San Carlo theater in Napels bezoeken: wat zeker zien tijdens je bezoek? Alle info en tips

Volledige reisgids kopen voor € 10

San Carlo theater in Napels bezoeken: wat zeker zien tijdens je bezoek? Alle info en tips

Praktische info voor je bezoek aan het San Carlo theater in Napels

Het indrukwekkende Real Teatro di San Carlo werd gebouwd in 1737 in opdracht van de koning en is daarmee het oudst bestaande operahuis in heel Europa. De pracht en praal binnenin is absoluut een bezoekje waard als je op stedentrip bent in Napels. Je kan het theater met een lokale gids bezoeken of natuurlijk een opera- of balletvoorstelling bijwonen.

Benieuwd naar wat je mag verwachten van je bezoek? Lees alles over het San Carlo theater in Napels.

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis van het theater San Carlo

Het theater San Carlo is de oudste theaterzaal van Europa. Meer dan 40 jaar ouder dan de scala van Milaan en het La Fenice theater in Venetië. Het operatheater werd gebouwd in 1737 in opdracht van Karel III, de eerste Bourbon-koning van Napels. Het theater moest zijn macht weerspiegelen en in die opzet is de koning zeker geslaagd. De architect was Giovanni Antonio Medrano, daarbij kreeg hij de hulp van Angelo Carasale.

 • Amper 8 maanden nadat de bouwwerken gestart waren, vond de openingsavond van het Teatro di San Carlo al plaats. Dat was op 4 november 1737 met een opvoering van Achilles in Sciro door Pietro Metastasio en muziek van Domenico Sarro.
 • Achilles werd vertolkt door Vittoria Tesi, het was in die tijd namelijk gebruikelijk dat vrouwen de hoofdrollen in de opera speelden.
 • In 1816 sloeg het noodlot echter toe. Het theater werd grotendeels verwoest door een grote brand. De trots van de Italiaanse opera ging in vlammen op.
 • Amper 6 dagen daarna startte men al met de heropbouw. Er werd toen bijzonder veel aandacht besteed aan de akoestiek. Het theater is sindsdien nog nauwelijks veranderd.

WANDELING: Wil jij graag Napels verkennen via een stadswandeling? Download onze reisgids Napels en Amalfikust, deze bevat een wandelroute die je langs alle bezienswaardigheden brengt.

 1. Bezoek het San Carlo theater

Indrukwekkende loges van het theater

Wanneer je het theater bezoekt, vallen de loges meteen op. Ze zijn maar liefst 6 verdiepingen hoog en er zijn er niet minder dan 184 loges. In de koninklijke loge, iets groter dan de andere loges, is er plaats voor 10 personen. In totaal kunnen hier 1379 mensen van de opera komen genieten. Tot op de dag van vandaag!

Je kan in het San Carlo theater nog steeds voorstellingen bijwonen. De kalender van het theater San Carlo is altijd goed gevuld met opera- en balletvoorstellingen. Die starten meestal om 19u, 19u30 of 20u. De agenda kan je raadplegen op de website van het theater San Carlo.

Verder raden we ook zeker de gegidste rondleiding door het theater aan. Een gids neemt je dan mee langs de loges, op het podium en achter de schermen als dat mogelijk is. Je leert het theater San Carlo op die manier in al zijn facetten kennen. Zowel de geschiedenis van het theater als het opvallende decor komen aan bod. Het theater is een absolute must-see tijdens je bezoek aan Napels als je interesse hebt in de operawereld.

 1. MeMUS

In het theater bevindt zich ook een klein museum, Museo e Archivio Storico del Teatro San Carlo. In het MeMUS leer je meer over het theater en je enkele pronkstukken kan bewonderen uit de beroemdste theaterstukken die hier opgevoerd werden.

Bezichtig de historische collectie boeken, schetsen, kostuums en instrumenten en aan de hand van de touchscreens kan je je op een interactieve manier verdiepen in de theaterwereld. Om dit museum te bezoeken, dien je een apart ticketje aan te kopen.

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je bezoek aan Napels? Bekijk alvast onze favoriete verblijven in Napels.
 1. Praktische info voor je bezoek aan het San Carlo theater

Wat zijn de openingsuren van het theater San Carlo?

Waar tickets kopen voor je bezoek aan het San Carlo theater?

Waar bevindt zich het San Carlo theater?

 • Het theater San Carlo bevindt zich op Via San Carlo, 98, midden in het centrum van Napels.
 • Hoe ernaartoe? Je kan het theater makkelijk bereiken met de metro. Neem metrolijn 1 en stap af op de halte "Municipio".
 • Vanaf de metrohalte is het nog slechts een korte wandeling (7 minuten wandelen) van het theater verwijderd.
 1. Wat is de ligging van het San Carlo theater op de kaart?

 1. Filmpje: Sfeerbeelden van het San Carlo theater in Napels

Ben je benieuwd naar wat je mag verwachten tijdens je bezoek aan het theater San Carlo in Napels? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Napels!

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je bezoek aan Napels?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Napels? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Napels met 49 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Download je gratis preview reisgids Napels-Amalfi-Pompeii.

Napels en Amalfikust

Gratis reisgids Napels downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

Reisroutes in de buurt

Premium

Napels en Sorrento rondreis

Baai van Napels en Amalfi kust

Napels stadswandeling

Baai van Napels en Amalfi kust

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?