Polignano a Mare bezoeken: De mooiste kliffen van Puglia

Volledige reisgids kopen voor € 10

Polignano a Mare bezoeken: De mooiste kliffen van Puglia

22 november 2022 in Puglia5 reacties

Polignano a Mare is een oud Grieks stadje gelegen in de Italiaanse regio Puglia. De typische witte huizen, het netwerk van straatjes en de geschiedenis die hier te vinden zijn, maken dit stadje een pareltje aan de Adriatische Zee. Je kan hier niet alleen heerlijk ronddwalen en de verschillende oude kerken bezoeken, maar ook kan genieten van het adembenemende uitzicht op zee.

Het stadje heeft iets magisch en zal je zeker niet onberoerd laten. Daarom vertel ik je hier alle toppertjes die je er kan zien!

Inhoud artikel

 1. Griekse geschiedenis

1.1. De Via Traiana

Het stadje Polignano dateert uit naar de 4de eeuw voor Christus. Griekse kolonisten arriveerden op de Italiaanse kust en stichtten hier de stad Neapolis, maar op termijn groeide deze stad alsmaar meer. Uiteindelijk werd het onder de Romeinen een zodanig belangrijke stad dat keizer Trajan de ‘Via Traiana’, een weg die van Rome naar Brindisi ging, in de tweede eeuw na Christus door de stad liet lopen. De oude Romeinse brug ten noorden van het historisch centrum van Polignano maakte ooit nog onderdeel uit van deze keizersweg.

1.2. Rechtsmachten & religies

Na de Romeinen kwam Polignano in de zesde eeuw aan de macht van het Byzantijnse Rijk en adopteerde de stad de orthodoxe religie. Daar bleef het echter niet bij, want Polignano viel ook nog onder de jurisdictie van vele anderen, zoals de Noormannen tot aan 1194. Daarnaast viel de stad onder de rechtsmacht van Venetië voor een periode van 20 jaar in de zestiende eeuw. Zo is het huis van de Venetische gouverneur terug te vinden in het Palazzo del Doge.

1.3. Agrarische stad

Ondanks dat Polignano aan zee ligt, heeft het tot aan recente jaren geen veilige haven gehad, waardoor het stadje geen vistraditie heeft zoals de meeste andere kuststeden in Puglia. Hierdoor is Polignano een agrarische stad en worden er verschillende soorten groenten en olijven geproduceerd. Toch is de wortel van Polignano, de Bastinaca of San Vito, hier het streekproduct. Desondanks moet het stadje het tegenwoordig voornamelijk hebben van het toerisme.

LEESTIP: Mis niets tijdens je rondreis door Puglia met onze gratis reisgids Puglia.

 1. De bijzondere locatie van Polignano a Mare

Polignano ligt iets meer dan 30 kilometer onder Bari, de hoofdstad van Puglia, en iets meer dan 80 kilometer boven de havenstad Brindisi en is dus ook zeer goed te bereiken. Het bijzondere van deze stad is dat het op een kalkstenen klif op zo’n 20 meter hoogte boven de helderblauwe wateren van de Adriatische Zee ligt. In de klif zijn aardig wat grotten te vinden die al millennia geleden zijn ontstaan door de kracht van het zeewater en waarin zelfs prehistorische mensen hebben geleefd.

Eén van deze grotten is de Palazzesse grot die bekend staat als de mooiste van de grotten en die je dus ook zeker zou moeten bezoeken. Er bevindt zich hier voor de culinaire fans die een waanzinnig uitzicht ook wel kunnen appreciëren tegenwoordig een restaurant.

 1. Kliffen en stranden

Eén van de dingen waar Polignano om bekend staat is het klifduiken. Door haar ligging is Polignano een favoriete plek van velen om van de hoge kliffen het water in te duiken en dat zie je dus ook constant gebeuren. Het is dus geen verrassing dat de stad recentelijk al een paar keer de Red Bull duikwedstrijden heeft mogen hogen, waarbij men vanaf een rots op 27 meter hoogte het water in duikt.

Wanneer je echter niet zo’n grote durfal bent is het ook mogelijk om gewoon te genieten van de prachtige stranden en de helderblauwe wateren. De vele grotten nodigen snorkelen en duiken meer dan uit en er zijn ook meer dan genoeg zandstranden die verscholen liggen tussen de rotsen waar je even tot rust kan komen. Blue Flag beach is een lokale favoriet, maar ook Lama Monachille en Cala Ponte Marina zijn paradijselijke stranden. Ontdek hier nog meer mooie stranden in Puglia.

 1. Chiesa Matrice kerk

Eén van de grootste bezienswaardigheden en tegelijk mooiste kerk is de Chiesa Matrice kerk. De kerk is te vinden op het Piazza Vittorio Emanuele II en is, zoals de naam al doet vermoeden, toegewijd aan de heilige Maria en haar tenhemelopneming. De kerk werd in de dertiende eeuw gebouwd, maar de verschillende kunstwerken die er te vinden zijn, dateren uit latere eeuwen. Zo komt het portaal op de voorgevel, dat geflankeerd wordt door 2 beelden van Sint-Anthonius van Padua en Sint-Marcus, uit 1628. Boven het portaal is een bas-reliëf te vinden van de heilige Maria. In de kerk zijn er beelden van het kerstverhaal te vinden die uit de zestiende eeuw dateren.

 1. Porta Grande

De historische stad van Polignano was ooit ommuurd. In eerste instantie was de overgebleven Arco della Porta de enige ingang naar het centrum, maar nadat er meerdere doorgangen ontstonden werd de Porta Grande, die ook wel bekend staat als de Marchesale boog, de belangrijkste poort naar het historisch centrum. Deze poort is in de zestiende eeuw gebouwd toen de stadsmuren gerenoveerd werden en is dus ook minder oud dan de Arco della Porta, maar desalniettemin is het een bijzonder bouwwerk. Er lag ooit een ophaalbrug aan de poort om over de gracht, rondom de muur gelegen, heen te komen, maar hier zijn alleen de 2 gaten aan beide kanten van de poort van overgebleven.

 1. Marchesale Palace

Naast de Porta Grande is het Marchesale Paleis te vinden op het kleine F. Miani Perotti piazza. Het gebouw dateert uit de vijftiende eeuw en heeft dienst gedaan als het huis van de leenheren van Polignano. Door de eeuwen heen is het behoorlijk veranderd. Zo heeft de Miani familie het gebouw in 1850 uitgebreid met behulp van de stadsmuren, waardoor de hangende tuinen die eerder aan het gebouw lagen, verwijderd werden.

LEESTIP: Mis niets tijdens je rondreis door Puglia met onze gratis reisgids Puglia.

 1. Havenplaatsje San Vito

Vlakbij Polignano ligt het kleine havenplaatsje San Vito. Dit plaatsje staat dan ook vooral bekend om de bijzondere natuurlijke haven, die in de Romeinse tijd al een zeer belangrijke functie had en waar paarden werden gewisseld. Het is dan ook een leuk plaatsje om te bezoeken en de perfecte plek om er zelf met een bootje op uit te gaan om langs de kustlijn van Puglia te varen. Wanneer je liever op het droge blijft is de abdij van San Vito een bezoek waard. De abdij is gelegen aan zee en is omringd door dikke muren, waarbinnen je naast een kleine romaanse kerk ook een molen, schuren en warenhuizen, waterputten en een visvijver vindt.

 1. Monopoli

Tijdens je rondreis in Puglia kan je zeker ook een uistap maken naar de grotere stad Monopoli. Deze stad heeft een prachtig historisch centrum en staat vooral bekend om haar kathedraal. De Cattedrale Maria Santisima della Madia dateert uit de twaalfde eeuw en is vernoemd naar de Madonna della Madia doordat het deels gebouwd is met de balken van een vlot waarop een afbeelding zou gelegen hebben van de heilige Maria. Tegenwoordig vind je in de crypte van de kerk een archeologisch museum met beelden en oude grafwerken. Verder is het Castello Carlo V ook een bezoek waard en vergeet natuurlijk niet door het oude historische centrum te struinen.

 1. Ostuni: het witte stadje

Een stuk verder van Polignano vandaan ligt Ostuni, op zo’n 50 kilometer afstand. Deze stad staat ook wel bekend als de Witte Stad, en het beeld van de witte huisjes die tegen een heuvel gebouwd zijn laat dan ook goed zien waarom het deze bijnaam heeft.
Alles is dan ook wit, niet alleen de muren maar ook de stenen op de straat, en er wordt aan de bewoners van Ostuni gevraagd of je eens in de zoveel jaar hun huizen willen oververven om het zo wit mogelijk te houden. Net als in Monopoli is ook hier de kathedraal weer de grootste bezienswaardigheid, maar laat dat je vooral niet tegenhouden om door de stad te struinen en af en toe een zijstraatje in te schieten.

Onze tip: Ga mee met een stadswandeling door Ostuni, wil je proeven van de lokale keuken of zelf koken met een cursus?

 1. Grotten van Castellana

De grotten van Castellana liggen een halfuurtje landinwaarts van Polignano verwijderd en zijn zeker een bezoekje waard. Je kan met 2 verschillende tours mee, eentje van 2 uur en een kortere van nog geen uur, om de grotten te ontdekken. De grotten zijn officieel pas in 1938 ontdekt, maar daarvoor werd het gat in de grond, zoals de omwonenden het zagen, gebruikt als vuilstortplaats. Gelukkig is alle rommel opgeruimd en kan je nu je ogen uitkijken in de bijna 3,5 kilometer lange tunnels onder de grond.

In de grotten zit je zo ongeveer 120 meter onder de grond en het is er doorgaans zo’n 16,5 graden, dus vergeet niet om een jas mee te nemen, zelfs tijdens de hitte van de zomer. Met de lange tocht kom je bij de Grotta Bianca waar er bijzondere kristalformaties te zien zijn, maar met beide tours kom je langs een stuk grot waar er een horizontale zwarte laag in het gesteente te zien is. De precieze oorzaak van deze zwarte streep is niet bekend, maar het is op meerdere plekken ter wereld te zien op dezelfde diepte, dus het is een bijzonder fenomeen.

 1. Standbeeld van Mister Volare

‘Volare oh oh, cantare oh oh oh oh… Nel blu degli occhi tuoi blu, felice di stare quaggiù. Nel blu degli occhi tuoi blu, felice di stare quaggiù, con te.’ Herken je deze liedjestekst? Dat is niet onwaarschijnlijk, aangezien het één van de bekendste Italiaanse songteksten aller tijden is. De stad Polignano a Mare is de geboorteplaats van de vader van Italiaanse zangers: de grote Domenico Modugno. De liefde voor muziek bracht Modugno ertoe om zijn eerste lied al op 15-jarige leeftijd te schrijven. Modugno trok naar Rome, waar hij een leidende figuur in theater, televisie, film en radio werd. Bij het grote publiek is hij vooral gekend door zijn 4 overwinningen op het Festival van San Remo, een beroemde liedjescompetitie in Italië.

Het bekendste nummer is ‘Nel Blu Dipinto di Blu’, of voor de meesten bekend als ‘Volare’. Met dit nummer greep hij de derde plaats in het Eurovisiesongfestival in 1958 en won hij 3 Grammy Awards: 1 als album van het jaar, 1 als nummer van het jaar en 1 als beste uitvoerder van 1958. Modugno sleepte nog heel wat andere prijzen in de wacht en er werden ten minste 800.000 exemplaren van het album verkocht in Italië en meer dan 22 miljoen wereldwijd. In dit filmpje keren we even terug naar 1964 met een optreden van Domenico Modugno die 'Volare' zingt.

In 1993 gaf Domenico Modugno zijn laatste grote concert van zijn carrière in Polignano a Mare en uiteindelijk stierf hij aan een hartaanval in 1994. Ter ere van dit grote talent werd op 31 mei 2009 aan de waterkant van Polignano a Mare een bronzen standbeeld onthuld van wel 3 meter hoog. Het standbeeld werd ontworpen en gebeeldhouwd door Hermann Majer geboren in 1961. De kunstenaar had het beeld oorspronkelijk met open armen naar de zee ontworpen, beïnvloed door het beroemde lied "Volare". Het volk, trots op de geliefde Modugno, wilde echter dat de artiest eeuwig naar zijn geboortestad werd gekeerd. Dit is dan ook hoe je het beeld vandaag kan bezichtigen.

 1. Lido Cala Paura

Lido Cala Paura is een klein strand in het centrum van Polignano a Mare. Het ligt te midden van rotsen met grotten en verzonken grotten om te verkennen. Het strand bestaat voornamelijk uit kiezels. het is gelegen langs een rotsachtige klif met huizen op de top, waardoor een schilderachtige achtergrond. Het is gebruikelijk om vissers met hun hengels aan de muur te zien zitten. Het is een populaire plek. Je kan er zelfs van tevoren reserveren als je graag één van de parasollen en ligstoelen wil veroveren. De verkoper verhuurt ook waterfietsen en kano's, en er is een bar en een pizzeria beschikbaar.

 1. Waar overnachten in Polignano a Mare?

Wil je graag uniek overnachten dan ben je goed bij Aquamarea. Deze B&B ligt op de klif van Lama Monachile in Polignano a Mare en heeft een restaurant en loungbar op het dak en een loungebar.

Elke kamer is voorzien van airconditioning, eigen badkamer en sommige kamers hebben een balkon. Je kan 's morgens genieten van een à-la-carteontbijt op het terras en een prachtig uitzicht. Meer info en prijzen.

Nog meer verblijven in Polignano a mare bekijken? Klik hier

 1. Mis niets tijdens je vakantie in Puglia met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Puglia? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Puglia met meer dan 134 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Puglia.

Puglia

Gratis reisgids Puglia downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 4 december 2022 - M. De Waal

Super fijn al deze tips. Was vier weken geleden in Puglia, ga er zeker nog een keer terug.

- 13 maart 2022 - reginald de leeuw

na umbria is het de streek die ik in de nazomer vermoedelijk zal bezoeken. (nog in revalidtie) dank voor de mooie voorstellen bijzonder voor korte reizen

- 23 februari 2020 - ALAIN VAN PETEGHEM

Zeer degelijke en gedetailleerde reisgids. Zeer nuttig instrument tijdens reis naar Puglia.

- 23 november 2019 - J SCHMITZ

Mooie site! Kijk nu al uit naar september

- 28 april 2019 - Chantal Block

Toffe reisroutes en beschrijving van leuke plaatjes. Goede stadsplannetjes. Bezienswaardigheden mochten voor mij iets grondiger beschreven worden.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?