Roadtrip door Duitsland en Oostenrijk (13 dagen): Route voor je rondreis langs de mooiste plekken

Volledige reisgids kopen voor € 10

Roadtrip door Duitsland en Oostenrijk (13 dagen): Route voor je rondreis langs de mooiste plekken

19 juli 2023 in Duitsland0 reacties

Op roadtrip door Duitsland en Oostenrijk? Gebruik onze complete voorbeeld route voor je rondreis.

Duitsland en Oostenrijk zijn de ideale bestemmingen voor een roadtrip. Je vindt er prachtige panoramawegen en er valt ontzettend veel te zien en te beleven. Van historische steden en kastelen tot imposante watervallen en indrukwekkende Alpentoppen, Zuid-Duitsland en Oostenrijk hebben het allemaal.

Hieronder hebben we een roadtrip uitgestippeld vanuit de Lage Landen door Duitsland en Oostenrijk. We combineren cultuur en natuur, bekende en minder bekende plekken.

Inhoud artikel

Kaartje met route rondreis Duitsland - Oostenrijk

Deze route is zo'n 2300 km lang, je kan deze zelf aanpassen naar eigen wensen, download onze reisgidsen met alle detailinformatie.

Dag 1: Keulen

Keulen is bekend bij het Belgische en Nederlandse publiek, maar dan vooral als dé bestemming bij uitstek in de kerstperiode. Keulen kan namelijk uitpakken met een fantastische kerstmarkt. Maar ook in andere periodes heeft Keulen zijn troeven. Keulen is de vierde grootste stad van Duitsland en ligt aan de machtige Rijn. De stad werd flink verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar er bleven ook belangrijke bouwwerken overeind staan.

De Dom van Keulen bijvoorbeeld, hét icoon van de stad en de grootste gotische kerk van Europa. Binnenin is de 12e-eeuwse Driekoningenschrijn de absolute hoofdrolspeler. Wandel zeker door de Altstadt, de oudste wijk van Keulen, aan de westoever van de Rijn. De gebouwen hier moesten na de oorlog herbouwd worden. Geniet van de mix tussen oud en nieuw die Keulen te bieden heeft.

BESPAARTIP: Wil je graag zoveel mogelijk zien van Keulen? Koop dan zeker een KölnCard, hiermee kan je gratis het openbaar vervoer gebruiken, 50% korting op kunst, cultuur en gastronomie + korting op toegang tot de Schatkamer van de Dom van Keulen. Koop de KölenCard voor € 9 hier online.

Dag 2: Cochem en de Geierlay hangbrug

Cochem is een klein toeristisch stadje Moezelvallei en staat net als de rest van het gebied bekend om de gelijknamige wijnen. Langs de oevers van de rivier zijn vele wijngaarden op de hellingen van de heuvels te zien, de Moezel rivier wordt bewaakt door de imposante Reichsburg burcht.

Bezoek de Bundesbank-Bunker

Net buiten het centrum van Cochem vind je deze bijzondere bezienswaardigheid. In de Bundsebank-bunker werd tussen 1965 en het einde van de jaren ’80 de geheime geldvoorraad van Duitsland bewaard. In totaal lag er 15 miljard Mark opgeslagen in de bunker die gebruikt konden worden wanneer het Oostblok de West-Duitse economie zou proberen te saboteren. Lees hier alles over ons bezoek

Overwin je hoogtevrees op de Geierlay hangbrug in Mörsdorf

Op zo'n 25 min rijden van Cochem kan je Mörsdorf, de Geierlay hangbrug overwandelen. Deze hangbrug is bij de grootste hangbruggen van Duitsland. Het is een bouwwerk van 360 meter lang en een hoogte van 100 meter. Het ontwerp van de Geierlay is gebaseerd op de Nepalese hangbruggen in het Himalayagebergte, een leuke uitstap vanuit Cochem. Lees hier alles over Geierlay hangbrug

Wandel de Calmont Klettersteig in Bremm

Wil je graag tussen de steilste wijnranken ter wereld wandelen? Op de Calmont Klettersteig in Bremm kan je dit doen. Met maar liefst 65 graden is dit zonder twijfel een van de meest spectaculaire plaatsen om druiven te telen. Je klimt en klautert als het ware over smalle rotspaden en tussen de wijnranken. Dat staat garant voor fantastische uitzichten onderweg.

Dag 3: Heidelberg

Vandaag rijd je een flink eind verder naar Heidelberg. We raden je twee stopplaatsen onderweg aan (al gaat onze voorkeur uit naar Weinheim).

Frankfurt

Frankfurt am Main is een bijzonder hedendaagse stad. Je wandelt hier tussen wolkenkrabbers en moderne bouwwerken. En toch vallen er ook historische gebouwen te ontdekken. Frankfurt staat verder ook bekend om een bruisend nachtleven.

Mis zeker de Main Tower niet, met zijn 200 meter ooit de hoogste wolkenkrabber van Europa. De architecturale parel van de stad is de Alte Oper, een operagebouw, en wandel ook voorbij de Beurs van Frankfurt, een van de belangrijkste van Europa. Met onze stadswandeling door Frankfurt mis je niets van de topbezienswaardigheden, de ideale leidraad voor een korte tussenstop!

Een leuke manier om de stad te verkennen, is door een boottocht te maken over de Main in Frankrijk.

Weinheim

Onze aanrader is Weinheim, een kleine stad in Badem-Württemberg die je aangenaam zal verrassen. Erg veel toeristen komen hier nog niet en je hebt de mooie straatjes dus voor jezelf. Het wordt ook wel de stad van twee kastelen genoemd; je zal kasteel Windeck en kasteel Wachenburg van overal boven de stad zien uitsteken. Het ligt op een boogscheut van Heidelberg.

Heidelberg

Heidelberg is een juweeltje genesteld langs de rivier de Neckar. Het is hier een en al charme en romantiek. De historische Altstadt, het centrum van de stad, bereik je via de iconische brug Alte Brücke. Je wandelt langs barokke gevels die in de schaduw liggen van het imposante kasteel van Heidelberg, een van de mooiste kastelen in Duitsland.

  • In het stadscentrum kan je het Deutschen Apotheken Museum bezoeken en neerploffen op een van de terrasjes.
  • Of maak een wandeling maken langs de Philosofenweg, een weg die langs de stad kronkelt waar tal van filosofen kwamen filosoferen.
  • Ook een ritje op de kabeltrein naar de top van de Königstuhl behoort tot de mogelijkheden.
  • Verder zijn er nog Thingstätte Heidelberg, een amfitheater aangelegd door de Nazi’s, en de Ruprecht-Karls-Universiteit, een van de oudste ter wereld.

OVERNACHTEN: Bekijk hier de leukste hotels in Heidelberg voor je verblijf.

Dag 4: München

Via Stuttgart rijd je vervolgens naar München

Je kan stoppen in Stuttgart, al raden we je eigenlijk aan om meer tijd door te brengen in het mooie München. Al heeft Stuttgart ook troeven. Het hart van de stad is de Schlossplatz, waar altijd iets te beleven valt. In de zomer worden hier openluchtconcerten georganiseerd. Shoppen doe je in de bijzonder lange Köningstraße. Maar dé trekpleister is het Neues Schloss, ook wel het Versailles van Stuttgart genoemd. Dit laat-barokke paleis ligt aan het Schlossplatz en houdt alle pracht en praal van weleer in ere.

München is na Berlijn de grootste stad van Duitsland

Het is een mengeling van historische monumenten, interessante kunstmusea en barokarchitectuur. Met onze stadswandeling door München kom je alvast langs de hoogtepunten van de stad zoals:

  • Kunstliefhebbers moeten absoluut naar de twee belangrijkste kunstmusea, de Alte Pinakothek en de Neue Pinakothek. Het oude museum is een van de oudste ter wereld en stelt al sinds 1836 waardevolle schilderijen tentoon. De Neue Pinakothek is even indrukwekkend en focust op 19e-eeuwse kunst.
  • De niet-te-missen bouwwerken in de stad? Dat zijn ongetwijfeld het paleis Residenz München en het stadhuis op de Marienplatz.

Interesse in de Tweede Wereldoorlog? Dan kan een pakkend bezoek aan het concentratiekamp Dachau je misschien interesseren, op een half uurtje van München. Dit was het oorspronkelijke concentratiekamp dat moest dienen als voorbeeld voor andere kampen. Een tour met audiogids doet je meer bijleren over de zwartste pagina in de Duitse geschiedenis. Boek je tour naar het concentratiekamp Dachau hier.

OVERNACHTEN: Bekijk hier onze selectie favoriete hotels in München tidjens je rondreis Duitsland-Oostenrijk.

Dag 5: Salzburg

Na München rijd je door naar de eerste bestemming in Oostenrijk: Salzburg. Maar voor wie niet van grootstad naar grootstad wil reizen, tippen we je nog twee andere stops: Rothenburg en het meer Königssee.

Rothenburg ob der Tauber

Rothenburg ob der Tauber is een waar postkaartje. Het zou als inspiratiebron gediend hebben voor de film Pinokkio. Het ligt op de zogenaamde Romantische Straße, een route door Beieren die je door mooie landschappen en romantische stadjes gidst. Het is een uitstekend bewaarde middeleeuwse ommuurde stad, een van de enige in zijn soort in Duitsland.

Rond het centrale marktplein ligt het 16e-eeuwse stadhuis, de beroemde Sint-Jorisfontein en de Ratstrinkstube, ooit een exclusieve herberg voor de leden van de gemeenteraad, vandaag bekend om de klokkentoren. Om 10 en 22 uur komen er poppen tevoorschijn uit de ramen naast de klok die de geschiedenis van de stad uitbeelden. Rothenburg wordt ook wel het eeuwige kerstdorp genoemd, mede dankzij een populaire kerstwinkel.

TIP: Volg een begeleide wandeling door het oude centrum van Rothenburg ob der Tauber, en verdiep je in de geschiedenis, cultuur en tradities van de stad.

Königssee

Wil je liever wat natuur opsnuiven tijdens je lang autorit naar Salzburg? Dan raden we aan om even naar de Königssee te rijden, een prachtig meer waar je even helemaal aan de drukte kan ontsnappen. De steile rotsen duiken er het blauwe water in. Het ligt niet ver van de Oostenrijkse grens, op een boogscheut van Salzburg.

Mis tijdens je bezoek aan de Königssee zeker de echowand en de Sankt Bartholomä kerk niet. Hier laat de kapitein met behulp van een trompet de legendarische echo van de Königssee horen. De Sankt Bartholomä kerk bevindt zich op het schiereiland Hirschau en is een bekend bedevaartsoord.

TIP: Zou je graag de omgeving rond de Königssee ook beter leren kennen? Dan raden we aan om een excursie te boeken bij de Königssee, van leuke daguitstappen tot mooie rondvaarten.

Kehlsteinhaus (Adelaarsnest van Hitler)

Op zoek naar geschiedenis, dan kan je een stop maken bij het hoog gelegen buitenverblijf van Adolf Hitler: Kehlsteinhaus, in Berchtesgaden? Het Adelaarsnest ligt hoog in de Duiste Alpen, dicht bij de grens met Oostenrijk. Ondanks het feit dat Hitler hier amper tijd doorbracht is het huis sinds Hitler het einde van de Tweede Wereldoorlog een grote toeristische attractie. Dit komt onder andere doordat het Adelaarsnest een van de weinige bouwwerken van de Nazi’s is dat geheel intact is gebleven, maar ook het prachtige uitzicht en adembenemende omgeving natuurlijk. Lees hier alle info voor een bezoek aan het Adelaarsnest.

Salzburg

Salzburg: de stad van Mozart en de Sound of Music. Maar ook veel meer dan dat. Dit is een van Oostenrijks mooiste steden. De Festung Hohensalsburg zal meteen opvallen. Deze burcht staat al meer dan 1000 jaar overeind en torent boven de stad uit. Je voelt de geschiedenis hier in de lucht hangen.

Wil je graag deze prachtige burcht bezoeken? Bestel je tickets voor de Festung Hohensalsburg dan online zodat je wachtrijen ter plekke kan vermijden.
  • Slenter door de mooie straten van Salzburg en mis zeker de Salzburger Dom niet.
  • Ook het 17e-eeuwse paleis Schloß Mirabel mag niet ontbreken tijdens je bezoek.
  • Maar de allerpopulairste trekpleister is het huis van Mozart, vandaag gelegen middenin de belangrijkste winkelstraat van de stad.
  • We raden je ook aan om hier ’s avonds een klassiek concert bij te wonen, die worden overal in de stad georganiseerd. Boek hier je klassiek concert in Salzburg.

TOUR: Een van de leukste tours die je kan maken in Salzburg, is langs alle locaties van de Sound of Music. Deze wandeling brengt je langs de mooiste plekjes in en rond Salzburg in teken van deze wereldberoemde film. Boek je georganiseerde Sound of Music tour.

Dag 6: Ontdek de mooiste dorpjes van Oostenrijk

Oostenrijk kan net als Duitsland uitpakken met enkele prachtige dorpjes. Tussen Salzburg en je volgende bestemming, Zell am See, liggen er enkele pareltjes. Aan jou de keuze hoelang je er zal verblijven.

Hallstatt

Hallstatt is zonder twijfel het beroemdste dorpje van Oostenrijk. Al sinds de Romeinse tijd wordt hier zout gewonnen. Vandaag is het een teletijdmachine. De huizen hebben er de typische pastelkleuren voor deze regio en het dorpje prijkt aan de oevers van een meer. De bergen op de achtergrond maken het plaatje compleet. Ook de route naar Hallstatt zal je aangenaam verrassen. Je zal het dorpje niet voor jezelf hebben, maar dat zou geen dealbreaker mogen zijn.

Dürnstein

Dürnstein is een ander pareltje. Hier wonen nog geen duizend bezoekers en toch staan er hier enkel monumentale bouwwerken die niet zouden misstaan in Salzburg. Het dorpje ligt aan de Donau en wordt overdonderd door de ruïnes van een kasteel. Wandel door het tiental straatjes dat dit dorpje kent en stop hier voor een lunch.

Gmunden

Gmunden is het kleine broertje van Hallstatt. Het is ook een historisch dorpje vol pastelkleurige en barokke bouwwerken genesteld aan een meer. Extra bijzonder is dat er voor Gmunden een eiland ligt met daarop een imposant bouwwerk, het Schloss Ort, dat tevens de belangrijkste bezienswaardigheid is. Het is met Gmunden verbonden via een brug. Voor het beste uitzicht over de omgeving moet je via het Baumwipfelpfad naar de Salzkammergut wandelen. Een echte aanrader!

LEESTIP: Mis niets tijdens deze prachtige roadtirp met onze reisgids Oostenrijk, inclusief bezienswaardigheden en (stads)wandelingen.

Dag 7: Zell am See

Nadat je historische steden en romantische dorpjes hebt bezocht, duiken we nu de Alpen in. Geen betere uitvalsbasis dan Zell am See of Kaprun. Je bevindt je hier aan de rand van het nationaal park Hohe Tauern.

Hohe Tauern national park

Dit nationaal park is het grootste van Oostenrijk en een van de best beschermde Alpengebieden. Het is de thuis van heel wat fauna en flora en ook van de hoogste berg van het land, de Großglockner, die 3789 meter boven de zeespiegel uitsteekt. De bekendste trekpleisters in het nationaal park zijn de Pasterzengletsjer en de Krimmler-watervallen.

  • De Pasterzengletsjer is de grootste gletsjer van Oostenrijk en het leuke is dat je de gletsjer kan bewandelen. Een absolute aanrader waar je zeker tijd voor moet maken.
  • De wandeling is geschikt voor beginners, geen excuses dus!
  • Er zijn in de buurt nog verschillende andere wandelingen die je langs de gletsjer gidsen, bijvoorbeeld vanuit de Kaiser-Franz-Josef-Höhe.
  • Ook een ritje op de Gletscherbahn behoort tot de mogelijkheden.

Großglockner Hochalpenstraße

Een roadtrip door Duitsland en Oostenrijk is niet compleet zonder de Großglockner Hochalpenstraße. Dit staat bekend als één van de mooiste autoroutes ter wereld. De route is ongeveer 48 kilometer lang, telt 36 haarspeldbochten en is uitgerust met fantastische uitkijkpunten. Je zal onder andere de Großglockner en de Pasterzengletsjer zien opduiken. Je moet tol betalen om de weg op te gaan. Lees meer over tolwegen in Oostenrijk.

Dag 8: Innsbruck

Na je overnachting in Kaprun of Zell am See rijd je richting Innsbruck. Maar eerst houd je halt bij Krimmler watervallen, die behoren tot het nationaal park. Die watervallen zijn 380 meter hoog en dat maakt ze de hoogste watervallen van Europa en een van de hoogste ter wereld. Maak hier dus zeker een snelle stop als je de tijd hebt!

Je kan eventueel al een blik werpen op de indrukwekkende watervallen vanaf de kant van de weg. Maar het loont natuurlijk ook de moeite om deze van dichtbij te bekijken. Vanaf de parkeerplaats loopt er een wandeling van 4 km langs de waterval, waarbij je langs meerdere prachtige panoramapunten loopt.

We zetten onze reis verder door naar Innsbruck

Innsbruck is de hoofdstad van Tirol en ’s winters een van de grootste skioorden van de Alpen. Je vindt hier honderden kilometers aan pistes in de buurt, geschikt voor elk niveau. Maar je maakt roadtrip waarschijnlijk in de zomer. En ook dan kan je hier heel wat beleven. Tijdens onze stadswandeling door Innsbruck kom je door het oude centrum, de Altstadt, herbergt enkele pareltjes van huizen. De grootste trekpleisters zijn Goldenes Dachl, een historisch gebouw met een vergulde gevel, en ook de Hofkirche, de Dom en het kasteel.

Toch liever natuur? Dan vind je op een dik half uurtje rijden van Innsbrück het meer Achensee. Hier komen al eeuwenlang toeristen naartoe. In de winter kan je er skiën en in de zomer kan je er een verfrissende duik nemen. Wandelaars en fietsers kunnen zich hier vermaken op verschillende uitgestippelde routes.

VERBLIJFTIP: Op zoek naar een aangenaam verblijf? Overnacht dan in het traditionele, historische Altstadthotel Weißes Kreuz. Meer info en boeken.

Dag 9: Neuschwanstein

Vandaag staat het beroemde kasteel Neuschwanstein op het programma

Maar eerst maak je een halte in het romantische Oberammergrau. Typisch voor dat dorpje zijn de beschilderde gevels, ware kunstwerken op zich. Daarnaast zal je hier heel wat houtwerkers bezig zien. In hun ateliers stellen ze hun houten kunstwerken tentoon, en dat al decennialang.

Nadien bezoek je het prachtige Kasteel Neuschwanstein. Dit sprookjeskasteel lokt heel wat toeristen dankzij de dromerige setting en natuurlijk het prachtige bouwwerk.

  • Het kasteel werd gebouwd op verzoek van koning Ludwig II, die de koning van Beieren was van 1864 tot zijn dood in 1886.
  • Toen hij koning was geworden, besloot hij om voor zichzelf een waar sprookjeskasteel te laten optrekken. Volgens het oorspronkelijke ontwerp moest het kasteel meer dan 200 kamers tellen.
  • Helaas werd het kasteel nooit helemaal afgewerkt. Koning Ludwig werd een paar weken nadat zijn nieuwe kasteel had betrokken dood aangetroffen. Slechts 14 van de kamers waren toen klaar.
  • Volgens velen pleegde hij zelfmoord omdat hij afgezet werd als koning door de enorme schuldenberg die de bouw van het kasteel met zich had meegebracht.

Het sprookjesachtige ontwerp en de adembenemende omgeving inspireerden het kasteel van Assepoester in de film uit 1950 als het kasteel van Doornroosje in Disneyland. Je zal de gelijkenis meteen zien. Tot de hoogtepunten binnenin behoren de afgewerkte balzaal en ook de slaapkamer met het oorspronkelijke bed van de koning.

Boek je tickets voor het Neuschwanstein kasteel online

VERBLIJFTIP: Overnachten kan je doen in het romantische Füssen. Een dorpje dat niet moet onderdoen voor andere beroemde dorpjes in de omgeving. Je wandelt hier tussen pastelkleurige gevels in romantische straatjes. Bekijk het aanbod hotels in Füssen hier.

Dag 10 en 11: Bodensee

Het Bodenmeer is een fantastische plek om enkele dagen door te brengen. We raden je aan om hier minstens twee nachten te blijven. Kies een van de stadjes hieronder als uitvalsbasis en bezoek de andere plekken van daaruit. Bekijk hier alvast onze selectie favoriete verblijven aan de Bodensee.

Lindau

Een van de mooiste authentieke dorpjes uit de middeleeuwen die over het Bodenmeer waken is Lindau. Het ligt op een klein eilandje dat je bereikt via een brug. Neem hier de tijd om door de straten te slenteren en bewonder de barokke kerken en de karaktervolle herenhuizen. Lindau is ook bekend om zijn tuinen die in het voorjaar en in de zomer volop in bloei staan. Je kan hier ook watersporten uitoefenen op het meer. Voor elk wat wils dus! Vanaf hier kan je ook de Duitse Alpenroute rijden als je wil.

Meersburg

Meersburg is een romantisch wijnstadje, genesteld recht tegenover het grotere Konstanz. Het is zowel voor de Duitsers als voor internationale toeristen een populaire vakantiebestemming. De historische bouwwerken in het centrum worden omringd door glooiende heuvels vol wijnstokken.

De sterspeler van Meersburg is echter het kasteel dat boven de stad uittorent en onklopbare uitzichten biedt op de omgeving. Het is nog aangekleed net zoals in de middeleeuwen. Wandel door de ridderszaal, de martelkamer en kerkers.

Friedrichshafen

Friedrichshafen is onlosmakelijk verbonden met zeppelins. Het was hier dat Ferdinand von Zeppelin zijn bedrijf Luftschiffbau oprichtte. Er werden zeppelins gebouwd tot het begin van de Tweede Wereldoorlog. Het beste van allemaal: je kan hier nog steeds een ritje maken op een zeppelin boven het Bodenmeer.

Wil je graag meer te weten komen over zeppelins? Bestel je tickets dan voor het Zeppelin Museum!

Konstanz

Konstanz ligt tegen de Zwitserse grens en is de grootste stad langs het Bodenmeer. Ze dankt haar naam aan de Romeinse keizer Constantijn. Aangezien de stad tijdens de oorlog gespaard bleef van bombardementen, kan je hier een echte tijdreis maken. De authentieke binnenstad barst van de kerken, kloosters en imposante gevels. Maak van hieruit een boottocht naar het eiland Reichenau, waarop drie pittoreske dorpjes en verschillende kloosters prijken.

Schloss Salemn

In Salem, aan de oostkant van de Bodensee, liggen het vroegere cisterciënzerklooster en het historische Schloss Salem. Die abdij is beroemd omwille van de tuinen. Ze moeten absoluut niet onderdoen voor die van Versailles. De 17 hectare grote tuin zal je met verstomming slaan. Het Schloss is tot op de dag van vandaag nog bewoond.

Of maak een excursie naar Rheinfallen

Aan te raden stop: de Rheinfallen, de krachtigste waterval van Europa. Dit bijzonder stukje natuur ligt net over de grens in Zwitserland. Per seconde stort hier maar liefst 600 kubieke meter water over de rotsen naar beneden.

Dag 12: Zwarte Woud

De volgende bestemming is een absolute must-do op elke roadtrip door Duitsland, namelijk het: Zwarte Woud. Deze prachtige regio is een aangename mix van cultuur en natuur. Wandelaars kunnen in het Zwarte Woud mooie wandelingen maken langs kletterende watervallen. Tussen die uitgestrekte bossen liggen ook enkele sprookjesachtige kastelen verstopt en in de regio kan je ook gezellige dorpjes verkennen en interessante musea bezoeken.

Triberg

Triberg staat voornamelijk bekend om zijn watervallen. Je kan er een schitterende wandeling van vijf kilometer maken die je rond, tussen en over de watervallen brengt. Een aanrader! Verder kan je in het stadscentrum de grootste koekoeksklok ter wereld bewonderen.

Freiburg

Je rijdt verder richting Freiburg im Breisgau, een studentenstad in het Zwarte Woud met heel wat geschiedenis. Freiburg is bekend om de oude drinkwatergootjes die langs de smalle straten in het historische centrum lopen. Mis in het centrum de 116 meter hoge toren Munster von Freiburg niet. Ook de stadspoorten en het stadhuis mag je niet links laten liggen.

Schwarzwaldhochstraße B500

In Freiburg vertrekt de beroemde panoramaweg Schwarzwaldhochstraße B500. De 60 kilometer lange route is een must op je roadtrip door Duitsland en Oostenrijk. Je rijdt langs sprookjesachtige dorpjes en prachtige bossen tot je in Baden-Baden aankomt. We raden je aan om halfweg even van de route af te wijken om Gengenbach te bezoeken, een dorpje dat regelrecht uit een sprookjesboek lijkt te komen.

VERBLIJFTIP: In Baden-Baden, al sinds de Romeinse tijd een kuuroord, kan je helemaal tot rust komen. Zo ben je uitgerust voor de terugrit morgen. Bekijk hier het volledige aanbod hotels in Baden-Baden.

Dag 13: Trier

Vooraleer je terug huiswaarts trekt, raden we je aan een stop te maken in Trier

We kennen het vooral als een stad met een uitstekende kerstmarkt, maar je kan hier het hele jaar door de toerist uithangen. Trier was in 306 even de hoofdstad van het Romeinse Rijk. Keizer Constantijn liet heel wat bouwwerken neerzetten en enkele daarvan hebben de tand des tijds doorstaan. Hét pronkstuk is de Porta Negra, een stadspoort uit het jaar 150 en de hoogste ooit gebouwd door de Romeinen.

  • Mis verder ook het Driekoningenhuis niet, een opvallend gebouw met de ingang op de tweede verdieping om invallers af te schrikken.
  • Andere bezienswaardigheden zijn de Dom van Trier, de centrale Hauptmarkt, het Keurvorstelijk Paleis, het amfitheater en de Barbarathermen, het op één na grootste badhuis van het Romeinse Rijk.
  • In het Karl Marx Huis kan je, tot slot, de filosofie van de beroemde denker beter leren kennen.
  • Download onze stadswandeling door Trier en mis niets tijdens je bezoek!
En zo zit je roadtrip door Duitsland en Oostenrijk erop!

Vergeet de tol en vignetten voor je roadtrip Duitsland en Oostenrijk niet

In Duitsland zijn er geen tolwegen en je hebt geen vignet nodig, maar om bepaalde stadscentra binnen te rijden heb je wel de groene milieusticker nodig, het Umweltplakette, bijvoorbeeld in Münich. Je verkrijgt het in verschillende verkooppunten (je hebt de papieren van je auto nodig) of je kan het vooraf online bestellen hier.

In Oostenrijk moet je wel autowegenvignet aankopen. Je hebt er die 10 dagen, twee maanden of een jaar geldig zijn. Er zijn ook verschillende tolwegen in het land, houd daarmee rekening bij het budgetteren van je roadtrip door Duitsland en Oostenrijk.

Download je gratis reisgidsen Duitsland en Oostenrijk

Wil jij ook graag Duitsland en Oostenrijk zo goed mogelijk verkennen tijdens je rondreis? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!

Zwarte WoudRomantische RijnRomantische StraßeDuitse AlpenstraßeBeierenMoezelOostenrijk
Reisgids Zwarte WoudReisgids Romantische RijnReisgids Romantische StraßeReisgids Romantische RijnReisgids BeierenReisgids MoezelReisgids Oostenrijk

Op reis naar Duitsland of Oostenrijk? Nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Duitsland.

Oostenrijk

Gratis reisgids Oostenrijk downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?