Brindisi bezoeken? Onze 11 x tips & bezienswaardigheden + foto's

Volledige reisgids kopen voor € 10

Brindisi bezoeken? Onze 11 x tips & bezienswaardigheden + foto's

19 juli 2023 in Puglia7 reacties

Ontdek de intrigerende geschiedenis van Brindisi en Zuid-Italië

Voor de komst van de Romeinen, was Brindisi al gekoloniseerd door de Oude Grieken, en volgens de legende zou de stad gesticht zijn door de held Diomedes. De Romeinen veroverden de nederzetting in de 3de eeuw, en je vindt nog steeds overblijfselen uit deze periode. Verschillende restanten overleefden de aardbeving van 1456 en een zwaar bombardement tijdens WOII dat veel van de architectuur van de stad verwoestte.
Gelukkig is er nog veel te zien in de stad. We zetten onze aanraders op een rij:

Inhoud artikel

 1. Het hart van de oude stad: Porto di Brindisi

Een groot deel van de geschiedenis en het karakter van Brindisi draait rond de bedrijvige toeristische, commerciële en industriële haven Porto di Brindisi, de poort naar de havens aan de overkant van de Adriatische Zee en belangrijk voor zowel vervoer van mensen als handelstransport.

Natuurlijk identificeert de stad zich sterk met haar haven, dus je kan Brindisi en haar ligging beter begrijpen met een havenbezoek. Als je uitkijkt over de Adriatische Zee kan je je zo de schepen inbeelden die hier eeuwenlang hun waren verhandelden, passagiers vervoerden, of zelfs plunderden en roofden.

WANDELTIP: Wil je graag meer te weten komen over Brindisi en de Romeinse have? Ga mee met een georganiseerde wandelingen.

 1. Archeologische vondsten in de Faldetta Archeologische Collectie

De Faldetta Archeologische Collectie bevindt zich in de Palazzina del Belvedere. De collectie die voornamelijk bestaat uit stukken gevonden in de regio toont keramiek, glas en brons, en staat bekend om enkele zeer unieke vondsten. Dit is een van de interessantste archeologische collecties in de regio, en het loont zeker de moeite om een kijkje te nemen.

 1. De Colonne Terminali della Via Appia als cultureel icoon

De Colonne Terminali della Via Appia, een Romeinse zuil, geldt als een van de symbolen van de stad en is een belangrijk cultureel icoon voor veel inwoners. Oorspronkelijk stonden hier 2 zuilen. De zuil staat bovenaan een lange trap en is 19 meter hoog. Hij zou in de 2de eeuw gebouwd zijn en werd waarschijnlijk zowel gebruikt als vuurtoren als om het einde van de Via Appia (helemaal uit Rome) aan te geven.

De twee zuilen ondersteunden ooit een stevige bronzen balk waarop een gouden licht stond, waardoor de schepen de ingang naar de haven konden vinden. Je vindt de overblijfselen van de tweede zuil, die in 1528 instortte, nu op het Sant’Oronzo Plein in Lecce.

LEESTIP: Mis niets tijdens je rondreis door Puglia met onze gratis reisgids Puglia.

 1. Grieken, Romeinen en tempeliers bij het Archeologisch Museum

In het Archeologisch Museum kan je een aantal interessante tentoonstellingen vinden die meer licht werpen op de mensen en de gewoontes van deze stad en regio doorheen de geschiedenis. In het museum zijn er tal van schatten, zoals bronzen en stenen beelden, sierlijk aardewerk en een uitgebreide collectie Griekse en Romeinse vondsten. Hoewel het museum niet groot is, staat het vol interessante dingen, en is het een aanrader voor wie graag een blik op het verleden werpt.

Buiten, niet ver van het museum, vind je twee bogen van de zogenaamde Portiek van de Tempeliers. Eigenlijk is dit eerder een loggia dan een portiek. De locatie dichtbij de kathedraal doet vermoeden dat het waarschijnlijk een gebouw van de middeleeuwse bisschop van Brindisi was. Het zou in de 12de of 13de eeuw gebouwd zijn.

 1. Mozaïeken van 900 jaar oud in de kathedraal van Brindisi

De indrukwekkende kathedraal van Brindisi dateert uit de 11de eeuw en werd gebouwd in romaanse stijl. Ze werd ingewijd door Paus Urbanus II in 1089, en de bouwwerken waren klaar in 1143. De kathedraal moest in 1743 bijna volledig hersteld worden, nadat de stad werd getroffen door een aardbeving. Je kan binnen nog steeds stukken van de oorspronkelijke mozaïekvloer zien.

 1. Fresco's en versierde deurposten in San Giovanni Al Sepolcro kerk

De San Giovanni Al Sepolcro kerk werd in de 12de eeuw gebouwd en volgt een cirkelvormig plan dat typisch was voor de bouwwerken van de Tempeliers in die tijd. Het is een sobere structuur, maar op de muren kan je nog wel de overblijfselen van een middeleeuws fresco zien, en er ook een glimp opvangen van de crypte die eronder ligt. Je ziet een aantal interessante architecturale hoogstandjes, waaronder de deurposten die rijkelijk versierd zijn met fragmenten uit het Oude Testament.

 1. Het Zwabisch Kasteel van Brindisi

Het Zwabisch Kasteel in Brindisi is ook een van de interessantste historische gebouwen van de stad. Het kasteel werd in 1127 gebouwd op instructie van Frederik II met materiaal van oudere gebouwen. Het kasteel onderging reeds meerdere verbouwingen, waarvan sommige direct verbonden zijn met enkele belangrijke historische figuren van Puglia en Italië. Zo versterkte bijvoorbeeld Keizer Karel V in 1519 het kasteel.

Tegenwoordig wordt het kasteel gebruikt door de Italiaanse Zeemacht, maar is spijtig genoeg niet meer toegankelijk.

 1. Duik in de Romeinse geschiedenis in het San Pietro degli Schiavoni Archeologisch Gebied

In het historisch hart van Brindisi vind je het San Pietro degli Schiavoni Archeologisch Gebied, waar je een beeld krijgt van Brindisi onder Romeins bestuur. De naam van de site is afkomstig van een kleine kerk, gewijd aan San Pietro (Sint-Pieter), die in de 17de eeuw gebouwd werd maar waar jammer genoeg niets van overblijft, en van de Schiavoni, een Grieks-Albaans volk dat hier leefde tijdens de 16de eeuw.

Het was pas in de jaren 60 dat hier Romeinse overblijfselen werden ontdekt in de vorm van een oude Romeinse domus, of stadswoning. Tegenwoordig kan je op deze grote site de overblijfselen van een volledig geplaveide straat zien, samen met huizen en thermen.

Aan een kant van de site zie je het nieuwe Verdi theater; aan de andere kant ligt het Palazzo Granafei Nervegna, een paleis genoemd naar de twee families die er eigenaar van waren. Het werd in de 16de eeuw gebouwd in renaissancestijl.

 1. Knappe Byzantijnse fresco's in Santa Maria del Casale

Breng tijdens je rondreis door Puglia ook een bezoek aan de Santa Maria del Casale in Brindsi, het is een van de vele charmante kerkjes die verspreid liggen over de stad. Deze kerk, een nationaal monument, ligt buiten de stad richting de luchthaven van Brindisi.

Ze werd in de vroege 14de eeuw gebouwd op de overblijfselen van een oude kapel en is een voorbeeld van de overgangsperiode tussen de romaanse en gotische architectuurstijlen. Hoewel redelijk klein, is de kerk toch noemenswaardig dankzij de oogverblindende Byzantijnse fresco’s die je binnen kan zien.

 1. Het prachtige uitzicht bij het Monumento al Marinaio d’Italia

Het Monumento al Marinaio d’Italia, of het Monument voor de Italiaanse Matrozen, heeft de vorm van een immens roer en ligt op 54 meter hoogte. Het werd in 1933 gebouwd. Aan de voet van het roer staat een gewijde kapel ter herinnering aan de matrozen die hun leven lieten tijdens oorlogen. Een marmeren beeld van de Heilige Maagd werd helemaal bovenaan toegevoegd in 1954.

Hoewel het roer zelf ook interessant is, is de belangrijkste reden om deze site te bezoeken, het panoramisch uitzicht dat je hebt bij het monument over het water naar de haven en de stad.

 1. Waar overnachten in Brindisi, Puglia?

Er is een hele waaier aan accommodaties in Brindisi.

Booking.com

 1. Mis niets tijdens je vakantie in Puglia met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Puglia? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Puglia met meer dan 134 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Puglia.

Puglia

Gratis reisgids Puglia downloaden


Geschreven door

Marie-Lise Van Wassenhove

- 28 mei 2024 - philippe

echt de moeite waard, veel mooie plaatsjes terug gevonden , die bezoek waard zijn, bedankt

- 21 september 2023 - Frank Baeyens

Zeer praktische, duidelijke gids. Is van grote hulp geweest en zal dat in de toekomst zeker nog zijn!!!

- 29 januari 2023 - Marja

Ga zo door! Veel informatie waardoor je zin krijgt vandaag al af te reizen. Leuke uitstapjes, mooie stadswandelingen, mmmmm

- 30 juli 2022 - Max Smith

Bijzonder mooi en goed in elkaar gezet. Top

- 16 maart 2020 - Theo Pieters

gemakkelijke manier om brochure aan te vragen. Goed uitgewerkte thema's. Veel documentatie.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?