Dom van Napels bezoeken: Alle info over de Duomo di Napoli kathedraal

Volledige reisgids kopen voor € 10

Dom van Napels bezoeken: Alle info over de Duomo di Napoli kathedraal

Praktische info en tips voor je bezoek aan Duomo di Napoli kathedraal

De dom van Napels werd gebouwd in de 13e eeuw en is een van de symbolen van de stad. Dit emblematische gebouw staat middenin het centrum en is de grootste kerk van de stad. Je mag de Duomo di Napoli met andere woorden niet missen wanneer je Napels bezoekt.

Benieuwd naar wat je mag verwachten van je bezoek? Ontdek hier alles over de Dom van Napels.

Inhoud artikel

 1. De Dom van Napels, een samensmelting van oude kerken

De Dom van Napels is dé kathedraal van Napels. De bouw van de kerk begon in de 13e eeuw (1272) en werd in 1315 uiteindelijk ingewijd door koning Karel I van Anjou. De Dom zelf was toen nieuw, maar aan de linkerkant van de kathedraal stonden twee oudere kerkgebouwen die opgenomen werden in het nieuwe geheel.

Enerzijds was er de basiliek Santa Restituta en anderzijds het baptisterium San Giovanni. Die laatste doopkapel werd in de Romeinse tijd opgetrokken, in opdracht van niemand minder dan keizer Constantijn. Er zijn bij opgravingen bovendien oud-Griekse en Romeinse artefacten gevonden. Je kan de resten van beide kerken vandaag nog steeds zien in de linkervleugel van de Dom van Napels.

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je bezoek aan Napels? Bekijk alvast onze favoriete verblijven in Napels.
 1. De relikwieën van San Gennaro

San Gennaro (Sint-Januaris), is de beschermheilige van de stad Napels en is afgebeeld op het hoofdaltaar van de Duomo. De heilige Januaris werd in 305 onthoofd omdat hij een christen was. De keizer Diocletianus had opgedragen tot een grootse christenvervolging.

In de Dom van Napels kan je vandaag nog 2 urnen zien waar het bloed van de heilige in bewaard zou worden.

Ben je hier op de eerste zondag van mei of op 19 september? Dan moet je zeker eens de mis bijwonen. De urnen met het gestolde bloed worden dan vlakbij het zilveren borstbeeld van de heilige gebracht en wonder boven wonder wordt het bloed dan terug vloeibaar..
 1. Duomi di Napoli bezoeken

De trots van de stad

De Dom van Napels wordt ook wel de Cattedrale di Santa Maria Assunta of Cattedrale di San Gennaro genoemd, maar de meeste Napolitanen hebben het gewoon over de Duomo di Napoli en is zonder twijfel een van de mooiste bezienswaardigheden van Napels. De kathedraal werd in de 13e eeuw opgetrokken, maar vertoont een mix van verschillende stijlen. Het is een gotisch gebouw, maar je herkent er zowel elementen uit de 14e-eeuwse gotiek als uit de 19e-eeuwse gotiek in terug. Dat komt door renovatiewerken die door de eeuwen heen hebben plaatsgevonden.

De kerk van Santa Restituita

De kerk van Santa Restituita bevindt zich nu dus binnenin de Duomo. Je ziet ernaast ook de doopkapel van San Giovanni in Fonte. Bewonder ook zeker de schilderijen van Luca Giordano en de 14-eeuwse beeldhouwwerken.

De Griekse en Romeinse funderingen

In de kerk van Santa Restituita kan je het archeologische deel van de kathedraal bezoeken. Je kan er nog enkele restanten van de vroegere Griekse en Romeinse stad terugzien. De Dom van Napels ziet er langs de buitenkant behoorlijk nieuw uit, maar herbergt dus wel degelijk veel geschiedenis.

De koninklijke kapel San Gennaro

Aan de andere kant zie je de koninklijke kapel van San Gennaro (heilige Januarius), waar de relikwieën van de heilige worden bewaard. Deze 17e-eeuwse kapel werd opgetrokken in een mooie barokstijl.

 1. Bezoek het Museo del Tesero di San Gennaro

Net naast de kathedraal kan je het 'museum van de schatten van San Gennaro' bezoeken. Een absolute aanrader voor iedereen die in kunst geïnteresseerd is. In dit museum worden allerlei verschillende kunstwerken tentoongesteld en je ziet er juwelen en zilveren voorwerpen. Al dat blinkend goed werd aan de kerk geschonken, door de eeuwen heen, om in goede gratie van de beschermheilige van de stad te vallen.

 • Je kan het museum van maandag t/m vrijdag bezoeken van 9u30 - 18u
 • Je kan de Dom eenvoudig bereiken vanaf het centraal station met de metro (1 en 2).
 • Meer info op de website.

TICKETS: Wil je graag het museum bezoeken? Boek je tickets voor het Museum van de Schatten van San Gennaro online op voorhand. Zo kan je ellenlange wachtrijen aan de kassa vermijden.

 1. Openingsuren + waar tickets kopen?

Wat zijn de openingsuren van de Dom van Napels?

 • Maandag tot zaterdag: 8:30 - 13:00 uur en 15:30 - 19:30 uur
 • Zondag: 8:30 - 13:00 uur en van 16:30 - 19:30 uur

Hoe kan ik tickets boeken voor de Dom van Napels en het museum?

TIP: Om alles uit je bezoek aan de Dom van Napels te halen, kan je de kathedraal met een gids bezoeken. Er wordt een interessante tour door de Dom van Napels georganiseerd waarbij een gids je op bijzonderheden wijst en het verhaal van de heilige vertelt. Je bezoekt naast de kathedraal ook het museum. Boek je rondleiding met gids door de Dom van Napels.

 1. Waar bevindt zich de Dom van Napels?

 • De Dom van Napels bevindt zich op de Via Duomo in het hart van Napels.
 • Je kan de Dom makkelijk bereiken via de metrohalte 'Duomo' op Lijn 1. De metrohalte grenst aan de ingang van de kathedraal.

Wat is de ligging van de Dom van Napels op de kaart?

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je bezoek aan Napels?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Napels? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Napels met 49 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Download je gratis preview reisgids Napels-Amalfi-Pompeii.

Napels en Amalfikust

Gratis reisgids Napels downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

Reisroutes in de buurt

Premium

Napels en Sorrento rondreis

Baai van Napels en Amalfi kust

Napels stadswandeling

Baai van Napels en Amalfi kust

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?