Piazza del Plebiscito in Napels: bezoek het hart van de stad Napels + tips

Volledige reisgids kopen voor € 10

Piazza del Plebiscito in Napels: bezoek het hart van de stad Napels + tips

Praktische info en tips voor je bezoek aan het Piazza del Plebiscito in Napels

Het Piazza del Plebiscito is hét hart van de stad Napels en wordt geflankeerd door twee beroemde gebouwen, het Palazzo Reale en de kerk San Francesco di Paolo. Naast het plein strekt zich de beroemde wijk Santa Lucia uit.

Een bezoekje aan het Piazza del Plebiscito mag absoluut niet ontbreken als je op vakantie bent in Napels.

Inhoud artikel

 1. Een woordje geschiedenis

Dit grote plein is nog niet zo oud als je misschien zou denken. Het werd pas aangelegd in de 19e eeuw. Het was koning van Napels Joachim Murat, de schoonbroer van keizer Napoleon Bonaparte, die de opdracht gaf om het Piazza del Plebiscito aan te leggen. Hij was koning van Napels van 1808 tot 1815. Het plein is genoemd naar de belangrijke volksstemming van 1860. De Napolitanen besloten er toen om zich aan te sluiten bij Italië en niet langer een autonoom land te vormen.

WANDELING: Wil jij graag Napels verkennen via een stadswandeling? Download onze reisgids Napels en Amalfikust, deze bevat een wandelroute die je langs alle bezienswaardigheden brengt.

 1. Piazza del Plebiscito bezoeken

Het Piazza del Plebiscito is het grootste plein van Napels. En wat ons betreft ook het mooiste plein en zelfs een van de mooiste bezienswaardigheden in Napels. Bewonder er zeker het Palazzo Reale en de kerk San Francesco di Paolo, die weerszijden van het plein sieren, maar wandel vooral ook even rond op het plein en snuif de sfeer die hier rondhangt op. Er staan ook twee mooie standbeelden en de kleurrijke huizen op de achtergrond contrasteren mooi met de statige bouwwerken op het plein.

Ten westen van het Piazza del Plebiscito ligt de karaktervolle volkswijk Santa Lucia. Het is het echte, volkse Napels. Je wandelt er door een labyrint van kleine straatjes vol trappen dat gegarandeerd je oriëntatie vermogen op de proef zal stellen. Je ziet de was aan de waslijn drogen en het ruikt er naar versbereide maaltijden.

Vanaf het Piazza del Plebiscito kan je ook gemakkelijk naar de catacomben en onderwereld van Napels, Napoli Sotterranea. Wie het liever wat muzikaals houdt, kan een bezoekje brengen aan de opera van Napels in het San Carlo theater.

 1. Palazzo Reale di Napoli

Het Piazza del Plebiscito wordt omgeven door bijzondere bouwwerken die het plein zo uniek maken. Het koninklijk paleis, het Palazzo Reale, is er daar eentje van. Dit 17e-eeuwse stadspaleis was de woning van talloze koningen. De imposante voorgevel van het gebouw is 169 meter lang, met in de niches standbeelden van Napolitaanse koningen van weleer.

Het gebouw is niet alleen een architecturaal plaatje, want ook binnenin word je overrompeld door een weelde aan rijke vertrekken en kunst, met in het bijzonder de imposante marmeren trappenhal, het privé theater met beelden uit papier maché, de Sala di Ercole en de Bibliotheca Nazionale Vittorio Emanuele III, die ongeveer 2 miljoen boeken bevat. Ook kan je nog meubilair uit die tijd spotten in de historische appartementen. Het geeft je een goed beeld van hoe de vroegere bewoners van het paleis hier woonden.

 1. Kerk San Francesco di Paolo

Een ander prominent bouwwerk op het plein is de kerk San Francesco di Paolo, één van de meest iconische gebouwen van de stad. Deze kerk werd gebouwd tussen 1816 en 1846 en domineert het Piazza del Plebiscito. De enorme koepel van 53 meter hoog zal je meteen opvallen, net als de zuilengalerijen die beide zijden van de kerk sieren. Binnenin valt het daglicht binnen via een groot venster in de koepel, naar het voorbeeld van het Pantheon in Rome. Het interieur is vooral neoclassicistisch.

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je bezoek aan Napels? Bekijk alvast onze favoriete verblijven in Napels.
 1. Tip: Bezoek het Piazza del Plebiscito met een gids

Wil je graag meer te weten komen over de geschiedenis van het plein? Het hele verhaal achter het Piazza del Plebiscito en de rest van Napels leren kennen? Dat kan je pas echt met een ervaren lokale gids.

Boek je stadswandeling door Napels met gids en verdiep je in de Napolitaanse geschiedenis op een leuke manier. De gidst wijst je op bijzonderheden en brengt je langs verborgen plekjes die je zonder nooit zou opmerken.

 1. Praktische info voor je bezoek aan Piazza del Plebiscito

Openingsuren van de gebouwen op de Piazza del Plebiscito

 • Het Palazzo Reale is iedere dag geopend van 9u00 tot 20u00, behalve op woensdag.
 • De basilica di San Francesco di Paola is kan je dagelijks bezoeken van 08u30 tot 12u00 en van 16u00 tot 19u30.

Wat is de ligging van Piazza del Plebiscito?

 • Het Piazza del Plebiscito kan je moeilijk missen. Je bereikt het plein met metrolijn 1. Stap af op de halte Municipio.
 • Of download onze stadswandeling door Napels die je langs het plein, en nog veel meer andere topbezienswaardigheden in Napels brengt.

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je bezoek aan Napels?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Napels? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Napels met 49 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Download je gratis preview reisgids Napels-Amalfi-Pompeii.

Napels en Amalfikust

Gratis reisgids Napels downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

Reisroutes in de buurt

Premium

Napels en Sorrento rondreis

Baai van Napels en Amalfi kust

Napels stadswandeling

Baai van Napels en Amalfi kust

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?