuid-Italië combineert twee prachtige regio’s: de Amalfikust rondom Napels enerzijds en het sprookjesachtige Puglia anderzijds. Je begint in Napels, rijdt naar de Amalfikust en ook Capri staat op het programma. Vervolgens bezoek je Puglia. Hoogtepunten zijn de historische steden Matera, Bari, Lecce en Gallipoli. Uitrusten doe je op zonovergoten stranden en op terrasjes in kleine Italiaanse dorpjes.

Ontdek deze roadtrip van 14 dagen incl. complete route en reisgidsen met gedetailleerde info.

Praktische info & tickets voor je roadtrip Zuid-Italië

Duur14 dagen ( en je )
Vliegtickets2,5 uur vliegen op Napels (Capodichino) - richtprijs € 99 vanuit Brussel. Vergelijk bij TuiFly en Cheaptickets
Shuttle serviceTaxi van de luchthaven Napels naar het centrum, boek je ticket hier online
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij ANWB (va.€ 1150) of Euroreizen (va. € 649)
HuurautoIn Puglia is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

Kaartje met route Roadtrip Zuid-Italië

Lengte van deze roadtrip: 765 km, duur: 2 weken

Dag 1 en 2: Napels en omgeving

De 14-daagse roadtrip door het zuiden van Italië begint in het prachtige Napels. Je komt er gemakkelijk met een rechtstreekse vlucht vanuit heel wat Europese steden. Daarna haal je de huurauto op (of je komt natuurlijk met je eigen auto) en je reis kan echt beginnen.

Vermijd stress ter plekke en reserveer je huurauto op voorhand. Zo kan je meteen aan je avontuur beginnen.

Napels heeft een zeer rijke geschiedenis en kan bijgevolg uitpakken met ontelbare mooie gebouwen, die helaas lange tijd stonden te verkommeren. Daar is nu gelukkig verandering in gekomen. Langzaam maar zeker wordt Napels terug de stad van weleer en als toerist zal je kunnen genieten van de vele prachtige restauraties.

Elke cultuurtoerist die houdt van musea, kerken en historische gebouwen zal hier ruimschoots aan zijn of haar trekken komen. Wil je graag zoveel mogelijk zien tijdens je verblijf aan deze stad? Download dan zeker onze stadswandeling Napels. Enkele topbezienswaardigheden in Napels die je absoluut niet mag missen:

  • Castel Nuovo, een oud kasteel met prachtige uitzichten dat een museum herbergt.
  • Napels kent een lange geschiedenis van ondergrondse gangenstelsels en begraafplaatsen, kom er meer over te weten in de Catacomben van Napels.
  • Ga shoppen in de Galleria Umberto I, een erg indrukwekkende overdekte winkelgalerij in de vorm van een Grieks kruis.
  • Bezoek het indrukwekkende Teatro San Carlo, het oudste theater in Europa.
  • Het prachtige plein Piazza del Plebiscito. Dit plein is hét hart van de stad dat wordt geflankeerd door twee beroemde gebouwen, het Palazzo Reale en de kerk San Francesco di Paolo.
  • En natuurlijk de Duomo van Napels, een van de symbolen van de stad.

Bezoek de archeologische site Pompeii

Een bezoek aan Napels is niet compleet zonder een uitje naar historisch Pompeii, misschien wel de bekendste archeologische site ter wereld. Je komt er gemakkelijk met de auto vanuit Napels, maar je kan ook de trein nemen. Lees hier hoe Pompeii te bezoeken vanuit Napels.

Pompeii werd begraven onder een laag as en puimsteen toen de Vesuvius in het jaar 79 uitbarstte. De romeinse stad bleef bewaard als een tijdscapsule en pas eeuwen later opgegraven. Vandaag wandel je er rond in Romeinse huizen, winkels, badhuizen en nog veel meer. Een bijzondere ervaring.

TICKETS: Je kan tickets online aankopen voor Pompeï. Je kan zowel standaardtickets voor Pompeii kopen of begeleide tours met een archeoloog. Mocht het de eerste keer zijn dat je Pompeii bezoekt, dan raden we aan om te kiezen voor een rondleiding mét gids. Zo kom je namelijk meer te weten over de geschiedenis van de stad.

Heb je nog wat tijd over of heb je Pompeii al eens bezocht? Dan kan je ook altijd een daguitstap maken naar een andere historische sites zoals Cuma of Herculaneum.

Beklim de Vesuvius vulkaan

Tijdens je roadtrip kan een bezoek vanuit Napels naar de Vesuvius vulkaan eigenlijk niet ontbreken. Deze vulkaan staat bekend om de desastreuse uitbarsting die ten tijde van de oude Romeinen plaatsvond, maar steekt ten oosten van Napels nog altijd dreigend boven de skyline van de stad uit. Elke toerist die Napels bezoekt heeft een bezoek aan de vulkaan zeker op zijn to-do lijstje staan. Lees alle info hier.

Genoeg historische sites gezien?

Er worden dan ook tal van tours en daguitstappen georganiseerd vanuit Napels. Zo kan je een daguitstap maken naar de schilderachtige eilanden Procida en Ischia of een bezoek brengen aan het koninklijk paleis in Caserta. Bekijk alvast het volledige aanbod tours en excursies in en vanuit Napels.

Benieuwd naar onze favorieten? Lees onze blog met de mooiste en leukste daguitstappen vanuit Napels en haal zoveel mogelijk uit je vakantie!

Doe een wijnproeverij of wijntour

Aan de voet van de majestueuze Vesuvius vulkaan kun je een bezoek brengen aan Cantina del Vesuvio, een wijnhuis dat gastvrij haar deuren opent voor wijnliefhebbers. Hier krijg je de kans om een blik achter de schermen te werpen en te genieten van de bijzondere wijnen die hier met liefde worden gemaakt. Bekijk deze tour hier

  • Tijdens deze wijntour word je meegenomen op een onvergetelijke reis door de betoverende wijncultuur van dit stukje Campanië. Je zult alles ontdekken over de druiven die gedijen aan de weelderige wijnstokken, de geschiedenis van het wijnhuis en het productieproces.
  • Als kers op de taart kun je je smaakpapillen verwennen met een gevarieerde wijnproeverij, waarbij elke slok wordt vergezeld door heerlijke lokale specialiteiten. Kortom, een perfecte combinatie van kennis en genot in een prachtige omgeving. Nog meer wijntours langs de Amalfikust en Napels vind je hier.

Dag 3 tot 6: Amalfikust

Vanuit Napels rijd je verder naar de prachtige Amalfikust. We raden je aan om te overnachten in een van de pittoreske dorpjes langs de kuststreek, Positano of Ravello bijvoorbeeld. Vandaar kan je dan de streek verkennen. Bochtige wegen brengen je naar de verschillende eeuwenoude charmante stadjes die soms bijna loodrecht tegen de steile kliffen zijn gebouwd.

Welke dorpje kies jij uit?

Elk dorpje aan de Amalfikust heeft zijn eigen sfeer en karakter, maar wat ze wel in gemeen hebben, zijn de indrukwekkende uitzichten over de Tyrreense Zee, de gezellige terrasjes, de heerlijke ijsjes en de kwalitatieve wijnen. Hieronder vind je alvast de mooiste en populairste dorpjes aan de Amalfikust waar je tijdens deze roadtrip halt houdt.

Maak een hemelse wandeling

Ben je eerder een sportief type of wil je graag de natuur van de Amalfikust ontdekken? Maak een wandeling langs het pad van de Goden, Il Sentiero degli Dei laat je de mooiste plekjes zien.

Boottoct naar het eiland Capri

Vandaag staat het prachtige Capri op het programma. Je bereikt dit idyllische eilandje makkelijk vanuit Sorrento met de ferry. De kustlijn wordt getekend door grillige rotsformaties die het eiland een bijzonder karakter geven. Neem de kabeltram naar boven, wandel rond in het stadje Anacapri en bezoek enkele van de bezienswaardigheden hieronder:

  • Bezoek het Certosa di San Giacomo, een oud kartuizerklooster dat dateert van 1371.
  • Geniet van de uitzichten vanuit de tuin Giardini di Augusto.
  • De Villa Jovis (Villa van Jupiter) was een residentie van de Romeinse keizer Tiberius.
  • Bezoek de bekende Grotto Azzurra of Blauwe Grot. Boek je tickets voor de Blauwe grot.
  • Vanop de Piazza Vittoria kan je de stoeltjeslift nemen naar Monte Solaro, het hoogste punt van het eiland (596 m).
Terugkeren doe je met de ferry of je kan ook overnachten op het eiland en de volgende morgen terugkeren.

Het kleurrijke Positano

Had Positano tijdens de 12de en 13de eeuw nog een belangrijke positie op maritiem gebied, dan spant het nu de kroon als een m’as-tu vu-vakantieoord. Het is er vaak erg druk tijdens de zomermaanden. De stad lijkt wel verticaal gebouwd en alles is met trappen te bereiken.

De belangrijkste bezienswaardigheid is de okergele kerk van Santa Maria Assunta, maar het is er vooral heerlijk om te verdwalen in de kronkelige (en steile) straatjes waar sfeervolle cafeetjes en boetiekjes te vinden zijn.

Praiano

Ongeveer 5 kilometer verderop ligt het hoger gelegen vissersstadje Praiano. Het is veel minder druk, maar daarom zeker niet minder mooi. Ga zeker zwemmen in de Spiaggia della Gavitella, dat je via trappen vanaf de Piazza San Gennaro kan bereiken. 's Avonds kan je genieten van een prachtige zonsondergang over de hele kustlijn.

Amalfi

Amalfi staat al sinds 839 op de kaart en was ooit een belangrijk militair bolwerk. Vandaag wandel je hier door het prachtige centrum met een wirwar van straatjes. Je passeert er langs winkeltjes, de Piazza del Duomo met gezellige terrasjes, de bebloemde balkons en fraaie gevels van de voornamelijk witte huizen. Links en rechts van de centrale Via Lorenzo D’Amalfi vind je oude overdekte straatjes met winkeltjes.

Ravello

Ravello bereik je via een prachtige, bochtige route. Het is net zoals Positano een van de mooiste plekjes aan de Amalfikust. Je hebt hier onklopbare uitzichten op de baai en dat lokte heel wat kunstenaars door de eeuwen heen. Er werden indrukwekkende villa’s gebouwd zoals de Villa Rufolo en de Villa Cimbrone die tot de mooiste plekjes van Italië behoren. Een absolute must-see! Ook het dorpje zelf leent zich uitstekend tot een interessante wandeling.

DAGUITSTAPPEN: Nog meer zien van de Amalfikust? Bekijk dan zeker eens het volledige aanbod tours en excursies aan de Amalfikust.

Dag 7: Amalfikust naar Matera

Vandaag verlaat je de prachtige Amalfikust en start je het tweede deel van deze reis: de regio Puglia. Tegenwoordig staat Puglia bekend als zowel een strand- als culturele vakantiebestemming, en is het een ideale bestemming om als auto rondreis te doen. In deze regio staan je enkele historische stadjes, prachtige stranden en nog veel meer op te wachten.

Paestum

Eventueel kan je een eerste tussenstop maken in Paestum. Deze archeologische site kan uitpakken met de best bewaarde Griekse tempels in Italië. Een absolute aanrader voor geschiedenisliefhebbers. De tempels prijken naast de azuurblauwe zee en dat levert fantastische foto’s op. Er is ook een klein archeologisch museum waar mooie vondsten tentoongesteld worden.

Matera

Vervolgens rijd je verder naar Matera, een pittoresk stadje dat vooral bekend staat om haar grotwoningen. De grotten zouden bewoond geweest zijn sinds het jaar 7000 v.Chr. en men vermoedt dat dit de eerste menselijke nederzettingen in Italië waren. En vandaag de dag wonen er nog steeds mensen! In 2019 was Matera de culturele hoofdstad van Europa. Naast de grotwoningen moet je ook deze bezienswaardigheden bezoeken:

  • Belvedere di Murgia Timone, hét uitkijkpunt van de stad en van het beroemde Sassi-gebied.
  • Belvedere Piazzetta Pascoli, waar je nog meer foto’s kan nemen van dit pittoreske stukje Puglia. Vanop deze plazza met stenen balkons kan je naar beneden uitkijken op de historische stad.
  • De Cattedrale di Maria SS della Bruna, voltooid in 1270. De kathedraal prijkt bovenaan de heuvelrug die de twee ‘sassi’ (districten) van de stad scheidt.

VERBLIJFTIP: Wij verbleven zelf in Palazzotto Residence&Winery, woorden schieten te kort om deze "luxueuze grotwoning" te beschrijven. Een verblijf dat ons nog lang zal bijblijven op een top locatie in het historische centrum van Matera. Een echte aanrader, wacht niet te lang want deze topper is snel volboekt. Meer info en boeken.

Dag 8: Matera naar Bari

Bari is de hoofdstad van de regio Puglia en een aangename plek waar je gerust wel wat langer kan blijven. Barivecchia, de oude stad, lijkt wel een doolhof waar je van oneindig veel historische plekken en architectuur kan genieten. Bari heeft een bruisend nachtleven en je kan hier ferry’s nemen naar steden aan de overkant van de Adriatische Zee. Verdwaal in de prachtige straatjes van Bari en bezoek ondertussen deze bijzondere plekjes:

  • Het Castello Normanno-Svevo, dat in 1132 werd gebouwd en tegenwoordig een museum huist.
  • De Basilica San Nicola is het bekendste kerkelijk gebouw van Bari. Het heeft een enorme religieuze betekenis voor mensen van over heel Europa en het is ook een belangrijk pelgrimsoord. Bestel je tickets voor een rondleiding.
  • In het Archeologisch Museum van de stad ontdek je een fascinerende collectie historische artefacten.

Dag 9: Bari naar Brindisi

Na een heerlijke nachtrust in het The Nicolaus Hotel, rijd je van Bari naar Brindisi, een andere grote en populaire kuststad in Puglia. Vooraleer je Brindisi bereikt, passeer je onderweg nog enkele pareltjes. De eerste stop is Polignano a Mare.

Polignano a Mare

Op een glanzende kalkstenen klif ligt het kustdorpje Polignano a Mare, dat wereldbekend is voor het klifduiken, roomijs, en ook de geboorteplaats is van zanger Domenico Modugno (1928-1994), vooral bekend dankzij het liedje Dipinto nel blu (misschien beter bekend als Volare).

In de piepkleine oude stad, kan je gezellig verdwalen in de smalle, kronkelende straatjes met typische witte huizen. Hier en daar kom je terrasjes tegen met oogverblindende uitzichten op de kust en de Adriatische Zee. In het dorp zie je ook een aantal charmante oude kerken en kan je wat afkoelen in het kristalheldere water aan het strand.

Turi

Het historische hart van Turi leent zich uitstekend tot een gezellige wandeling. De stad draagt eeuwen geschiedenis met zich mee en dat zie je overal. Het is een van de best bewaarde geheimen van Puglia. Het stadje ligt op een prachtige plek in het landschap genesteld en in de omgeving wordt een bepaalde soort kers geteeld, maar ook veel olijfolie, amandelen en wijn.

Grotte di Castellana

Nadien kan je even stoppen bij de Grotte di Castellana. De prachtige grotten zijn meer dan 2,5 miljoen jaar oud. Natuurliefhebbers kunnen zullen hier zeker hun hart ophalen. Alles wat we nu kennen als Puglia lag toen onder water, overspoeld door een oude zee. De schelpen en karkassen van de reusachtige kolonies schelpdieren en andere onderwaterflora- en fauna die hier hun habitat hadden, zorgden voor de voorraad kalksteen die nu zo karakteristiek is voor de regio. Het is een populaire daguitstap onder Italianen uit de buurt.

Alberobello

Alberobello staat bekend als de hoofdstad van de trulli, de typische hutachtige woningen, en wordt algemeen beschouwd als een van de hoogtepunten van de Valle D'Itria. Je vindt er maar liefst 1500 in het historische centrum. Dit dorpje lijkt wel een postkaartje en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

VERBLIJFTIP: Daarna reis je verder naar het levendige Brindisi, waar je overnacht in de Santo Stefano Luxury B&B.

Dag 10: Brindisi

Brindisi is een interessante bestemming met een intrigerende geschiedenis en er valt veel te ontdekken. Volgens de legende zou de stad gesticht zijn door de Griekse held Diomedes. Verschillende archeologische sites overleefden de aardbeving van 1456 niet en een zwaar bombardement tijdens de Tweede Wereldoorlog vernielde veel bouwwerken in de stad. Toch valt er nog heel wat te zien in deze stad:

  • Bezoek de toeristische, commerciële en industriële haven Porto di Brindisi, de poort naar de havens aan de overkant van de Adriatische Zee.
  • De Colonne Terminali della Via Appia, een Romeinse zuil, geldt als een van de symbolen van de stad. Het was ooit een vuurtoren en markeerde in de Romeinse tijd het einde van de Via Appia, die start in Rome.
  • De kathedraal van Brindisi, die dateert uit de 12de eeuw.
  • Het San Pietro degli Schiavoni Archeologisch Gebied, een Romeinse site.

Dag 11: Brindisi naar Lecce

Vervolgens reis je tot diep in de hak van Italië

Vandaag trek je naar de prachtige stad Lecce, een pareltje in het zuiden van Italië. De stad staat vooral bekend om haar prachtige, 17de-eeuwse barokke architectuur. De stijl is uitbundig, expressief en sierlijk, met tal van interessante kenmerken zoals waterspuwers en andere opvallende figuren.

  • De kathedraal van Lecce, gewijd aan Maria, werd gebouwd in 1144 en het Romeins theater.
  • Het Palazzo Tamborino Cezzi dateert uit de 16e eeuw. Hier worden evenementen gehouden en het is ook een populaire toeristische bestemming. Er is ook een prachtige tuin, een groene oase in het hartje van de stad.
  • Het stadspaleis Palazzo Castromediano, tegenwoordig een museum.
  • Het mooie kerkje Parrocchia San Matteo, ontworpen in de tweede helft van de 17e eeuw in de typische barokstijl door de gerenommeerde stadsarchitect Giuseppe Zimbalo.
  • De indrukwekkende Basilica di Santa Croce met een rijkelijk versierde voorgevel.
  • Castello Carlo V, een indrukwekkend historisch kasteel.
  • Of maak het jezelf gemakkelijk en download onze stadswandeling Lecce en mis niets tijdens je bezoek aan deze stad.

Dag 12: Lecce naar Otranto

Vandaag staat "zon, zee en strand" op het programma

Je bezoekt een paar van de mooiste stranden in Zuid-Italië. Je eerste stop is het strand van Torre Dell'Orso. Daar prijkt ook een toren die de stad haar naam schonk. Een van de mooiste baaien langs deze kust is Torre Sant’Andrea, even verderop. Je kan hier genieten van het kleine strand, met nog steeds een reeks torens uit de 16e eeuw die over deze strook kust waken. Dit is een prachtig stukje Puglia.

Wil je nog meer zonnebaden? Dan is Baia dei Turchi de ideale plek om een uur of twee uit te rusten en de auto even te laten staan. Houd er wel rekening mee dat het druk kan worden op dit mooie strand, vooral in het hoogseizoen. Vergeet ook zeker je beste zonnecrème niet mee te nemen zodat je je kan beschermen tegen de felle zonnestralen.

Sluit je dag af in Otranto

Otranto is de meest oostelijk gelegen stad van Italië. Het is een mix van culturele en historische bezienswaardigheden, kliffen en witte zandstranden. Mis ook zeker de Largo Porta Alfonsina niet, een versterkte stadspoort, en bezoek de kathedraal om het indrukwekkende mozaïek binnenin te bewonderen. Van overal zal je ook de Torre Matta zien staan, ooit een militaire verdedigingstoren, en het kasteel van Otranto.

Dag 13: Otranto naar Santa Maria di Leuca

Onze roadtrip loopt stilletjes aan op zijn einde, maar we hebben nog enkele pareltjes in het zuiden van Italië op ons programma staan. De eerste stop van vandaag is Santa Cesarea Terme, bekend bij buitenlandse toeristen dankzij de architectuur in islamitische stijl.

Hier vind je sierlijke kerken in Moorse traditie en kastelen die met elkaar verbonden zijn door stille steegjes. Iets meer naar het zuiden ligt het middeleeuwse stadje Castro, met wortels die teruggaan tot de Romeinse tijd. Het is vooral bekend om het 12e-eeuwse kasteel.

Na zo’n 20 minuten rijden kom je aan bij het pittoreske dorp Santa Maria di Leuca

Het dorp ligt op de meest zuidelijke tip van het Salento-schiereiland, waar de wateren van de Adriatische en de Ionische Zee in elkaar overvloeien. Dit was altijd al een favoriete vakantiebestemming van de Puglianen zelf, en dat al sinds de vroege jaren 1900. Dat zie je aan de art-nouveau-villa’s die je nog altijd langs de zee promenade ziet. De stad is ook bekend om het heiligdom boven de haven, een belangrijk bedevaartsoord.

Dag 14: Santa Maria di Leuca naar Gallipoli

De laatste reisdag van de roadtrip is al aangebroken. We beginnen met een van de beste stranden in de streek: Spiaggia di Pescoluse, het strand bij Pescoluse. De lange zanderige kust strekt zich uit over 4 kilometer en je kan er in de zon liggen naast het kristalheldere water.

Daarna ga je naar Presicce, een rustig stadje. Elegante herenhuizen en monumenten tooien de smalle, kronkelende straten en je kan ook een intrigerend en bijzonder grottencomplex onder de Piazza del Popolo bezoeken. Ook het kasteel met een hangende tuin is een bezoekje waard.

Eventueel kan je nog even halt houden in Alezio, een typisch Pugliaans stadje met een lange en luisterrijke geschiedenis. Het gemeentelijk museum van de Messapi is een van de voornaamste attracties waar archeologische vondsten worden getoond die licht werpen op de vroege geschiedenis van de bevolking die hier in de buurt leefde in de 4de en 3de eeuw v.C.

Uiteindelijk kom je aan in Gallipoli

Deze oude stad wordt gescheiden van de nieuwe stad, die zich op een kalkstenen eiland bevindt, en verbonden is met het vasteland via een brug uit de 16de eeuw. Het was ooit een belangrijke Griekse stad, daarna viel het in handen van de Romeinen, de Vandalen, de Goten, de Byzantijnen en daarna natuurlijk Italië. Er wordt een gigantische olijfmarkt gehouden. Er zijn ook heel wat interessante musea en mis zeker de basiliek niet.

Dag 15: Terug huiswaarts

  • Vanuit Gallipoli rijd je terug naar Napels (5 uur rijden) of Brindisi (1 uur rijden) voor je terugvlucht richting België of Nederland.
  • Je kan de huurauto terug afzetten bij het autoverhuurbedrijf en wanneer je in het vliegtuig zit, kan je alvast beginnen wegdromen van je volgende vakantie naar dit prachtige stukje Italië.

HUURAUTO: Op roadtrip door Zuid-Italië met een huurauto? Lees dan zeker onze tips bij het huren van een auto op vakantie.

Waar overnachten in Puglia?

Een gouden tip: zoek een verblijf buiten de toeristische steden. Daar vind je vaak uitstekende mogelijkheden om te overnachten voor democratische prijzen. Als je met de auto op vakantie gaat, kan je perfect verblijven in de charmante kleinere dorpjes. Sommige onbekende dorpen liggen zelfs maar op een steenworp van de populaire plaatsen.

Wil jij ook graag authentiek overnachten in Puglia? Wel dan hebben we enkele leuke suggesties voor jou. Geniet van het authentieke Italië in een typische masserie trulli of agritourismo. We maakten een lijstje van de verblijven die we ten zeerste kunnen aanbevelen (zelf getest en goedgekeurd !).

FAQ - Veelgestelde vragen over een roadtrip door Zuid-Italië

Hoe reis ik naar Zuid-Italië?

Napels bereik je makkelijk met het vliegtuig vanuit heel wat Europese steden. Er zijn verschillende vluchten vanuit Brussel en Amsterdam richting Napels (check de prijzen voor vliegtickets hier). Combineer je deze roadtrip met een bezoek aan andere delen van Italië? Dan kan je er ook voor kiezen om naar Napels reizen met de hogesnelheidstrein vanuit heel wat andere Italiaanse steden.

Hoe deze roadtrip maken door Zuid-Italië?

Deze reis is ontworpen als een echte roadtrip. We raden je dus sterk aan om een auto te huren in Napels (of om met je eigen auto te komen). Je kan ook gebruik maken van het openbaar vervoer in Italië, maar je zal dan iets langer onderweg zijn. Niet alle treinen en bussen rijden frequent en de kleinere dorpjes zijn moeilijker te bereiken.

Een eigen auto huren is dus zeker een goed idee. Huur je auto bij Sunnycars of vergelijk de prijzen bij EasyTerra.

Wat is de beste reistijd voor Zuid-Italië?

Je kan de regio het hele jaar door bezoeken, maar natuurlijk is de zomer de beste periode. Je kan dan optimaal van de stranden genieten, een belangrijke troef van zowel Amalfi als Puglia. Wil je het toeristische hoogseizoen vermijden, dan raden we je aan om in mei, juni of september af te zakken naar Zuid-Italië. Je hoeft de stranden dan niet met horden toeristen te delen en de prijzen van hotels zijn iets lager.

Lekker eten en drinken in Zuid-Italië

Wie aan Italië denkt, denkt al snel aan de heerlijke Italiaanse specialiteiten. Je zal in Zuid-Italië heel wat uitstekende restaurantjes tegenkomen waar je al dat lekkers kan proeven.

Napels wordt ook gezien als de geboorteplaats van de pizza. De oudste Italiaanse pizzeria, Antica Pizzeria Port'Alba, is gevestigd in Napels (Via Port'Alba, 18). De regio Campania, waarvan Napels de hoofdstad is, staat bovendien bekend om de wijn.

Ook Puglia is een culinaire bestemming

  • In Bari zie je zelfs vrouwen met de hand pasta rollen op de Arco Alto (Via delle Orecchiette) in de oude stad.
  • De Puglianen zijn trots op hun pasta, vooral op de kleine oorvormige schelpjes, orecchiette, die van bloem van harde tarwe, water en zout gemaakt worden.
  • Er zijn in Puglia meer olijfbomen dan mensen, probeer dus zeker de plaatselijke olijven.
  • De lokale ricotta’s en pecorino’s zijn van uitstekende kwaliteit. Probeer ook zeker de burrata. Die zachte kaas is afkomstig uit deze regio.

Download onze gratis reisgidsen Zuid-Italië

Wil jij ook graag Italië zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!

Napels-AmalfikustPuglia
Reisgids Napels-AmalfikustReisgids Puglia

Op reis naar Zuid-Italië? Nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Zuid-Italië.

Napels en Amalfikust

Gratis reisgids Amalfikust downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 23 april 2024 - Dany Geerts

Wij gaan on september naar Napels en de Amalfiekust, vergezeld van jullie reisgids.

- 27 juli 2022 - Yvonne

Hele mooie handige beschrijving van de streek!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?