6 archeologische sites nabij Napels (Pompeii, Herculaneum, Paestum, Stabiae, Baia, Cuma)

Volledige reisgids kopen voor € 10

6 archeologische sites nabij Napels (Pompeii, Herculaneum, Paestum, Stabiae, Baia, Cuma)

Niet ver van Napels liggen heel wat archeologische sites. Sommige daarvan zijn zelfs vele eeuwen ouder dan het legendarische Pompeii dat bij een uitbarsting van de Vesuvius letterlijk van de kaart werd geveegd.

De vulkaan trof ook andere Romeinse stadjes, en ook deze sites kan je bezoeken. Omdat ze minder bekend zijn, met Herculaneum als uitzondering, zijn ze vaak ook een pak minder druk. Maar elk zijn ze sowieso een bezoek waard!

Inhoud artikel

Tickets & Tours

  1. Het legendarische Pompeii

Op het moment van de uitbarsting van de Vesuvius was Pompeii een welvarende stad waarin zo’n 20.000 mensen leefden. In augustus 79 sloeg het noodlot toe. Een verwoestende gaswolk en een stroom aan puimsteen werden de stad en haar bewoners fataal. De hele omgeving werd bedekt door een dikke laag van ruim 5m dik. Zo ontstond de ruïne van een volledige stad uit de antieke Oudheid, als in een tijdscapsule.

Je leest het in elke gids, en we kunnen het alleen maar beamen: Pompeii is groot. Je kan er gerust een volledige dag doorbrengen. Daarom hebben we een volledig artikel aan Pompeii gewijd, dat vaak in combinatie met de Vesuvius bezocht wordt.

  1. Het prachtig bewaarde Herculaneum

In de Romeinse tijd had Herculaneum een kleine vissershaven, maar het stadje stond in de eerste plaats bekend als een aangename verblijfplaats voor welgestelde patriciërs die er een buitenverblijf of luxueuze villa hadden. Er woonden zowat 5.000 mensen.

Toen de Vesuvius in actie schoot, bracht de wind de eerste regen van as en puim naar Pompeii. Hierdoor kregen de bewoners van Herculaneum extra tijd om de stad te ontvluchten. Pas ’s avonds, toen ook de binnenwanden van de Vesuvius instortten, kwam er een grote golf van gloeiende lava en modder vrij die zich een weg baande naar de stad.

Herculaneum werd bedolven onder een 20 meter dikke laag modder, die doorheen de tijd versteende. Uiteindelijk verscheen er een nieuwe stad bovenop de modderlaag. De resten van het antieke Herculaneum werden in 1709 bij de aanleg van een waterput bij toeval ontdekt.

Herculaneum is niet zo bekend als grote zus Pompeii, maar minstens even interessant. De site is compact en overzichtelijk. Bovendien heeft de betonlaag een vacuüm gecreëerd, waardoor al het organisch materiaal goed bewaard gebleven is. Archeologen vonden restanten van tal van etenswaren zoals kaas, brood en fruit, maar ook van kledij, houten banken en bedden, zij het allemaal in verkoolde vorm. In verschillende huizen zijn ook nog de originele houtstructuren te bewonderen.

Wil je het meeste uit je bezoek halen? Boek dan een excursie met gids, die je alles vertelt over de bijzondere plekken in de stad en het dagelijkse leven in de Romeinse tijd.

  1. De 3 Romeinse villa's van Stabiae

Zo'n 30 km ten zuiden van Napels kan je de archeologische sites van Stabiae vinden. In de tijd van de Romeinen was Stabiae een geliefd kuuroord met geneeskrachtige bronnen. Ook Stabiae werd bij de uitbarsting van de Vesuvius bedolven. Het is overigens van hieruit dat Plinius de Oudere, oom van Plinius de Jongere die dankzij zijn ooggetuigenverslag de ramp documenteerde voor de geschiedenis, vertrok om de uitbarsting van dichterbij te onderzoeken. Hij zou het niet overleven.

In het Archeologisch Park kan je 3 Romeinse villa's bewonderen. De bekendste is de Villa San Marco, één van de grootste ontdekte Romeinse villa’s in de streek met een eigen thermencomplex. Er werden heel wat mozaïeken, fresco’s, meubilair en beeldhouwwerken gevonden. De Villa dei Pastore is zelfs nog groter. Omdat er geen huiselijke vertrekken gevonden werden, vermoeden wetenschappers dat de villa geen woonplaats was, maar een kuuroord. De Villa Arianna tenslotte is vooral bekend om haar mooie fresco’s en ondergrondse tunnel naar de (toenmalige) kustlijn. Meer info op de website

  1. De thermen en onderwaterarcheologie van Baia

Baia (of Baiae voor de Romeinen) was een Romeins luxueus en mondain kuuroord, het Cannes avant la lettre. Heel wat Romeinse VIP’s, zoals Julius Caesar, Caligula, Nero, Augustus en Hadrianus lieten er (verschillende) optrekjes bouwen. Malaria en enkele aardbevingen in de 5de eeuw na Christus werden de stad echter fataal en betekenden het definitieve einde van haar bestaan als gegeerde badplaats.

In het Parco Archeologico delle terme di Baia kan je de indrukwekkende termen met koepelzalen bezoeken. Het merendeel van de oude stad is ondertussen echter onder de zeespiegel verdwenen. Maar niet getreurd, ook die restanten kan je bezichtigen. Duikliefhebbers kunnen de site onder begeleiding van een gids bezoeken. Zij die het liever droog houden, kunnen opteren voor een boottocht waarbij je door een glazen vloer overblijfselen van de stad kan bewonderen. Lees meer over je bezoek aan de verzonken stad Baia.

  1. Orakels in Cuma

Cuma (of Cumae voor de Romeinen) is de allereerste kolonie die de Oude Grieken in de 8ste eeuw voor Christus gesticht hebben op het Italiaanse vasteland. In de 3de eeuw voor Christus werd het een Romeinse kolonie.

Cuma is vooral bekend voor de zogenaamde Grot van de Sibille, een rechte gang van zo’n 130 m die eindigt in een gewelfde hal. Volgens de Aeneis van Vergilius bracht Aeneas de sibille van Cuma een bezoek om haar raad te vragen over het verdere verloop van zijn tocht. De plek heeft iets zeer raadselachtig, bijna hypnotisch, met zijn lange, trapeziumvormige gang waar via kleine spleten het licht naar binnen valt. Er is echter geen enkel archeologisch bewijs dat de tunnel ooit een religieuze functie had. Naar alle waarschijnlijkheid behoorde hij tot een complex van militaire routes.

  1. De prachtige Griekse tempels van Paestum

Paestum ligt een 100 km ten zuiden van Napels, maar is zo de moeite! De stad werd in de 6de eeuw voor Christus gesticht door Griekse kolonisten, en is een van de belangrijkste archeologische sites van Italië. In 1998 volgde een erkenning als UNESCO Werelderfgoed.

Poseidonia, zoals de stad door de Oude Grieken werd genoemd, is lang de belangrijkste stad geweest van Magna Graecia, het door de Grieken gekoloniseerde gebied in Zuid-Italië. De plek bevond zich op een kruispunt van handelswegen. Toen de Romeinen het gebied in 273 voor Christus veroverden, veranderden zij de naam naar Paestum. Lees meer over een bezoek aan Paestum.

In de 4de eeuw na Christus trad verval in. Als gevolg van ontbossing vormden rivieren in de buurt steeds meer moeraslanden dicht bij de stad, en dat bracht malaria met zich mee. Bovendien werden er nieuwe, directere verbindingswegen aangelegd tussen Rome en het Oosten, waardoor Paestum steeds meer buitenspel kwam te staan.
In de Middeleeuwen werd de stad definitief verlaten.

Paestum is wereldberoemd voor haar drie Dorische tempels die dateren van de 6de en 5de eeuw voor Christus, de bloeiperiode van Poseidonia. Ze liggen op korte afstand van elkaar en zijn gemakkelijk langs een wandelpad (de vroegere Heilige Weg) te bezoeken. In het nabijgelegen archeologisch museum kun je de bodemvondsten uit de Griekse periode zien zoals munten, beelden en de frontons van de tempels.

Onze tip: Geen zin om zelf naar Paestum te rijden? Boek dan een daguitstap!
  1. Kaartje met archeologische sites rond Napels

  1. Waar overnachten in Napels?

Pompeï en de Vesuvius bezoeken? Je kan dit perfect doen met Napels als uitvalsbasis. Het aantal hotels en accommodaties is er groot, en daardoor ook betere prijzen. Bekijk het volledige aanbod hotels in Napels hier.

Wijzelf verbleven in het NapoliMia Hotel, gelegen in het centrum van Napels in de gezellige Plebiscito-wijk. Of bekijk onze eigen selectie aan favoriete hotels en verblijven in Napels.

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Napels?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Napels? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Napels met 49 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Download je gratis preview reisgids Napels-Amalfi-Pompeii.

Napels en Amalfikust

Gratis reisgids Napels-Amalfi-Pompeii downloaden


Geschreven door

Marie-Lise Van Wassenhove
Wouter Coppens

Reisroutes in de buurt

Premium

Napels en Sorrento rondreis

Baai van Napels en Amalfi kust

Napels stadswandeling

Baai van Napels en Amalfi kust
- 27 november 2019 - Rutger

Een hele mooie site met heel veel mogelijkheden om je reis compleet te maken met heel veel mooie plekken die ik in ieder geval nog niet had ontdekt. In een woord geweldig!!👍🏻

- 21 augustus 2019 - Micheline Deceuninck-Bataillie

Fijne, overzichtelijke en zeer nuttige gids ! Blij dat ik hem mee had.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?